Tradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, kwaśnym musem z malin. Składniki: 1l mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 250g masła około 40 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus malinowy: 400g malin 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny
Szalona Kuchnia EwelinyDelikatne i bardzo smaczne ciasto owocowe przekładane kremem czekoladowym na bazie nutelli i mascarpone. Następną warstwą jest krem śmietankowy o delikatnym posmaku malinowym, a całość zwieńczona
AleTorciksosie Na obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemn... Sałatka z malinami i fetą Sałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kreme... Barszcz na zakwasie Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjo... Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) Buraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem... pół... Post Sałatka śledziowa na pumperniklu pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakugdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam
Zasmakuj KuchniTarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80
Bulliouwagę. Niby minimalistyczny a jednak wiele świetnych detali. Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia ! Znajdziecie tu desery w słoiczkach, domowe ciasta i pyszną kawę. Menu bez sztucznych składników i ulepszaczy. Wybór był trudny. Wybrałam słoik: panna cotta z malinami. Deser bardzo mi smakował. Odrazu dostałam kopa pozytywnej energii do dalszego zwieszania Gdyni Śródmieście Najlepsze burgery w Trójmieście znajdziecie w Gdyni
Moja pasja smakuDelikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe
Smakowity Blog Kulinarnyczyli popularne chlebki bananowe. Ale żeby się nie powtarzać szukałam przepisu na wykorzystanie zarówno bananów jak truskawek w trochę innym cieście. I znalazłam na blogu u Małej cukierenki . Zrobiłam je z mąki orkiszowej i truskawek z dodatkiem mrożonych malin. Jest pyszne, fantastycznie smakuje zarówno bananami jak i truskawkami. Warto się pokusić i je zrobić na letni deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche
Moja Michaczekoladowym z ciecierzycy ~ Ale mnie tato wczoraj zaskoczył! Mamy drugi tydzień października, a on przywiózł mi 5kg borówek i 2kg malin! :o Takie niespodzianki to ja lubię ♥ Ale nie lubię tego, że przez to w zamrażarce jest tak ciasto, że strach ją w ogóle otworzyć :D Zapraszam też po przepis na szaszłyki warzywne z tofu. Jesli szaszłyki do tej pory
breakfast of dreamsjego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta 1. Do michy wrzuć wszystkie składniki oprócz masła. Wymieszaj je. 2. Dodaj masło (zimne-prosto
Fiolka w kuchnicukier wanilinowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać borówki i delikatnie zamieszać. Na posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, miodem lub jogurtem
Atlas Smakówjogurtu naturalnego łyżka miodu migdały w płatkach drobno posiekane kilka kropel esencji migdałowej owoce: 150 gram truskawek, kilka malin i borówek ewentualnie cukier puder do posypania Jaja, mąkę, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli dokładnie mieszam. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, jeśli jest taka potrzeba należy dodać odrobinę więcej wody gazowanej lub mleka. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją olejem
Mango Papaja80ml mleka migdały w miodzie(kupiłam w tygodniu greckim w Lidlu) Kisiel instant w kolorze czerwonym( u mnie Dr Oetker-maliny z żurawiną i hibiskusem) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(oprócz migdałów i kisielu) dokładnie odmierzamy,łączymy i wyrabiamy ciasto o konsystencji plasteliny. Z ciasta formujemy wałeczki,które formujemy na kształt palca.Zamiast paznokcia umieszczamy migdał. Pieczemy ok.10 minut w temperaturze
Wielki apetytTarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80
BullioTarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80
Bulliogłównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami, bekonem i bardzo delikatnym puree ziemniaczanym. Jeżeli przystawka była świetna, to danie główne wprost rozpływało się w ustach
Pasja SmakuNo cóż ... po zrobionym wczoraj ciachu zostały już tylko marne resztki. Ale nie ma się co dziwić , bo smakuje obłędnie. Ciasta z cynamonem robiłam już
Malinowa Kawiarenkacukru pudru 3 łyżki śmietany 18% garść malin Dodatkowo: śmietana 18% do podania garść malin do podania cukier puder do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jajko roztrzepujemy z solą, wsypujemy mąkę i cały czas mieszając, dodajemy wodę i mleko. Dobrze wymieszane ciasto powinno być płynne - wkładając i wyjmując łyżkę, ciasto powinno swobodnie spływać, ale odrobina powinna
My Culinary Artjuż pisałam, że uwielbiam ciasto drożdżowe. Uwielbiam je wyrabiać, uwielbiam je piec no i oczywiście uwielbiam je potem jeść. Przygotowuję je na różne sposoby, piekę je z różnymi owocami, z malinami , z jabłkami , z gruszkami i pomarańczą , z borówkami , a także z karmelizowanym rabarbarem , z dynią czy cynamonem , ale na początku(...)puchate bułeczki z niespodzianką w środku. Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Proporcje na 16 bułeczek (2 tortownice o średnicy 20 i 27 cm.) Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Ciasto drożdżowe: 400 g mąki pszennej 500 szczypta soli 20 g świeżych drożdży 100 g letniego mleka 70 g cukru 2 jajka 70 g roztopionego masła Farsz: 16 śliwek cynamon domowy
Kulinarne przygody Gatityzachwycicie się nim :). Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kuchnia Lidla . Składniki na dużą blachę 36 na 24 cm (u mnie 38 na 25 dlatego trochę niższe): Składniki na ciasto: 380 gr mąki pszennej 20 gr kakao 8 gr proszku do pieczenia 200 gr margaryny lub masła posiekanego w kostkę 6 żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej(...)godzin lub 200 ml śmietany 30 % również schłodzonej 500 gr świeżych lub mrożonych jeżyn lub malin (mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać) Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszać i przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w rękach lub wrzucić do malaksera i posiekać, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto podzielić
moj przepis nakokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody szczypta soli 4-6 łyżek wody 60 g owoców niskowęglowodanowych np. maliny, borówki, jagody, porzeczki opcjonalnie słodzik/cukier dla osób, które ich używają Przygotować silikonowe foremki na muffinki lub posmarować tłuszczem metalowe formy. Wbić jajka do miski a następnie zmiksować. Dodać rozpuszczony(...)uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce. Dodać owoce i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto umieścić w 6 foremkach. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C aż uzyskają złoty kolor. Smacznego! — BTW całości z malinami: 345 g, 1023 kcal, B 26 g, W 6 g, T 98 g. BTW 1 babeczki
Ola la LCHFszklanki cukru 1/4 szklanki naturalnego kakao 2/3 szklanki mąki tortowej typ 450 Masa: 750 g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Mus malinowy: 300g malin 3 łyżeczki cukru pudru maliny + makaroniki do dekoracji Przygotowanie: Tort rozpoczynamy przygotowywać od biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania w momencie kiedy białka są już sztywne dodajemy(...)ścianek formy i wyjmujemy ciasto (pamiętajcie, ze należy to zrobić w momencie kiedy ciasto będzie już zimne, aby się nam nie pokruszyło). Serek mascarpone przekładamy do miseczki i szybko miksujemy z cukrem (tak aby nie stało się wodniste). Wkładamy do lodówki. W tym czasie maliny rozgniatamy widelcem i łączymy z cukrem pudrem. Biszkopt dzielimy na 3 części. Pierwszy blat pokrywamy
ChilliJemywszystkiego. Okazało się, że jak przygotowałam ciasto właśnie na bazie kaszy to wszyscy domownicy byli nim zachwyceni. Moje ciasto jest z nutką kwasku z czarnej porzeczki, jednak jeżeli chcecie możecie zmienić owoce na swoje ulubione, doskonale łączy się z truskawką, maliną czy jeżyną. Składniki: 120 g kaszy kuskus 100 ml gorącego mleka 200 g mąki pszennej(...)cytryny. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz masło. Wszystko starannie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Formę keksówki wykładamy papierem pergaminowym, połowę ciasta wlewamy do keksówki, przysypując połową owoców porzeczki, następnie zalewamy resztą ciasta i posypujemy resztą porzeczki. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez ok 1h. Sprawdzając wykałaczką czy ciasto nie przywiera
Niezły Młynekbazie najlepszych składników i sprawia, że początek dnia staje się idealny. Ale to nie wszystko! Warto pamiętać, że Nutella to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek, deserów na zimno i na gorąco o absolutnie każdej porze dnia. Śniadanie z Nutellą – uczta dla ciała i ducha Wiele osób nie jada śniadania, bądź też traktuje je jako(...)wierzch posypiemy owocami . Świetnie sprawdzą się tutaj zarówno pokrojone truskawki, banany, brzoskwinie , jak i maliny czy borówki . Naleśniki? Najlepsze z Nutellą i owocami! Jeśli mamy odrobinę więcej czasu, możemy przygotować na śniadanie wspaniałe naleśniki . Robimy ciasto (mieszamy ze sobą jajko, mąkę, mleko, odrobinę roztopionego masła bądź oleju), a następnie smażymy naleśniki z dwóch stron
Moja smaczna kuchnia