Sobotnie popołudnie,.... za oknem solidny mróz ... a w mojej kuchni pachnie latem :) A to za sprawą śliwek... do tego aromatyczne drożdżowe ciasto i chrupiąca kruszonka. Warto
Malinowa Kawiarenkamasła Wiśniowo- różana frużelina (sos wiśniowy): 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin 1/2 szklanki wody 1 łyżka wody różanej 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ponadto: 1 opakowanie posypki Decorada marki Delecta o smaku truskawkowym Krok 1: Piernikowy, kruchy spód Wszystkie składniki dokładnie zagniatam w jednolite ciasto. Dzielę na dwie równe części i schładzam przez 30 minut w lodówce(...)kratkę z pasków ciasta i piekę sernik jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie na blaszce układam wycięte wzory i piekę je w piekarniku przez 8-10 minut, który nadal jest nagrzany do 200 stopni. Studzę ciastka oraz sernik najpierw do temperatury pokojowej, następnie sernik schładzam w lodówce przez minimum godzinę. Krok 4: Frużelina wiśniowa Maliny mrożone z wodą, wodą
Mango PapajaPomału należy pożegnać się z letnimi owocami, już nawet maliny się skończyły. Na szczęście zostały jeszcze brzoskwinie, winogrona czy gruszki. Dzisiejszymi bohaterkami będą brzoskwinie w połączeniu z delikatnym sernikiem na zimno. Dosyć często robię serniki na zimno, nie tylko latem i najbardziej smakuje mi w tej wersji, nie jest słodki lekko kwaśny smak, idealny do popołudniowej kawy. Polecam:) Składniki(...)lekko stężała. W tym czasie przygotowujemy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kroimy owoce. Gdy galaretka będzie zima to układamy na masie serowej owoce i zalewamy je galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziepieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. 4. Wypełnij tzw. papilotki ciastem do wysokości 2/3. (do części ciasta - mniej więcej do 5-6 łyżek możesz dodać łyżeczkę kakao, wymieszać i zrobić muffinku dwukolorowe) 5. Wsadź w każdą papilotkę 3-4 maliny albo 5-6 jagód/borówek i po 1-2 kostki rozdrobnionej czekolady 6. Posyp kruszonką. 7. Piecz
U Fiolkipieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. 4. Wypełnij tzw. papilotki ciastem do wysokości 2/3. (do części ciasta - mniej więcej do 5-6 łyżek możesz dodać łyżeczkę kakao, wymieszać i zrobić muffinku dwukolorowe) 5. Wsadź w każdą papilotkę 3-4 maliny albo 5-6 jagód/borówek i po 1-2 kostki rozdrobnionej czekolady 6. Posyp kruszonką. 7. Piecz
Fiolka w kuchnidokładniej ciasto przekładane z truskawkami i kremem – świetne połączenie smaków. Ciasto jest proste i bardzo smaczne. W wersji delikatniejszej możecie to ciasto wykonać na biszkopcie , ale polecam z ciastem ucieranym, bardzo ciekawe zestawienie Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto ucierane: 6 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)wykładam papierem do pieczenia i wykładam ciasto na blaszkę. Ciasto wstawiam do piekarnika na ok. 45 minut, do suchego patyczka. Następnie odstawiam do wystygnięcia. Wystygnięte ciasto kroję na dwa blaty (w miarę równe – u mnie nie jest to takie oczywiste, co widać na zdjęciach ) Do nasączenia blatów użyłam wody z sokiem z malin. Następnie przygotowuję krem. Składniki: ¾ litra mleka
Słodki sentymentOdkurzony przepis na ciasto, które było niegdyś bardzo popularne w wersji z samymi brzoskwiniami. Dla wzbogacenia smaku i dodania koloru proponuję połączyć brzoskwinie z takimi owocami jak truskawki, wiśnie lub maliny. Składniki na biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1 łyżka oleju Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń(...)wiśni (truskawek lub malin) 4 białka 200g kokosu 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego Białka jajek przeznaczonych na biszkopt ubić z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać ocet, a następnie żółtka, olej, proszek do pieczenia. Ubijać jeszcze chwilę. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia
Praktyczna pljakżeby inaczej), a ja miałam ochotę na coś z chałwą. Nie planowałam na ten dzień żadnego ciasta, więc padło na deser. Jako kompromis zdecydowałam się na połączenie obydwu smaków. A w związku z tym, że obie masy są słodkie połączenie ich z malinami było strzałem w dziesiątkę. Strasznie przypadł mi do gustu ten krem chałwowy, ponieważ był aksamitny, a jednocześnie
Relaxtimeprzed nami dwa dni wolnego. A więc pora na deser :) Moją propozycją tym razem będzie torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą byc inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka homogenizowanego(...)formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień ciasto gotowe do jedzenia. Rada Spód ciasta możesz przygotowac w inny sposób. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy. Smacznego
Słodkości i nie tylkowysypania foremek, do nasączenia : 100 ml mocnej herbaty, sok z cytryny, cukier 400 ml śmietany 30%, owoce – maliny, jeżyny, borówki, jagody.... Masło utrzeć, dalej ucierając dodawać jajka i cukier. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać sól i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Napełniając foremki, pamiętajmy, że ciasto podczas pieczenia urośnie
królestwo garówwystudzeniu nie opadł. Jogurtowy krem straciatella okazał się wyjątkowo aksamitny i kremowy, idealny w konsystencji. Jedynych problemów przysporzyła galaretka , która najpierw była za rzadka i zleciała na spód ciasta, a potem zbyt stężała i ciężko było ją równomiernie rozłożyć na owocach . No cóż – ze znalezieniem odpowiedniego momentu na wylanie galaretki z reguły mam problem… To jest zawsze problem pod tytułem(...)jedynym źródłem cukrów. A i tak mają ich stosunkowo niewiele, bo są to owoce jagodowe – truskawki , borówki oraz maliny . W efekcie powstaje pyszny deser całkowicie zgodny z dietą ketogeniczną . Torcik straciatella z owocami Kolejna pyszna i wakacyjna propozycja na keto ciasto. Tym razem jest to keto torcik straciatella z owocami. Mówię Wam - niebo w gębie! Dania Deser Kuchnia Europejska Keyword
Modern Cave GirlBiszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek(...)razem delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na kratkę, do całkowitego wystudzenia. Nożykiem delikatnie oddzielić boki ciasta od formy, zdjąć obręcz, przekroić biszkopt
moj przepis naBiszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek(...)razem delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić na kratkę, do całkowitego wystudzenia. Nożykiem delikatnie oddzielić boki ciasta od formy, zdjąć obręcz, przekroić biszkopt
moj przepis naBiszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek(...)ciasta od formy, zdjąć obręcz, przekroić biszkopt na 3 blaty, będą bardzo cienkie, dwa po 1 cm grubości, jeden po 1/2 cm grubości. Grubszy biszkopt umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny
moj przepis naBiszkopt warto upiec dzień wcześniej żeby dobrze wystygł. Tort musi się przegryźć i stężeć, więc warto przygotować go dzień wcześniej. Można do niego użyć dowolnych owoców, u mnie mrożone maliny i truskawki. Składniki na tortownicę 23 cm z wysokim rantem (8 cm) lub 25 cm z normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek(...)ciasta od formy, zdjąć obręcz, przekroić biszkopt na 3 blaty, będą bardzo cienkie, dwa po 1 cm grubości, jeden po 1/2 cm grubości. Grubszy biszkopt umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny
moj przepis na