cukru * 4 jajka * łyżeczka proszku do pieczenia * 1 cytryna * 2 łyżki kakao * owoce : porzeczki, śliwki, maliny Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem i z jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sok wyciśnięty z cytryny. Ciasto wymieszać, odłożyć 1/3. Dodać skórkę otartą z cytryny a do odłożonej części ciasta kakao. Wymieszać. Do blaszki wyłożyć ciasto cytrynowe
Magiczne Życie Martymożna tak jak i ja posłużyć się owocami mrożonymi. Ja użyłam do jego przygotowania 750g mrożonych owoców mieszanych (jeżyny, maliny, porzeczki czerwone i czarne) i 750g truskawek. Rodzaj użytych owoców jest dowolny. Moje owoce były bardzo kwaśne, więc ciasto zbyt słodkie nie było, gdy wolimy bardziej słodkie ciasta proponuję dodać więcej cukru do owoców, zamiast 3/4 szklanki, dać np.1 szklankę
Smaczne Zdrowejego towarzystwie (śmiech). Owszem, jest słodki, jak to beza, ale orzechy w połączeniu ze świeżymi owocami, w szczególności z kwaśnymi malinami, dają idealne przełamanie tej słodyczy. Pewności nie mam, ale wydaje mi się, że w oryginalnym przepisie, wykończeniem ciasta jest cukier puder i kakao. U nas w domu jednak konieczne są owoce, bez nich nie byłoby to samo. Choć pewnie
Zufi.plzdaniem się udało choć granat chyba niedojrzały kupiony. Następnym razem skuszę się na pasujące naprawdę do nazwy owoce jak jeżyny, maliny, czy jagody. Najpierw przepis z bloga Przyjemność z Pieczenia, potem sporo fotek ;) Składniki: (forma okągła 25 cm) Ciasto: 450 g drobnego szpinaku 1 1/3 szkl. cukru 3 jajka 1 (i 1/3 w oryginale ale myślę że za dużo) oleju
W kuchni bez szafekciasto. Ubijać minutę na wolnych obrotach, następnie ok. 3 minut na najwyższych obrotach. Ciasto rozlać do foremek na babeczki do 3/4 wysokości (u mnie foremki silikonowe). Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i odciąć góry babeczek. Krem: 500ml śmietanki 30%, 200g borówki amerykańskiej, 200g malin, 100g jeżyn, 100ml letniej wody. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnym
Z miłości do słodkościnieprzypominające znienawidzonego dodatku obiadowego przedszkolaków. Oryginalnie z pestkami granatów, u mnie z malinami, ale idealne również z dodatkiem słodkich, majowych truskawek. Bonus: błyskawiczne w wykonaniu. To jak, zachęciłam Was? Babeczki leśny mech – przepis: Składniki na ciasto: ćwierć kilo świeżego szpinaku 2 jajka od szczęśliwych kur pół szklanki cukru
Patchworkokreślenia – idealne:) Takie ciasto to fajna opcja wypieku na szybko. No i sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać. Ale, ale! Ciasto będzie fajnie smakowało również z innymi owocami. Już sobie je wyobrażam z agrestem, wiśniami, albo malinami…. Zróbcie koniecznie, bo jest pyszne:) 3 jajka 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 1 op. cukru wanilinowego 1 i 1/2 szkl(...)Miksujemy przez 6-8 minut, aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Następnie wlewamy maślankę oraz olej. Obroty miksera zmniejszamy i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm lub nieco większa). Na wierzchu rozkładamy pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około
Smaki Na Talerzutylko uciekać. Takie porzeczki na przykład. Tylko czerwone, w ilościach niewielkich, a w cenach zdecydowanie wysokich. A ja porzeczki lubię, i to nie tylko czerwone. Są idealne do słodkich ciast, z którymi ich lekko kwaśny smak wspaniale kontrastuje. I chciałabym sobie upiec sernik i muffiny z porzeczkami, albo zrobić porzeczkowe lody. I w końcu znalazłam sposób! Byłam w Polsce trzy(...)zeszłym roku dostałam od niej kilka słoiczków wiśni, i są po prostu idealne do ciast! Jeśli więc macie dużo owoców, a mało miejsca w zamrażarce - ten sposób jest dla Was. Owoce w cukrze Składniki: (ilość zależy od ilości użytych składników) owoce: wiśnie, porzeczki, jagody, maliny, jeżyny 2-3 łyżki cukru na słoik Owoce umyć, oczyścić, wiśnie wydrylować. Układać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStaram się na każdą domową uroczystość jak najwięcej przygotować sama. Ciasta, dania, torty. Gdy byłam w ciąży niestety w znacznym stopniu nie dawałam rady, ale teraz już znów mogę. Ostatnią uroczystością, która była w naszym domu był Chrzest Święty Ignacego – pierwotna data miała być w Wielkanoc, ale ze względu na pandemię musieliśmy tę datę zmienić i wybraliśmy bezpieczny sierpniowy(...)przelewamy do niej ciasto. Torownicę wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-35 min Biszkopt przygotowuję dzień wcześniej aby dobrze wystygnął. Przełożenie: 1,5 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 3 śmietan fixy (było bardzo gorąco więc je dodałam) 16 g cukru waniliowego cukier puder do smaku 500 malin 300 g masy
dom-agi.plzrumienienia. Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem. Zamiast truskawek i rabarbaru możecie oczywiście użyć innych sezonowych owoców. Na przykład malin, jagód, borówek lub czereśni. Możecie również całość przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką. Kubek- do kupienia tutaj – klik Artykuł Ciasto z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
Arbuziakiowoców. W zależności od sezonu i od tego na co w danym momencie mam smak, różne owoce różnie wykorzystuję. Borówkami , malinami i truskawkami mogę się objadać do oporu. Nie potrzebuję nawet z niczym tychże owoców podawać. Jabłka dodaję do ciast , banany do owsianki, z kiwi czy pomarańczy robię sałatki owocowe. Gruszki najczęściej łączę z serem pleśniowym i podaję w formie
mecooksCiasto jeżynowo malinowe na czekoladowym biszkopcie. Czy może być coś lepszego. Lekko kwaskowe, mocno owocowe. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie. biszkopt: 3 jajka wielkość M 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej płaska 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 250 g serka mascarpone 1/2 galaretki malinowej 350 ml śmietany kremówki(...)dodaję mus jeżynowy. Na zimny biszkopt wykładam krem jeżynowy, wduszam w niego maliny. Wstawiam do lodówki do stężenia. Mus jeżynowy: Jeżyny przekładam do garnka, podgrzewam aż zrobią się miękkie. Przecieram przez sitko. Mus zagotowuje i wsypuję suchą galaretkę, mieszam aż się rozpuści. Mus zimny wylewam na ciasto. Wstawiam do lodówki do stężenia. Dekoruję ciasto jeżynami, i czekoladą
wesoła kuchniaprzygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek, czereśni wiśni, porzeczek, malin i jagód. Frużelina jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Uwaga: aby frużelina miała ładniejszy kolor można dodać kilka łyżek soku z wiśni lub kilka wydrylowanych wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożemy dodać- to dla tych którzy nie wyobrażają sobie ciasta bez cukru. Ozdoby na ciasto otrzymałam ze sklepu SŁODKI ŚWIAT. Podałam je moim gościom na pięknych talerzach TINA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: opakowanie biszkoptów 3 duże jogurty naturalne gęste 6 szklanek malin ksylitol do smaku lub cukier puder żelatyna 15 łyżeczek Wykonanie(...)ubijamy. Dosładzamy ksylitolem do smaku lub cukrem pudrem.Wylewamy kolejną warstwę.Odstawiamy do stężenia * Pozostałe maliny czyli 4 szkl blendujemy na mus. 3 łyżeczki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie, jak napęcznieje podgrzewamy i przestudzamy. Łączymy z musem z malin.Ewentualnie dosładzamy. Wylewamy ostatnia warstwę ciasta. * Górę dekorujemy wg uznania- u mnie bita śmietana, listki mięty, ozdoby czekoladowe : posypka biało czarna
Z Majeczką w kuchnisię drożdżówki pachnące owocami otulone w budyniu i posypane kruszonką.Zajrzałam do mojej zamrażalki i znalazłam jeszcze resztkę truskawek,malin i czarnych porzeczek. Budyń też szybko zrobiłam,ugotowałam i tym sposobem powstały niesamowicie pyszne,pulchne i pachnące drożdżówki. Ciasto drożdżowe 1kg maki 10dag drożdży 15dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka 4-5 żółtek 1/2 łyżeczki
Niespełnione zdolności kulinarne