już dobrze rozgrzany, wylewamy odrobinę ciasta na patelnię. Smażymy placuszki, nakładając ciasto na łyżkę stołową. Ciasto ładnie rośnie. Placuszki smażymy na złoto z każdej strony. Podajemy ciepłe posypane cukrem lub cukrem pudrem. Na wierzchu każdego placuszka nakładamy jogurt grecki i maliny. Całość posypujemy płatkami owsianymi górskimi
Moja smaczna kuchniakolejną łyżkę ciasta, tak aby przykryć porzeczki. Całość ma zajmować ¾ papilotki. Piec ok. 25 min. w temp. 180°C , do tzw. suchego patyczka. Nie przeciągać z pieczeniem, by muffinki nie były suche. DEKORACJA: Czekoladę mleczną bądź gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać odrobinę wody, by była bardziej płynna. Udekorować muffinki polewą, a na górze położyć malinę. Składniki(...)kolejną łyżkę ciasta, tak aby przykryć porzeczki. Całość ma zajmować ¾ papilotki. Piec ok. 25 min. w temp. 180°C , do tzw. suchego patyczka. Nie przeciągać z pieczeniem, by muffinki nie były suche. DEKORACJA: Czekoladę mleczną bądź gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać odrobinę wody, by była bardziej płynna. Udekorować muffinki polewą, a na górze położyć malinę
Calzonella.comcukru (ok. 20 g), - 2 szklanki mleka (ok. 500 ml), - 1/2 szklanki malin (ok. 60 g), - 1/2 szklanki jagód (ok. 78 g). Sposób przygotowania 1. Masło z dodatkiem przesianej mąki siekamy nożem. 2. Do masła dodajemy żółtko, cukier, jogurt i zagniatamy do momentu połączenia się składników. 3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki(...)Ciasto dzielimy na 12 części. 5. Foremki wykładamy ciastem. 6. Ciasto nakłuwamy widelcem. 7. Tartaletki pieczemy w 200 stopniach C ok. 12-15 minut (do momentu zarumienienia). 8. Tartaletki wyciągamy delikatnie z foremek i zostawiamy na kilka minut do wystygnięcia. 9. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. 10. Tartaletki napełniamy ciepłym budyniem i dekorujemy owocami. Tartaletki z budyniem i owocami
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwypieków i deserów można je wykorzystywać teraz jak najczęściej. Dziś na przykład zaproponuję Wam torcik czekoladowy z lekkim kremem z serka naturalnego i śmietanki w którym wykorzystałam świeże maliny. Przygotowałam go na urodziny brata, jednak śmiało można zaserwować go na rodzinny obiad czy niedzielny deser. Wszystko zależy od Was, kiedy nadejdzie ochota na jego przygotowanie. Może dziś? Składniki : 4 jajka(...)czasie móc przekroić ciasto na dwa cienkie blaty. W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy, serek rozcieramy razem z cukrem pudrem - następnie dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietanki aż do uzyskania sztywnego kremu. Na ostudzony blat wykładamy połowę kremu który przyciskamy lekko drugim blatem. Wierzch dekorujemy śmietanką, na którą wykładamy maliny. Wstawiamy do lodówki na około
Słodkie PrzyjemnościDomowy budyń waniliowy z dodatkiem sosu malinowego z czerwonym winem. Pycha! Budyń to deser, który każdy zna, ale nie każdy wie jak prosto można go przygotować
Oryginalny smakNiespełna rok po urodzinkach Karolinki dowiedziałam się jak bardzo spodobał się jej tort dla baletnicy, który dla niej zrobiłam w ubiegłym roku! Dwa tygodnie przed swoimi
Słodki PomysłDelikatny nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie kokosowy tort z malinami, to idealny pomysł na wyjątkową uroczystość: roczek lub komunię. Niebawem Dzień Matki i
Słodki PomysłTapioka to kasza wytwarzana z bulwy egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. W związku z tym mogą ją jeść osoby
Oryginalny smakTo jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, popularnością dorównujący tiramisu. Panna cotta jest wyjątkowo łatwa w przygotowaniu i smaczna. Śmietanka, wanilia i maliny… Proste składniki
Oryginalny smaklodówki. Galaretkę żurawinową rozpuścić w 1,3 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia. Na stężałej masie śmietanowej rozłożyć maliny i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Jeśli użyjemy mrożonych owoców, galaretka zsiądzie się w okamgnieniu. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" , w której uczestniczyły również: Dorota - Sorbet truskawkowy Sylwia - Jagodowy deserek Katarzyna - Egzotyczny serniczek z ricotty Gosia - Szybki
Kuchenne zapiski Edytycukierniach można dostać takie właśnie torty. Jest to kolejny trend, który może uratować sytuację wtedy, kiedy ciasto wychodzi zbyt niskie i ciężko przekroić je na kilka blatów ;-) Podsumowując - dzisiejszy torcik, to tort absolutnie dla każdego! :-) Znakomity wyjdzie także z malinami zamiast jagód! Przepis na małą tortownicę. Biszkopt: 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek
Poezja Smaków - blog kulinarnysmakoszy bitej śmietany. Ja dodatkowo wykorzystałam do ozdoby jeżyny, jeśli macie ochotę, dodajcie inne sezonowe owoce: truskawki, maliny, czy jagody. Francuskie ciastka z bitą śmietaną i owocami , które robię w 20 minut. Składniki na ciastka francuskie z bitą śmietaną i owocami: opakowanie ciasta francuskiego, 400 ml śmietanki 30%, 2-3 łyżki cukru pudru do posypania, owoce, np. jeżyny Przygotowanie francuskich
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmalina, 1 łyżka wody, 1 łyżka soku z cytryny, 6 łyżek cukru pudru, Jagody, wodę i malinę włożyć do garnuszka, zagotować ciągle mieszając. Przetrzeć przez sito. Dodać sok z cytryny i cukier, ucierać aż masa będzie gładka. Tak przygotowanym lukrem udekorować ciasto. zastawa
królestwo garówbiałej czekolady, 250 g serka mascarpone, 100 ml śmietany 30-36 % 300-350 g owoców (maliny, borówki, jeżyny, porzeczki), kilka listków mięty do ozdoby. Do przesianej mąki dodać masło, szybko posiekać. Dodać cukier, sól oraz wodę, szybko zagnieść. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. Na ciasto położyć papier do pieczenia
Moja kraina smakówmikrofalówkach, jak i same mikrofalówki :) Kilka zgrabnych ruchów przy mieszaniu i dwie minuty później możemy raczyć się czekoladową puszystością ciasta z filiżanki. U mnie wersja orzechowa ale Wy możecie dodać (lub zupełnie pominąć) to, na co akurat macie ochotę :) Maliny, siekane kawałki czekolady, a może pokruszoną krówkę? Wyobraźnia nie ma tu granic...chodźmy! :D Orzechowe brownie z kubka(...)Masło przełóż do filiżanki i rozpuść. 2. Do masła dodaj mleko, sól i cukier - wymieszaj. 3. Dodaj mąkę, lekko posiekane orzechy i kakao - mieszaj do momentu otrzymania gęstego ciasta i wyrównaj. 4. Po środku zrób w cieście dziurę i wypełnij ją masłem orzechowym, przykryj ciastem. 5. Wstaw do mikrofali i 'piecz' przez 2 min., jeśli moc mikrofali to 800W
Kuchnia w Słońcu Skąpana