mnie żaroodporne o wymiarach 26cm/17cm smarujemy delikatnie masłem lub margaryną i wykładamy papierem do pieczenia, wylać masę czekoladową, na wierzchu ułożyć maliny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy ok. 40 minut. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem
Andzia Pichciróżnorodne smaki, a dzięki szerokiej gamie asortymentu z pewnością każdy znajdzie swój ulubiony smak, począwszy od smaków owocowych, jak np. ananas, banan, malina, poprzez smaki czekoladowe w połączeniu z przeróżnymi owocami i kakowe, aż do słodkich ciast tiramisu, serników różnego rodzaju czy ciasteczek kremowych. Mnie najbardziej zaintrygowały banoffee, słony karmel i biała czekolada. W Twojej kuchni nie może być nudno
Tetiisheribiałek, wsypać wiśnie - wymieszać, dodać ostrożnie pianę, wymieszać Wyłożyć na wysmarowaną blachę, piec przez około 30 min. w temp. 170 *C. To ciasto powinno udać się również z czereśniami, a w najbliższym czasie upiekę je z malinami :) Wiśnie częściowo opadły na dno, ale może przesypanie ich mąką coś pomoże. Pomimo wszystko było bardzo pyszne
Proste Potrawymisce umieścić żółtko, dodać mleko, mąkę, cukier puder, miękkie masło oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Ubitą pianę i maliny połączyć z pozostałymi składnikami. Patelnię rozgrzać (bez tłuszczu) i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia się. Podawać na gorąco posypane cukrem pudrem
Di gotujebiałko 5 g (1 łyżeczka) oliwy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu Do podania: 75 g jogurtu naturalnego, 60 g mrożonych malin (pół szklanki) Wszystkie składniki zmiksować razem. Leciutko natłuścić gofrownicę, żeby nie przywierały, nalać ciasto i gotowe! SMACZNEGO ! Wartość energetyczna*: 325 kcal 31 g białka 12 g tłuszczu 33 g węglowodanów ogółem
Vroblewska-fitlifeO przed świąt miałam przerwę od Ciasta na niedzielę, bo i od słodkości trzeba czasami odpocząć. Tym razem biorę udział i do tego sama wybrałam temat
Moje Małe CzarowanieW drugi dzień Świąt mamy w zwyczaju spotykać się z Przyjaciółmi, żeby Rodzina mogła od nas trochę odpocząć :) Tak było i tym
Słodko-Słony Świat IlonyDokładnie miksujemy dosypując mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy umyte i pokrojone owoce ( brzoskwinie w kosteczkę … jeżyny i maliny w całości ) wraz z płatkami migdałowymi. Delikatnie mieszamy , tak by owoce obtoczyć w cieście. Smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem
Ostra na Słodkotrzymał formę, a jednocześnie delikatny i niegumowaty. Całość smakuje po prostu rewelacyjnie - słodko-kwaśne, idealnie wyważone połączenie, mocno owocowe, a jednocześnie kremowe ciasto. Mówię Wam - to jest sernik idealny. Oczywiście można przygotować go z innymi owocami - malinami, truskawkami, jagodami, morelami... Trzeba tylko wtedy dobrze dopasować ilość cukru - jeżyny są dość kwaśne, więc ze słodszymi owocami ilość cukru należ odpowiednio zredukować
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrobiłam się ze wszystkim. Miałam swoje kryzysy, było sporo nerwów, ale udało się i jestem zadowolona z efektów. Moje menu: Tarta na cieście francuskim z boczkiem i pomidorkami Tartaletki z kabanosami i pomidorkami Muffinki czekoladowe z malinami Mini burgery z czerwonej fasoli Lemoniada z papierówek Nie wiedziałam jakiego zainteresowania się spodziewać, więc i ceny były raczej symboliczne. Największym powodzeniem cieszyły
Pasja SmakuZainspirowana modnym ostatnio węglem aktywnym kokosowym zrobiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem tego składnika. I oto przepis na czarne oponki z sosem czekoladowym z malinami. mąka pszenna jasna 500 g mleko 100 ml żółtka 5 szt. masło 25 g węgiel aktywny kokosowy - 4 łyżeczki drożdże suche 1 opakowanie ksylitol lub cukier trzcinowy jasny 1/2 szklanki spirytus(...)puch stawiając. W 2-3 łyżeczkach mleka dokładnie wymieszaj węgiel aktywny kokosowy. Wsyp mąkę do misy, wlej rozczyn i dokładnie wyrabiaj ręką, wlewaj mleko cienką strużką, aby ciasto było właściwej konsystencji, następnie wlewaj roztopione, chłodne masło i wyrabiaj jeszcze, a gdy ciasto zaczyna odchodzić od ręki odstaw w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Ciasto wyrasta około od godziny do dwóch
AZgotuj!łyżeczka sody oczyszczonej - łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 szklanka kefiru - 3 duże jajka - niepełna szklanka cukru trzcinowego ciemnego - niepełna szklanka oleju słonecznikowego - 100g czekolady posiekanej - szklanka opłukanych malin - cukier puder do posypania W pierwszym naczyni umieszczam mąkę, dodaję sól, otręby kakao, proszek i sodę i mieszam wszystko dokładnie. W drugim naczyniu mieszam jajka z kefirem łączę lekko ubijając(...)Mieszam, żeby równomiernie rozprowadzić ją w cieście. Za pomocą małej chochli, jakiej używam do odmierzania ciasta na jeden naleśnik, odmierzam ciasto do foremek, silikonowych i papilotek papierowych. Porcja daje 18 sporych muffinek. Na koniec na każdej umieszczam kilka malin. Wędrują teraz do rozgrzanego piekarnika. Jeśli jak ja, musicie piec na dwóch poziomach, w połowie pieczenia możecie zamienić porcje miejscami. Piekę
I tu będę miała takie teodpowiedniki dostępne w Polsce nie zastąpią tych świeżych. Otóż świeże figi idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów! Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek dla dwojga, ponieważ jak już wspomniałyśmy wcześniej - wszystko co słodkie, a zarazem
Symfonia SmakówPonadto jest niezwykle "elastyczne", można dodać do jego wnętrza wszystko, czego tylko się zapragnie - jagody, truskawki, maliny albo tak, jak ja, gruszkę i jabłko. No i oczywiście, bo o niej nie można zapomnieć - KRUSZONKĘ. W ten sposób powstanie bajecznie smaczne ciasto ucierane z gruszką, jabłkiem i... cynamonem! A, że ja cynamon dodaję ostatnimi czasy praktycznie do wszystkiego
W kuchni Karmel-itkiostygnięcia, nie może być gorąca bo rozpuści masę ale nie może być też zimna bo nie spłynie po bokach tylko od razu zastygnie. Ganache powinno być lekko ciepłe, natomiast ciasto musi być dobrze schłodzone w lodówce lub w zamrażalniku jeśli chcesz skrócić czas. Kiedy wszystko ma już odpowiednią temperaturę możesz przystąpić do najbardziej ekscytującej części – dekorowania swojego tortu. Jest(...)którym pokazuję jak zrobić drip z ciemnej czekolady: A teraz pora na sam tort:) Tort zrobiłam na czekoladowym biszkopcie przełożonym masą śmietanową z białą czekoladą, do tego maliny i konfitura z czarnej porzeczki. To było pyszne:) Biszkopt (średnica 18 cm): 5 jaj 125g cukru 100g mąki 30g kakao 1 płaska łyżka skrobii ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodki BlogCiasto ucierane z rabarbarem to nadal to samo ciasto ucierane, które już kilkakrotnie u mnie widzieliście. Różni się jedynie użytymi dodatkami czyli owocami. Raz były to truskawki , a raz maliny czy śliwki . Opcji jest wiele. Dziś padło na rabarbar. I to chyba dobrze bo nie wiem jak długo znajdziemy go jeszcze w naszych sklepach. A dodatkowo zbliża się sezon
Relaxtimebudyniu. Owoce jako dodatek, jakie chcecie i ile chcecie :) Porcja 12 mini tart lub 1 duża Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml jogurtu greckiego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego do dekoracji owoce: jagody, maliny, truskawki, .... Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: budynie rozpuść w połowie szklanki mleka, pozostałe mleko zagotuj i wlej budynie
Niezły Młynek