Galeo duża szczypta chili Galeo + dowolne bakalie do wypełnienia i dekoracji – u mnie liofilizowane maliny i płatki migdałowe, biała czekolada do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie(...)trzeba dodatkowo podsypywać go mąką). Przekładamy ciasto do foremki i dociskamy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Zgniatamy papier do pieczenia w kulkę (dzięki temu będzie łatwiej go dopasować), wkładamy na ciasto i wysypujemy surowym ryżem (można go później wykorzystać). Spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze 20 minut. Czas, kiedy
CiastkozercySerek mascarpone świetnie nadaje się na różnego rodzaju kremy - ma idealną konsystencję, której nie są w stanie "popsuć" nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i
Ciastkozercyucieszą się z takiej formy zabawy. Jak dekorować torty, żeby wyglądały niesamowicie? Sposobów jest wiele i każdy ma swoje własne upodobania. Poniżej pokazuję kilka sprawdzonych pomysłów, dzięki którym Wasze ciasta będą zawsze zachwycające i pyszne. Bita śmietana – baza i sposób na szybką dekorację Bita śmietana prezentuje się pięknie i smakuje oczywiście jeszcze lepiej. Jest jednym z najczęstszych pomysłów na dekorację(...)sięgnąć po ulubione smaki, a przy tym pięknie udekorować tort. Świetnie sprawdzają się w tym charakterze polskie owoce sezonowe – truskawki, maliny oraz porzeczki. Warto pamiętać, aby układać je na śmietanie, galaretce lub masie, aby dobrze połączyły się z powierzchnią ciasta. Mirror glaze, czyli prosta i nietuzinkowa dekoracja ciasta Mirror glaze zachwyca i przykuwa uwagę. Co najważniejsze wcale nie jest trudne
kolorowotorcikowoUwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni
Moja Delicjapomarańczy -> Skórka z 1/3 pomarańczy Kisiel: -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżka miodu -> 1 łyżeczka żelatyny Ser, jajko, miód oraz mąkę dodajemy do jednej miski. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy serniczki w dowolnym kształcie [ciasto może bardzo lepić się do rąk więc polecam wcześniej zwilżyć dłonie wodą
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Maliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu
Kuchnia MagdaLenyMaliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu
Kuchnia MagdaLenytrosze z jednego, jak i z drugiego. Spód przygotowany jest z kruchego ciasta, na którym spoczywa kremowa masa. Masa z budyniu waniliowego z dodatkiem białej czekolady, serka mascarpone, żółtek i śmietany. W tej pysznej kremowej mieszance zatopione są soczyste truskawki. Zamiast truskawek mogą być maliny lub inne miękkie owoce. Polecam ten niesamowity deser, jest niebywałe delikatny, lekki świeży i wiosenny
SprawdzonaKuchnia.plCiasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata. Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com
Milion Smakówciepłej wody 1 łyżka oleju roślinnego 200 g malin mrożonych Mąkę, sól, drożdże suche i cukier wsyp do miski. Wlej ciepłą wodę. Mieszaj drewnianą łyżką. Masa będzie gęsta, ale nie nadaje się do wyrabiania rękami. Wlej olej. Mieszaj, aż całość się połączy i ciasto będzie gładkie. Przykryj ściereczką miskę z ciastem i odstaw w ciepłe miejsce(...)całym ciastem, pozostawiając kilka cm odstępu między kolejnymi kluseczkami. Przykryj je ściereczką jeszcze na 15 – 20 minut. Przygotowuj garnek do gotowania na parze – np. szeroki garnek z wodą, na którym rozłóż gazę, ściągnij gumką i przykryj dużą plastikową miską. Kluseczki gotuj na parze ok 5 minut. Delikatnie odkrywaj pokrywkę, powoli by kluseczki nie opadły. Podawaj z rozgotowanymi malinami. RAZEM
365 dni dookoła kuchniDzień dobry :-) Dziś słodkości. Pyszny sernik z ricotty i mascarpone z malinami. Spód ciasteczkowy, wierzch troszkę dżemu, maliny i borówki. Bardzo lubimy sernik z ricotty, bo
kruche babeczkiOwocowe, zdrowe i pyszne ciasto z kaszy jaglanej na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Wielką zaletą tego deseru jest to, że wiele osób nawet
zdrowo i aktywnieOwocowe, zdrowe i pyszne ciasto z kaszy jaglanej na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Wielką zaletą tego deseru jest to, że wiele osób nawet
Zdrowie i pysznie na talerzuJak tłusty czwartek to pączki nadziane różaną konfiturą i obficie polane lukrem. Ale nie tylko pączki umilają nam ten słodki dzień. Możemy przygotować pączki, pączusie serowe
Tajemnice Smaku