szczypta soli 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią DODATKOWO: ok. 2 łyżki Musu z Malin Mus Truskawkowy (w formie dżemu, jaki co roku robię) ale spokojnie możesz dodać inny dżem listki mięty do dekoracji cukier do smaku 250 g sera białego Wykonanie: Tak wiem do ciasta naleśnikowego dodaje się też wodę mineralną gazowaną, ale tak jak napisałam to ciasto najprostsze
Blondynka Gotujelepszych ciast jakie robiłam dlatego koniecznie musicie go spróbować, mam nadzieje, że również wam posmakuje :) Składniki : - 2 szklanki mąki owsianej ( zmielonych płatków owsianych) - szczypta soli - 1 mały jogurt naturalny (180 g) - 1/2 szklanki oleju ( ja użyłam rafinowanego rzepakowego) - 1/3 szklanki ksylitolu (lub innego słodu ) - 2 jajka - 1 szklanka cukinii ( startej na małych oczkach tarki) - 1 szklanka malin(...)misce umieścić olej, jajka i cukier, i miksować przez chwilę, następnie dodać cukinie, jogurt, mąkę, sól, maliny i sok z cytryny, wymieszać wszystko łyżką, masę wylać na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 45 minut w temperaturze 175 stopni, ciasto wyjąć z blaszki dopiero po ostygnięciu bo może się przykleić do papieru, ciasto po ostygnięciu jest wilgotne
zdrowa vege kuchniaudały się idealnie, warto pamiętać o kilku sprawach. Ciasto kruche musi być dobrze schłodzone - wtedy jest najsmaczniejsze. Jeśli Wam się spieszy, możecie włożyć ciasto w blaszce do zamrażarki na 10 -15 minut. W innym wypadku chłodzimy ciasto kilka godzin w lodówce. Można przygotować je też dzień wcześniej. Surowe ciasto na kruche ciasteczka możecie też przygotować z wyprzedzeniem(...)dekoracji, np.: garść posiekanych orzechów, płatków migdałowych, wiórków kokosowych, drobnych owoców (np. malin) Kruche ciastka z dżemem i czekoladą, przygotowanie: Mąkę i cukier posiekać z masłem lub rozetrzeć palcami (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtko i opcjonalnie odrobinę zimnej wody, jeśli ciasto będzie się wydawać zbyt suche. Wszystko połączyć i szybko zagnieść. Rozwałkować lub wyłożyć
Lekcje w kuchniGaleo duża szczypta chili Galeo + dowolne bakalie do wypełnienia i dekoracji – u mnie liofilizowane maliny i płatki migdałowe, biała czekolada do dekoracji W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (dzięki temu nie będzie(...)trzeba dodatkowo podsypywać go mąką). Przekładamy ciasto do foremki i dociskamy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Zgniatamy papier do pieczenia w kulkę (dzięki temu będzie łatwiej go dopasować), wkładamy na ciasto i wysypujemy surowym ryżem (można go później wykorzystać). Spód pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni, po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze 20 minut. Czas, kiedy
CiastkozercySerek mascarpone świetnie nadaje się na różnego rodzaju kremy - ma idealną konsystencję, której nie są w stanie "popsuć" nawet zmiksowane owoce, nie trzeba go zagęszczać i
Ciastkozercyucieszą się z takiej formy zabawy. Jak dekorować torty, żeby wyglądały niesamowicie? Sposobów jest wiele i każdy ma swoje własne upodobania. Poniżej pokazuję kilka sprawdzonych pomysłów, dzięki którym Wasze ciasta będą zawsze zachwycające i pyszne. Bita śmietana – baza i sposób na szybką dekorację Bita śmietana prezentuje się pięknie i smakuje oczywiście jeszcze lepiej. Jest jednym z najczęstszych pomysłów na dekorację(...)sięgnąć po ulubione smaki, a przy tym pięknie udekorować tort. Świetnie sprawdzają się w tym charakterze polskie owoce sezonowe – truskawki, maliny oraz porzeczki. Warto pamiętać, aby układać je na śmietanie, galaretce lub masie, aby dobrze połączyły się z powierzchnią ciasta. Mirror glaze, czyli prosta i nietuzinkowa dekoracja ciasta Mirror glaze zachwyca i przykuwa uwagę. Co najważniejsze wcale nie jest trudne
kolorowotorcikowoUwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni
Moja Delicjapomarańczy -> Skórka z 1/3 pomarańczy Kisiel: -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżka miodu -> 1 łyżeczka żelatyny Ser, jajko, miód oraz mąkę dodajemy do jednej miski. Następnie ścieramy skórkę z pomarańczy oraz wyciskamy z niej sok. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy serniczki w dowolnym kształcie [ciasto może bardzo lepić się do rąk więc polecam wcześniej zwilżyć dłonie wodą
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Maliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu
Kuchnia MagdaLenyMaliny to owoce lata, które wyróżniają się pięknym wyglądem, ale też niezwykłym smakiem i aromatem. Już na sam ich widok ślinka cieknie 😍 Stosuje się je do ciast, deserów, koktajli, soków, dżemów, lodów i wielu innych dań. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Warto wiedzieć, że oprócz zastosowania w kuchni, już od wielu
Kuchnia MagdaLenytrosze z jednego, jak i z drugiego. Spód przygotowany jest z kruchego ciasta, na którym spoczywa kremowa masa. Masa z budyniu waniliowego z dodatkiem białej czekolady, serka mascarpone, żółtek i śmietany. W tej pysznej kremowej mieszance zatopione są soczyste truskawki. Zamiast truskawek mogą być maliny lub inne miękkie owoce. Polecam ten niesamowity deser, jest niebywałe delikatny, lekki świeży i wiosenny
SprawdzonaKuchnia.plCiasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata. Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com
Milion Smakówciepłej wody 1 łyżka oleju roślinnego 200 g malin mrożonych Mąkę, sól, drożdże suche i cukier wsyp do miski. Wlej ciepłą wodę. Mieszaj drewnianą łyżką. Masa będzie gęsta, ale nie nadaje się do wyrabiania rękami. Wlej olej. Mieszaj, aż całość się połączy i ciasto będzie gładkie. Przykryj ściereczką miskę z ciastem i odstaw w ciepłe miejsce(...)całym ciastem, pozostawiając kilka cm odstępu między kolejnymi kluseczkami. Przykryj je ściereczką jeszcze na 15 – 20 minut. Przygotowuj garnek do gotowania na parze – np. szeroki garnek z wodą, na którym rozłóż gazę, ściągnij gumką i przykryj dużą plastikową miską. Kluseczki gotuj na parze ok 5 minut. Delikatnie odkrywaj pokrywkę, powoli by kluseczki nie opadły. Podawaj z rozgotowanymi malinami. RAZEM
365 dni dookoła kuchniDzień dobry :-) Dziś słodkości. Pyszny sernik z ricotty i mascarpone z malinami. Spód ciasteczkowy, wierzch troszkę dżemu, maliny i borówki. Bardzo lubimy sernik z ricotty, bo
kruche babeczkiOwocowe, zdrowe i pyszne ciasto z kaszy jaglanej na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Wielką zaletą tego deseru jest to, że wiele osób nawet
zdrowo i aktywnieOwocowe, zdrowe i pyszne ciasto z kaszy jaglanej na ciasteczkowym spodzie. Przygotowanie: 40 minut Koszt: tanie Wielką zaletą tego deseru jest to, że wiele osób nawet
Zdrowie i pysznie na talerzuJak tłusty czwartek to pączki nadziane różaną konfiturą i obficie polane lukrem. Ale nie tylko pączki umilają nam ten słodki dzień. Możemy przygotować pączki, pączusie serowe
Tajemnice SmakuTradycyjne ciasto z przepisu mojej mamy na bazie kaszy manny, które idealnie komponuje się z orzeźwiającym, kwaśnym musem z malin. Składniki: 1l mleka 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 250g masła około 40 sztuk herbatników pełnoziarnistych Mus malinowy: 400g malin 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny
Szalona Kuchnia EwelinyDelikatne i bardzo smaczne ciasto owocowe przekładane kremem czekoladowym na bazie nutelli i mascarpone. Następną warstwą jest krem śmietankowy o delikatnym posmaku malinowym, a całość zwieńczona
AleTorciksosie Na obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemn... Sałatka z malinami i fetą Sałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kreme... Barszcz na zakwasie Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjo... Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) Buraczek to ciasto czekoladowe z nietypowym dodatkiem... pół... Post Sałatka śledziowa na pumperniklu pochodzi z bloga Poezja
Poezja smakugdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar . Dlaczego tak? Bo miałam
Zasmakuj KuchniTarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80
Bulliouwagę. Niby minimalistyczny a jednak wiele świetnych detali. Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia ! Znajdziecie tu desery w słoiczkach, domowe ciasta i pyszną kawę. Menu bez sztucznych składników i ulepszaczy. Wybór był trudny. Wybrałam słoik: panna cotta z malinami. Deser bardzo mi smakował. Odrazu dostałam kopa pozytywnej energii do dalszego zwieszania Gdyni Śródmieście Najlepsze burgery w Trójmieście znajdziecie w Gdyni
Moja pasja smakuDelikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe
Smakowity Blog Kulinarnyczyli popularne chlebki bananowe. Ale żeby się nie powtarzać szukałam przepisu na wykorzystanie zarówno bananów jak truskawek w trochę innym cieście. I znalazłam na blogu u Małej cukierenki . Zrobiłam je z mąki orkiszowej i truskawek z dodatkiem mrożonych malin. Jest pyszne, fantastycznie smakuje zarówno bananami jak i truskawkami. Warto się pokusić i je zrobić na letni deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche
Moja Michaczekoladowym z ciecierzycy ~ Ale mnie tato wczoraj zaskoczył! Mamy drugi tydzień października, a on przywiózł mi 5kg borówek i 2kg malin! :o Takie niespodzianki to ja lubię ♥ Ale nie lubię tego, że przez to w zamrażarce jest tak ciasto, że strach ją w ogóle otworzyć :D Zapraszam też po przepis na szaszłyki warzywne z tofu. Jesli szaszłyki do tej pory
breakfast of dreamsjego gramaturę 35gram a 40 robi różnicę) Inne: 250-300 gram owoców takich jak:maliny,borówki,jeżyny czy truskawki mrożonych owoców nie rozmrażaj! Potrzebne burżujskie przedmioty:tarka, mikser... Jeśli nie masz - idź się zapożyczyć do współlokatora/sąsiada wzamian za kawałek ciacha Wykonanie kruchego ciasta 1. Do michy wrzuć wszystkie składniki oprócz masła. Wymieszaj je. 2. Dodaj masło (zimne-prosto
Fiolka w kuchnicukier wanilinowy, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać borówki i delikatnie zamieszać. Na posmarowaną masłem, rogrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin, miodem lub jogurtem
Atlas Smakówjogurtu naturalnego łyżka miodu migdały w płatkach drobno posiekane kilka kropel esencji migdałowej owoce: 150 gram truskawek, kilka malin i borówek ewentualnie cukier puder do posypania Jaja, mąkę, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli dokładnie mieszam. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, jeśli jest taka potrzeba należy dodać odrobinę więcej wody gazowanej lub mleka. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją olejem
Mango Papaja80ml mleka migdały w miodzie(kupiłam w tygodniu greckim w Lidlu) Kisiel instant w kolorze czerwonym( u mnie Dr Oetker-maliny z żurawiną i hibiskusem) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki(oprócz migdałów i kisielu) dokładnie odmierzamy,łączymy i wyrabiamy ciasto o konsystencji plasteliny. Z ciasta formujemy wałeczki,które formujemy na kształt palca.Zamiast paznokcia umieszczamy migdał. Pieczemy ok.10 minut w temperaturze
Wielki apetytTarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80
BullioTarta na spodzie z ciastek czekoladowych. Na wierzchu panna cotta i maliny. Bez pieczenia, doskonała na upały. Czekoladowy spód: 300 g ciasteczek czekoladowych (użyłam Oreo) 80
Bullio