Terravita zawsze ze mną zapraszam Was na wspólną chwilę przyjemności i czekoladowej rozpusty! Tartaletki czekoladowo- śliwkowe z malinami i pistacjami powstały podczas niespodziewanej wizyty przyjaciół u nas w domu. Jak to dobrze mieć schowaną tabliczkę czekolady w szafce! W domu nie było ciasta, więc szybko przygotowałam takie o to tartaletki całość robi się maksymalnie 15 minut! Smakują obłędnie! Koleżanka stwierdziła
SMYKWKUCHNIkawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru pudru 1 śmietan fix oraz dowolne owoce letnie, u mnie maliny, borówki i jeżyny kilka listków świeżej mięty Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć we folię i schłodzić w lodówce ok 30-60 minut. Potem rozwałkować
Monia miesza i gotujeprzechować , by móc później pocieszyć się ich smakiem. Taki dżem możecie wykorzystać jako dodatek do ciast, do deserów, jako konfiturę do herbaty, jako wspomagacz w walce z przeziębieniem i oczywiście jako dżem na kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-) Składniki: 4 kg malin 3kg cukru 4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę czy w składzie
SMYKWKUCHNIprzygotowania potrzebne są krakersy lub herbatniki (ja użyłam krakersów, bo bardzo lubię słono-słodki smak w cieście) oraz masa budyniowa, którą wylewa się na ciastka i wstawia do lodówki by stężała. Nic prostszego. Można ją udekorować świeżymi truskawkami, malinami czy jagodami. Polecam! 1 paczka krakersów lub berbatniki Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 200 g. masła 3/4 szklanki mąki 2 jajka0(...)zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Gdy mleko zagotuje się, wlać zmiksowaną masę i gotować ciągle mieszając, aż wszystko zgęstnieje. Ciepłą masę wylać na krakersy. Przykryć pozostałymi krakersami. Ciasto schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. * Tę porcję ciasta robiłam w blaszce o wymiarach 27x22 cm. Jest to nieco mniejsza forma niż standardowa. Do blaszki o większych
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepojawi. :-) Dzisiaj tarta truflowo-malinowa z bakaliami. Trufla przełamana lekko kwaśnym smakiem malin, a całość dopełniona bakaliami- coś pysznego! W pracy zniknęła w mgnieniu oka. :-) Tartę robi się bardzo szybko- jak zwykle najwięcej czasu zabiera pieczenie. Przepis na tartę o średnicy 26cm. Składniki na ciasto*: 2 szklanki mąki (ok. 250g) 150g zimnej margaryny (lepsze jest prawdziwe masło(...)przez 15 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy, a ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut (w zależności od piekarnika), na złoty kolor. Wyjmujemy do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę truflowo-malinową: 340g serka mascarpone 250g czekolady (100 mlecznej, 150 ciemnej) 2 łyżki wódki 300g świeżych malin Dodatkowo: 100g bakalii Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy
kuchnia do kwadratuPrzepis jest niezwykle prosty w wykonaniu. U mnie ciasto zniknęło tego samego dnia, w którym się pojawiło. Ledwie zdążyłam zrobić parę zdjęć :) zamiast truskawek wykorzystać można inne letnie owoce: maliny, jagody, wiśnie lub rabarbar. Jest lekkie i pyszne, polecam :). Składniki: -350-400 g owoców -3 szklanki mąki -1 margaryna -1 szklanka cukru -4 jajka -pół szklanki mąki(...)schłodzonej masy dodajemy mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Bardzo ostrożnie mieszamy z ubitą pianą (dużą drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach). Gdy uzyskamy jednolitą masę przelewamy ciasto na formę prostokątną wyłożoną papierem. Na wierzchu układamy owoce - ja swoje truskaweczki pokroiłam na połówki :). Pieczemy w 150 stopniach do momentu, aż ciasto się ładnie zrumieni. Upieczone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
KasiekGotujepieczenia Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedna powinna być trochę większa. Zawinąć w folię i zamrozić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta zetrzeć na tartce o dużych oczkach, przykrywając przy tym całą formę. Piec 20 minut w 180 °C . Wystudzić. Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)wszystko dokładnie wymieszać. Piankę wyłożyć na wystudzony kruchy spód. Dodatkowo: 500 g jeżyn (idealnie sprawdzą się również maliny, jagody czy porzeczki) 1 łyżka cukru pudru Jeżyny wyłożyć równomiernie na piankę, a następnie zetrzeć na nie równomiernie pozostałą część kruchego ciasta. Piec 30-40 minut w 180 °C, wystudzić, a następnie posypać cukrem pudrem
Food SquareWami bardzo szczera to mogłabym powiedzieć, że jest to najbardziej przemyślane ciasto na jakie w życiu wpadłam i wprost nie może się nie udać. Idealny jasny biszkopt, porządnie nasączony sokiem z cytryny i Limoncello oraz mój autorski przepis na krem o smaku Michałków białych. Całość udekorowana malinami i michałkami białymi. Jest smacznie. Jest obłędnie smacznie. Jeśli ktoś z Waszej rodziny(...)trzecia o średnicy 8 cm i obręcz cukiernicza o średnicy 5 cm. Każdą formę należy porządnie wysmarować masłem!): Biszkopt jasny (podane składniki dzielimy na 4 tortownice tak by wysokość ciasta była taka sama w każdej!) 10 jajek 1 i 1/2 cukru drobnego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Krem "Michałek Biały" 400 ml śmietany
Mango PapajaKolejna propozycja letnich smaków to maliny i czekolada (czekolada pewnie pasuje nie tylko na lato ;) ). Puszysty biszkoptowy tort, z mocno czekoladowym kremem, aksamitną polewą i świeżymi malinami – palce lizać! Moja forma ma 16 cm średnicy więc stosunkowo niedużo, jeśli zatem zdecydujecie się piec biszkopt w formie o średnicy 22 lub 26 cm podane składniki trzeba pomnożyć przez dwa. Składniki(...)tylko wszystkie kruszki z ciasta. Wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Nakładamy drugą warstwę kremu, schładzamy w zamrażarce. Ciasto wyciągamy na kratkę i oblewamy czekoladową polewą – musi być ciekła, ale nie powinna być już zbyt gorąca. Najładniejsze maliny odstawiamy do dekoracji. Gotowy tort dekorujemy malinami. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyDodajemy obie maki, proszek do pieczenia, ksylitol oraz słonecznik. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Napełniamy ciastem foremki do muffinek. Ja użyłam sylikonowych, nie trzeba ich smarować tłuszczem. Jeśli masz inne foremki koniecznie nasmaruj je masłem. Do każdej foremki włóż po 3 maliny. Muffiny pieczemy około 30 minut. Z pozostałej ricotty robimy krem do muffinek. Dodajemy do serka łyżeczkę miodu
Przysmaki KarolkiBardzo smaczny, delikatny serniczek przygotowany na jogurtach greckich, z mnóstwem pysznych owoców wewnątrz i delikatną polewą . Jeszcze nieraz zagości na naszym stole, Wam też bardzo go
Smaczne ZdroweWegański, jedwabisty mus czekoladowy z tofu z dodatkiem masła orzechowego zadowoli niejedno podniebienie. Deser jest banalnie prosty do przygotowania, każdy sobie poradzi Ma aksamitną konsystencję, a
Oryginalny smakKuchnia francuska niektórym z nas kojarzy się ze ślimakami lub żabimi udkami, czyli wyrafinowanymi potrawami w wersji mini. Czy rzeczywiście taka jest? Tak naprawdę jest bardzo
Oryginalny smakFrancuskie gofry z dom.sosem waniliowym, z malinami i borówkami inspiracja Robiłam dokładnie tak jak w przepisie z tym, że dałam trochę sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz
More food, love and dreams