dwudziestu cienkich blatów, przełożonych delikatnym budyniowym kremem z orzechami. Jakiś czas temu na blogu już się ukazał jeden przepis na tort Napoleon , ten natomiast jest nieco inny, bez kajmaku, ale za to z orzechami:) Pyszny po stokroć! Uwielbiam go! Składniki: 500g mąki 200g masła 200ml wody 2 łyżki octu jabłkowego szczypta soli krem: 3 żółtka 1 litr mleka(...)łyżka mąki 200g masła 2/3 szklanki orzechów włoskich do posypania: płatki migdałowe, orzechy włoskie Ocet, wodę i sól wymieszać. Zimne masło posiekać z mąką, dodać wodę z octem, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części
Obiad gotowySzukałam pomysłu na ciasto z czereśniami, ale bardziej eleganckie niż szybkie i proste ciasto z czereśniami (bez tłuszczu) , które pokazywałam Wam ostatnio. A że w lodówce leżało napoczęte wiadereczko twarogu sernikowego, wpadłam na taki oto pomysł i jest - biszkopt przełożony czekoladową warstwą czereśniowo-budyniową oraz masą serową, zwieńczony wiśniową galaretką. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) Biszkopt: 4 jajka(...)szkl mąki 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa czereśniowo-budyniowa: 2 budynie czekoladowe 70 dag czereśni wydrylowanych 4 łyżki cukru Masa serowa: 50-60 dag twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 2 łyżki kremu czekoladowego lub 1/2 tabliczki czekolady (rozpuszczonej) Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa 2 szkl wrzątku 1. Czereśnie zasypać
Kto ugości moich gości?krem: 4oo ml mleka 1 budyń waniliowy w proszku 1 opalowanie cukru wanilowego 2 łyżki cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Ugotować budyń. Gorący przykryc folią żeby się nie tworzył korzuch, Wystudzić. Masło zmikować lub utrzeć na jasną, puszystą masę. Powoli, po łyżce dodawać przechłodzony budyń i cały czas miksować. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto(...)łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Łyżeczka kawy rozpuszczalnej Z podanych składników zrobic polewę czekoladową. Gotową polewę wylać na masę budyniową i wstawić na 2 godziny do lodówki dla stężenia. Smacznego
Na słodko lub wytrawniePoniżej podaję przepis ale UWAGA!!!!! ciasto uzależnia :) Jest tak pyszne, że nie idzie się od niego oderwać. Składniki: biszkopty ok 200 g budyń śmietankowy (na 500 ml mleka) 5 żółtek 2 galaretki o dowolnym smaku mąka 1 pełna łyżka miękkie masło 200 g wrząca woda ok 700 ml mleko 1,5 szklanki kakao 2 łyżeczki owoce (u mnie puszka(...)bardzo polecam formy silikonowe) wykładam w równych odstępach biszkopty zamoczone w galaretce (odlałam troszkę z wcześniej zrobionych galaretek) następnie wykładam jasny krem, przykrywam znowu biszkoptami również zamoczonymi w galaretce, wykładam ciemny krem. Pokrojone owoce układam na wierzchu ciasta i zalewam je tężejącą galaretką. Prawda, że proste
Kuchnia Vikikładziemy na kratce do całkowitego wystudzenia. Każdy z biszkoptów kroimy na 2 krążki i zabieramy się za przygotowanie kremu. Krem: Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko roślinne, mąkę ziemniaczaną, agar i cukier lub syrop z agawy. Cały czas mieszając, gotujemy krem na średnim ogniu aż uzyskamy konsystencję budyniu. Odstawiamy do przestudzenia. W międzyczasie kroimy w kostkę odsączone z syropu(...)dobę albo i dwie. Gdy masa będzie sztywna dodajemy w małych porcjach (np. po jednej łyżce) przestudzony budyń cały czas miksując. Tort: Następnie, przystępujemy do budowania naszego wspaniałego tortu. Kremu budyniowego jest na tyle dużo, że wystarczy na trzy warstwy w torcie i wysmarowanie jego wierzchu i boków. Jeden z czterech krążków biszkopta nasączamy pozostałym syropem np. smarujemy silikonowym pędzelkiem
Lamarida.pldelikatne, a masa budyniowa wprost rozpływa się w ustach.Zaczynamy od przygotowania kruchych spodów do babeczek. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić jak typowe kruche ciasto. Gotowe ciasto owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Przygotować foremki do babeczek. Dokładnie wysmarować je masłem i wykleić ich brzegi kruchym ciastem na grubość około(...)zgęstnienia masy. Wystudzić. Masło miksujemy razem z żółtkiem na jasną, puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu. Na spód każdej babeczki włożyć trochę kremu budyniowego (fot.3). Udekorować dowolnymi owocami (fot.4
Świat CiastaMiodowniki to moje ulubione ciasta, zawsze piekę je na święta. Ten miodownik najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, im dłużej stoi tym lepiej smakuję, polecam.
Bajeczna KuchniaDUPA PAWIANA – tak, właśnie pod taką nazwą w sieci krąży ten przepis. Przepis, który moja mama postanowiła wypróbować na tegoroczne Święta Wielkanocne, a który „
Ostra na Słodkobudyniową,aby można było je dobrze ukroić. Razem ze mną kremówkę piekły: Angelika , Iwonka . Ciasto: 30 dag mąki pszennej 25 dag dobrej margaryny 1 łyżka smalcu 3-4 łyżki gęstej śmietany Zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość klasycznej blaszki do ciasta(...)Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu. Krem: 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 2 łyżki mąki pszennej
Moje domowe kucharzeniemoich ulubionych, letnich, owocowych ciast. Kruche, orzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych(...)cytrynowej 1 łyżka rumu (można pominąć) szczypta soli NADZIENIE: 500 g owoców (ja użyłam mrożonych truskawek, czarnych i czerwonych porzeczek) 150 g cukru 1 jajko 40 g proszku budyniowego (waniliowego) bez cukru 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 420 g jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem
Rozpustne gotowanieKrakersowy przekładaniec to pyszne ciasto bez pieczenia, będziecie do niego wracać nie jeden raz. Wierzch dekorujemy kawałkami czekolady i posypujemy kakao. Wymaga schłodzenia, dlatego proponuję robić na noc aby nie kusiło. Składniki duża paczka krakersów 2 budynie śmietankowe 800 ml mleka 200 g masła 1/2 – 3/4 szklanki cukru 500 ml śmietany kremówki + 1/2 szklanki cukru 2 szt śmietana(...)sztuka gorzka czekolada, rozdrobniona kakao 700 ml mleka wlewamy do rondelka, gotujemy. W reszcie mleka mieszamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, ucierając dalej dodawać po łyżce budyniu. Odstawić na 30 minut do lodówki. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać
gotuj ze mnądłuższego boku. Z każdym ciastem postępujemy tak samo. Gdy przygotujemy 3 rolady układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez około 30-40 min. Krem Szklankę mleka odlewamy. Resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanej szklanki mleka dodajemy mąki, budyń, żółtka i dokładnie mieszamy. Gdy mleko zarznie wrzeć dodajemy mieszankę i energicznie mieszamy(...)Galaretki przygotowujemy w 800 ml wody. Studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć możemy ją wylać na ciasto (patrz podpunkt „Przełożenie”). Przełożenie Ciasto miodowe Połowa masy Rolady Pomiędzy rolady wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do stężenia galaretki najlepiej do lodówki. Druga połowa masy budyniowej Ciasto miodowe z bezą Smacznego
Podróż w kulinariaPrzepyszne ciasto, jeden ze słodkich smaków mojego dzieciństwa. Biszkopty, cudowne, dwie warstwy kremu i galaretka z mnóstwem owoców. Rewelacja! Łatwe do zrobienia, bez pieczenia! Na pyszne zakończenie lata, skusicie się? Polecam ;) Składniki: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe 375 ml mleka 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g miękkiego masła(...)maliny, wiśnie, jeżyny, truskawki) Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. 250 ml mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać mąkę, proszek budyniowy i pozostałe mleko, zmiksować. Gotową mieszankę wlać do gotującego się mleka, ugotować budyń, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, wystudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę - budyń
Domowa cukiernia EwySKŁADNIKI: 4 jajka 120 g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 120 g mąki pszennej szczypta soli PRZYGOTOWANIE: Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć jajka, cukier i
ClauditteMissCookingowsiany tofurniczek. autorka: Daria | blog: Enjoy Your Morning... Moja nocna owsianka autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Owsianka z gryki autorka: Blue Raven | blog: Gotuj z Blue Raven. Krucza kuchnia Krem owsiany jak deser! autorka: Sandra | blog: Poranek na słodko Owsianka noworoczna :) autorka: Sandra | blog: Poranek na słodko Owsianka zapiekana z bananem i wiórkami kokosowymi :) autorka: Agusiowe Gotowanie | blog: Agusiowe Gotowanie(...)CAKE with oatmeal , meringue and fruit – English version autor: tomas151 | blog: eat CZEKOLADOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH , bezą i owocami autor: tomas151 | blog: eat Błyskawiczna owsianka autorka: zapachykuchni.pl | blog: Zapachy Kuchni Owsianka makowa z figami, orzechami i czekoladą autorka: ania_1703 | blog: Naturalna kuchnia Owsianka budyniowa z gruszką, orzechami i czekoladą autorka: ania_1703 | blog: Naturalna kuchnia Pieczona owsianka fisztaszkowo
Chocolate Stop Tempting