widzianymi znajomymi. Taki upominek nigdy nie stawia obdarowanego w niezręcznej sytuacji, kiedy czuje się zobowiązany zrewanżować. Ja takie prezenty uwielbiam i dawać, i otrzymywać. Może to być własnoręcznie upieczone ciasto czy deser w fantazyjnym słoiczku, przewiązanym kolorową wstążeczką i ozdobionym wydrukowaną na domowej drukarce etykietą. Czasami kupuję jakieś drobne przetwory tylko dla oryginalnego słoiczka. Wykorzystuję je potem właśnie do takich(...)muffinki lub babki? Skorzystajcie z poniższych: Kawowe muffinki z figami Migdałowe kruche babeczki z kremem z prażonych migdałów Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą Muffiny czekoladowe z czekoladą Marchewkowe muffiny z orzechami, cytrynowym lukrem i granolą Babka pomarańczowo-cytrynowa Budyniowa babka czekoladowa Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami Syrop do herbaty ucieszy każdego smakosza. W prosty
Codzienna kuchnia niecodziennafont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Krem cappuccino: · 500 ml mleka · ¾ szklanki cukru(...)ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: ciasto z jabłkami krem cappuccino blat ciasta kruchego polewa Smacznego
Domowe ciastaWodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów". Następnie do wystudzonego dodajemy po jednym jaju i miksujemy na najniższych obrotach, aż będzie gładkie i lśniące. Na blachę wykładamy(...)krem kawowy: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru 3 żółtka pół szklanki mąki cukier waniliowy 250 g masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej typu crema+ łyżka kakao+ kieliszek wódki- mieszamy dokładnie. Żółtka miksujemy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową
Domowe ciastapapierze do pieczenia przez drugi papier na okrąg wielkości formy z bokami. Ciasto przekładam do formy i palcami formuję boki. Nakłuwam spód widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam formę. Piekę około 15-20 minut aż spód się przyrumieni. Krem Dyniowy: Do garnka wlewam mleko, dodaję pure z dyni, cukier. Odlewam pół szklanki(...)przesmażam na wolnym ogniu aż pigwa zmięknie ale mają zostać kawałki owocu. Budyń rozpuszczam w wodzie i wlewam do gorącej pigwy. Chwilę gotuję. Wystudzona pigwę wylewam na zimny krem budyniowy. Beza: Białko o temperaturze pokojowej ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru ubijam dalej, i kolejna łyżka cukru. Jak piana będzie błyszcząca a cukier rozpuszczony, dodaję mąkę, ocet
wesoła kuchniaEksperymentalne połączenie smaków (przynajmniej w moim wykonaniu). Efekt mile mnie zaskoczył. Kawa, orzeźwiająca mięta, czekolada i bita śmietana... Moje ulubione smaki w komplecie. Polecam. 1. Ciasto: Biszkopt z 5-6 jajek 2. Krem kawowy: 2 szklanki mleka 2 szklanki likieru kawowego 2 budynie śmietankowe 6 łyżek cukru 2 żółtka Zagotować mleko z cukrem. Zmiksować likier kawowy z żółtkami(...)godzin, a najlepiej zacząć poprzedniego dnia). Żelatynę i cukier rozpuścić w 2/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić i dodać do niej żelatynę. Masę wylać na całkowicie wystudzony krem budyniowy. Schłodzić. 0,5 litra śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody, ostudzić. śmietanę ubić "na sztywno". Dodać cukier
Praktyczna plbudyniowego kremu.jest to wersja uproszczona bo z gotowego ciasta francuskiego i budyniu w proszku ale ciasto smaczne i znika migiem. SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego 5 szklanek mleka 3 budynie waniliowe bez cukru 5-6 łyżek cukru 250g masła WYKONANIE Rozgrzewamy piekarnik do 200C.Ciasto francuskie rozwijamy na dwóch blaszkach wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia lub pieczemy jedna po drugiej :).Ciasto(...)jeszcze raz nakłuwamy ciasto aby opadło.pieczemy dalej aż do zarumienienia się ciasta ok.15 min.Upieczone ciasto odkładamy do wystudzenia. Budynie gotujemy z przepisu na opakowaniu dodając do mleka 5-6 łyżek cukru.Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch ok.3-4 min.Porcjami dodajemy zimny budyń Miksujemy do połączenia się składników. Na jeden płat upieczonego ciasta wykładamy krem i przykrywamy drugim
Mała w garnku mieszamasę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Składniki na krem: 1/2 litra mleka + 1/2 szklanki 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 żółtko 3 łyżki cukru(...)zrobiła się skorupa. Masło utrzeć, następnie po łyżce dodawać wystudzony budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać łyżkę wódki i ponownie zmiksować. W osobnej misce ubić śmietankę. Do masy budyniowej dodać ubitą śmietanę, miksując na najniższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Biszkopt przekroić na dwie części i przełożyć przygotowaną masą. Wierzch posypać cukrem pudrem. Gotową kremówkę wstawić na kilka godzin
Agusiowe smakołykiJak zapewne pamiętacie jakieś 2 tygodnie temu dostałam od redakcji Polska Gotuje całą zgrzewkę wielkich słoików wypełnionych po brzegi prażonymi jabłkami! Producent : URBANEK Pojemnośc : 720 ml
Ostra na SłodkoŁatwy i szybki przepis na pyszne naleśniki. Idealnie pasują do słodkiego nadzienia - u mnie jeszcze w świątecznej formie, podane z kremem czekoladowym, bananami i wiórkami kokosowymi. Pyszności. Polecam i na śniadanie i na podwieczorek ;) PS Jeśli marzy Wam się mała zmiana w Waszym salonie, jakiś nowy element dekoracyjny na ścianie warto zainteresować się ofertą digitaldruk.pl/obrazy-na-plotnie.html To obrazy(...)pszennej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka 250 ml mleka 250 ml wody szczypta soli Mąkę przesiać z proszkiem budyniowym, dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia, na gładkie, jednolite ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni przetartej lekko olejem na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Domowa cukiernia Ewyłyżki słodkiej śmietanki Masa budyniowa : 600 ml mleka 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego [ nie dałam ] Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć(...)złoty kolor. Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki
Moje domowe kucharzeniemasła 1 cukier waniliowy (lub domowy cukier waniliowy ) 1 płaska łyżeczka sody Masa budyniowa: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 15 dag masła Dodatkowo: słoik dowolnych powideł (u mnie powidła śliwkowe ) Sposób wykonania: 1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35(...)powidłem (niezbyt grubo). Przyłożyć drugim ciastem miodowym. 3. Większą część mleka wlać do garnka i wsypać cukier, a w mniejszej wymieszać obie mąki. Mleko z cukrem zagotować, kiedy zawrze, wlać mleko z mąką, gotować do uzyskania konsystencji budyniu. Do gorącego budyniu dodać 15 dag masła i mieszać, aż budyń wchłonie cały tłuszcz. Gorący krem wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem
Kuchnia domowa Anidekoracji Przygotowanie: Kilka godzin przed smażeniem placuszków, a najlepiej dzień wcześniej wieczorem przygotować czekoladowe krążki. W tym celu na folii spożywczej lub papierze do pieczenia rozsmarować 5 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella, tworząc 5 równych krążków (u mnie na zapas o jedno więcej, każdy krążek o średnicy 6,5 cm). Krążki włożyć do zamrażalnika na kilka godzin lub całą(...)jajko się spieni i zwiększy swoją objętość. Następnie wsypać śmietankowy proszek budyniowy, mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz wlać mleko i stopione masełko. Całość zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Płaską patelnię (najlepiej specjalną do naleśników) wysmarować niewielką ilością oleju, rozgrzać. Na patelnię kłaść porcję ciasta formując okrągłe placuszki (uwaga! Muszą mieć one większą średnicę niż średnica krążków czekoladowych
Nastoletnie Wypiekaniegóry 20cm i wysokości 10cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą Ciasto przekładamy do formy, pieczemy w 160-170 stopniach około 50-60 minut (do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z formą na podłogę z wysokości 60cm. Następnie wkładamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt wyjmujemy z formy dopiero po wystudzeniu. Biszkopt kroimy(...)kremówkę (nie ubitą) miksujemy z mascarpone do otrzymania gęstego kremu, dodajemy cukier i esencję i miksujemy krótko. Masę dzielimy na 3 części. Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy. Na paterze lub podkładce pod tort układamy największy biszkopt. Nasączamy go lekko. Wykładamy porcję masy śmietankowej, przykrywamy drugim blatem. Biszkopt lekko nasączamy, wylewamy masę budyniową. Przykrywamy trzecim blatem. Biszkopt nasączamy, wykładamy masę śmietankową
Smak mojej kuchnitrzeba smarować blaszek masłem i posypywać bułką tartą). Na ciasto (na każdą tartaletkę) wyłożyć po kawałku folii aluminiowej, a na nią wrzucić po kilka ziaren fasoli, by obciążyć ciasto. Piec ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni. (Moje się trochę przychwyciły bo piekłam 20 minut). Ostudzić. Wykonanie nadzienia: Rabarbar umyć, oczyścić, a następnie obrać ze skórki i pokroić na kawałki(...)budyniowy rozmieszać z kilkoma łyżkami mleka i 1 łyżką cukru. Resztę mleka zagotować i dodać do niego rozrobiony proszek budyniowy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącego syropu rabarbarowego pochodzącego z gotowania rabarbaru. Wystudzone tartaletki posmarować delikatnie chłodnym budyniem. Na budyń nałożyć gotowany rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Gdy całość zastygnie przygotować sos-krem budyniowo
Mania Wypiekaniazagotować. Następnie dodajemy zmiksowanego ananasa i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ścięcia. Kiedy jest jeszcze delikatnie lejące wylewamy na wcześniej upieczony spód. Całość wstawiamy do lodówki. Krem: 750 ml mleka ( Wypasione Mlekovita ) 3 żłótka 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru ziarna z laski wanilii/cukier waniliowy 250 g masła szklanka(...)wystudzenia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na białą puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką ananasową. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą
Malinowe Pocałunki