Tradycyjne, domowe, puszyste pączki z delikatnym budyniowym kremem, oprószone cukrem pudrem to tuż obok pączków z różą i lukrem - klasyka wśród ostatkowego menu. Pączki dość proste w przygotowaniu , a ich smak... wyjątkowy . Domowe Pączki z Budyniem - Składniki: (ok. 12 pączków) 60 g drożdży 1/3 szklanki cukru + łyżka na zaczyn szklanka mleka 3 szklanki mąki tortowej (ok. 500 g) + 2 łyżki(...)zaczyn 5 żółtek 1 jajko opak. cukru waniliowego 80 g masła łyżka wódki /spirytusu/ octu 1/3 łyżeczki soli olej do smażenia Nadzienie Budyniowe : 5 0 0 ml mleka ok. 4 łyżki cukru 3 łyżki masł a budyń waniliowy (proszek 40 g) cukier puder do oprószenia Domowe Pączki z Budyniem - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie
Słodka Stronaochoty na coś słodkiego. Przypomniało mi się, że już dawno nie robiłam muffinek. U Bożenki na blogu "Moje domowe kucharzenie" znalazłam TEN przepis na muffinki czekoladowe z kremem budyniowym. Zaczynałyśmy z Bożenką prawie równocześnie prowadzić blogi.. Podziwiam ją za jej pracowitość bo opublikowała kilkakrotnie więcej przepisów niż ja, zastanawiam się, kiedy ona na to wszystko ma czas(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 150g masła lub margaryny 170 ml mleka 2 jajka Dodatkowo na nadzienie budyniowe: 1 budyń waniliowy (0,5 litra mleka) 3 czubate łyżki cukru 400 ml mleka 1 łyżka kakao Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Budyń ugotować z mlekiem, cukrem
Na słodko lub wytrawnieO tym cieście bardzo dużo czytałam i od bardzo długiego czasu mam na niego wielką ochotę :) Wreszcie przyszedł ten czas i mogłam go spróbować . Ciasto pycha
Słodkości i nie tylkocudeńko. Jako, że ja ciasto jadłam raz może dwa, przeszukałam internety w poszukiwaniu inspiracji, ale podobno to jeszcze nie ten smak, więc będę próbować dalej. A ciasto pyszne, słodkawa pianka budyniowa w dwóch smakach, nasączone galaretką biszkopty i owoce idealny deser na upały i na zbliżający się Dzień Dziecka. Więc spróbujcie koniecznie. Składniki: biszkopty (u mnie wystarczyło jedno opakowanie(...)miksujemy. Na dnie tortownicy (22 cm) układamy biszkopty zanurzone w galaretce (należy odlać ok 1/3 galaretki do naczynia i dopiero w nim maczać biszkopty), a na nie wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych galaretką, które przykrywamy drugą połową kremu. Na wierzch wykładamy owoce i zalewamy całość pozostałą tężejącą galaretką. Odstawiamy całość do lodówki najlepiej na całą
Cynamonowe szczęściestanowi mleko w proszku. Ja użyłam do ciasta mleka LE ROYAL dostępnego na Kawwa.pl Uwielbiam ten produkt. Można z nim przygotować nie tylko doskonałe latte, ale też i pyszne kremy czy serniki. Spróbujcie. Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka naturalnego kakao 2 płaskie łyżki cukru pudru 1 jajko 100 g masła 1 łyżka naturalnego jogurtu(...)papierem do pieczenia. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier puder, proszek do pieczenia. Dodajemy masło, siekamy je. Wbijamy jajko i dodajemy jogurt lub śmietanę. Zagniatamy ciasto. Ciastem wylepiamy dno blaszki. Blaszkę z ciastem wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wkładamy blaszkę z naszym spodem i podpiekamy spód przez około
Słodkie okruszkiNigdy nie odmówię sobie kremówki:))) Dlatego gdy zobaczyłam w programie Pani Ewy Wachowicz odchudzoną wersję kremówki, wiedziałam, że na pewno spróbuję odtworzyć coś takiego:) Ta wersja
Z miłości do słodkościUczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi
W kuchni Karmel-itkibitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 250 g masła Masa śmietanowa: 330 ml śmietany(...)miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Pół szklanki soku przecierowego odlewamy i mieszamy z budyniem
e-PrzepisyKulinarneWiele lat temu, koleżanka przyniosła do pracy pyszne ciacho. Nawet dała mi przepis, ale ten oczywiście jak to u mnie, szybko się zawieruszył. Na szczęście
Kuchnia w czekoladzieOgrom pracy sprawia, że nie mam zbyt wiele czasu na pieczenie i najczęściej goszczą u nas szybkie ciasta na zimno:) Co wcale nie oznacza, że są
Z miłości do słodkościCoś dla amatorów owocowo- kremowych ciast? Proszę bardzo! To Słodka Delicja , która swoją nazwę zaczerpnęła od popularnych ciasteczek z galaretką. A raczej mojemu skojarzeniu obu smaków. Mocno owocowa warstwa „pomarańczowo jabłkowa” przywodzi na myśl galaretką z delicji, A deserowa polewa tylko to podobieństwo podkreśla… Kremowy akcent w postaci słusznej warstwy waniliowego kremu, sprawia , że pobędzie w towarzystwie(...)galaretki pomarańczowe Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dusimy z dodatkiem miodu około 10 minut. Gdy masa będzie jednolita- wsypujemy galaretki. Mieszamy energicznie. Lekko studzimy. Krem budyniowy: 2 żółtka 2 cukry waniliowe 7 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ litra mleka Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, mąkami i ½ szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy
Domowe ciastaSernik z kremem i owocami, to połączenie klasycznego pieczonego sernika z dodatkiem w postaci kremu na bazie śmietany z galaretką, udekorowanego świeżymi lub mrożonymi owocami. U
Passions hobbies lifeopublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne, nie za słodkie. Przepis zaczerpnęłam z... wyobraźni. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka octu(...)minut w temperaturze 170 o C. Ostudzić. Biszkopt nasączyć sokiem pomarańczowym. Następnie na powierzchni biszkopta rozsmarować dżem. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając partiami zimny budyń. Utrzeć na gładki krem, wyłożyć na biszkopt i wyrównać powierzchnię. Na krem wyłożyć herbatniki. Wierzch posmarować masą kajmakową i posypać płatkami migdałów. Ciasto schłodzić
Czerwień i błękitPokazałam Wam kilka dni temu na moim fanpage i wreszcie udało się skleić przepis! Lekki , niesamowicie puszysty i miękki biszkopt ( przepis na niego tutaj! ) przełożony delikatnym
Ostra na Słodkowprost idealne. Pierwszy raz jadłam takie ciasto i pierwszy raz robiłam sernik w kąpieli wodnej :-) Mimo słowa "sernik" w nazwie, ani trochę nie przypomina tego tradycyjnego, serowego ciasta. Smakuje raczej jak delikatna budyniowa rozkosz i...no nie potrafię tego opisać słowami. Spróbujcie, a sami się przekonacie:)Przepis jest na tortownicę 26cm. Składniki na masę serową: -1250g serka mascarpone(...)niższym poziomie i na programie do pieczenia biszkoptów(wilgoć pozostaje w środku) przez ok. 1 godzinę i 40 minut, a następnie zostawiłam w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Krem budyniowy: -5 żółtek -75g ksylitolu -350ml mleka -31g mąki orkiszowej -11g maki ziemniaczanej -aromat waniliowy(kilka kropel) Dodatkowo: -jedno nieduże dojrzałe mango, obrane i pokrojone w plasterki
Smaczne Zdrowe