Miała być szarlotka biszkoptowa, ale został tylko jeden słoik przecieru jabłkowego. Na szarlotkę za mało, a trzeba było go wykorzystać. Wymyśliłam, że zrobię jeszcze krem budyniowy i tym przełożę biszkopt. Wyszło całkiem nie źle :) Biszkopt i budyń są słodkie, natomiast warstwa jabłkowa lekko kwaskowata. Wszystko razem bardzo fajnie się komponuje. Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka(...)jabłkowego ( 750 ml) 1/3 szklanki wody 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę budyniową: 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie maki i proszkek
Agusiowe smakołykiblaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki, odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugie ciasto. składniki na masę budyniową: 750 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 300 g masła wykonanie: 500 ml mleka zagotowujemy(...)mieszamy, do połączenia się z budyniem. dodatkowo: 150 g orzechów włoskich, posiekanych ok. 100 -150 g kajmaku (ugotowane skondensowane mleko w puszce) wykonanie ciasta: W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia umieszczamy jedno ciasto, wykładamy równomiernie ciepły krem i przykrywamy go drugim ciastem. Wierzch ciasta smarujemy równomiernie kajmakiem i posypujemy orzechami. Całość odstawiamy na min. 24 godz. aby ciasto zmiękło
Domowy Smak Jedzeniaminut. Pozostałe 2 części smarujemy powidłami i posypujemy startymi orzechami. Zwijamy w rolady. Na 4 część ciasta ostrożnie przekładamy upieczony, ciepły sernik i zwijamy delikatnie jak pozostałe rolady. Wszystkie 3 pieczemy na złoty kolor ok 25-30 minut w temp. 200st C. 3. Krem: W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem(...)następnie stopniowo dodawać po odrobinie budyniu. Mieszać ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać wódkę i ponownie dobrze rozetrzeć. 4. Przełożenie: Na cienki kruchy placek wyłożyć połowę kremu budyniowego- ułożyć roladki, w środek dając roladkę serową- pomiędzy rolady wlać tężejącą galaretkę agrestową,a następnie wiśniową- po schłodzeniu wyłożyć pozostały krem budyniowy- przykryć biszkoptem- dekorować polewą mleczną oraz
Kuchnia w czekoladziechoć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kawowy: 250 g mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny szczypta kardamonu(...)około 20 minut. Przygotować blat serowy: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na białą masę i nadal ucierając dodawać po trochę sera. Wsypać proszek budyniowy, wlać olej, dodać skórkę cytrynową i zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać od masy jajecznej. Przełożyć do foremki w której piekł się biszkopt. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniablaszki, co były pieczone blaty kakaowe. Piec w 180℃ około 40 minut do lekkiego zrumienienia na wierzchu. Wkładkę serową wystudzić i wyłożyć delikatnie z formy. Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka; 2 budynie czekoladowe (te na 500 ml mleka); 1 cukier waniliowy; 4-5 łyżek cukru kryształu; 25 dkg masła; Z mleka, cukru kryształu, cukru waniliowego oraz budyniu(...)boki formy). Na dnie formy wysypać pokrojone gruszki, na gruszki wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki, by galaretka dobrze zastygła. Wykończenie ciasta: Ciasto kakaowe przekroić na dwa blaty. Jeden blat wyłożyć na tacę, p osmarować połową kremu czekoladowego, na krem wyłożyć zimne ciasto serowe. Ciasto serowe posmarować cieniutką warstwą kremu czekoladowego i wyłożyć na krem galaretkę z gruszkami (formę należy
In my kitchenBiszkopt kakaowy nasączony sokiem pomarańczowym, krem czekoladowy oraz banany - a to wszystko przełamane kwaśnym dżemem porzeczkowym. Składniki: biszkopt: 10 jajek 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka oleju szczypta soli masa czekoladowa: 2 1/2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao(...)Pozostałe mleko zagrzewamy. Dodajemy to wymieszane z mąkami i gotujemy aż zgęstnieje - mieszając, żeby nie przywarło. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo masę budyniową i kakao. Miksujemy na gładką masę. Składanie ciasta: Biszkopt dzielimy na dwie części. Każdą z nich nasączamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dolny blat smarujemy połową dżemu, kładziemy przekrojone na pół po długości banany, następnie
Lena Gotujeuwielbiam! Kruche babeczki z kremem budyniowym i sezonowymi owocami – najlepsze, chrupiące, delikatne, uwielbiam! U mnie wyszło 9 większych babeczek, bo o wymiarach 11 cm (meeeega radość;), mniejszych będzie około 24 cm, jak w oryginalnym przepisie. Składniki: 2 szklanki mąki 5 łyżek cukru pudru szczypta soli 200g masła 1 żółtko Składniki na krem: 120 g masła 1 budyń waniliowy(...)brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce. Takim ciastem wykładać foremki, robię to bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki
Zasmakuj Kuchnieklerki z kremem budyniowym do karpatki. Eklery przygotowane w domu to niebo w buzi. Są kruche i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Składniki (około 40 małych eklerów): krem do karpatki + 100 g masła + 500 ml mleka 1 szklanka wody (250 ml) 125 g masła 1 szklanka mąki (250 ml) 4 jajka Przygotowanie kremu: Krem do karpatki przygotowujemy(...)zagotowujemy z masłem. Masło musi się rozpuścić. Dodajemy mąkę i gotujemy jeszcze około 1 minuty, cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy
Smak mojego domuMamine ;) ploteczki z ciocią Basią zwykle skutkują przywiezienie do domu kolejnego smakowitego przepisu do wypróbowania.Zleceniodawca jest … ale dzieło jak zawsze mam wykonać ja , co
Ostra na SłodkoPulchne , rozpływające się w ustach i lekko owocowe tak w skrócie można opisac ciasto nazwane przeze mnie "Czerwone oczka". Zrobiłam to ciasto na spotkanie rodzinne i
Różne smaki w kuchniRewelacyjne ciasto na puszystym biszkopcie z dwoma przepysznymi, aksamitnymi masami - jedna czekoladowa z dużą ilością bakali i całymi kawałkami czekolady - druga ananasowa. To niezwykłe połączenie czekolady
Słodka Stronaklasyk internetu, dedykuję właśnie im. Ciasto jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek i nie tylko. Składniki (forma 24cm x 30cm): Krem: 4 szklanki (1000 ml) mleka(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 8) Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej. 9) Całość posypać mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. 10) Gotowe ciasto przed podaniem odstawić do lodówki, do schłodzenia (ok. 3-4 h). Przechowywać w lodówce. Artykuł
Fitsweet.meklasyk internetu, dedykuję właśnie im. Ciasto jest mocno kokosowe, bardzo kremowe i wbrew pozorom wcale nie za słodkie… niebo w gębie i wcale to co pisze nie jest przesadą, bo wygląda lekko jak puch… jak pierzaste obłoki. Myślę, że zachwyci amatorów sławnych pralinek i nie tylko. Składniki (forma 24cm x 30cm): Krem: 4 szklanki (1000 ml) mleka(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć warstwę herbatników. 8) Na herbatniki wyłożyć 1/3 masy budyniowej i równomiernie rozprowadzić, na to kolejna warstwa herbatników, 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa herbatników i zakończyć resztą masy budyniowej. 9) Całość posypać mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. 10) Gotowe ciasto przed podaniem odstawić do lodówki, do schłodzenia (ok. 3-4 h). Przechowywać w lodówce. Artykuł
Fitsweet.mewaniliowym kremem budyniowym i owocami. Wymagają trochę pracy, ale efekt jest tego warty. Kruche spody oraz krem warto przygotować wcześniej, na przykład wieczorem, a następnego dnia nadziewać babeczki. Przygotowanie kremu, wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, trzeba tylko poświęcić mu trochę uwagi i czasu. Masa z żółtek i mąki dobrze łączy się z mlekiem i ładnie gęstnieje. Krem można przechowywać(...)Musi być przykryty folią, w ten sposób, aby folia stykała się z kremem, zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Jest on nieco sztywniejszy od budyniu i doskonale sprawdza się jako nadzienie eklerków, tart, naleśników, drożdżówek i tortów. Składniki: na 20 babeczek Kruche ciasto: 300 g mąki 60 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka 20 foremek do babeczek
Smakowity Blog Kulinarnyspożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Foremki do tarteletek smarujemy przy pomocy pędzelka oliwą. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim przygotowane foremki do tarteletek. Pieczemy w 180 stopniach C przez 15-17 minut. Krem: Mleko mieszamy ze śmietanką. Odlewamy ½ szklanki i mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko ze śmietanką podgrzewamy, dodajemy cukru(...)temu nie powstanie kożuszek na budyniu. Do przygotowanych wcześniej kruchych spodów nakładamy wystudzony, gęstniejący budyń. Układamy na wierzchu świeże maliny i dekorujemy listkiem mięty. Serwujemy po całkowitym zastygnięciu masy budyniowej
Pyry na Gaz