pamiętajcie, aby smak i ilość kremu nie zdominowała ilości ciasta. Oznacza to, że nie należy nadziewać ich zbyt dużą ilością kremu. Najlepsze są takie ptysie które można zjeść na jeden lub dwa gryzy . W przypadku tych ciasteczek, porcja o śr. 3 – 4cm jest wystarczająca. Krem mandarynkowy. O wyborze tego kremu zadecydowały dwa czynniki . Pierwszym z nich było(...)bardziej niż kremy budyniowe lub śmietanowe. Najfajniejsze jest to, że w odpowiednich proporcjach można mandarynki zastąpić innymi owocami. Przy odpowiednio gęstym kremie możemy pominąć dodatkową łyżkę mąki. Print Pyszne ptysie z kakaową kruszonką i kremem mandarynkowym. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } SmartBake.pl wypieki z pomysłem Course Deser Cuisine worldwide Keyword krem mandarynkowy, ptysie Prep Time
SmartBake.plbudyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Ciasto cytrynowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. na dolny spód ciasta(...)rozsmarować 3/4 masy kakaowej. Na wierzch położyć drugi blat ciasta i rozsmarować pozostałym kremem ciasto wierzch i cienką warstwą kremu boki tortu. Na koniec według uznania udekorować torcik białymi perełkami, serduszkami i posypką waflową. var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfImageDisplayStyle = 'right';var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion
Ciastka - domowe słodkościJak już nie raz Wam pisałam uwielbiam ciasta ucierane. Robi się je błyskawicznie, a takie gorące, prosto z piekarnika smakują lepiej, niż deser z najlepszej cukierni
Ostra na Słodkołyżką do połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Wykładamy na dwie równe blaszki wyłożone papierem do pieczenia (najlepiej tylko spód) lub najpierw pieczemy jeden biszkopt, a później drugi jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek. Wstawiamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 170 °C na ok 25-30 minut (grzałka góra- dół, do suchego patyczka). Krem: Brzoskwinie odsączamy. Do syropu(...)dolewamy 200ml wody i dodajemy cukier. Gotujemy. W pozostałych 150ml wody mieszamy żółtka, proszki budyniowe oraz mąkę. Gdy nie będzie grudek wlewamy na gotujący się syrop i energicznie mieszamy przez kilkanaście sekund. Wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą i wynosimy do chłodu, by całkowicie wystygł. Wtedy ucieramy masło i dodajemy go po łyżce cały czas miksując na wolnych obrotach. Przełożenie: Biszkopt
Kuchnia w czekoladzieWitajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszne ciasto, miodownik z biszkoptem, powidłami firmy ORZECH oraz pysznym kremem czekoladowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na ciasto miodowe : 320 g mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 125 g masła 2 łyżki płynnego miodu 3 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Masa budyniowa : 1 l mleka 3 budynie czekoladowe Winiary 2 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 3 łyżki masła 1 słoiczek powideł śliwkowych
Sama słodycz i szczypta chilicukru pudru,1/3 łyżeczki soli,1 szczypta sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Formować małe kulki i wylepić nimi specjalną formę na grzybki, szyszki i orzeszki. Następnie postawić na gazie i piec ok. 8min, w między czasie obracając na drugą stronę. Ostudzić. Krem: 50g masła, 50g margaryny, 2 żółtka, budyń waniliowy, 400ml mleka(...)szklanki mleka, łyżka cukru waniliowego. W 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń i żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać masę budyniową. Mieszać, aż masa całkiem zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć z margaryną na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Kremem napełniać skorupki i sklejać. Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady
Z miłości do słodkościWspaniałe ciacho z masą budyniową i truskawkami, galaretka jabłkowo miętowa idealnie tutaj pasuje. Wbrew pozorom to nieskomplikowany wypiek. Kto nie próbował niech to szybko nadrabia. Sezon na truskawki krótki, więc szaleć trzeba, truskawkowo :D Rodzinka mruczy z zachwytu, a to najważniejsze ;) Galaretki jabłkowo miętowe kupicie w KLIK Biszkopt : 4 jajka (L) 2 pełne łyżki mąki(...)pszennej 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Nasączenie: 120 ml wody Łyżka soku z limonki 2 łyżeczki cukru Krem: 500 ml mleka Budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa) 5 -6 łyżek cukru pudru Wierzch : Około 50 dag truskawek 2 galaretki jabłko-mięta kupisz w KLIK
Takie tam pichcenieCiasto ananasowe"... Ale nie dostałam (jak w przepisie) ananasowej galaretki, więc zrobiłam wersję brzoskwiniową ;) "odchudzoną" w dodatku, bo pokombinowałam z masą, żeby nie dawać zalecanej całej kostki margaryny! Nie dałam więc jej wcale :D Zapraszam na urodzinowy torcik brzoskwiniowy Kolorowego Przepisownika ;) Smacznego :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy(...)delikatnie od brzegów i wyjmujemy z formy. Po całkowitym ostudzeniu kroimy na 2 blaty. Krem brzoskwiniowy: Brzoskwinie odsączamy z soku na sicie. Sok wlewamy do garnka z 2 szklankami wody i zagotowujemy. Wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. W pozostałej szklance wody rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy na wrzątek, gotujemy chwilę i zdejmujemy z ognia ciągle mieszając. Odstawiamy do przestudzenia
Kolorowy Przepisownikschłodzeniu mleka kokosowego w puszce . Można ją jednak też kupić jako osobny produkt. Ubita na puszysto na wzór bitej śmietany i wzmocniona odrobiną żelatyny stanowi świetny krem do dekoracji. Keto tarta cytrynowa Ciasto idealne na wielkanocny stół Tarta świetnie wpisuje się w wielkanocną kolorystykę. Żółciutki budyń, w niektórych kręgach znany pod nazwą lemon curd w połączeniu z bielą ubitej śmietanki(...)wśród kolorowych pisanek i kwiatów! Tym bardziej, że jak na świąteczny deser ma ona całkiem dobre proporcje makroskładników. Oczywiście zamiast cukru użyłam jego zdrowych zamienników: erytrytolu do masy cytrynowo- budyniowej, a stewii w płynie do ubitej śmietanki kokosowej. Pozwoliło to znacznie obniżyć zawartość węglowodanów. Zapewniam, że tarta nie straciła jednak nic a nic w kwestii smaku! A zatem uroczyście ogłaszam
Modern Cave GirlCześć dziś w głównej roli kiwi. Owoc przez niektórych niedoceniany lecz w cieście idealny. Osobiście tez nie za bardzo poprzepadam za nim, sama nie wiem czemu. Składniki: 500 g herbatników maślanych 12 dojrzałych owoców kiwi 2 galaretki agrestowe (600 ml wody) Masa budyniowa: 630 ml mleka 7 łyżek cukru 3 duże żółtka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)puszystą masę. Dodajemy po łyżce budyń i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i bez grudek. W formie 25 x 25 cm układami herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, krem i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie zalewamy ciasto tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego u mnie tylko ten kawałek ocalał
Panda i jej światmleka; 64 g) 6 dużych jajek (L lub XL) 1 niepełna szkl. drobnego cukru do wypieków (4/5 szklanki) szczypta soli nasączenie: herbata malinowa (warto wzbogacić malinówką) Krem z palonej białej czekolady: 600 ml śmietany kremówki (30%) 500 g mascarpone 300 g białej czekolady 2 czubate łyżki dżemu malinowego 2 płaskie łyżki żelatyny 300 g malin (mogą być mrożone) świeże kwiaty(...)naczynia nie wypadały, a cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i malinowy proszek budyniowy należy wymieszać, koniecznie przesiać przez sito i bardzo powoli, stopniowo, dodawać partiami mieszając szpatułką lub na najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika. Po upieczeniu od razu wyjmujemy biszkopt z piekarnika
Poezja smakusłoiki o pojemności 0,4 l) Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 200 g masła Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło (dosypałam w sumie ok. pół szklanki). Ciasto schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie każdą z nich rozwałkować(...)koniec dodać kisiel (proszek z torebki). Wyciągnąć z lodówki 2 rozwałkowane blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę białkową i rozłożyć 1/3 wiśni. Przykryć drugim blatem ciasta i oderwać wierzchni papier. Włożyć do blaszki i piec ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Ostudzić. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty
Na Ciasteczkowych Papierachskładniki na biszkopt: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 180 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam… Połączenie smaków jest idealne i na pewno każdy łasuch będzie z niego zadowolony. Słodko polecam Składniki:masa krówkowa (najlepsza jest firmy Gostyń)1 opakowanie słonych krakersów3 opakowania herbatników (po 10 szt.)Biszkopt(...)około 25 min.Krem budyniowy:Zagotować 1,5 szklanki mleka. Mąkę, cukier, żółtka, 1 szklankę mleka zmiksować i powoli dolewać do gorącego mleka, przez cały czas mieszając. Gotować na najmniejszym ogniu stale mieszając, aż budyń zgęstnieje. Schłodzić i zmiksować z masłem na gładki krem.Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem.Na biszkopcie rozsmarowujemy krem budyniowy
Oryginalny smakfont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy z masłem. Składniki na nasączenie(...)family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE: BLAT CIASTA + NASACZENIE WARSTWA KONFITURY KREM BLAT CIASTA+ NASĄCZENIE POLEWA DESEROWA Smacznego
Domowe ciasta