Lubicie ciacha kokosowe ? Ja bardzo! Tym bardziej ucieszyłam się, kiedy to mama przyniosła od koleżanek z pracy nowy przepis o słodko brzmiącej nazwie Kapucynek! Dziś jednak
Ostra na Słodkoziarenkami z laski wanilii.Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki,gotować chwilę aż zgęstnieje.Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej i miksować do otrzymania jednolitej masy kremowej. Galaretka truskawkowa 300 g truskawek(u mnie mrożone) 1 galaretka truskawkowa 2 łyżki soku z cytryny cukier (ilość zależy od upodobań i kwaśności(...)uzupełnić wodą) Dobrze przestudzony biszkopt przekroić na 2 części.Pierwszą część nasączyć ponczem według uznania (u mnie jest herbata karmelowa z cukrem i cytryną).Wyłożyć krem i przykryć drugą częścią biszkoptu.Górną część ciasta również nasączyć ponczem.Lekko tężejącą galaretkę truskawkową wylać na ciasto.Dobrze schłodzić
Anielskie wypiekimorelami. Zapraszam Składniki: ciasto: 3 świeże morele 1 szkl mąki 1 jajko 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 1/4 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 1 szkl mleka 1 budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru 150 g masła 3 świeże morele kuleczki cukrowe do ozdoby Przygotowanie: Trzy morele myjemy i osuszamy. Następnie wyjmujemy(...)składniki. Zalewamy morele ciastem kakaowym( na 1 babeczkę-1 duża łyżka ciasta). Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z blaszki i zostawiamy je do ostygnięcia. W czasie pieczenia babeczek gotujemy budyń: 3/4 szkl mleka zagotowujemy z cukrem a w 1/4 szkl mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Do gotującego się mleka
słodkie i nie tylko historie kulinarneciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić. Nadzienie: 1 duży słoik kremu typu Nutella; cukier puder do posypania; Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać po dwie. Gotowe orzeszki delikatnie posypać cukrem pudrem. Uwagi: 1 szklanka = 250 ml. Zamiast kremu Nutella można orzeszki nadziać innym ulubionym kremem, np. budyniowym
In my kitchenmasą budyniową. To moje ulubione małe słodkości, choć jest z nimi trochę pacy. Pocieszające jest jednak to, że zawsze sie udają, bo ciasto parzone, nie jest zbyt wymagajace w obróbce. Polecam, a już wkrótce zaproszę Was na pyszną tartę śliwkową. Składniki na ciasto: 100 g masła 1 szklanka maki 1 szklanka wody 4 jajka szczypta soli Krem
Gosia gotujeminut. Krem Mleko zagotować, ale pozostawić część na rozrobienie budyniu. Budynie rozrobić z mlekiem i wlać do gotującego się mleka. Intensywnie mieszać, aby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części. Przełożyć masą budyniową. Smacznego
O kuchni z uczuciemśrednica 23 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 40 minut Składniki:Biszkopt: 60 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru pudru 5 jaj szczypta soli Krem budyniowy: 1 torebka budyniu waniliowego 100 g cukru 500 ml mleka 250 g masła Ponadto truskawki galaretka niebieska brzoskwinie Sposób przygotowania:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Cukier wsypujemy do miski(...)Krem : Gotujemy budyń z cukrem i mlekiem według przepisu na opakowaniu. Lekko studzimy , cały czas mieszając , aby nie powstał kożuch.. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i cały czas miksując , dodajemy budyń. Dobrze należy wymieszać, aby masło dobrze połączyło się z budyniem. Torcik " Niebieska laguna" Przekrajamy biszkopt na dwa placki , pomiędzy nakładamy cały krem , na krem układamy całe truskawki
Słodkości i nie tylkolata zrobiłam torcik „Rafaello”. Dlaczego właśnie takie ciasto? Ponieważ bardzo lubię desery z wiórkami kokosowymi. Ciasta i ciasteczka z kokosem zawsze znikają u nas jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”, dlatego też ten torcik zniknął w oka mgnieniu. Robiłam już różne wersje „Rafaello”. Z masą budyniową, przekładałam dwiema warstwami biszkoptów, robiłam w foremce prostokątnej... ale nie zamieszczałam na blogu. Dzisiaj(...)dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Do gorącej galaretki wsypałam kosteczki czekolady. Mieszałam tak długo, aż się czekolada roztopiła i pięknie połączyła z galaretką tworząc aksamitny krem. Odstawiłam do wystudzenia. Przygotowałam spód ciasta. Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam stopione ciepłe masło i dokładnie wymieszałam. Tą mieszanką wylepiłam spód tortownicy (średn. 26 cm) i wstawiłam do lodówki
Kuchnia u KrysiChciałam zrobić ciasto, które w smaku będzie przypominało znane i lubiane batoniki „snickers”. Kombinowałam, kombinowałam… I udało się! Ciasto jest przepyszne. Kakaowy biszkopt przełożyłam masą budyniową z dodatkiem masła orzechowego, na to położyłam warstwę herbatników, masę krówkową, solone orzeszki ziemne i czekoladowe ganache. Pycha! Polecam Składniki: około 220 g herbatników 500g masy krówkowej (najlepsza jest firmy Gostyń(...)Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić. Na biszkopcie rozsmarować krem, na nim ułożyć warstwę herbatników, potem masę krówkową. Następnie warstwę lekko posiekanych orzeszków ziemnych (lekko docisnąć), a na wierzch czekoladowe ganache. Schłodzić. Smacznego To też może Cię zainteresować: Ciasto krówkowe Ciasteczka z masłem orzechowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Oryginalny smakpraca i oczywiście moje małe pociechy Takim małym symbolem na zakończenie pierwszego roku blogowania jest tort chałwowy. Ja oczywiście jak to ja pierwszy kawałek spróbowałam zaraz po przełożeniu ciasta kremem, ale stanowczo jest bardzo pyszny po nocnym chłodzeniu się w lodówce. Bardzo słodki, pyszny. Składniki na tortownicę 20 cm: - 6 jajek; - 2 szklanki mleka; - 1/2 szklanki mąki pszennej+2łyżki(...)ciasta. Wymieszać do połączenia się składników. Piec około 30-35 minut w temp. 160 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować. 2 jajka rozkłócić z resztą mąki pszennej i ziemniaczanej, 1/4 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Masę rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i wlać do gotującego mleka. Mieszać do zgęstnienia. Masę budyniową wystudzić. Masło
dom-agi.plgorącego mleka dodać żółtka z mąkami, zagotować, energicznie mieszając rózgą, u mnie krem od razu jakby zrobił się gesty, ale mimo to zagotowałam go i pogotowałam jeszcze 1-2 minutki od czasu aż zaczął pyrkać, pod koniec gotowania wyjąć laskę wanilii. Krem ma być gęsty jak budyń. Krem przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni (dzięki temu nie będzie kożucha(...)odstawić do ostudzenia, następnie schować do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno. Do masy budyniowej dodać połowę ubitej śmietany, wymieszać, następnie dodać resztę śmietany. Wymieszać przy użyciu miksera, bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Krem odstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany. Bita śmietana: 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej 1 czubata łyżka cukru pudru 800 gr owoców umytych, osuszonych
moj przepis nagorącego mleka dodać żółtka z mąkami, zagotować, energicznie mieszając rózgą, u mnie krem od razu jakby zrobił się gesty, ale mimo to zagotowałam go i pogotowałam jeszcze 1-2 minutki od czasu aż zaczął pyrkać, pod koniec gotowania wyjąć laskę wanilii. Krem ma być gęsty jak budyń. Krem przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni (dzięki temu nie będzie kożucha(...)odstawić do ostudzenia, następnie schować do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno. Do masy budyniowej dodać połowę ubitej śmietany, wymieszać, następnie dodać resztę śmietany. Wymieszać przy użyciu miksera, bardzo krótko, tylko do połączenia składników. Krem odstawić do lodówki na czas przygotowywania bitej śmietany. Bita śmietana: 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej 1 czubata łyżka cukru pudru 800 gr owoców umytych, osuszonych
moj przepis nagrudki, gładki krem odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Migdały prażymy na suchej patelni, co jakiś czas mieszając, aby uniknąć przypalenia migdałów. Ostawiamy do całkowitego wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance ciepłej wody. Śmietankę miksujemy z 1 łyżeczką cukru pudru. Gdy śmietanka będzie już gęsta, powoli strumieniem wlewamy zimną żelatynę, ciągle miksując. Składamy ciasto: krakersy zimna masa budyniowa krakersy kajmak
Życie zaczyna się w kuchniokazji urodzin mojej mamy. Ona bardzo lubi chałwę, więc tort o smaku chałwy orzechowej był idealnym pomysłem. Ciasto jest bardzo proste. Składa się z biszkoptu przekrojonego na 3 części oraz masy budyniowej z dodatkiem chałwy. Tort chałwowy udekorowałam zmielonymi orzechami. Ważne jest, aby tort przygotować dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem(...)tortownica o średnicy 22 cm) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 140 g cukru (2/3 szklanki) 90 g mąki (2/3 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem budyniowy: 140 g masła (2/3 kostki) 1 budyń 35 g cukru pudru Dodatkowo: 250 g chałwy orzechowej ¾ szklanki obranych fistaszków Przygotowanie: Ugotować budyń z godnie z opisem
KuchniaWeDwoje.plosób, które nie mają miksera bądź piekarnika - gotowany, przełożony herbatnikami i udekorowany polewą czekoladową. Bardzo prosty do przygotowania. Sernik świetnie smakuje podany mocno schłodzony. Jeżeli chcecie uzyskać jeszcze słodsze ciasto to gorzką czekoladę zamieńcie na mleczną. Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: około 350 g herbatników, np. pełnoziarnistych 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (gęstego!) 1 kostka(...)jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i całość dalej gotować na małym ogniu. W międzyczasie w zimnym mleku rozpuścić proszki budyniowe. Na sam koniec dodać rozpuszczone budynie. Masę cały czas mieszać, aż do zgęstnienia budyniu. Chwilę gotować (należy CAŁY czas mieszać, ponieważ krem może się przypalić!) . Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć herbatniki i wylać 1/2 gorącej masy sernikowej. Czynność powtórzyć
Ugotować