ciasto z kremem budyniowym - 2703 przepisów (strona:130/181)

Pieczone pączki z marmoladą pomarańczową (Krapfen al forno con marmellata di arance) 125

konfitur ą . Dziś na blogu króluj ą  p ą czki pieczone a jutro zapraszam Was na włoskie bomboloni alla crema, smażone p ą czki z przepysznym kremem budyniowym. Do jutra ;) **** Tra alcuni giorni festeggiamo il martedì grasso. Se siete alla ricerca di una ricetta golosa, non posso che suggerirvi i soffici krapfen al forno ripieni di marmellata(...)zalewamy letnim mlekiem, mieszamy do rozpuszczenia si ę  drożdży.   W misce mieszamy oba rodzaje mąki z cukrem. Robimy w środku wgłębienie, stopniowo  wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto uzyska jednolit ą  konsystencję, dodajemy jajko oraz szczyptę soli . Na koniec dodajemy miękkie masło,  po  kawałku, nie wrzucamy  całości.  Wyrabianie ciasta powinno

La grande e la piccola cuoca
Mini ptysie z kremem budyniowym 116

proszek do pieczenia i mąkę i energicznie wymieszać. Zdjąć z ognia i przestudzić. Po przestudzeniu dodać jajka i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do szprycy i wyciskać małą ilość ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie mamy szprycy to możemy zrobić łyżką małe kleksiki. Pieczemy ok. 15 minut  temperaturze 190 stopni. Budynie wymieszać w szklance mleka(...)mleko się zagotuje wlać rozrobiony budyń i energicznie wymieszać, gdy budyń zgęstnieje zdjąć z ogni i przestudzić. Po przestudzeniu zmiksować dodając po łyżce miękkiego masła. Gotowe ptysie szprycą nadziać kremem budyniowym. Posypać pudrem lub polać czekoladą. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań

Kulinarne przygody
Tarta z pistacjami w roli głownej 152

Przepyszna tarta na kruchym spodzie z pistacjowym kremem budyniowym i serkiem mascarpone. Tarta z pistacjami z roli głównej to dobra pozycja na słodkie stoły, krem wytrzyma kilka godzin nie tracąc swojej konsystencji.   Z poniższego przepisu zrobimy około 4-5  sztuk mini tart wielkości około 12 cm średnicy, lub jedną większą o średnicy około(...)Zobacz inne przepisy na mini tarty:  Mini tarty z cytrynowym nadzieniem    ,    Tarta z morelami i migdałami  . Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g masła w temp. pokojowej 3 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem: (jeśli robicie dużą tarte to krem zróbcie z podwójnej porcji) 125 g serka mascarpone 125 ml śmietanki

Rusty Fork
Ptysie w trzech odsłonach 76

gotowe. Dalsze pieczenie sprawi, że będą one wysuszone. Upieczone ptysie łatwo wysychają więc należy je przechowywać w zamkniętym pudełku. Nadzienie do ptysi Masa budyniowa. Nie za słodka, o waniliowym posmaku, idealnie komponuje się z ciastem parzonym. Składniki: 100g cukru pudru + cukier wanilinowy lub esencja waniliowa miksujemy na puszystą, jasną masę z 6 żółtkami następnie dodajemy 3 łyżki mąki pszennej(...)zmiksowane wcześniej składniki. Wszystko mieszamy do otrzymania gęstej i gładkiej masy. Studzimy. Następnie wszystko łączymy z 200g masła w temperaturze pokojowej. Budyń dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Tak wykonanym kremem napełniamy ptysie. Bita śmietana. Najprostszy a zarazem jeden z najsmaczniejszych rodzajów kremów. Wystarczy ubić schłodzoną śmietankę (jak to zrobić pisałam tutaj ), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Jeśli chcecie trochę

Słodki Blog
Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) 121

aksamitnym, puszystym i maślanym kremem budyniowym z dodatkiem mascarpone. Tort smakuje jak najlepszy i wilgotny makowiec, nie sposób mu odmówić ;) SKŁADNIKI Biszkopt 150 g suchego maku (zmielonego) 100 g cukru 75 g bu ł ki tartej   16 g cukru waniliowego 5 jajek Krem 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 200 g mascarpone w temperaturze(...)mascarpone a temperatura ambiente 100 g di burro a temperatura ambiente 50 g di uvetta 50 g di noci 50 ml di rhum PRZYGOTOWANIE Do przygotowania ciasta wykorzystałam zmielony mak. Jeżeli mamy niezmielony mak, wystarczy zagotować go we wrzącej wodzie, ostudzić, odcedzić i zmielić. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni (piekarnik statyczny), 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem

La grande e la piccola cuoca
Bezglutenowa Wegańska Tarta kokosowa z truskawkami. 159

pieczenia ani produktów glutenowych . Spód to kombinacja mąki gryczanej oraz kokosowej, doprawiony solidną porcją cynamonu. Słodką nutę tworzy ciemny cukier trzcinowy oraz masło daktylowe. Masa iście budyniowa, gładka, aksamitna i bardzo kokosowa. Bazą kremu jest mleko kokosowe, które nie dosyć że jest doskonałą alternatywą dla zwykłego krowiego mleka to jeszcze doskonale pasuje do truskawek. Na koniec musicie wybaczyć prezentację(...)przypaliła. Gotowanie potrwa ok. 5-6 minut. Masa powinna mieć konsystencję gęstą taką jaką ma budyń. Krem przełożyć do miski wierzch wyścielić folią spożywczą co pozwoli nam uniknąć kożucha na powierzchni masy. Schłodzić do temperatury pokojowej. 5. Na schłodzony spód wykładamy masę budyniową wyrównujemy wierzch i kroimy truskawki na ćwiartki. Układamy na całej powierzchni lekko wciskając je w masę

vaniliowoczekoladowa
Raffaello 127

bukiet kwiatów.  Spacerowaliśmy po ogrodzie botanicznym, cudny jest o tej porze roku. Fajnie jest tak czasami przemarznąć, żeby potem z apetytem wypić pyszną kawę i zjeść rurkę z kremem. Następnie były małe zakupy i genialny obiad w knajpce o nazwie "Suszone Pomidory", o której będzie w osobnym poście. Na koniec (bo czas bardzo szybko leciał) udaliśmy się do Kina(...)masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzony przekroić na pół. Spód skropić wiśniówką. Składniki na masę budyniową: 1 budyń śmietankowy 1/2 l mleka 1-2 łyżeczki cukru 1/3 kostki masła Wykonanie: Budyń

Trufelkowo
Piernikowe ciasto z mandarynkami 121

ciasto, które widzicie poniżej. W planie na dziś jeszcze upieczenie piernika staropolskiego, więc zapach korzenny będzie się unosił jeszcze długo, długo w moich czterech Sposób przygotowania Biszkopt: 3 jajka ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika (bez cukru i mąki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 budynie śmietankowe(...)sprawdzić wcześniej, bo każdy piekarnik piecze inaczej, włożony w biszkopt patyczek powinien być suchy). Studzimy i przekrawamy na dwa płaty. Smarujemy kajmakiem i składamy ponownie ze sobą. Śmietankowy   krem budyniowy: 500ml mleka gotujemy, w pozostałej części rozprowadzamy proszek budyniowy wraz z cukrem. Wlewamy na gotujące się mleko i ciągle mieszając gotujemy przez ok 1 minutę. Do ciepłego budyniu przekładamy

Kuchnia w czekoladzie
NAJLEPSZY WEGAŃSKI TORT 172

Poprzednie zdarzały się również baaardzo smaczne, ale często za ciężkie. Były zakalce, "rozpadalce",  itp. Po serii nieudanych biszkoptów zrezygnowałam z pieczenia tortów na długi czas. Przerzuciłam się na ciasta surowe, które zawsze się udawały. Jednak na ważne uroczystości fajnie zjeść tradycyjny tort z pieczonymi biszkoptami. Właśnie taki uczyniłam na urodziny córki. Może nie nazwę go tradycyjnym,  bo brak(...)mleka, ale zatytułuję go moim NAJLEPSZYM WEGAŃSKIM TORTEM. Takim bez wątpienia on jest. Tak stwierdziłam ja, mąż, córka i zaproszeni goście. Osądźcie sami! Biszkopty przełożyłam pysznym kremem kokosowym, a wierzch polałam masą budyniową o smaku truskawkowym. Życzeniem córki był tort różowy, stąd ta masa. Ozdobę stanowią domowe żelki w kształcie serduszek (nieodzowny hit naszych domowych imprez). Polecam! ❤❤❤ Składniki na dużą

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kruche trójkąty 157

ugotowaniu wierzch budyniu posypać cukrem pudrem, aby nie powstał kożuch. Masło utrzeć na puszystą masę, a później dodawać po łyżce dobrze wystudzonego budyniu. Dodać aromat do smaku. Z rozwałkowanego ciasta powycinać radełkiem kwadraty o bokach 5x5 cm. Następnie każdy kwadrat przeciąć dodatkowo po przekątnej (fot.1). Otrzymane trójkąty podzielić na dwie części. W połowie wykroić mniejsze trójkąciki - tak, aby powstały puste(...)ułożyć ciastka i piec 8-10 min. w temp. 170ºC. Upiec wszystkie i dobrze wystudzić na kratce (fot.2). Trójkąty z okienkiem posypać obficie cukrem pudrem (fot.3) a pełne, posmarować kremem budyniowym (fot.4). Połączyć

Świat Ciasta
Ciasto Cappuccino z Owocami 154

masła roślinnego Żółtka miksujemy z cukrem, mąką, budyniem sypkim i 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę budyniową. Gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy po sporej łyżce ostudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem. Dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy sypką  kawę i miksujemy do połączenia składników i zmiany koloru na ciemniejszy.  Nasączenie(...)galaretka wiśniowa ananas z puszki brzoskwinie z puszki kilka sztuk borówek amerykańskich WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie   ½ kremu z kawą blat biszkoptowy z otworami borówka  i ananas pokrojony w kawałki zalewamy galaretką   ½ kremu bez dodatku kawy biszkopty wycięte z ciasta   owoce brzoskwini i  galaretka brzoskwiniowa Ciasto schładzamy przed podaniem ok. 4 godziny Smacznego

Domowe ciasta
Ciasto ananasowe 259

gotującą się zalewę ananasową dodać masę budyniową i dokładnie wymieszać (do uzyskania konsystencji budyniu). Odstawić do ostygnięcia. Masło zmiksować z żółtkami (masło i żółtka powinny być w temperaturze pokojowej). Do powstałej masy dodawać po łyżce budyniu ananasowego i dalej miksować. Ananasy pokroić w drobną kostkę. Odcisnąć z nadmiaru soku. Dodawać partiami do kremu i delikatnie mieszać łyżką. Beza kokosowa(...)ananasów. Jeśli jest go za mało można użyć wody zmieszanej z cukrem i cytryną (pół szklanki wody, pół łyżeczki cukru, kilka kropel cytryny). Na biszkopcie rozprowadzić krem ananasowy. Całość przykryć ostudzonym plackiem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach

Bullio
Hawanka wg Aleex 122

naprawdę było smaczne. Hawanka wyglądała na skomplikowany wypiek, więc dość długo się zastanawiałam, czy w ogóle się za niego zabrać. Jednak zdecydowałam się i nie żałuję. Ciasto przygotowuje się zaskakująco szybko. Zrobiło wśród gości prawdziwą furorę. Zniknęło błyskawicznie z patery i każdy pytał o przepis. Świetnie nadaje się także na świąteczny stół. Polecam. Składniki na blaszkę o wymiarach 22x37: Biszkopt(...)Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. 11. Porcjami dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując, aż powstanie masa budyniowa. 12. Dodać do niej nutellę, dokładnie zmiksować. 13. Ostudzony biszkopt nasączyć ponczem. 14. Na biszkopt wyłożyć krem czekoladowy. 15. Ułożyć na kremie jasne herbatniki. 16. Posmarować je cieniutką warstwą kwaskowych powideł śliwkowych. 17. Na powidłach ułożyć warstwę kakaowych herbatników. 18. Herbatniki

W mojej kuchni
Deser waniliowy z malinami z nalewki 175

Pomysł na ten deser zrodził się przypadkowo i w pewnym sensie z niechęci do marnowania jedzenia. Mianowicie kilka miesięcy temu kupiłam mrożone maliny. Było to przed

Codzienna kuchnia niecodzienna
Budyniowiec truskawkowy oraz kakaowo-bananowy - INSTAGRAM cz. IX 91

dziś dzielimy się z Wami dwoma wersjami ciasta, który nie wymaga pieczenia i jest idealne dla każdego fana budyniu.  Którą wersję wybieracie? Jaką wersję takiego ciacha byście zrobili albo chcieli żeby ktoś Wam zrobił? 😃 Budyniowiec truskawkowy Składniki (śr. ok. 21 cm) : - 800 ml napoju roślinnego (lub mleka) - 2 opakowania proszku budyniowego waniliowego - 250g mrożonych truskawek - kilka świeżych truskawek(...)łyżki ksylitolu - 2 łyżeczki agaru* - 1 naleśnik lub herbatniki / ciastka / biszkopty na spód - 2 łyżki truskawkowego kremu MyRawJoy (opcjonalnie)** * agar można zastąpić żelatyną ale jej ilość musicie dopasować do proporcji jakie macie na opakowaniu żelatyny. ** krem sprawia, że budyń jest bardziej kremowy ale można go pominąć. 1) Mrożone truskawki wysmażyć na mus w garnuszku. 2) 300 ml napoju wlać

Candy Pandas