ciasto z kremem budyniowym - 2703 przepisów (strona:122/181)

Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 155

budyniową na jeden arkusz ciasta, przykryj drugim i posyp cukrem pudrem. Teoretycznie, pasowałoby trochę odczekać, aż ciasto całkiem wystygnie, ale w praktyce można już jeść. Maczaj ostry nóż w zimnej wodzie i krój nim ciasto na kawałki. Przepis dodaję do akcji:                SUPERŻYWNOŚĆ - cz. 1 O superżywności pisałam przy okazji kremu

Qlinarnie i Qlinarnie
Eklerki Magdalenki 185

śmietan - fixem Dr.Oetkera.  Masę budyniową wystudzić i wymieszać ze śmietaną. Po upieczeniu, studzimy, wypełniamy bitą śmietaną robiąc dziurkę szprycą. Oblewamy polewą z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady i gotowe:) SMACZNEGO P.S. Trzeba pamiętać, aby nie otwierać piekarnika w pierwszej fazie pieczenia, bo ciasto opadnie. Do wypełnienia eklerków nadaje się także gotowy krem Dr.Oetkera, do którego wystarczy dodać tylko mleko

Luźna Kuchnia
Metrowiec 162

same jak do ciasta jasnego. Odejmujemy tylko 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3 łyżki kakao Ciasto ciemne przygotować i upiec dokładnie tak samo jak ciasto jasne. Składniki na masę budyniową: • 3 szkl. mleka • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki mąki pszennej • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka rumu • 1/2 szkl cukru • 250g masła W rondlu z grubym(...)ugotowaniu przykryć folią (zapobiega tworzeniu się kożucha) i wystudzić. Masło utrzeć dokładnie i do utartego powoli dodawać budyń nie przerywając miksowania. Utrzeć na gładki krem. Teraz przystępujemy do połączenia tego w całość. Ciasta kroimy w kromeczki o grubości ok 1 cm. Następnie układamy je naprzemiennie kolorami przedzielając masą (smarujemy kromkę ciasta i dokładamy do poprzedniej). Tak przełożone kremem ciasta wstawiamy

KUCHNIA POLSKA
Karpatka 161

pieczenia nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut, zdjąć delikatnie placek z blaszki, umyć ją i osuszyć, powtórzyć pieczenie drugiego placka. Przygotowanie masy budyniowej: Ugotować 2 budynie: w szklance mleka rozprowadzić proszki budyniowe oraz cukier, resztę mleka dobrze zagotować, wlać mleko z rozpuszczonym proszkiem(...)kożuch. Miękkie masło ubijać mikserem przez ok. 2 minuty, gdy będzie lekko napuszone dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, ubijać dalej na puszystą, gładką i jasną masę. Powstały krem rozsmarować na jednej części ciasta (na pofalowanej stronie), przykryć drugim plackiem. Odstawić bez przykrycia do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto posypać cukrem pudrem, kroić. Smacznego Karpatka – przepis: Kwestia Smaku

Zasmakuj Kuchni
Masa budyniowa do dekoracji babeczek 159

przypaliło. Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy mleko z rozpuszczonym budyniem. Mieszamy do momentu pojawienia się pęcherzyków. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Przykrywamy folią aluminiową, by nie zrobiła się gruba "budyniowa skóra". Gdy budyń ostygnie dodajemy po trochę masła i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Przy miksowaniu należy zwracać uwagę czy masa nam się nie rozwarstwia (budyń np. może obkręcać się(...)rozetrzyj grudki za pomocą drewnianej łyżki lub kuli. Jeśli masa jest zbyt lejąca należy włożyć ją do lodówki by stężała.    Masa nadaje się zarówno do ciast (jako warstwa kremu np jak tu z malinami) jak i do dekoracji babeczek czy tortów

Mania Wypiekania
Torcik delicja jabłkowa 252

przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta drewnianą łyżką.Dno tej samej formy o średnicy 28 cm, którą używaliśmy przy jasnym biszkopcie, wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.4). Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20-25 minut (do suchego patyczka).Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia.Jeżeli chodzi(...)wystygnięcia (fot.5).Krem waniliowy. Zagotować 500 ml mleka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąką zwykłą oraz ziemniaczaną (ja użyłam blendera). Dodać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty (do zgęstnienia), cały czas energicznie mieszając, żeby się nie doszło do powstania grudek i przypalenia na dnie (fot.6). Masę budyniową wystudzić. Masło utrzeć na puszystą

Świat Ciasta
Cytrynowiec 1097

kwaskowe. Po prostu pyszne! Ciasto „Cytrynowiec” to delikatny biszkopt przykryty masą budyniową przygotowywaną na bazie soku z cytryny, oraz cytrynową pianką z bitej śmietany, mascarpone i cytrynowej galaretki. Smakuje każdemu, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki tortowej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe

Smaki Na Talerzu
Urodzinowy tort Mimi z musem czekoladowym, truskawkami i ganache 150

ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. Odkładamy do wystudzenia. Składniki na mus czekoladowy: 245 g mleka 55 g żółtek jaj 50 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 40 g mlecznej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki żelatyny 280 g ubitej śmietanki kremówki 36% Przygotowanie: Robimy krem budyniowy - dodajemy do garnka mleko, żółtka, cukier

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Masło z nerkowców Primavika 161

klik > zrobiłam czekoladowe naleśniki budyniowe (zamiast budyniu śmietankowego dałam czekoladowy), posmarowałam go pół na pół masłem z nrkowców i kremem czekoladowym - efekt  był niesamowity! Ale być może ja nie jestem obiektywna bo połączenia słodko-słone zawsze mi bardzo smakują ;) Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów

Kto ugości moich gości?
Szarlotka róża z migdałami 190

godziny. W międzyczasie przygotować masę budyniową...W garnuszku połączyć mleko z mąką, żółtkami i cukrem. Zagotować ciągle mieszając by nie powstały grudki, lekko przestudzić i dodać starte jabłka. Ponownie wymieszać. Foremkę do tarty wykleić ciastem i podpiez w piekarniku nastawionym na 160 stopni 10 minut. Wyjąć, lekko przestudzić i  na wierzch wylać przestudzony krem. Obieraczką do warzyw obrać jabłka

Gosia gotuje
3bit, ciasto bez pieczenia 740

Młyny Stoisław , który posiada   naprawdę bogatą ofertę . Ciasto jest proste w przygotowaniu i gdyby nie czas chłodzenia , to byłoby jednym z najszybszych ciast jakie do tej pory robiłam. Kremowe, przełożone masą krówkową oraz budyniową i herbatnikami a dla przełamania słodkości   dodałam domowy dżem z czarnej porzeczki. Składniki: 400g herbatników(dużych) typu petit beurre 1 puszka masy krówkowej(...)dżem z czarnej porzeczki Masa budyniowa: 500 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej Młyny Stoisław 3/4 kostki miękkiego masła Przygotowanie: W szklance zimnego mleka rozprowadzić obie mąki+ żółtka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać przygotowany budyń mieszając zagotować. Wystudzić. Masło dokładnie utrzeć mikserem na gładki krem dodając porcjami zimny budyń. Przygotowanie: Blaszkę

W garach u Gosi
Ciasto cytrynowe 147

Mocno cytrynowe, orzeźwiające ciasto. Coś dla osób które nie lubią zbyt słodkich ciast. Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki

Słodka Kraina Wypieków
ciasto "cudeńko" bez pieczenia... 11249

masłem na krem krem budyniowy rozsmarować na herbatnikach i na kremie ułożyć nowe herbatniki, przykryć folią i do lodówki teraz w 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę agrestową i zostawić do wystudzenia śmietana 30% z biedronki - rózgą blendera ubić śmietanę ze śnieżką na sztywno na koniec dodać schłodzoną galaretkę cały czas miksując rózgą śmietanowy krem rozsmarować na herbatnikach i wystających(...)bokach posypać mieloną czekoladą i płatkami migdałowymi, przykryć folią i schować do lodówki na kilka godzin ciasto "cudeńko" jest przepyszne i w trakcie jedzenia chce się dalej je jeść........SMACZNEGO!!! biorę udział w konkursie: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.462651890520302.1073741825.121601201292041&type=1

W Mojej Kuchni Lubię
Pani Walewska bez pieczenia. Pychotka bez pieczenia. 92

Ekspresowa i prosta Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia. Składniki Herbatniki maślane ok. 250g Powidła śliwkowe ok. 280g Migdały w płatkach, 2 garście Bezy kilka sztuk z

Kulinarne Przeboje
Tartaletki kakaowe z kremem śmietankowym 158

ułożyć kratkę z resztek ciasta. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiec przez 15-20 min. Krem Jajka z cukrem, mąką ziemniaczaną i wanilią ubić mikserem aż masa stanie się kremowa. Śmietankę zagotować. Po zdjęciu z palnika od razu wlać śmietankę do masy jajecznej i ubijać całość na parze, aż zgęstnieje do konsystencji masy budyniowej. Wystudzić. Jeszcze gdzieniegdzie kwitną róże pnące

Posadzone i zjedzone
Biszkoptownik kolorowy 163

Piękne kolorowe i bardzo smaczne ciacho, sprawdzi się nie tylko od święta ;) U mnie posłużyło za torcik na moje urodzinki ;) Biszkopt rzucany: 5 jajek 3/4 szkl

Gotowanie...to proste !
Czekoladowe ciasto z musem malinowo-truskawkowym 377

pół łyżeczki sody MASA BUDYNIOWA: 1l mleka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej  1 op. małego cukru wanilinowego 1 szkl. cukru 250g masła MUS: 2 galaretki truskawskowe 0,5l mrożonych malin szklanka wody CIASTO :Mleko podgrzać, by było gorące i rozpuścić w nim czekoladę - odstawić do ostygnięcia. Jaja utrzeć na jasny krem, dodawać stopniowo cukier, nie przestając

Garnkowe fanaberie
Ciasto jak 3 BIT 189

pycha! Najlepsze ciasto z kremem jakie dotychczas robiłam. Nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe do wykonania. Polecam :-) Należy zacząć przygotowywać ciasto dzień przed podaniem. Przepis pochodzi z tej strony. Należy przygotować blachę o wymiarach 25 x 34. Składniki: 7 paczek ( 100ng)   herbatników petit beurre 1,5 puszki ( 600g) kajmaku Składniki na masę budyniową: ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru

Na słodko lub wytrawnie
Pani Walewska bez pieczenia. Pychotka bez pieczenia. 5909

Ekspresowa i prosta Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia. Składniki Herbatniki maślane ok. 250g Powidła śliwkowe ok. 280g Migdały w płatkach, 2 garście Bezy kilka sztuk z

Kulinarne Przeboje