ciasto przekrawamy na 2 blaty (w sumie ma być 4). 2. Krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałej ilości rozrabiamy budyń oraz cukier, przelewamy do garnka z gotującym się mlekiem. Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy galaretkę cytrynową oraz masło i energicznie mieszamy do połączenia składników, najlepiej za pomocą blendera z końcówką do ubijania. 3. Przełożenie: 1 blat piernika- ½ masy budyniowej(...)topimy w kąpieli wodnej ze słodką śmietanką. Smarujemy nią wierzch ostatniego blatu i posypujemy dekoracyjną posypką. Uwielbiam przebywać w kuchni i tworzyć smakołyki dla mojej rodziny. Podobnie jest z ciastami świątecznymi, choć piernik... piernik był u mnie zawsze na ostatnim miejscu. Czemu? Będąc w ciąży z pierwszym Synem wymyśliłam sobie pieczenie pierniczków. Jak już zaczęłam, to chciałam skończyć, ale była
Kuchnia w czekoladziemałe kawałki i dodać do kremu budyniowego. Krem podzielić na dwie części - 1/3 i 2/3. Rodzynki sparzyć, odsączyć, wystudzić. Migdały przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem i p ozostawić na około 20 minut. Po tym czasie obrać z migdałów skórkę, a następnie je posiekać. Tak przygotowane migdały i rodzynki dodać do dużej części kremu, wymieszać. Poncz - rum wymieszać z wodą(...)Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem rumowym ( 1/3 z całego ponczu ), wyłożyć połowę kremu chałwowego z bakaliami i nakryć drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć resztę kremu z bakaliami. Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć ponczem rumowym. Całość przesmarować częścią kremu bez bakalii. Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami udekorować
WSZYSTKO SMACZNEużyłam dekoratora Tupperware, który otrzymałam do testowania. Dekorator po raz kolejny świetnie się sprawdził! Niestety będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć, aby wzorki były ładniejsze:)) Do wypełnienia rolady zrobiłam krem maślano - budyniowy z dodatkiem mielonych, prażonych orzechów. Masa cygaretkowa: 25 g masła lub margaryny, 25 g cukru pudru, 25 g mąki pszennej, białko. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć(...)przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao. Krótko zmiksować. Ciasto delikatnie wylać na masę cygaretkową.Piec około 10 minut w temp. 180st. Ciepłą roladę wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w roladę wraz ze ściereczką, tak, by masa cygaretkowa była na górze. Odstawić, by ostygło.Krem: budyń śmietankowy, 250 ml mleka, 2/3 szklanki cukru pudru
Z miłości do słodkościSkładniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki(...)wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie
Izabelawkuchniżółtku. Miksować na mniejszych obrotach miksera. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i proszek budyniowy. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w 180 ºC przez około 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Następnie przekroić na pół, aby uzyskać dwie części . Jedną część posmarować dżemem, następnie dodać pokrojone (wzdłuż(...)zacznie lekko tężeć to wylać ją na banany. Najlepiej najpierw wylać tylko część galaretki tak, aby przykryła spód ciasta, a gdy stężeje - wylać pozostałą część. Galaretka musi przykryć banany. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Na sam koniec przygotować krem : śmietanę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać serek mascarpone oraz cukier puder. Na galaretkę przełożyć
UgotowaćKochani dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem mojej mamy. Inspiracja wyszła spontanicznie, po świętach został mak, w zamrażarce mrożone maliny i mamy takie cudeńko. Jest
Niezły Młynekmikserem na najmniejszych obrotach tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki (ok. 18 szt.). Pieczemy w ok. 170 st. C, do tzw. suchego patyczka przez ok. 25 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Dowolnie dekorujemy bitą śmietaną lub kremem budyniowym oraz owocami
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam kajmak!!! Słodki, trochę ciągnący, intensywnie mleczny, najlepszy do przekładania wafli i dekorowania mazurków, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu
Rozpustne gotowaniebędzie zimny. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puszysty krem dodając do niego zimny budyń i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Obie kremówki ubijam na sztywno i ok połowę bitej śmietany dodaję do masy budyniowej. Schładzam w lodówce. Zimną masą przekładam krążki tworząc tort, smaruję boki ciasta. 2/3 bitej śmietany smaruję na wierzchu, a do reszty dodaję kakao
Ciasteczkowy Potwórłyżką. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Krem cytrynowy :* Zmiksować 1 szklankę wody(...)Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu do połączenia. Powinien powstać gładki krem. Krem od razu po przygotowaniu może być zbyt rzadki aby wyłożyć go na ciasto, należy wówczas wstawić go do lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Warstwa śmietankowa : Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii/cukrem
Opowieści z piekarnikaciasta zrobią się okruszki (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). 2. Dodaj jajko oraz wanilię i zagnieć ciasto. 3. Ulep kulę z ciasta, zawiń w przeźroczystą folię i włóż do lodówki na 1/2 godziny. 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj 5. Formę do tarty natrzyj tłuszczem i wysyp mąką. 6. Formę dokładnie wyłóż ciastem, dociskając brzegi. 7. Ciasto nakłuj widelcem(...)zarumienienia się ciasta. Ostudź w formie. Nadzienie: 1. Z przygotowanych produktów przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudź. 2. Ostudzony budyń zmiksuj z masłem na gładką masę. Sos: 1. Tabliczkę czekolady rozpuść z mleku. 2. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Całość: 1. Na spód tarty wyłóż krem budyniowy. 2. Na wierzch wyłóż umyte i osączone jagody. 3. Schłodź
Kuchnia w Słońcu Skąpanamasy jajecznej i przy pomocy np. drewnianej łyżki mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm średnicy) wyłożonej (sam dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego stygnięcia. Następnie przekrawamy (najlepiej następnego dnia) na trzy blaty. składniki na krem czekoladowo kawowy: 1 opakowanie budyniu czekoladowego 500 ml mleka 125 g cukru(...)kawy naturalnej, zmielonej 250 ml wody, gorącej 200 g miękkiego masła wykonanie: Kawę parzymy w gorącej wodzie aby powstał napar. Następnie odcedzamy i mieszamy z proszkiem budyniowym. Mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy kawę z budyniem i gotujemy, aż zgęstniej a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Gotowe ciasto przekładamy masą. Wierzch polewamy polewą
Domowy Smak Jedzeniadodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 30 min. w 180 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na masę budyniową: 400 ml mleka 6 żółtek 25 g mąki ziemniaczanej 25 g mąki orkiszowej lub pszennej(...)chwilkę jeszcze podgrzewamy, gdy polewa będzie gładka i aksamitna zestawiamy z ognia. Chwilkę przestudzamy. wykonanie ciasta: Biszkopt przekładamy do foremki, nasączamy go wódką wymieszaną z wodą. Na nim rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki. Na konfiturę kładziemy ciasto makowo kokosowe. Następnie równomierne wykładamy masę budyniową, w którą delikatnie wciskamy nasączone w pozostałą wódką z wodą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i oprószamy
Domowy Smak Jedzeniamasło staje się ziarniste, stopniowo dodać lodowatą wodę i zagnieść ciasto – tylko do połączenia wszystkich składników. Z ciasta uformować kulę ,zawinąć w folię spożywczą ,włożyć do lodówki na 30 minut. Roboczy blat delikatnie posypać mąką i wałkować ciasto na prostokąt . Brzegi ciasta zawinąć jak kopertę i rozwałkować na grubość 1 cm. Ponownie składamy na trzy. Owinąć w folię spożywczą(...)mnie. Gotowe ciasto ponownie rozwałkować jak najcieniej ,posmarować cieniutko masłem i zrolować .Zrolowane ciąć na 2,5 cm i takim kawałkiem wypełniać foremki posmarowane masłem. Blaszki z wypełnionym ciastem wstawić do lodówki na czas robienia nadzienia. Gdy mamy już wszystko gotowe ,wyjąć małe tarty z lodówki, i wlać krem do każdej foremki ,pozostawiając przestrzeń od góry na około
w mojej kuchni