ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną
Ostra na Słodkoulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną
Ostra na Słodkostopniowo dodawać po łyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C przez 30 min. Biszkopt ostudzić. Krem. W czasie gdy biszkopt się piecze gotujemy budyń. Szklankę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. Do szklanki mleka dodajemy żółtka, budynie i wanilię(...)się kożuch. Miękkie masło ubijamy na puch i nadal ubijając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem powinien być gładki i bez grudek. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placyki. Do blaszki wkładamy jeden placek, nasączamy go połową kawy cappuccino i wykładamy na to połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, nasączamy go kawą i wykładamy drugą połowę masy. Biszkopty dzielimy na połówki
Krylowa Kuchniacukru pudru 2 żółtka 200 g masła w temp. pokojowej Przygotowanie kremu i ciasta : Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkami, mąką i skrobia, wlać na gotujące mleko, mieszać, gotować do uzyskania gęstego budyniu - wystudzić, przykryć folia spożywczą tak by folia dotykała powierzchni masy budyniowej Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej- utrzeć dokładnie
Proste Potrawycórki. Ciasto wyszło pyszne, niesamowicie delikatne. Połączenie kremu, kajmaku i wiórków kokosowych to jest to co tygrysy lubią najbardziej. Pycha! Składniki: 3-4 duże paczki herbatników 1 litr mleka 250 g margaryny 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 g wiórków kokosowych puszka masy kajmakowej Sposób wykonania kremu budyniowego: Z litra mleka(...)ułożoną warstwę z herbatników rozsmarować ½ puszki masy kajmakowej, przykryć kolejną warstwą herbatników i czynność powtórzyć do wyczerpania się składników. Na wierzch herbatników wyłożyć masę budyniową i całość posypać pozostałą ilością wiórków kokosowych. Gotowe ciasto wstawić na 3 godziny do lodówki przed podaniem. Smacznego
Na słodko lub wytrawniesuchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Rzucić je na podłogę (w formie) z wysokości ok. 50 cm. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Następnie oddzielić boki biszkoptu nożykiem, odpiąć formę i ułożyć biszkopt do góry nogami, zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt dzielimy na dwa blaty dopiero po całkowitym wystudzeniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotować krem: Czerstwe bułki zalać(...)Ugotowana masa musi być bardzo gęsta. Odstawić do do ostudzenia. Miękkie masło zmiksować ze szczyptą soli na puszysty, jasny puch. Masę budyniową (tę z bułki) zmiksować mikserem, by nieco rozbić budyń. Następnie dodawać po łyżce ostudzonej masy budyniowej do utartego masła i miksować do połączenia się składników. Przygotować poncz: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić do ostudzenia. Przygotować posypkę
Kulinarne PrzebojeZainspirowana ciastem, które robiłam ostatnio z teściową (znajdziecie je tutaj ) stwierdziłam, że można byłoby przygotować coś takiego z malinami, w końcu mam ich pod dostatkiem Ale, że nie miałam zbyt wiele czasu to postanowiłam pójść trochę na łatwiznę. Mianowicie owoce wymieszać z rozpuszczoną galaretką malinową, a krem budyniowy w wersji „z torebki” ale wymieszanej z masłem. To pójście(...)dodajemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. I mieszamy delikatnie łopatką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po ostygnięciu kroimy ciasto w poprzek na dwie części. Jedną wkładamy z powrotem do foremki. Masa malinowa: – około 400 g malin (można dać mniej) – 1,5 galaretki malinowej (ostatecznie okazało się
RelaxtimePyszne i pięknie prezentujące się ciasto bakaliowe, przełożone cienką warstwą kremu, nasączonymi w kawie delicjami i zwieńczone brzoskwiniami zalanymi cytrynową galaretką , która dodatkowo ożywia ciasto. Ciasto wydaje się pracochłonne ale przy dobrym rozplanowaniu prac wykonuje się je dość sprawnie. Polecam wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3/4 szkl cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych(...)wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam na pół. Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaciasto przekrawamy na 2 blaty (w sumie ma być 4). 2. Krem: 1 szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałej ilości rozrabiamy budyń oraz cukier, przelewamy do garnka z gotującym się mlekiem. Do gotowego, gorącego budyniu dodajemy galaretkę cytrynową oraz masło i energicznie mieszamy do połączenia składników, najlepiej za pomocą blendera z końcówką do ubijania. 3. Przełożenie: 1 blat piernika- ½ masy budyniowej(...)topimy w kąpieli wodnej ze słodką śmietanką. Smarujemy nią wierzch ostatniego blatu i posypujemy dekoracyjną posypką. Uwielbiam przebywać w kuchni i tworzyć smakołyki dla mojej rodziny. Podobnie jest z ciastami świątecznymi, choć piernik... piernik był u mnie zawsze na ostatnim miejscu. Czemu? Będąc w ciąży z pierwszym Synem wymyśliłam sobie pieczenie pierniczków. Jak już zaczęłam, to chciałam skończyć, ale była
Kuchnia w czekoladziemałe kawałki i dodać do kremu budyniowego. Krem podzielić na dwie części - 1/3 i 2/3. Rodzynki sparzyć, odsączyć, wystudzić. Migdały przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem i p ozostawić na około 20 minut. Po tym czasie obrać z migdałów skórkę, a następnie je posiekać. Tak przygotowane migdały i rodzynki dodać do dużej części kremu, wymieszać. Poncz - rum wymieszać z wodą(...)Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem rumowym ( 1/3 z całego ponczu ), wyłożyć połowę kremu chałwowego z bakaliami i nakryć drugim blatem ciasta. Drugi blat ciasta również nasączyć ( połową pozostałego ponczu ) i wyłożyć resztę kremu z bakaliami. Nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć ponczem rumowym. Całość przesmarować częścią kremu bez bakalii. Tort czekoladowo-rumowy z kremem chałwowym i bakaliami udekorować
WSZYSTKO SMACZNEużyłam dekoratora Tupperware, który otrzymałam do testowania. Dekorator po raz kolejny świetnie się sprawdził! Niestety będę musiała jeszcze trochę poćwiczyć, aby wzorki były ładniejsze:)) Do wypełnienia rolady zrobiłam krem maślano - budyniowy z dodatkiem mielonych, prażonych orzechów. Masa cygaretkowa: 25 g masła lub margaryny, 25 g cukru pudru, 25 g mąki pszennej, białko. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć(...)przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao. Krótko zmiksować. Ciasto delikatnie wylać na masę cygaretkową.Piec około 10 minut w temp. 180st. Ciepłą roladę wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w roladę wraz ze ściereczką, tak, by masa cygaretkowa była na górze. Odstawić, by ostygło.Krem: budyń śmietankowy, 250 ml mleka, 2/3 szklanki cukru pudru
Z miłości do słodkościSkładniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru 20 dag masła 82 % 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki(...)wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie
Izabelawkuchniżółtku. Miksować na mniejszych obrotach miksera. Na sam koniec dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i proszek budyniowy. Całość delikatnie ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec w 180 ºC przez około 30 minut. Upieczone ciasto ostudzić. Następnie przekroić na pół, aby uzyskać dwie części . Jedną część posmarować dżemem, następnie dodać pokrojone (wzdłuż(...)zacznie lekko tężeć to wylać ją na banany. Najlepiej najpierw wylać tylko część galaretki tak, aby przykryła spód ciasta, a gdy stężeje - wylać pozostałą część. Galaretka musi przykryć banany. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia galaretki. Na sam koniec przygotować krem : śmietanę ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodawać serek mascarpone oraz cukier puder. Na galaretkę przełożyć
UgotowaćKochani dzisiaj chcę się z Wami podzielić przepisem mojej mamy. Inspiracja wyszła spontanicznie, po świętach został mak, w zamrażarce mrożone maliny i mamy takie cudeńko. Jest
Niezły Młynek