tortu jak i blachy ciasta . Ciasta na krakersach i herbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;) Z podanych składników zrobiłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm, kremu jest jednak na tyle dużo, że spokojnie starczy na średnich rozmiarów prostokątną blaszkę. Składniki: 3 żółtka 3 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki(...)bąbelki. Gotową masę budyniową odstawiamy do przestudzenia. Kiedy nie jest już gorąca, dodajemy alkohol i mieszamy do połączenia skłądników. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce zimny budyń (najlepiej prosto z lodówki). Do kremu dodajemy 200 g wiórków kokosowych i mieszamy. Dno blaszki lub tortwonicy wykładamy krakersami. Ja zaplanowałam 4 warstwy krakersów, dlatego krem też podzieliłam sobie mniej
Ciastkozercypołączenia składników. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Upieczone ciasto studzimy w formie. KREM: 2 puszki ananasów w plastrach 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki cukru 4 żółtka 250 g masła w temperaturze pokojowej(...)syropu rozrabiamy proszek budyniowy z mąką pszenną, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę wlewamy do wrzącego syropu i energicznie mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą i studzimy. Masło ubijamy dodając po łyżce chłodny budyń (masło i budyń powinny mieć tę samą temperaturę), do tak przygotowanego kremu dodajemy pokrojone ananasy
Rozpustne gotowanieDzisiaj bardzo pyszny tort z kremem budyniowym z dodatkiem adwokatu no i tradycyjnie już z truskawkami. Dzięki współpracy z sklepem Emako.pl otrzymałam do przetestowania tortownicę z plastykową pokrywką oraz szklaną paterę na której podałam ten pyszny tort. Tortownica ma specjalną powłokę z technologią non-stick która zapobiega przywieraniu i ułatwia wyjmowanie wypieków. Dołączona do kompletu przykrywka(...)rączkami ochroni je również wypieki przed wysychaniem, sprawdza się w przechowywaniu w lodówce ponieważ ciasto nie wchłania obcych zapachów oraz jest wygodna do transportu. Szklana patera jest bardzo efektowna i co bardzo mi się spodobało to to że się obraca, dzięki czemu kremowanie tortu po bokach było dużym udogodnieniem. Posiada stabilną podstawę a po złożeniu zajmuje niewiele miejsca.Ponadto w sklepie
Ala piecze i gotujeCzekoladowo-bakaliowa propozycja na słodko z kremem chałwowym. Ciasto o pysznych walorach smakowych, miękkie i wilgotne, powstało z miksu kilku przepisów, wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecam także osobom które pieką tylko od święta. Najlepszy na drugi dzień, gdy smaki sobą przejdą. Dla wielbicieli chałwowych smaków. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 3 żółtka(...)powideł Polewa czekoladowa 50 g chałwy waniliowej do posypania Sposób wykonania: Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść na stolnicy jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30cm.Posmarować powidłami lub marmoladą. Beza: Białka jaj ubić na sztywno wsypując pod koniec stopniowo cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika
Wanilia i KardamonBarbórkowe Z okazji Świętej Barbary - wszystkim górnikom przesyłam życzenia. A jako, że w moim domu mam dwóch, co prawda emerytowanych, ale też górników, powstał
My sweet a lifesoli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać zagniatając jak kruche ciasto. Rozwałkować jak najcieniej i wyciąć kółeczka o średnicy około 4 cm. Krążki(...)spore odstępy. Na wierzch przykleić schłodzone krążki wycięte z ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, po 15 minutach zmniejszyć na 160*C i piec jeszcze przez 20 min. Ostudzić uchylając piekarnik. Galaretkę rozpuścić w wodzie. Z pomarańczy wycisnąć sok i przelać do garnka, odlewając część do rozprowadzenia proszku budyniowego. Ugotować gęsty budyń, zdjąć z ognia i dobrze wymieszać
https:KKuchniaMniamherbatnikach to specjalność rodziny mojego męża. Postanowiłam zatem rozszerzyć nieco moje ciastkowe horyzonty ;) Dziś zatem przepis bez pieczenia: Raffaello na krakersach. Z podanych składników zrobiłam ciasto w tortownicy o średnicy 26 cm, kremu jest jednak na tyle dużo, że spokojnie starczy na średnich rozmiarów prostokątną blaszkę. Składniki: 3 żółtka 3 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej(...)bąbelki. Gotową masę budyniową odstawiamy do przestudzenia. Kiedy nie jest już gorąca, dodajemy alkohol i mieszamy do połączenia skłądników. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce zimny budyń (najlepiej prosto z lodówki). Do kremu dodajemy 200 g wiórków kokosowych i mieszamy. Dno blaszki lub tortwonicy wykładamy krakersami. Ja zaplanowałam 4 warstwy krakersów, dlatego krem też podzieliłam sobie mniej
Ciastkozercydrożdży w proszku 3/4 szklanki mleka 50 g rozpuszczonego masła kieliszeczek czystej wódki lub pół spirytusu ( 50tka) olej do smażenia konfitura z owoców leśnych krem do karpatki lub budyniowy czekolada biała, posypka kolorowa Sposób wykonania: Mąkę przesiać i połączyć z drożdżami. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło i wódkę. Wyrabiać(...)godzinę. W bloku takie miejsce znajduję przy kaloryferze a w domu na wsi na piecu kaflowym. Po tym czasie przełożyć na stolnicę, rozwałkować z miłością ( delikatnie a nie jak ciasto na kluski)na ok. 1 cm i wykrawać szklanką kółka a kieliszkiem w środku kółeczka. Układać na blacie wyłożonym papierem śniadaniowym czy gdzie tam chcecie ale w delikatnej odległości
pieprzny smaczekCiasto orzechowiec wart jest poświęcenia. Mnóstwo orzechów, pyszne miodowe ciasto i masa budyniowa. Polecam wszystkim przepis na to pyszne ciasto. SKŁADNIKI : 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka miodu 500 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sodki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)KREM : 750 ml mleka 3/2 % 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru po 40 g 3-4 łyżki cukru 125 g masła PRZYGOTOWANIE : Ciasto - składniki ciasta dokładnie zagniatamy
Kulinarne Fantazje MarioliAromatyczna, z gęstym budyniowym nadzieniem, zniknęła u mnie błyskawicznie :). Szybka i uważam, że prosta w przygotowaniu. Ładnie i apetycznie się prezentuje. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Tina”, przepis zmodyfikowany). Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 3 łyżki cukru 120g masła 1 żółtko 1 łyżka wody Krem czekoladowy: 500ml mleka
Mała Cukierenkanajniższych obrotach. Ciasto przelać do formy z wyłożonym tylko dnem papierem do pieczenia, piec w 160 - 170'C około 35 minut. Po tym czasie upuścić z formą na podłogę, wystudzić w blaszce i przeciąć na 3 blaty. KREM ORZECHOWY: Z litra mleka odlać 3/4 szklanki, resztę zagotować z cukrem, w odlanym rozmieszać proszki budyniowe. Na wrzące mleko wlać mieszankę
Cakes By Kejtwiórek kokosowych 85 g drobnego cukru 4 jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego szczypta soli Blat kokosowy 4 białka 120 g cukru 150 g wiórek kokosowych szczypta soli Krem budyniowy 400 ml mleka kokosowego 150 ml mleka 60 g cukru 200 g masła 2 budynie śmietankowe 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego Masa malinowa 600 g malin * 65 g cukru(...)zaczęła tężeć. Przełożenie Na biszkopt wykładamy tężejącą masę malinową. Wstawiamy do lodówki, aby masa zastygła. Następnie wykładamy krem kokosowy i równamy wierzch. Przykrywamy blatem kokosowym i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. * można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców Notes - ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej - do kremu kokosowego zamiast ekstraktu kokosowego i spirytusu
Wędrówki po kuchniwsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor, na jeden surowy wykładamy masę orzechy i pieczemy przez(...)gotującego się mleka. Podgrzewamy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo budyń i miksujemy na gładki krem. wykonanie ciasta: Pierwszy blat ciasta smarujemy ok. 3 łyżkami powidła, wykładamy 1/2 cz masy. Przykrywamy drugim blatem, który również smarujemy powidłem i pozostałą częścią masy. Przykrywamy trzecim blatem z orzechami. Ciasto
Domowy Smak Jedzenialubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Tort Rafaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu. Wszystko pokrywa biała czekolada oprószona wiórkami kokosowymi - ideał. Ponadto "tort Rafaello" jest eleganckim i nietrudnym w przygotowaniu ciastem. Polecam przepis. Tort "Rafaello" - Składniki:biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1(...)wrzucić wiórki kokosowe - dokładnie wymieszać. Biszkopt przeciąć na 3 części. Dolny blat przełożyć na dno tortownicy i wyłożyć masą z kokosem. Przykryć następnym krążkiem, naponczować alkoholem, wyłożyć masę budyniową i posypać płatkami migdałów. Całość przykryć górnym biszkoptem - naponczować.Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i miksować do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą
Słodka Stronaurośnie. Blachę wstawiamy na środkowy poziom do mocno rozgrzanego piekarnika i pieczemy tak długo, aż ptysie będą widocznie złote, wyrośnięte i sztywne (suche). Przy średnich ptysiach (na zdjęciach wyciśnięte ciasto ma wielkość okrągłego kosmetycznego wacika) pieczemy ptysie ok. 30-35 minut. Piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia BEZWZGLĘDNIE NIE WOLNO OTWIERAĆ! Wypuścicie całe powietrze które zgromadziło się pod ptysiowymi skorupkami(...)kremem budyniowym (przepis na krem TUTAJ ). Równie dobre są w wersji wytrawnej – nadziane przesmażonymi wcześniej pieczarkami i żółtym serem albo z chili con carne, zapieczone i podane na ciepło. Można przechowywać je bez nadzienia w szczelnym pojemniku nie dłużej niż do miesiąca. Zmiękną, ale gdy na chwilę wstawimy je do piekarnika znowu zrobią się chrupkie. Po nadzianiu kremem trzymamy
Karo in the Kitchen