Lato kusi nas owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy. Składniki: - 8 jaj - 3 szklanki mąki luksusowej
mojewypiekiinietylkooleju otarta skórka z 1 pomarańczy szklanka jagód Na kruszonkę: 100 g mąki 75 g zimnego masła 3-4 łyżki cukru Wykonanie: Przygotować kruszonkę. W tym celu zimne masło rozetrzeć z mąką i cukrem. Rozcierać energicznie, w palcach, formując "grudki" , starając się nie ogrzewać zbytnio masła. Gotową kruszonkę na czas przygotowywania ciasta na muffiny, schować do lodówki lub jeszcze(...)cukier zmiksować- nie ubijać. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i wymieszać. Do suchych składników dodać składniki mokre - szybko zamieszać. Ciastem napełniać wyłożoną papilotkami formę do muffinek, lub sztywne papilotki na muffiny. Ciasto nakładać do wysokości 3/4. Po wierzchu posypać jagodami i kruszonką. Piec około 20 minut, aż muffiny zabiorą złocistego koloru. Smacznego
kolorowotorcikowoCzarne jagody czyli borówki czernice i nieco większe od nich borówki amerykańskie to pyszne owoce. Przeważnie zjadamy je same albo dodajemy do ciast i przetworów, rzadziej do innych dań, chociaż pierogom z jagodami chyba nikt się nie oprze. Niżej znajdziecie trochę pomysłów na wykorzystanie brusznic i borówek. Przeważnie są to desery, ale trafi się także jakaś sałatka
Smaczna Pyzajajko cukier do smaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia spora garść jagód mąka olej do smażenia nadzienie 1 kostka białego sera śmietana cukier Jajko rozbełtać z cukrem, dodać maślankę i mleko. następnie proszek do pieczenia i stopniowo dodawać mąkę , ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykłe naleśniki, Dodać jagody i wymieszać. Smażyć małe pulchne naleśniki. Ser utrzeć z cukrem
Gotowanie jest łatweNiedawno zaczęły się jagody więc wracając któregoś dnia z pracy chwyciliśmy po drodze jakieś 2 kilogramy. Staramy się korzystać z sezonowych owoców. Zwykle niezbyt długo są dostępne więc póki są trzeba robić. Może jeszcze jakiś dżem byśmy ogarnęli, to nie jest zły pomysł. Póki co jednak większość przerobiliśmy na nalewkę (ale przepis dostaniecie dopiero za rok, jak już(...)całe jajko szczypta soli Nadzienie: 300 g jogurtu naturalnego 100 g cukru 50 g mąki 3 jajka 2 jabłka 100 g jagód Masło, mąkę, cukier zagniatamy szybko żeby powstało ciasto. Pod koniec dodajemy jajko i szczyptę soli. Ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy miejsce przy miejscu widelcem. Zapiekamy przez
Marder&Marder Manufacturegodzinę przed pieczeniem. 350g gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka 200ml oleju 1 szklanka cukru 500g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 200g świeżych owoców: truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki itp 50g mlecznej czekolady cukier puder do posypania babeczek po upieczeniu *** W pierwszej kolejności łączymy ze sobą składniki mokre: jajka miksujemy z cukrem(...)pieczenia *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** Do mokrej masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenie i całość delikatnie mieszamy łyżką, tylko do momentu połączenia się składników. Do ciasta przekładamy 3/4 pokrojonej czekolady, ponownie delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki *** *** Na wierzchu babeczek układamy po kilka owoców (większe kroimy na mniejsze kawałki) oraz po kilka kosteczek czekolady *** *** Babeczki
Blog z Apetytemjajek rozmiar L) 1 jajko (rozmiar L) 50 gr świeżych drożdży 50 -100 gr cukru 100 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego (u mnie klarowne) 300 gr jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jagody opłukać, odstawić do osuszenia. Jak są suche, posypać mąką ziemniaczaną, lekko wstrząsnąć miseczką, aby wymieszały się z mąką. Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe(...)minut na niskich obrotach. Dodać rozpuszczone masło, wyrobić jeszcze raz, do połączenia. Ciasto ma być błyszczące, elastyczne i ma się lekko kleić do rąk. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda
moj przepis najajko (rozmiar L) 50 gr świeżych drożdży 50 -100 gr cukru 100 gr masła rozpuszczonego i ostudzonego (u mnie klarowne) 300 gr jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej Jagody opłukać, odstawić do osuszenia. Jak są suche, posypać mąką ziemniaczaną, lekko wstrząsnąć miseczką, aby wymieszały się z mąką. Podgrzać mleko, tak aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni(...)miejsce do podwojenia objętości, w zależności od temperatury, może to potrwać nawet dwie i pół godziny. Ciasto odgazować, mocno uderzyć o blat. Krótko wyrobić, podzielić na 16-17 części, każda po około 60 gr. Każdą bułeczkę rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć czubatą łyżkę jagód, zlepić brzegi jak w pierogach, brzegi złapać ze sobą, podwinąć pod spód, lekko zrolować w dłoniach, nadając
moj przepis nazaprezentujemy Wam nasz ulubiony przepis na ciasto z borówkami . Jest ono szybkie w przygotowaniu a na dodatek bardzo proste. Domowe ciasto z borówkami smakuje obłędnie! Ciężko zaprzestać na jednym kawałku. Ciasto to jest wilgotne, miękkie i bardzo delikatne w smaku. Jest zdecydowanie jednym z najprostszych i najszybszych wypieków. Zamiast borówek możemy dodać jagody, porzeczki czy maliny. Koniecznie musicie(...)wypróbować nasz przepis na ciasto z borówkami , który z pewnością Wam posmakuje. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy, a także poczęstunek w przypadku niezapowiedzianych gości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Szybkie Ciasto z Borówkami Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 1 łyżka
Przepiski.plposmarowania kilka łyżek sera Emilka i mrożone jagody lub niskosłodzony dżem jagodowy;) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelnie (ja użyłam specjalnej do naleśników) przetartej ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek, na jeden naleśnik przypada około 1 chochla (do zupy) ciasta smażymy na małym ale szerokim ogniu, aż brzegi zaczną(...)lekko odchodzi wtedy przewracamy na drugą stronę gotowe naleśniki smarujemy serem z jagodami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpyszna propozycja na weekendowe ciasto SKŁADNIKI Spód: 200 g kruchych ciastek kokosowych, 15g rozpuszczonej margaryny Masa serowa: 4 jajka, 1/3 szkl. cukru, 4 łyżki oleju, 1 budyń kokosowy, 4 łyżki mleka, 700 g twarogu z wiaderka Kokosowa kruszonka: 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła, 2 łyżki wiórek kokosowych Dodatkowo: ½ szkl. jagód WYKONANIE Spód: ciastka mielimy blenderem, dodajemy(...)brytfanki i wkładamy do lodówki. Masa serowa: jajka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, olej, mleko i budyń, miksujemy na jednolitą masę. Połowę masy wylewamy na spód z ciastek, układamy jagody, wylewamy resztę masy serowej. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Układamy na masie serowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 50 min. Zostawiamy w uchylonym piekarniku
słodki bratekłyżki cukru, 2 łyżki mąki. Poczekać aż drożdże wyrosną. Wyrośnięte dodać do mąki i reszty składników. Ciasto wyrabiać można podsypywać mąką. Gdy ciasto nie będzie się lepiło do rąk, formować placuszki do środka dać łyżeczkę jagód i zlepiać brzeg układać niezbyt ciasno w tortownicy. Piec ok 30 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem
Pychotkaaaletni piknik, kruche rogaliki z jagodami. Częstujcie się!" Składniki : 2 szklanki mąki 80 g cukru 80 g masła jajko szklanka jagód cukier Sposób przygotowania: Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy szerokości około
Słodkie Przyjemnościwyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut
Walijskie Pichcenieżółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Najlepiej biszkopt kroić następny dzień po upieczeniu. Ser zmielić w maszynce do mięsa (ewentualnie blenderem). Jagody zmiksować(...)Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę zalać odrobiną wody i rozpuścić. Do sera doda jagody, dokładnie zmiksować a następnie wymieszać z kremówką. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę. Dolny biszkopt nasączyć herbatą. Wyłożyć 3/4 masy jagodowej i przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarować resztę masy. Kiedy stężeje ułożyć ciastka. Galaretkę ametystową rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia