ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:102/278)

Tarta z jagodami i jabłkiem 146

jabłko - 1 szt Ciasto: Wsyp mąkę owsianą, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy do malaksera. Dodaj pocięte w kostkę zimne masło. Zmieszaj. Dodaj trzy łyżki zimnej wody. Ciasto wyłóż na folię, zagnieć kulę i włóż do lodówki na 40 minut. Wyjmij z lodówki rozwałkuj do wielkości formy na tartę. Formę wysmaruj wcześniej masłem. Wyłóż ciasto. Spód nakłuj widelcem. Piecz(...)stopniach ok 15-20 minut. Jagody oczyszczone, umyte i przebrane włóż do rondla, zmiksuj lekko blenderem. Zagotuj. Zblenduj i dodaj pokrojone w kostkę kwaśne jabłko. Zamieszaj. Żelatynę rozpuść w wodzie i  dodaj do masy jagodowej. Wystudź. Upieczone ciasto także wystudź. Kiedy masa zacznie gęstnieć wlej na wypieczony spód tarty. Włóż do lodówki

AZgotuj!
raw rolada gryczano-śliwkowa z kiwi 168

mojej obawy, co do robienia tego typu słodkości. Ku mojemu zdziwieniu, ciasto bez problemu zawinęło się w rureczkę, pochłaniając zielone kiwi. Smakiem również nie zawiodła, jednak przy samych pysznych składnikach, może wyjść coś niesmacznego? SKŁADNIKI: 3 szklanki ekspandowanej gryki szklanka amarantusa ekspandowanego 120 g suszonych śliwek szklanka jagód goji łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki mleka owsianego 3 kiwi WYKONANIE(...)Śliwki moczymy 8 min w ciepłej wodzie, odcedzamy i blendujemy z dwiema szklankami gryki i mlekiem owsianym. Do zblendowanych składników dodajemy pozostałą szklankę gryki, jagody goji,amarantus i cynamon, całość ponownie blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy na papier do pieczenia, ugniatamy i formujemy prostokąt. Kiwi obieramy, po czym odkrajamy po kawałku z przodu i z tyłu. Owoce układamy jeden

healthy dreams
WILGOTNE CIASTO JAGODOWE 140

dżem, skórkę z cytryny, imbir i dokładnie wymieszać.  2.Przesiać mąkę i proszek. Dodawać łyżką masę do mąki, delikatnie mieszając.  3. Ciasto nałożyć do natłuszczonej formy, na wierzchu ułożyć borówki/ jagody/ lub inne owoce  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40-45 min.  5. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić

Marcepanowa kuchnia
Serniczek z herbatą Matcha i jagodami. 99

zmiksować i odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Jagody rozmrozić i połączyć z syropem i olejem z nasion chia. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń. masę serową. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Podawać z przygotowanymi wcześniej jagodami. Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! Wszystkie produkty wyróżnione kursywą

Poranek na słodko
Ciasto kokosowe z mango 151

ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka – tort czekoladowy z owocami CIASTO KOKOSOWE Z MANGO PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut Składniki syrop: – 80 g mleka kokosowego – 80 g cukru – sok z 1 cytryny Składniki

nietylkopasta.pl
Bananowiec z masą śmietanowo - agrestową. 469

zostawiamy około 1/4 do udekorowania wierzchu ciasta. Masę przykrywamy drugim plackiem, wierzch smarujemy resztą masy. Ja na masie poukładałam jeszcze jagody ale jeśli ich nie macie to nie musicie ich dawać. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Gotowe ciasto kroimy wzdłuż boku wtedy wyjdą nam ładne kawałki banana w cieście. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka francuskie z owocami 216

przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.  Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 200 ºC . Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć

Zabawa smakiem
KUCHENNA APTEKA #40 - JAGODY 165

jagód. Jagody to świetne antidotum na zatrucia oraz biegunki. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwrobacze. Poza tym, wpływają na poprawę wzroku i stosowane są w leczeniu tzw. kurzej ślepoty. Należy jednak mieć na uwadze, że inne działanie lecznicze mają jagody świeże, a inne jagody suszone. Obecnie, nawet w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są wyżej wymienione właściwości lecznicze jagód(...)kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.  Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany, flawonoidy (polifenole), karotenoidy (luteina, zeaksantyna) witaminy C witamin z grupy B: B1, B2, B3 witaminy

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z jagodami. 148

jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za rzadkie to odrobine maki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Przygotowuje nadzienie; 30 dag jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Jagody płucze w zimnej wodzie (wybieram wszystkie listki i inne paprochy) i odcedzam na sitku. Zostawiam(...)chwile aby dobrze odciekły i trochę przeschły. Przekładam do miski i wsypuje cukier oraz mąke. Delikatnie mieszam. Ciasto wałkuje na cienki placek około 3-4 mm. Szklanką lub kubkiem wykrawam kółka. Na srodek każdego nakładam łyżeczke jagód i zalepiam brzegi. Z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów. Wode gotuje, wcześniej sole i na wrzątek wrzucam pierogi. Zmniejszam płomien

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 208

Borówka amerykańska – kuzynka leśnej jagody – pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie przywędrowała najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. W stanie dzikim roślina ta rozprzestrzeniła się również w Japonii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i Holandii. Odmiany wielkoowocowe pochodzą z upraw. Rośliną sadowniczą owoc borówki stał się jednak dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia. Ojczyzną borówki amerykańskiej są Stany Zjednoczone. Obecnie ponad(...)plantacje borówki znajdziemy już na każdym kontynencie. W Europie największymi wielbicielami jagód są Niemcy – jedzą ich najwięcej! Co ciekawe, borówka stała się również popularnym krzewem, sadzonym w przydomowych ogrodach i na działkach. Dla wielbicieli borówki… i nie tylko – Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki

mojewypiekiinietylko
Tartaletki z kremem budyniowym i owocami 152

mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 1 żółtko Dodatkowo: duża puszka brzoskwiń w zalewie dowolne miękkie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.  Przygotować foremki

Świat Ciasta
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 230

obrotach mleko kokosowe, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło. Jagody zmiksuj blenderem. Do jagód dodaj, spienione mleko, wymieszaj delikatnie, dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki domowe 192

jagody 300ml cukier 2 łyżki mąka pszenna 2 łyżki Kruszonka zimna margaryna lub masło 50 g mąka pszenna 100 g cukier 100 g Przygotowanie:   Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę/masło i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto(...)podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około 20 min.  Nadzienie;jagody wymieszać z cukrem

Ala piecze i gotuje
Ucierane ciasto truskawkowe i czekoladową kruszonką 133

Piątek! Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką. Mój małżonek bardzo lubi truskawki, więc to ciasto jest po prostu w jego smaku. Osobiście lubię ciasta z kruszonką. Ta jest specjalna, bo z białą czekoladą, która karmelizuje się podczas pieczenia. Karmelizowana czekolada smakuje niesamowicie i jest świetnym dodatkiem do deserów. Dzisiaj wypróbowałam ją do ciasta. Biała czekolada i truskawki(...)smaczna kompozycja. Czekolada pasuje praktycznie do wszystkich owoców. Ciasto z owocami i kruszonką jest łatwe w pieczeniu. Owoce jagodowe jak truskawki, jagody , maliny i jeżyny posypuję skrobią ziemniaczaną, która wchłania sok z owoców. Ciasto jest przez to dobrze wypieczone, wilgotne ale niezbyt mokre. To ciasto do złudzenia przypomina drożdżowe, ale tak naprawdę to jest to ciasto ucierane pieczone

codojedzenia
Rożki francuskie z serem i borówkami 170

Pyszne i szybkie do zrobienia ciastka gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawki :) gotowe ciasto francuskie 270g 1 szkl borówek  jajko

Smakołyki Asi