Lubię serniki ..ciągle też eksperymentuję i okazuje ze można zrobić na wiele sposobów.. W tym wydaniu smak kokosa oraz jagód daje nieziemskie połączenie..Nie jest tanim ciastem wymaga też trochę pracy ale efekt powala 🙂 .. Składniki : na spód : forma 20 x 25 cm 400 g ciastek maślanych 50 g wiórków kokosowych
Ugotujmy Cośwlewać stopniowo. Najprawdopodobniej ilość wody będzie mniejsza), szczypta soli ( 2 razy: raz do ciasta i raz do wody, w której będą gotowane pierogi), łyżka oleju, duża śmietana 18%, 6 łyżeczek cukru - można dać więcej lub mniej, w zależności jak słodką śmietanę kto lubi. Przygotowanie: Jagody umyć i odsączyć, wymieszać z dwoma łyżkami cukru. Mąkę, jajko i szczyptę soli wyrobić(...)mieszać łyżką by się nie oparzyć. Po chwili gdy ciasto nie jest już gorące wyrobić. Gdy będzie się lepiło do rąk dodawać mąkę. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować i powycinać szklanką koła. Czubatą łyżeczkę jagód położyć na wycięte koło i lepić pierogi. Z ilości podanych składników wyjdzie ok.45 pierogów. Zagotować wodę ze szczyptą soli i łyżką oleju. Włożyć
W kuchni u Moniki300g jagód. Przygotowanie: Ubijamy jajka z cukrem. Dosypujemy do niej 2,5 szklanki mąki, olej (który wlewamy powoli) i 1 szklankę wody nie przerywając miksowania. Na końcu wsypujemy proszek do pieczenia i dajemy dowolny zapach. Ciasto wylewamy na blachę i posypujemy owocami. Blachę wstawiamy do piecyka nagrzanego do 180 stopni i pieczemy tak długo, aż włożony do ciasta patyczek będzie(...)zupełnie suchy. Zrobiłam błąd włożyłam zamrożone jagody i niestety zrobił się trochę zakalec
Państwo Wojtczuk gotująExpresowy deser jaki moższ przygotować na drugie śniadanie, do popłudniowej kawy lub na majowkę. Wystarczy płat ciasta francuskiego 2 jabłka i owoce jagodowe. Wykorzystałam mrożone maliny, jagody i truskawki, nadały bułeczkom koloru i aromatu. Składniki na 8 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 2 jabłka 2 garstki owoców jagodowych 2 łyżki ksylitolu/cukru + cynamon 1 białko Przygotowanie: jabłka obrać, wykroić gniazda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nierafinowanego 1.5 szklanki jagód Woda Przyprawy: Sól Przygotowanie: Mąkę wysypujemy na deskę lub do dużej miski, dodajemy dwie szczypty soli i mieszamy. Robimy zagłębienie w środku i stopniowo wlewamy wodę, zagarniając mąkę z brzegów do środka i formując ciasto. Gdy ciasto ma już odpowiednią konsystencję, tj. nie lepką i jednocześnie kawałki ciasta nie odpadają(...)kółeczko i zalepiamy. Gdyby ciasto nie chciało się lepić, moczymy palce w wodzie i smarujemy nimi brzegi od środka, po czym dociskamy. Ilość jagód zależy od ilości i wielkości kółek przez nas zrobionych. Wiadomo, mogą być one grubsze lub chudsze, większe lub mniejsze. Dlatego najlepiej policzyć, ile ich jest i wtedy odmierzyć, ile łyżeczek jagód będzie potrzebnych. Wodę w garnku
Weganizm infantylnyświeżych drożdży 80g masła 70g cukru jajko łyżeczka ekstraktu wanilii Składniki na owocowe wypełnienie: 400g borówek (jagód) 2 cukru pudru Składniki na glazurę: jajko 2 łyżki mleka Składniki na lukier: 250g cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: 50ml mleka podgrzać (nie może być gorące). Wlać je do miski i dodać do niego pokruszone drożdże , 3 łyżki mąki(...)wykrajać z niego krążki o średnicy 9-10cm. Ja otrzymałam 15 takich krążków.Na środek każdego krążka położyć łyżkę jagód i zlepiać jak pierogi chowając zlepienie na spód (by się nie rozklejało). W razie gdyby brzeg ciasta nie chciał się skleić należy go posmarować mlekiem lub białkiem - najlepiej za pomocą pędzelka). Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jagodzianki
Mania Wypiekaniasprawdzi się wypiekach. Dziś stwierdzam, ze pieczona jest jeszcze smaczniejsza, bardziej aromatyczna, zyskuje również na kolorze upodobniając się do leśnej jagody. Ta letnia modyfikacja sernika królewskiego posmkuje każdemu, bo wlaśnie do przygotowania dzisiejszego serniczka wykorzystałam ciasto z kakaowego klasyka. 600 g sera i tortownica o przekroju 26 cm sprawia, że na upieczenie sernika potrzebujesz nie więcej niz 40 minut(...)śmietanką, cukrem i budyniem, następnie wbijać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia składników, by zbytnio nie napowietrzyć masy przygotować owoce. Jagody umyć i odsączyć na papierowym ręczniku, śliwki pozbawić pestek część kruchego ciasta z lodówki rozwałkowąć na wielkośc foremki i wyłożyć na dno wyścielone papierem do pieczenia. Wylać na spód masę serową. Ułożyć promieniście dookoła śliwki, środek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szczerze to ja jestem pani kluseczka, uwielbiam kluski, pierogi itp . Ciasto na pierogi – zawsze robię z tego samego przepisu, ciasto jest najlepsze. Oczywiście muszę zaznaczyć że jest od babuni. Mojej synowej babci Patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Thermomix ciato patrz tu Pierogi z jagodami przepis od babuni Można faszerować pierogi musem(...)można mocniej zmiksować lub zostawić tak jak jest, żeby kawałki owoców były wyczuwalne. Formowanie pierogów – Na stolnicy posypać mąkę, rozwałkować część ciasta , cienko. Wycinać okrągłe krążki. Na każdym krążku położyć porcję jagód. Złożyć na pół i dobrze skleić. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierożki wrzucać do wrzątku, jak pierożki wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2 minutki. Wyjmować delikatnie
Kuchnia Pokoleńjagodami póki się nie skończą.Po jagodach przerzucę się na następne owoce sezonowe hihi .Dobrze, że robię w różnej postaci bo by się szybko znudziły. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt mąką pszenna typ 500 1 szklanka proszek do pieczenia 1 szczypta ksylitol 1/3 szklanki Masa śmietanowa: serek danio 1 kg żelatyna 5 płaskich łyżeczek Dodatkowo: jagody(...)później powoli wymieszać z jej resztą).Wykładamy zmiksowany serek na ostudzony biszkopt i kładziemy jagody lekko dociskając w serek.Wkładamy do lodówki. Krok 3 Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczam litrze wrzątku i zostawiam do ostudzenia.Ostudzoną galaretkę wkładam do lodówki do stężenia.Zalewam serek z jagodami i do lodówki z powrotem na około 4 godziny
Różowa kuchniawykorzystałam truskawki, jagody i poziomki. Chyba specjalnie nie trzeba go zachwalać, myślę że skusi się na nie każdy miłośnik ciast z galaretką. *blaszka 25*34 cm Składniki: paczka okrągłych biszkoptów 250 g truskawek szklanka jagód 1/2 szklanki poziomek 500 m mleka 5 łyżek żelatyny 5 jajek 1 szklanka cukru 250 g masła 2 łyżki kakao 2 opakowania galaretki(...)szklankach wody, tak samo galaretki o smaku owoców leśnych. Biszkopty zamaczać w galaretce truskawkowej i układać na dnie blaszki do pieczenia. Truskawki pokroić i wymieszać z wystudzoną galaretką, jagody wymieszać z galaretką o smaku owoców leśnych. Odstawić w chłodne miejsce. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim żelatynę
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMożna je jeść na ciepło i na zimno. Moja wersja bez cukru ale można dosłodzić wedle uznania. Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 1 dkg drożdży cukier szczypta szczypta soli 1/2 szklanki mleka 12 g masła 1 i 1/2 szklanka jagód 150 g jogurtu greckiego mięta Do miski przekładam drożdże dodaję łyżkę mąki i mleka letniego tyle żeby(...)miejsce na około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto przekładam na deskę podsypaną mąką, ciasto rozciągam na grubość około 1-2 cm i wycinam szklanką kulki. Na każdej pyzie układam łyżkę jagód, sklejam i odstawiam na desce do wyrośnięcia. Gotuję 10 minut na parze. Pozostałe jagody miksuję blenderem, kilka sztuk zostawiam, dodaję jogurt grecki. Pyzy podaję z sosem
wesoła kuchniaDzisiaj proponuję szybki, słodki obiad, czyli knedle z jagodami, ale nie z ugotowanych ziemniaków, a z kaszy manny! Dzięki temu możemy je przygotować w każdej chwili, a zaręczam że warto! Miękkie, elastyczne ciasto rozpływające się w ustach, a w środku jagódki... mmm... mówię Wam pycha!!! Można je podać z przysmażoną bułką tartą, ze śmietaną i cukrem(...)chłodnej masy dodajemy jajka i olej, dobrze wyrabiamy i przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy gładkie ciasto, ewentualnie podsypując mąką. Gotowe ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy spory placuszek, na środku którego nakładamy 1 łyżkę jagód, zlepiamy tworząc kulę. W szerokim garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy knedle, zmniejszamy grzanie i gotujemy od momentu wypłynięcia 10-12 minut
Rozpustne gotowaniezawartości, a synapsy pracowały na najwyższych obrotach; co z czym, jak, i czy aby na pewno...? W końcu wyjęłam ricottę i borówki amerykańskie (w Danii czarne leśne jagody to towar luksusowy niedostępny zwykłym śmiertelnikom nawet za cenę porzeczek) i stwierdziłam, że będą placuszki. Muszę przyznać, że to najdelikatniejsze pancakes, jakie przyszło mi jeść. Dzięki ricotcie i ubitym białkom(...)łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jagód/borówek amerykańskich dodatkowo: syrop klonowy jagody/borówki amerykańskie olej do smażenia Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtko, ricottę, mleko, olej, cukier i cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, zmiksować. Białko ubić. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać jagody. Smażyć małe placuszki na niewielkiej ilości
Pożeraczka, czyli raz adobrzekurkami przygotowane przez tatę to wspomnienie z dzieciństwa. Nasz tata pierogi z różnymi farszami przygotowywał bardzo często, kilka razy w sezonie letnim robił pierogi z jagodami i pierogi z kurkami, własnoręcznie zagniatał ciasto na pierogi, na dużo pierogów, przynajmniej 100 sztuk i nadziewał ciasto własnoręcznie zebranymi w lesie kurkami, czasami innymi grzybami np. opieńkami. Pierogi z kurkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy łyżką bądź miksujemy, aż powstanie gładka masa. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto . Układamy na wierzch plastry jabłek. Można posypać jagodami opcjonalnie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Czas pieczenia to mniej więcej 40-45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Jeśli
Z Kuchni Do Kuchnikremu potrzebne będzie 500 ml śmietany kremówki 36%, cukier puder do smaku i jagody ( ja miałam kompot z jagód). Śmietanę ubić na sztywno, dodać jagody i cukier puder do smaku, wszystko wymieszać. Ciasto delikatnie rozwinąć, wysmarować śmietaną (jeden dłuższy brzeg ciasta pozostawić bez śmietany ok 5-6 cm od brzegu, uniknie się w ten sposób wypłynięcia śmietany przy
Zrób to smacznie