ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:106/278)

Bananowiec z masą śmietanowo - agrestową. 441

zostawiamy około 1/4 do udekorowania wierzchu ciasta. Masę przykrywamy drugim plackiem, wierzch smarujemy resztą masy. Ja na masie poukładałam jeszcze jagody ale jeśli ich nie macie to nie musicie ich dawać. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Gotowe ciasto kroimy wzdłuż boku wtedy wyjdą nam ładne kawałki banana w cieście. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciastka francuskie z owocami 183

przygotowanie potrzebujemy 20 minut. Do deseru wykorzystałam świeże owoce oraz bitą śmietanę, którą możemy z powodzeniem zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.  Składniki : 1 arkusz ciasta francuskiego 300 ml śmietany kremówki 80 g borówki amerykańskiej (malin, jagód, truskawek lub innych owoców) 3 łyżki cukru pudru Piekarnik rozgrzać do 200 ºC . Ciasto francuskie rozłożyć na blachę, wyłożonej papierem do pieczenia i pociąć

Zabawa smakiem
KUCHENNA APTEKA #40 - JAGODY 128

jagód. Jagody to świetne antidotum na zatrucia oraz biegunki. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwrobacze. Poza tym, wpływają na poprawę wzroku i stosowane są w leczeniu tzw. kurzej ślepoty. Należy jednak mieć na uwadze, że inne działanie lecznicze mają jagody świeże, a inne jagody suszone. Obecnie, nawet w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są wyżej wymienione właściwości lecznicze jagód(...)kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę.  Jagody to źródło: przeciwutleniaczy: antocyjany, flawonoidy (polifenole), karotenoidy (luteina, zeaksantyna) witaminy C witamin z grupy B: B1, B2, B3 witaminy

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z jagodami. 126

jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za rzadkie to odrobine maki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Przygotowuje nadzienie; 30 dag jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Jagody płucze w zimnej wodzie (wybieram wszystkie listki i inne paprochy) i odcedzam na sitku. Zostawiam(...)chwile aby dobrze odciekły i trochę przeschły. Przekładam do miski i wsypuje cukier oraz mąke. Delikatnie mieszam. Ciasto wałkuje na cienki placek około 3-4 mm. Szklanką lub kubkiem wykrawam kółka. Na srodek każdego nakładam łyżeczke jagód i zalepiam brzegi. Z podanej porcji wychodzi około 50 pierogów. Wode gotuje, wcześniej sole i na wrzątek wrzucam pierogi. Zmniejszam płomien

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym 176

Borówka amerykańska – kuzynka leśnej jagody – pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie przywędrowała najprawdopodobniej z Ameryki Południowej. W stanie dzikim roślina ta rozprzestrzeniła się również w Japonii, Nowej Zelandii, Wielkiej Brytanii i Holandii. Odmiany wielkoowocowe pochodzą z upraw. Rośliną sadowniczą owoc borówki stał się jednak dopiero w latach 30-tych ubiegłego stulecia. Ojczyzną borówki amerykańskiej są Stany Zjednoczone. Obecnie ponad(...)plantacje borówki znajdziemy już na każdym kontynencie. W Europie największymi wielbicielami jagód są Niemcy – jedzą ich najwięcej! Co ciekawe, borówka stała się również popularnym krzewem, sadzonym w przydomowych ogrodach i na działkach. Dla wielbicieli borówki… i nie tylko – Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki

mojewypiekiinietylko
Tartaletki z kremem budyniowym i owocami 129

mąki pszennej 6 łyżek cukru 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 1 żółtko Dodatkowo: duża puszka brzoskwiń w zalewie dowolne miękkie owoce (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce.  Przygotować foremki

Świat Ciasta
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 191

obrotach mleko kokosowe, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło. Jagody zmiksuj blenderem. Do jagód dodaj, spienione mleko, wymieszaj delikatnie, dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki domowe 162

jagody 300ml cukier 2 łyżki mąka pszenna 2 łyżki Kruszonka zimna margaryna lub masło 50 g mąka pszenna 100 g cukier 100 g Przygotowanie:   Z ciepłego mleka,łyżeczki cukru i drożdży zrobić rozczyn.Do miski wsypać mąkę dodać 1 jajko całe i 1 żółtko,łyżkę oleju,cukier,esencję waniliową, rozpuszczoną letnią margarynę/masło i zaczyn drożdżowy.Zagnieść ciasto(...)podrośnie odrywać po kawałku ciasta ,rozpłaszczyć w dłoni ,nałożyć po łyżce jagód i dokładnie zlepić.Uformowane jagodzianki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,robiąc odstępy żeby podczas pieczenia się nie sklejały. Ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20 min.Przed pieczeniem posmarować białkiem i nałożyć kruszonkę.Piec w 180st około 20 min.  Nadzienie;jagody wymieszać z cukrem

Ala piecze i gotuje
Ucierane ciasto truskawkowe i czekoladową kruszonką 98

Piątek! Zapraszam na pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką. Mój małżonek bardzo lubi truskawki, więc to ciasto jest po prostu w jego smaku. Osobiście lubię ciasta z kruszonką. Ta jest specjalna, bo z białą czekoladą, która karmelizuje się podczas pieczenia. Karmelizowana czekolada smakuje niesamowicie i jest świetnym dodatkiem do deserów. Dzisiaj wypróbowałam ją do ciasta. Biała czekolada i truskawki(...)smaczna kompozycja. Czekolada pasuje praktycznie do wszystkich owoców. Ciasto z owocami i kruszonką jest łatwe w pieczeniu. Owoce jagodowe jak truskawki, jagody , maliny i jeżyny posypuję skrobią ziemniaczaną, która wchłania sok z owoców. Ciasto jest przez to dobrze wypieczone, wilgotne ale niezbyt mokre. To ciasto do złudzenia przypomina drożdżowe, ale tak naprawdę to jest to ciasto ucierane pieczone

codojedzenia
Rożki francuskie z serem i borówkami 136

Pyszne i szybkie do zrobienia ciastka gdy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawki :) gotowe ciasto francuskie 270g 1 szkl borówek  jajko

Smakołyki Asi
Jagodzianki z kruszoną 141

teraz smakuje najlepiej pod słońcem? Oczywiście, że jagodzianki, więc jeśli macie akurat świeże jagody albo borówki (jak u mnie) to możecie przygotować proste i pyszne drożdżówki dla swojej rodziny. Te bułeczki to mój pierwszy taki wypiek, ale z przepisu Justyny wychodzą idealne. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, formuje, nie klei do rąk, pięknie poddaje i bardzo łatwo jest ulepić

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto jogurtowe z truskawkami 376

utrzymujące wilgoć ciacho z truskawkami. Jest to ciasto na tyle uniwersalne, że w sezonie owocowym można wykorzystać każde dostępne owoce - maliny, porzeczki czy też jagody. To jak, skusicie się na kawałek? Przepis na to ciasto znajdziecie również w naszym nowym numerze magazynu Życie ze Smakiem :) Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/3 szklanki

My simple kitchen
Ciastka francuskie z owocami i twarogiem 218

niemu można wyczarować na szybko jakieś słodkości. Tym razem były to ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem i owocami. Składniki:    opakowanie ciasta francuskiego    owoce (ja miałam mrożone owoce :truskawki, porzeczki, jagody)    250gr mielonego twarogu    1 łyżka cukru pudru    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie:   Twaróg wymieszać z cukrem pudrem(...)ekstraktem waniliowym. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty Jeden kwadracik złożyć w trójkąt i naciąć pół centymetra od brzegów, nie łącząc nacięcia przy górnym rogu trójkąta. Delikatnie otworzyć trójkąt aby ponownie mieć kwadrat. Jeden koniec nacięcia przełożyć na drugi koniec boku i to samo zrobić z drugim nacięciem. Na środek nałożyć 2  łyżeczki sera a na to owoce. Piec

Amatorka kuchenna
Styropianowiec z czerwonymi porzeczkami 97

Styropianowiec to ciasto, które odkryliśmy w te wakacje, a dokładniej mówiąc, poleciła je nam Siostra Agata. Nasza dzisiejsza wersja, którą Wam prezentujemy, to styropianowiec z czerwonymi porzeczkami . Co nas zachwyciło w tym cieście z jogurtów greckich? Przede(...)wszystkim łatwość jego wykonania, po drugie lekka, puszysta pianka o wyraźnie jogurtowym smaku, następnie dowolność w wyborze owoców. Do zrobienia styropianowca można bowiem użyć także jagód, borówek, malin, kawałków truskawek. Jednym słowem polecamy ciasto styropianowiec np. w pokazanej tutaj wersji z czerwonymi porzeczkami. Udostępnij Styropianowiec z czerwonymi porzeczkami – składniki 500 g czerwonych porzeczek Kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej

niecodziennikpary
Batatowe ciasto z quinoa. 177

zmiksować z komosą i jajkiem. Dodać mąkę, erytrol, nasiona chia, proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. Następnie wmieszać do ciasta drobno pokruszonego krakersa. Ciasto przelać do natłuszczonego naczynia, a wierzch udekorować figą i jagodami goji.  Piec około 20-25 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu ostudzić, udekorować i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: SWEET POTATO CAKE WITH QUINOA

Poranek na słodko
Kruche ciasto z jagodami i lukrem 219

śmietany 22% ok 1 l jagód 1 białko 1 łyżka cukru ponadto 1 szkl cukru pudru, 4 łyżki śmietanki 18 % na lukier Przygotowanie : Ze składników na ciasto zagnieść placek (posiekać masło, dodać mąkę i suche składniki, szybko przeciekać razem, zagnieść z żółtkami i śmietaną). Uformować spłaszczoną kulę, schłodzić w lodówce ok 30 minut. Ciasto podzielić na 2 części w stosunku(...)żeby wyłożył blaszkę na grubość ok 1 cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, ok 10 minut.   Jagody oczyścić, delikatnie przepłukać i osuszyć. Wymieszać z białkiem lekko ubitym (nie na sztywno) z cukrem. Rozłożyć na podpieczonym cieście. Przykryć resztą ciasta w formie kratki. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok 40 minut, do zezłocenia się

Swojskie jedzonko