Każdy z nas lubi takie ciasta, które robi się w mgnieniu oka, a mimo to smakują nieraz lepiej niż te na których przygotowanie trzeba poświęcić więcej czasu. Doskonałym przykładem na to może być ciasto Salceson, znane również pod nazwą murzynek z jabłkami. Jest ono wyjątkowo proste w przygotowaniu i każdemu, nawet osobie stawiającej pierwsze kroki w kuchni, powinno się(...)umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę o wymiarach 1×1 cm. Pokrojone jabłka przełożyć do miski z ciastem. Ponownie wymieszać łyżką. Ciasto jest dosyć gęste, ale podczas pieczenia ładnie urośnie i jabłka rozłożą się po całym cieście. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
Danka PichciBłyskawiczne ciasto z dużą ilością cynamonu i jabłek. Ja do swojej wersji użyłam papierówek, ale sprawdzą się też inne. Znika tak szybko jak szybko się ją robi. My jedliśmy jeszcze ciepłą. A z lodami to już w ogóle poezja. Foremka 24x24 cm: Spód: 2,5 szklanki mąki pszennej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Jabłka przekładamy na przygotowany spód. W osobnej misce robimy kruszonkę. Palcami rozcieramy ze sobą mąkę, cukier, cynamon i margarynę. Wysypujemy na jabłka. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Pieczemy bez termoobiegu. Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem
VioletoweKucharzeniecieście. Pamiętam, że wychodziła doskonała a moja rodzinka lubiła się nią zajadać. Niestety, książkę na przestrzeni lat, mieszkań i miast – wcięło. Miał ktoś kiedyś taką? Ciasto możemy podać z cukrem pudrem, cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym lub cynamonem. Albo zaserwować gołą szarlotkę, bez żadnych posypek. Drukuj Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto(...)się rozpadną. Dodajemy cynamon i bułkę tartą. Ciasto Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy je do lodówki na 30 min. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy jedną część ciasta. Wkładamy na papier, podpiekamy ok 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyjmujemy jabłka. Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Pieczemy
Mieszam w GarnkuCiasto " Sękaczek " siostry Anastazji to połączenie ciasta kruchego z jabłkami i orzechami. Jeśli takie połączenie smakowe Wam odpowiada to spróbujcie zrobić a nie pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć pod przykryciem
Różne smaki w kuchniProsty przepis na ciasto z owocami. A co najciekawsze - wszystko odmierzamy kubeczkiem po jogurcie. Ja dodałam do ciasta jabłka i gruszki. Składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 kubeczek oleju 2 kubeczki drobnego cukru 3 kubeczki mąki 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy owoce (jabłka, gruszki) Do miseczki(...)oleju, dodajemy jajka i wszystko mieszamy. W drugiej miseczce łączymy suche składniki: cukier, cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w małe plasterki i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkościjabłka. Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się świąt, bo nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i z pewnością uda się każdemu, a poza tym jest mało pracochłonne - co w okresie świątecznych przygotowań jest dużym plusem. Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami(...)Dodajemy starte na tarce jabłka oraz pokrojone bakalie i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przenosimy do formy (o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Studzimy. P.S. Ciasto możemy upiec także
Kuchnia MagdaLenyjabłka. Ciasto dość popularne, więc większość z Was pewnie je zna.... ale warte przypomnienia z okazji zbliżających się świąt, bo nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych i z pewnością uda się każdemu, a poza tym jest mało pracochłonne - co w okresie świątecznych przygotowań jest dużym plusem. Ciasto jest bardzo smaczne i wilgotne - to zasługa jabłek, a dodatkowo napakowane bakaliami(...)Dodajemy starte na tarce jabłka oraz pokrojone bakalie i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy ubitą z białek pianę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przenosimy do formy (o wymiarach 28 x 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 min. Studzimy. P.S. Ciasto możemy upiec także
Kuchnia MagdaLenyPyszna i prosta w wykonaniu strucla drożdżowa z prażonymi jabłkami. Uwielbiam ciasto z jabłkami a podczas wypiekania strucli zapach cynamonu unosił się w całym domu. Takie ciacho z powodzeniem można zrobić z innymi dowolnymi owocami, np. z jagodami czy truskawkami, a na Boże Narodzenie taka strucla z makiem to niebo w gębie :) Do wykonania strucli(...)wlać letnie mleko, wbić jajko i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1 cm i kształt prostokąta. Wyłożyć równomiernie jabłka prażone, posypać cynamonem. Zwijać w roladę wzdłuż dłuższego brzegu, brzegi ciasta zagiąć pod spód
Zrób to smaczniepobiegać ;-) Teraz mogę tylko powspominać planując kolejne wojaże, w czym pomaga mi smak szarlotki - najpopularniejszego ciasta w górskich schroniskach. Zadziwiające ileż różnych smaków może mieć to tradycyjne ciasto! Szarlotka z kawałkami jabłek SZARLOTKA Z KAWAŁKAMI JABŁEK Składniki na blachę 25 x 35 Na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 250g masła roślinnego(...)mieszając. Do rondla dorzucamy posiekane jabłka, cynamon i goździki. Podsmażamy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jabłka nie powinny się rozgotować. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka (wcześniej usuwamy goździki). Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta. Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 220°C. Szarlotka z kawałkami jabłek
peggiwkuchniMiękkie, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami i budyniem idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Składniki Ciasto: 7 białek 7 pełnych łyżek cukru 7 łyżek mąki 5 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 jabłek 4 łyżki cukru 1 cukier cynamonowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Przygotowanie Białka ubijamy z cukrem(...)wody i dodajemy do jabłek, czekamy aż całość się zagotuje. Gorące jabłka wykładamy na przecięte ciasto, przykrywamy drugim płatem ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godziny. Posypujemy cukrem pudrem. Autor przepisu: Katarzyna Sajda Artykuł Ciasto z białek z jabłkami i budyniem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyciasto: Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło i miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję jajka i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta(...)duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażalnika. Przygotowanie jabłek: Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do nich cynamon, cukier i mieszam – jabłka są gotowe. Po około 30 minutach, większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam
Uwaga Babcia Gotujewykonania i wymagają bardzo małego nakładu pracy i czasu. Tym razem potrzebowałam ciasto typu- duża blacha na warsztaty jogi które prowadziłam, a poza tym ze wegańskie wiadomo, to nie mogło zawierać soi, bo jedna z dziewczyn ma na nią uczulenie. Zdecydowałam, że zrobię typowo jesienne ciasto z jabłkami, które wzbogaciłam o nutę marcepanu i migdałów w ogóle. Musiałam(...)wierzchu rozłóż jabłka lekko wciskając je w ciasto. Pamiętaj aby zostawić odstępy pomiędzy kawałkami owoców, aby ciasto mogło urosnąć. Na wierzchu posyp mieszanką cukru z cynamonem i marcepanem. Piecz 45-50 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika. Smacznego! Artykuł Łatwe i szybkie wegańskie ciasto z jabłkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfjaką miałam okazję degustować. To ciasto jest nie tylko przepyszne, ale także pomaga przetrwać długie zimowe wieczory. Składniki - 3 żółtka - 1 całe jajko - szklanka cukru - kostka margaryny Kasia - cukier wanilinowy - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 3 szklanki mąki - 1,5 - 2 kg jabłek reneta - cynamon Sposób przygotowania(...)ciasto - ciasto schłodzić w lodówce - poszatkowane jabłka udusić - schłodzone ciasto podzielić na dwie części - rozwałkować jedną z części i włożyć ją do brytfanki posypanej mąką ( ciasto ponakłuwać widelcem ), a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C - zrumienione ciasto wyjąć, rozłożyć na nim uduszone jabłka i posypać cynamonem - drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka
cukrem pudrem posypanenajwyższych obrotach. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć mikserem na gładkie i nie za gęste ciasto. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, połowę ciasta rozsmarować na dnie formy, wyłożyć jabłka z kisielem, wygładzić wierzch. Resztę ciasta rozsmarować na jabłkach i piec w nagrzanym na 200C piekarniku, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie(...)ciasto dobrze wystudzić aby jabłka stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem - jabłka gotowane zaciągnięte kisielem to idealny sposób na dodatek do ciasta, ciasto jest delikatne, lekkie jak biszkopt i smakuje wybornie.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię