ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:91/956)

Ciasto salceson 236

Dziś mam dla Was bardzo ciekawy przepis na bardzo ciekawe ciasto z jabłkami, przywołujące czasy mojego dzieciństwa. Chodzi oczywiście o ciasto salceson (ciasto z jabłkami), które smakiem i zapachem pozwala mi cofnąć się do czasów dzieciństwa, kiedy to moja mistrzyni Mama, często piekła salceson. Continue reading Ciasto salceson at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Szarlotka tatrzańska 248

Przepis ten dedykuję wszystkim wielbicielom szarlotek i jabłeczników. Kto raz spróbuje szarlotki w tej wersji, będzie ją piekł po raz kolejny. Ciasto za sprawą dużej ilości jabłek jest bardzo orzeźwiające. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa(...)Piekę 15 minut w temperaturze 160 stopni. 3. Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w cienkie plasterki. Mieszam z cukrem pudrem i cynamonem. 4. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto piekę 70-80 minut w temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karmelizowane jabłka we francuskim cieście 207

też zdarza się CHCIEĆ NATYCHMIAST, lub po prostu jesteście wielkimi fanami szarlotek- ten przepis jest DLA WAS.  Pyyyyszota!  KARMELIZOWANE JABŁKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Składniki: 4 podłużne kawałki ciasta francuskiego 2 duże jabłka 4 łyżki masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 jajo, rozbite cukier do posypania Przygotowanie: Blachę wyłożoną papierem do pieczenia posyp mąką(...)minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.  Zmniejsz ogień na mały i dodaj cukier i cynamon, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Wyłóż jabłka na oba kawałki ciasta, tworząc pośrodku linię i zostawiając po bokach i na końcach wolne miejsce. Nałóż na wierzch po kawałku ciasta, sklej boki i końce, zrób na wierzchu kilka nacięć

Gotowanie to kochanie
Makowiec japoński 67

dodatkowo dwukrotnie mielę na drobnym sicie maszynki do mielenia mięsa . Możesz też użyć blendera. Krok 2 – przygotowuję jabłka Jabłka obieram i ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw. Odciskam też wytworzony sok, który ze smakiem wypijam. Do ciasta najlepsze są oczywiście odmiany twardych jabłek. Krok 3 – przygotowuję i łączę pozostałe składniki Białka dokładnie oddzielam(...)wbiciu w środek ciasta, drewniany patyczek od szaszłyków jest suchy, makowiec jest już upieczony. Po upieczeniu wyjmuje ciasto z piekarnika i odstawiam z blaszką do całkowitego ostudzenia na około 45 – 60 minut. Po tym czasie ciasto będzie zwarte. Przewracam je do góry nogami na deskę do krojenia i zdejmuję papier do pieczenia. Makowiec z jabłkami jest już gotowy

Ania gotuje
Szarlotka na kruchym -marcepanowym spodzie 190

sklepie internetowym Skworcu . Polecam w 100% jakość produktów jest rewelacyjna.  Składniki na tortownicę:   Jabłka:  1.5 kg jabłek ja dałam Lobo  2 łyżki cynamonu Skworcu   1 łyżka cukru z prawdziwa wanilią Skworcu  Ciasto:   2 szklanki mąki pszennej tortowej  1 duże jajko  200 g masła lub margaryny(...)będą rumiane. Studzę jabłka.  3. Międzyczasie łącze dokładnie składniki ciasta. Wyrabiam bardzo szybko i krótko. Owijam folią spożywczą. Przekładam do zamrażarki na minimum 40 min do godziny.  4. Po upływie 40 minut, pół ciasta trę na grubych oczkach bezpośrednio na tortownicę. Przekładam jabłka i znów trę ciasto na jabłka.  5. Piekę

Gotowanie Patki
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem 236

elastyczne i gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h, (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Pod koniec wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie.  Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną.   Masło rozpuszczamy, dodajemy(...)ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach około 30x40 cm. Powierzchnię placka smarujemy cynamonowym masłem ( uzyłam pędzelka), a następnie nakładamy odcisnięte jabłko. Wyrównujemy.  Ciasto zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego boku. Rulon ciasta kroimy na 3,5 centymetrowe kawałki. Do cięcia idelanie nadaje się woskowana nic dentystyczna. Tak przygotowane muffinki wkładamy do papilotek

Mia Cucina Sofieta
Fit sernik z jabłkami i karmelem. 88

jabłkami i karmelem. To coś dla fanów serników ! Radujmy się! Jest to gęsty, kremowy, z dodatkiem jabłek , orzechów nerkowca , masła orzechowego i mleczka kokosowego sernik . Ten sernik jest zrobiony ze zdrowych i smacznych składników, jest to idealny sernik na każdą okazję. Jeśli chodzi o połączenie jabłek i karmelu to z pewnością będziemy zachwyceni tym przepisem. Soczyste jabłka(...)ostygnie wykładamy warstwę z jabłkiem. Wyrównujemy. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ostatnim krokiem jest przygotowanie karmelu. Wszystkie składniki potrzebne do wykonania karmelu wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut. Gotowym karmelem polewamy delikatnie ciasto. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego. Ten przepis na sernik z jabłkami i karmelem to idealny deser

Zdrowy Styl Joanny
Ciastko z jabłkiem na ciepło w wersji fit 197

łyżeczki cynamon 4 łyżeczki miodu (opcjonalnie) Przygotowanie: Obierać jabłko i pokroić w małą kostkę, następnie wymieszać z cynamonem i miodem. Ciasto francuskie pokroić na 4 części. Na każdą połówkę wyłożyć ¼ jabłek i przykryć drugą połową sklejając widelcem boki. Każde ciastko można dodatkowo naciąć delikatnie u góry. Piec na papierze do pieczenia(...)opisem na opakowaniu ciasta francuskiego (około 15 – 20 minut w 180 – 200 stopniach). Krok po kroku: 1. Pokroić jabłka, wymieszać z cynamonem i miodem 2. Ciasto przekroić i wyłożyć farsz 3. Złożyć każde ciastko i skleić boki 4. Naciąć ciastka Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciastko z jabłkiem

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką 203

Zapraszam dziś na pyszne ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Użyłam brzoskwiń i jabłek. Ciasto drożdżowe jest w sam raz na taką pogodę jak dziś...Składniki:1/2 kg mąki 40 g świeżych drożdży1 szklanka letniego mlekaniecałe 2/3 szklanki cukru1 cukier waniliowy1/2 kostki masła roztopionego1 jajkoszczypta soli2 jabłka2 brzoskwinieKruszonka:2 duże łyżki mąki1 łyżka cukru1 łyżka masłaSposób przygotowania:1. Drożdże wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik z Łąckich jabłek 140

Kocham jabłeczniki w każdym wydaniu!, nasze Polskie jabłka są pyszne i bardzo zdrowo, sięgajmy po nie każdego dnia! Składniki na ciasto,  tortownica o średnicy 28 cm :     3 szklanki maki     22 dag margaryny     3/4 szk cukru     1/2 kostki smalcu     1 jajo(...)miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem. 2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto i piec na złoty kolor przez ok 40-45 minut w tem. 180 C. Masa

Apetyczna babeczka
Szarlotka owsiano - razowa 204

szarej renety lub antonówek 10dag rodzynek 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju 1 szkl. płatków owsianych cynamon Wykonanie: Z mąki, margaryny i jajek zagnieść szybko ciasto. Włożyć je na godzinę do lodówki. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach, wymieszać z rodzynkami i cynamonem. Schłodzone ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wyłożyć nim blachę. Lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jabłka ułożyć na cieście, posypać je kruszonką przygotowaną z płatków owsianych zmieszanych z miodem i olejem. Zapiekać ok. pół godziny w temp. 200 stopni

Anioły w kuchni
Szarlotka z bezą | bez cukru | 152

łyżek) Zimne masło pokroić w drobną kostkę. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Uformować kulę. Odstawić do lodówki na 30 min.  Po upływie 30 min. ciasto wałkujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 min.  Jabłka: 1-1,5 kg jabłek (u mnie szara reneta(...)łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo, po łyżce erytrolu/ksylitolu i nadal miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Masę przekładamy na spód z wyłożonymi jabłkami.  Pieczenie : Ciasto piec przez 15 minut w 180 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni (etap suszenia) i pieczemy przez 30 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto w środku do całkowitego

Czarnawisienka
Pierogi na słodko z jabłkami 191

Pierogi w wersji na słodko należą z pewnością do ulubionych. Miękkie ciasto, soczysty farsz i nic więcej nie trzeba do szczęścia :) Zapraszam! Pierogi z jabłkami -ciasto na pierogi: 400 g mąki  250 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody  1 jajko szczypta soli -farsz: 2 duże jabłka łyżka cukru (opcjonalnie) -dodatkowo: klarowane masło lub śmietana Przygotowanie farszu(...)Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Jeśli są mocno kwaśne dodać łyżkę cukru. Odsączyć z nadmiaru soku i odstawić. Przygotowanie ciasta: Usypać kopiec z mąki z szczyptą soli, zrobić w nim małe wgłębienie do którego wlać gorącą wodę i delikatnie wymieszać nożem - przekładając cały czas mąkę do środka (tzw zaparzanie ciasta) Gdy ciasto (woda

Tagebuch po polsku
Tradycyjny sernik na kruchym spodzie 204

Tradycyjny sernik na kruchym spodzie to propozycja deseru, chyba każdy choć raz jadł w życiu. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo puszyste. Wielu z Was

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szarlotka – najlepsza! 149

jaką jadłam i robiłam. Najbardziej lubię gdy ciastajabłkami mają dużo jabłek a mało ciasta i ta właśnie taka jest. Z kruchym, delikatnym ciastem i dużą ilością jabłek. W smaku przepyszna, rozpływająca się wręcz w ustach. Teraz mamy sezon na jabłka więc zachęcam(...)upieczenia tej szarlotki. Będziecie zachwycenie jej smakiem Ciasto podałam na przepięknym talerzu z serii New Hollis Platin z Porcelana Bogucice . Post Szarlotka – najlepsza! pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje