ciasto z jablkami - 14641 przepisów (strona:86/977)

STRUCLA Z JABŁKAMI 153

Pyszna i prosta w wykonaniu strucla drożdżowa z prażonymi jabłkami. Uwielbiam ciasto z jabłkami a podczas wypiekania strucli zapach cynamonu unosił się w całym domu. Takie ciacho z powodzeniem można zrobić z innymi dowolnymi owocami, np. z jagodami czy truskawkami, a na Boże Narodzenie taka strucla z makiem to niebo w gębie :) Do wykonania strucli(...)wlać letnie mleko, wbić jajko i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ścierką, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wylać na stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1 cm i kształt prostokąta. Wyłożyć równomiernie jabłka prażone, posypać cynamonem. Zwijać w roladę wzdłuż dłuższego brzegu, brzegi ciasta zagiąć pod spód

Zrób to smacznie
Szarlotka z kawałkami jabłek 232

pobiegać ;-) Teraz mogę tylko powspominać planując kolejne wojaże, w czym pomaga mi smak szarlotki - najpopularniejszego ciasta w górskich schroniskach. Zadziwiające ileż różnych smaków może mieć to tradycyjne ciasto! Szarlotka z kawałkami jabłek SZARLOTKA Z KAWAŁKAMI JABŁEK Składniki na blachę  25 x 35 Na ciasto:    0,5 kg mąki pszennej    250g masła roślinnego(...)mieszając. Do rondla dorzucamy posiekane jabłka, cynamon i goździki. Podsmażamy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Jabłka nie powinny się rozgotować. Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażone jabłka (wcześniej usuwamy goździki). Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta. Pieczemy przez ok 30 minut w temperaturze 220°C. Szarlotka z kawałkami jabłek

peggiwkuchni
Ciasto z białek z jabłkami i budyniem 353

Miękkie, rozpływające się w ustach ciasto z jabłkami i budyniem idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Składniki Ciasto: 7 białek 7 pełnych łyżek cukru 7 łyżek mąki 5 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 jabłek 4 łyżki cukru 1 cukier cynamonowy 1 budyń śmietankowy bez cukru Przygotowanie Białka ubijamy z cukrem(...)wody i dodajemy do jabłek, czekamy aż całość się zagotuje. Gorące jabłka wykładamy na przecięte ciasto, przykrywamy drugim płatem ciasta i odstawiamy w chłodne miejsce na 3 godziny. Posypujemy cukrem pudrem. Autor przepisu: Katarzyna Sajda Artykuł Ciasto z białek z jabłkami i budyniem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
SZARLOTKA i nic więcej nie trzeba pisać :) polecam upiec bo jest przepyszna 582

ciasto: Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło i miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję jajka i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta(...)duży kawałek wkładam do lodówki na około 30 minut, a mały do zamrażalnika. Przygotowanie jabłek: Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję do nich cynamon, cukier i mieszam – jabłka są gotowe. Po około 30 minutach, większy kawałek ciasta wyjmuję z lodówki i wałkuję na wielkość foremki, aby łatwiej było je rozwałkować blat oraz wałek oprószam

Uwaga Babcia Gotuje
Łatwe i szybkie wegańskie ciasto z jabłkami 122

wykonania i wymagają bardzo małego nakładu pracy i czasu. Tym razem potrzebowałam ciasto typu- duża blacha na warsztaty jogi które prowadziłam, a poza tym ze wegańskie wiadomo, to nie mogło zawierać soi, bo jedna z dziewczyn ma na nią uczulenie. Zdecydowałam, że zrobię typowo jesienne ciasto z jabłkami, które wzbogaciłam o nutę marcepanu i migdałów w ogóle.  Musiałam(...)wierzchu rozłóż jabłka lekko wciskając je w ciasto. Pamiętaj aby zostawić odstępy pomiędzy kawałkami owoców, aby ciasto mogło urosnąć. Na wierzchu posyp mieszanką cukru z cynamonem i marcepanem. Piecz 45-50 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika. Smacznego! Artykuł Łatwe i szybkie wegańskie ciasto z jabłkami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Szarlotka babci Zosi 226

jaką miałam okazję degustować. To ciasto jest nie tylko przepyszne, ale także pomaga przetrwać długie zimowe wieczory.  Składniki  - 3 żółtka - 1 całe jajko - szklanka cukru  - kostka margaryny Kasia  - cukier wanilinowy  - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany - 3 szklanki mąki  - 1,5 - 2 kg jabłek reneta - cynamon Sposób przygotowania(...)ciasto  - ciasto schłodzić w lodówce - poszatkowane jabłka udusić - schłodzone ciasto podzielić na dwie części - rozwałkować jedną z części i włożyć ją do brytfanki posypanej mąką ( ciasto ponakłuwać widelcem ), a potem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C  - zrumienione ciasto wyjąć, rozłożyć na nim uduszone jabłka i posypać cynamonem - drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nim jabłka

cukrem pudrem posypane
pyszne ciasto pieczone z jabłkami z kisielem... 98

najwyższych obrotach. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć mikserem na gładkie i nie za gęste ciasto. Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, połowę ciasta rozsmarować na dnie formy, wyłożyć jabłka z kisielem, wygładzić wierzch. Resztę ciasta rozsmarować na jabłkach i piec w nagrzanym na 200C piekarniku, grzanie góra/dół około 55 minut, w formie(...)ciasto dobrze wystudzić aby jabłka stężały, przed podaniem posypać pudrem cukrem - jabłka gotowane zaciągnięte kisielem to idealny sposób na dodatek do ciasta, ciasto jest delikatne, lekkie jak biszkopt i smakuje wybornie.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) 348

wypieku ani grama cukru, cała słodycz pochodzi od miodu i owoców. Ciasto kruche przygotowuje się z mąki pełnoziarnistej, co również spodoba się wielbicielom zdrowych smakołyków. Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21-22cm . Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami) Składniki: CIASTO KRUCHE 140g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej 80g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g masła(...)może być trudno je przenieść - ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni, podpiec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia - podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić NADZIENIE - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na średniej wielkości kawałki - do rondelka przełożyć jabłka, miód, sok wyciśnięty z 2/3 cytryny, rodzynki oraz cynamon, wszystko delikatnie wymieszać

Smakołyki Bereniki
Makowiec z jabłkami 221

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję. SKŁADNIKI: 35 dag maku ( suchy) ok 2 szklanki cukru kryształ 8 jajek 25 dag masła 80 dag jabłek 8 łyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie(...)cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C.  Pieczemy ok. 1 godz. Po wystudzeniu, polewamy

W kuchennym oknie Ewy
jabłka śliwkowe w leniwej, puszystej drożdżówce... 207

stopioną i wystudzoną margarynę wsypać przesianą mąkę, sól,nakryć miskę talerzem i zostawić w kuchni na stole na całą noc jabłka dobrać o jednej wielkości, przed pieczeniem ciasta z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać skórkę, do każdego otworu w jabłkach wcisnąć(...)delikatnie połówki śliwek, blacha 25x24 wyłożona papierem do pieczenia, poukładać na blaszce jabłka, posypać cynamonem i nałożyć po łyżeczce miodu ciasto po nocy mikserem wyrabiać z 4 minuty, ciasto ma być nie za gęste ciasto wyłożyć pomiędzy jabłkami, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół - ciasto piec około 45-50 do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka 172

Ciasto:  - 500 g mąki pszennej - 250 g masła - 1 jajko - 2 żółtka - pół szklanki cukru pudru - łyżka cukru wanilinowego - 3 łyżki śmietany - 1 łyżka wody Do miski przesiałam mąkę oraz dodałam resztę składników. Ciasto energicznie zagniotłam i podzieliłam na części: 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wyłożyłam posmarowaną masłem formę do tarty, o średnicy 29 cm.  Na ciasto(...)Jabłka obrałam i pokroiłam w grubą kostkę. Połowę jabłek podsmażyłam na patelni z cukrem i cynamonem ok. 5 minut. Następnie dodałam resztę jabłek. Nadzienie wyłożyłam na podpieczony wcześniej spód. z reszty ciasta uformowałam ozdobną kratkę. Ciasto piekłam 30 minut w temp

Receptura smaku
Szarlotka Babci Basi 173

Szarlotka Babci Basi to „niebo w gębie”, pyszna, rozpływająca się w ustach. Szarlotka jest zrobiona na kruchym cieście z dużą ilość jabłek. Po wierzchu polana jest lukrem. Jak przygotujecie tą szarlotkę to możecie być pewni, że w mgnieniu oka zniknie z blaszki do pieczenia. Składniki na kruche ciasto 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki(...)nadmiar soków odparuje. Kruche ciasto – przepis Składniki na kruche ciasto dodajemy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 45 minut. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a następnie na dnie układamy połowę kruchego ciasta. Na cieście układamy jabłka i przykrywamy drugą połową

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szarlotka Milopita z Grecji 127

języku greckim oznacza – szarlotkę -, Etymologicznie pita oznacza ciasto, zatem w Grecji znajdziesz wiele ciast, które kończą się na – pita – na przykład: Fanouropita – ciasto z przyprawami i orzechami przygotowywane do świętowania San Fanouros.  Vasilopita – tradycyjne greckie ciasto jogurtowe przygotowywane na Nowy Rok. Karydopita – tradycyjne greckie ciasto orzechowe nasączone syropem.  Ten przepis pochodzi(...)zrobi Nadzienie, bo od niego zaczniemy, obierz jabłka, wytnij gniazda nasion i pokrój w różnorodną kostkę, dlatego fajnie użyć różnych jabłek, by była różna faktura i tekstura, jakie słowa.  Jeśli już jabłka są pokrojone, włóż je do miski, dodaj orzechy, cukier, cynamon, goździki i dobrze wymieszaj, odstaw.  Ciasto  Po pierwsze wymieszaj oliwę z oliwek

RafalCook
Chrupiąca tarta z gruszkami 132

skorupką tego kruchego ciasta kryje się słodkie i aromatyczne nadzienie. Głównym składnikiem są gruszki, którym towarzyszą rodzynki oraz cynamon. Gruszki same w sobie zawierają wiele słodyczy, więc nie trzeba dodatkowo intensywnie dosładzać ciasta. Z tego względu przepis ten polecam szczególnie osobom, które chcą nauczyć się mniej słodzić. Może właśnie ta tarta pozwoli Wam odkryć, że w cieście nie musi być(...)pyszna alternatywa do szarlotki Jeśli lubicie klasyczne szarlotki, to zdecydowanie polecam Wam wypróbowanie tego przepisu. Choć gruszki i jabłka są podobne, to różnią się nieco smakiem w cieście. Jabłka są kwaskowate, a gruszki bardziej słodkie. Jednak to właśnie dzięki tej słodyczy ciasto nabiera charakteru: z zewnątrz chrupiące, w środku soczyste i słodkie. Znane są różne wersje tarty

Wiszniówka