www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z: klik . Zdrowe i smaczne ciasto? Tak, właśnie te! Szarlotka jest pyszna i idealnie nadaje się dla osób będących na diecie, ograniczających cukier lub unikających glutenu. Kusi cynamonowo-orzechowym aromatem i doskonale się kroi - nie kruszy. Dzięki jabłkom - zachowuje swą wilgotność i do jej wypieku nie potrzeba żadnego tłuszczu. Zwykły cukier zastąpiłam brzozowym(...)opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut w 180 stopniach (do tzw. "suchego patyczka"). Kroić po ostudzeniu
Di gotujewyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 210 stopniach przez 15-20 minut, do ładnego zarumienienia się. Wyjmujemy z blaszki i studzimy. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem. Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce jarzynowej. Smażymy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy sypkie galaretki, dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewa orzechowa: Wszystkie składniki umieszczamy(...)rondelku i zagotowujemy. Przełożenie ciasta: W blasze umieszczamy pierwszy blat i smarujemy połową jabłek. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy jabłkowej. Na wierzch kładziemy trzeci blat i smarujemy go polewą orzechową. Odstawiamy do schłodzenia. Gotowe! Życzę smacznego! :) Przepis znaleziony na stronie Śladami Słodkiej Babeczki . Delikatnie zmodyfikowałam kruche ciasto
Czerwona Porzeczkaskończyło :( Nawet dzisiejsza pogoda za oknem to potwierdza , szaro , buro i ponuro a do tego mokro ... Ale zawsze można sobie uprzyjemnić taki dzień jakimś pysznym ciastem. Takie z jabłkami sprawdzi się idealnie jako poprawiacz nastroju :) Wykorzystałam dziś nie byle jakie jabłka , bo antonówki . Jedne z najlepszych do wypieków , kwaskowate , twarde . Stara polska odmiana , troszkę zapomniana(...) i pokroić na połówki lub ćwiartki. Aby jabłka nie ściemniały przechować je w wodzie z cytryną. Ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Posmarować ciasto częścią roztrzepanego widelcem białka i wykładać jabłka. Posypać je 3 łyżkami cukru i cynamonem. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć szczelnie jabłka. Posmarować znów białkiem
Malinowa Kawiarenkaposiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem Łowicz 100% Brązowy cukier Opcjonalnie: jajko i jabłko Ciasto francuskie możemy przygotować sami. Jeśli jednak mamy mało czasu, to doskonale sprawdzi się również gotowe. Przygotowujemy paski ciasta o szerokości ok. 2cm – im dłuższe, tym większy będzie ślimak. Każdy(...)pasek smarujemy dżemem. Ja wybrałem Łowicz 100% Rokitnik. Tak przygotowane paseczki zwijamy tworząc ślimaka. Przekładamy na blaszkę i posypujemy brązowym cukrem. RADA: Możecie pokroić jabłko w cienkie półplasterki, ułożyć na następnie na paskach ciasta przed zawinięciem – dalej postępować jak wyżej. Dzięki temu powstanie piękna jabłkowa różyczka. Przepis równie prosty, jednak wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie. Gotowe ślimaki/różyczki
MarcinChefjabłka,cukier puder do posypania.Przygotowanie: W misce mieszamy serek śmietankowy, miękką margarynę Kasię, cukier oraz mąkę. Zagniatamy ciasto, gdy ciasto jest zbyt lepkie dodajemy trochę mąki. Takie ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 20 minut do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy skórki, wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na ósemki lub szesnastki zależy od wielkości jabłek. Ciasto
Aga w kuchniprzesiać do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać mleko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta; wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, nielepiące.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę(...)miseczce wymieszać cukier z przyprawami.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt wielkości 30x50 cm. Całą powierzchnię równomiernie posypać cukrem z przyprawami, na wierzchu rozłożyć jabłka. Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części.Bułeczki układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJabłka obrałam i wykroiłam gniazda nasienne. Po obraniu pozostało mi 2kg jabłek. Obrane jabłka starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodałam ok. 0,5 szklanki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od kwasowości jabłek), cynamon, proszek budyniowy i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na wystudzony spód z kruszonki. Jabłka(...)ostygła wstawiłam ją jeszcze na całą noc do lodówki, aby się dobrze schłodziła i lepiej kroiła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów na szarlotki i ciasta z jabłkami: szarlotka śmietankowa (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-smietankowa.html), kruche ciasto pleśniak z jabłkami (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link
Waniliowe Improwizacjeużyłam jabłek, cukru cynamonowego i przygotowałam kruszonkę (uwielbiam). Drożdżówka jest rewelacyjna i nie wymaga wyrabiania ciasta, które często mnie zniechęcało do tego typu wypieków. Ciasto zawsze się udaje, jest lekkie i puszyste. Jabłka możecie zastąpić dowolnymi owocami. (Forma o średnicy około 22 cm) Ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 2 jajka(...)miejsce na 3-4 godziny. (Nie mieszać.) Po tym czasie całość dokładnie (i krótko) wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki do ubijania. Ciasto przelać do formy wyłożonej do pieczenia (jest dość lepkie i odrobinę rzadkie), obłożyć jabłkami pokrojonymi w kostkę, posypać cukrem cynamonowym, waniliowym oraz kruszonką. (Kruszonkę przygotować poprzez połączenie składników podanych w przepisie.) Piec około 35 minut
Di gotujeSzarlotka to ponoć jedno z ulubionych ciast Polaków , a że wczoraj był dzień polskiej żywności to się idealnie wpasowałam z tematem. Szarlotka , jabłecznik , ciasto z jabłkami ... jak zwał tak zwał ... Ostatnio gdzieś wyczytałam ,że szarlotka to ciasto z surowymi jabłkami , a jabłecznik to takie do którego dodajemy jabłka przesmażone , musy jabłkowe(...)Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy mieszadłami miksera tak długo, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wysypujemy 2/3 porcji ciasta .Lekko uklepujmy i schładzamy ok 20 min w lodówce . Pozostałe ciasto również chowamy do lodówki. Schłodzony spód podpiekamy ok 10 min w 180'C , do lekkiego zrumienienia. Jabłka obieramy , wykrawamy gniazda
Malinowa Kawiarenkaciasto.Następnie dzielimy na 4 części i musimy je rozwałkować. Dwie części wykładamy do dwóch foremek: - na jeden placek rozkładamy mak i przykrywamy ciastem, - na drugim rozkładamy jabłka i przykrywamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 35-40 min. JABŁKA: Składniki: 75 dag jabłek 4 dag margaryny cukier do smaku Wykonanie: Jabłka ścieramy(...)dodajemy bakalie i całość delikatnie mieszamy. Wykładamy na ciasto. MASA Składniki: 250 dag masła 1 galaretka cukier puder do smaku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do utartego masła stopniowo wlewamy tężejącą galaretkę. Dodajemy cukier puder do smaku. PRZEŁOŻENIE PLACKA Ciasto z makiem - masa - ciasto z jabłkami
psgotujemyZapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następmego dnia. Ciasto kruche ma to do siebie właśnie, że w przeciwieństwie do wielu innch, leżakowanie mu służy. Zdjęcia robione pod koniec lata, co widać po słońcu i liściach na drzewach. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, zeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut. Śmietanę, wiórki i cukier połączć w całość
Gosia gotujeDzisiaj zapraszam na makowiec z jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :) Składniki: 200 g maku (może być mielony) 1 łyżeczka olejku migdałowego 2 łyżki Amaretto 5 jabłek średniej wielkości 5 jajek 1 szklanka cukru(...)proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Robimy to jak najkrócej. Następnie do masy dodajemy mak i jabłka i całość mieszamy łyżką. Ponownie robimy to jak najkrócej. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą makowo- jabłkową. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekę to ciasto w blaszce, która ma wymiary
Smak mojego domuPiernik staropolski Kostka piernikowa Piernik z kremem czekoladowym Piernik piwosz Piernikowy smaczek Piernik pomarańczowy Piernik z kremem kawowym Piernik bananowy Muffiny z kremem piernikowym Pierniczki norymberskie Muffiny piernikowe z jabłkiem Ciasta z makiem: Makowy pleśniak Makowiec w pieluszkach Makowce japońskie Makowiec Sernik na zimno na makowcu Odchudzony tort makowy Kruche babeczki z makiem Makowe babeczki z kremem Serniki(...)Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy napoleon Kilimandżaro Prince polo Śmietanowiec z jabłkami Pijany adwokat Malinowa chmurka Kostka kajmakowo kokosowa Ciasto dobosza Łaciaty przekładaniec Monte Pyszny michałek Czekoladowo truskawkowe Fale dunaju Brzoskwiniowy raj Jabłecznik cappuccino Snikers Chałwowiec Marysieńka
Cynamonowe szczęściesię około 250 przepisów na ciasta , więc wybrałam Wam 30 , które najchętniej podpasowały miłośnikom połączenia kawy z dobrym ciachem. Receptury są bardzo zróżnicowane, gdyż w zestawieniu są zarówno ciasta szybkie w przygotowaniu, jak i takie bardziej pracochłonne , bomby kaloryczne oraz ciasta fit . Myślę, że każdy z Was coś sobie wybierze. Wystarczy kliknąć w nazwę ciasta nad zdjęciem i przejdziecie(...)końcu wpisu mam dla Was małą niespodziankę! Kawosze się ucieszą! 30 sprawdzonych propozycji na pyszne ciasta do kawy: Brownie migdałowe Słonecznikowiec Cytrynowy całusek Koska bananowo-kakaowa z galaretką Pianka Oreo bez pieczenia Migdałowe kruche ciasto z jabłkami, kremem mascarpone i bezą Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami (FIT) Szybkie ciasto z ananasem bez tłuszczu Szybkie ciasto marchewkowe
Di gotujeobieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki(...)żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Szarlotkę pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smaków