ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:75/956)

Szarlotka w biszkopcie z delikatnym musem truskawkowym 151

koniec mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (łyżką lub krótko na najwolniejszych obrotach miksera). Ciasto dzielimy na 2 części (lekko nierówne "połowy"). Mniejszą częścią równo smarujemy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x36). Większą część mieszamy z jabłkami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grzałce(...)się nie spaliły). Lekko przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania utrwalamy cukrem pudrem i dodajemy kisiel - mieszamy tylko do połączenia składników i natychmiast wykładamy na warstwę dżemu. Zapiekamy jeszcze około 20 minut (do zrumienienia bezy). Rady: Kombinacje dżemu i kisielu można dowolnie modyfikować (tym samym zmieniając kolory ciasta). Jabłka równie dobrze mogą być pokrojone

Kolorowy Przepisownik
Najprostsza szarlotka. 109

Dwie części ciasta włóż do zamrażarki na jakieś 15- 20 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij połowę ciasta i wylep formę prostokątną uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Równie dobrze możesz pokroić ciasto w plastry i wylepić spód. Teraz posyp delikatnie ciasto kaszą manną, to taki sekret, który nie pozwoli namoczyć się zbytnio naszemu ciastu. Jeśli jabłka(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj również dżem pomarańczowy z kawałkami owoców jeśli lubisz.  Wyłóż szybko jabłka na wierzch i delikatnie posyp jabłka kaszą manną, dosłownie cieniutką warstewkę oraz bardzo szybko zetrzyj na tarce o dużych oczkach drugą część schłodzonego ciasta. Tak przygotowaną szarlotkę włóż do piekarnika i piecz około 50 minut. Upieczoną wyjmij, wystudź w brytfannie

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z musem jabłkowym i bitą śmietaną. 100

siekaczką. Wbij jajko i wyrób ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Formę do tarty o średnicy 25 cm posmaruj tłuszczem. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy. Spód ponakłuwać widelcem. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 25-30 minut. Odstaw do przestudzenia. Jabłka obierz, pokrój na kawałki(...)umieść w wyciskarce wolnoobrotowej z sitkiem na mus. Uzyskasz gładką konsystencję jabłek. Jabłka przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie w ciepłej wodzie rozpuść galaretkę i wlej ją do gotujących się jabłek. Wsyp żelatynę i mieszaj. Ściągnij garnek z ognia i odstaw do lekkiego stężenia. Tartę wypełni musem jabłkowym i wsadź do lodówki by masa

Zdrowy Styl Joanny
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KREMEM JABŁKOWO-BUDYNIOWYM 202

CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * masło – 250 g * żółtka – 6 szt * cukier puder – 1 szkl * śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Wszystko razem dokładnie siekamy i zagniatamy, a następnie dzielimy na 2 części. NADZIENIE: Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem. 750 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozrabiamy budynie, a następnie wlewamy do soku i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: 1 częścią ciasta wylepiamy blachę, przykrywamy jabłkami i zalewamy budyniem. Przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut. Smacznego! Ps.jeśli chcemy mieć bardziej zbitą, sztywną

Ostra na Słodko
Połówki jabłek w cieście francuskim 186

Deser który przygotujemy w kilka chwil. Jabłka zapieczone w chrupiącym cieście francuskim.Prosto i pysznie tak jak lubimy najbardziej :)  Możemy polukrować lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. 1 arkusz ciasta francuskiego 3  średniej wielkości jabłka 1 żółtko jajka cukier puder Ciasto francuskie rozwijamy. Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na połowę. Połówki jabłek układamy(...)połowie ciasta, zostawiając jedno centymetrowy  margines od brzegu, przykrywamy drugą częścią, brzegi dokładnie zlepiamy. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30/35 minut Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. SMACZNEGO

Andzia Pichci
Pleśniak z jabłkami 374

owocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy(...)chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto. Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin

Smakowy Raj
Szybki jabłecznik 304

Kochani przepis doskonały dla tych co ciągle są w biegu, bardzo szybkie i pyszne ciasto po brzegi wypełnione jabłkami, oczywiście polecam kupić szarą ranetę, bo ma wyśmienity smak do wypieków ciast. Składniki: - 9 średnich, równych jabłek - 3 szklanki mąki - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Do posypania jabłek: - mielony cynamon, goździki i cukier kryształ Dodatki i przyprawy znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl Dodatkowo: - cukier puder lub lukier 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto i dzielimy na połowę. 2. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy jedną część ciasta i wykładamy nią spód, następnie układamy połówki jabłek, posypujemy

Apetyczna babeczka
Orzechowe ciasto z jabłkami i cynamonem 209

iękkie, pachnące cynamonem, mocno wilgotne ciasto  orzechowe z jabłkami.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej (typ 500) 100 g mielonych orzechów laskowych  1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g jogurtu naturalnego 400 g twardych jabłek(...)kroimy na niewielkie kawałki. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Dodajemy jabłka i całość mieszamy łyżką

Smak mojego domu
Jabłkowe krążki w cieście 196

Jabłkowe krążki w cieście naleśnikowym czy też placki z jabłkami pokrojonymi w plastry to bardzo smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Serwowane z tradycyjnym cukrem pudrem smakują wyśmienicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka w cieście naleśnikowym można serwować zarówno na śniadanie, obiad, kolację, a także na deser. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością wielu osobom(...)której opisałam jak przygotować jabłkowe krążki w cieście naleśnikowym. Jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Sprawdźcie sami! JABŁKOWE KRĄŻKI W CIEŚCIE – PRZEPIS Składniki 150 g mąki pszennej 1 jajko rozmiar L 150 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka cukier puder do opruszenia olej

Przepiski.pl
Najlepsze ciasta i ciasteczkaa Boże Narodzenie 2022 93

przepisów na ciasta. Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie inspiracje na pyszne świąteczne wypieki. Na blogu przed świętami pojawi się jeszcze kilka pyszności, ale myślę, że tutaj macie w czym wybierać.  W galerii znajdziecie przepisy na pierniki i pierniczki, serniki, makowce, dodałam w tym roku ciasta z miodem i ciasta z orzechami i wiele pysznych warstwowych ciast (wszystkie(...)zimno Błyskawiczne ciasto świąteczne   Ciasta z orzechami: Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Monte Snikers Marysieńka Orzechowiec Krówka Placek iłowiecki Kora orzechowa Czekoladowy orzeszek Czekoladowe z kremem Kostka kajmakowo orzechowa Ciasta z kremem: Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Smaczek Pani Walewska Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch

Cynamonowe szczęście
Drożdżówki z jabłkami 549

jabłka, cukier, cynamon     W ciepły mleku rozpuścić drożdże, następnie dodać cukier, roztrzepane jajka, olej i mąkę. Ciasto wyrabiać drewnianą łopatką lub ręką na jednolitą masę, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Jabłka(...)obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cukrem i cynamonem do miękkości.   Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Z ciasta wykrawać kwadraty o wielości boków ok. 10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać jabłka, ciasto złożyć bokami do siebie, tak aby powstał trójkąt i skleić boki. Ciasto jeszcze

Jadło i czytadło
Słodkie środy - Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem 176

przez cały rok, więc z powodzeniem zarówno wiosną jak i zimą możemy takie słodkości przygotować. Ja osobiście wybieram kwaskowate jabłka, gdyż kajmak jest bardzo słodki i całość się wówczas świetnie uzupełnia smakowo. Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem Składniki : Na ciasto (na 5 sztuk) 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli(...)cukier puder do dekoracji   Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto owijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Strucla jabłkowa z cynamonem 169

dodajemy masło, jajka, śmietanę i gotowy rozczyn. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry.3. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt, rozkładamy równomiernie jabłka, posypujemy łyżką cukru i cynamonem, zwijamy. Końce ciasta wkładamy pod spód. 4. Foremkę keksową wykładamy papierem

Apetyczna babeczka
Kruche jabłkowe ciasteczka drożdżowe 129

posypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazdka nasienne. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto, szklanką wycinać kółeczka i nakładać jabłka. Następnie zlepiać, ułożyć na formie wyłożonej papierem

Tradycyjna Kuchnia
Jabłka w cieście francuskim. 176

jakiegoś czasu w mojej lodówce zalegało ciasto francuskie, ale w końcu się doczekało. Były też jabłka, efekt pycha! Polecam! Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 1 jajko cynamon  Skworcu cukier trzcinowy   Skworcu cukier waniliowy z prawdziwą wanilią  Skworcu Przygotowanie; Ciasto wyjąć z lodówki na kilka minut. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić(...)krążki. Krążek powinien mieć grubość około 1cm. Ciasto pokroić na paski o długości około 0,5 - 1 cm. Krążek jabłka opleść paskiem ciasta francuskiego, przewlekając przez środek. Krążki ułożyć na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać cynamonem i cukrami.  Piec w 200C kilka minut do zrumienienia. Czas należy kontrolować.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję