Proste i szybkie ciasto cynamonowe z jabłkami. Ciasto z rodzaju jadą goście, bo przygotujecie je w kilka minut i po 40 minutach w piekarniku możecie już kroić i jeść. Możecie użyć również inne owoce, polecam ... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkoPuszysty, ale jednocześnie bardzo wilgotny. Tak samo dobrze smakował zaraz po upieczeniu, jak dwa dni później. Nie sugerowałam się w 100% oryginalnym przepisem, bo ciasto było upieczone głównie z myślą o mojej córce. Zrezygnowałam więc z masy przypraw, jakie były w oryginale. Były w nim gałka muszkatołowa, cynamon, imbir, goździki. Nie wiem czy Tola by to ogarnęła. Kolejny zrobię chyba(...)olejem, wykładamy ją papierem do pieczenia, wlewamy do niej ciasto i wkładamy do piekarnika na jakieś 50 minut (lub do suchego patyczka). Ciasto wyciągamy od razu z piekarnika, studzimy. Keksówka w jakiej piekłam ciasto ma wymiary 21×11 cm. Podobne przepisy: Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami Ciasto dyniowe z jabłkami Ciasto dyniowe z polewą z białej czekolady Artykuł
KardamonovyTa wersja ciasta czekoladowego jest bardzo specyficzna bowiem do jego przygotowania nie będziemy używali jajek, mleka oraz masła. Ciasto nie wychodzi zbyt duże, ale na niewielkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ciasto makowe z jabłkami ciasto orzechowe z brzoskwiniami ciasto orzechowo migdałowe czekoladowe gwiazdki deser zimowy katarzynki keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy
królestwo garówSmaczne i zarazem bardzo dekoracyjne babeczki. Dość proste w przygotowaniu, ciasto kruche i jabłka. Ciasto musi być dość elastyczne aby podczas zwijania się nie kruszyło. Aby tak było dodałam śmietanę, smalec i masło zawartość tłuszczu 82%. Tłuszcz jest dość ważny musi być masło dobrej jakości. Zachować należy proporcje 3:2:1 tzn. 300g mąki, 200 g … Czytaj dalej
gotuj ze mnąCiasto z tego przepisu jest niezwykle wilgotne, wysokie i cudownie pachnące jabłkami i cynamonem. Doskonałe na co dzień do ulubionej kawy. Ciasto wychodzi dosyć słodkie, dlatego spokojnie można zmniejszyć ilość cukru. 250 g margaryny 1,5 szkl cukru 1/2 szkl wody 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 szkl mąki pszennej 2-3 jabłka łyżka cynamonu cukier puder(...)małym ogniu do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Jabłka obrać i pokroić w półplasterki, wymieszać z cynamonem a następnie z ciastem. Blaszkę (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec ok 45 minut w 180 stopniach
Smakołyki Asidrugiej mam ochotę zakopać się pod kołdrą i nie wychodzić z domu, widząc mokre od deszczu szyby i niecałe 10 stopni na termometrze. Wdycham aromat cynamonu i jabłek podczas pieczenia ciasta, a później tęsknię za truskawkami, których nie kupię przez najbliższe kilka miesięcy (nie, te hiszpańskie to nie jest to samo!). Tak to mniej więcej wygląda. Jest nieźle, chociaż(...)dodać do piany i delikatnie wymieszać całość. Ciasto wylać na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z cynamonem i wysypać równomiernie na cieście. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Artykuł Piankowe ciasto na białkach z jabłkami i budyniem (bez cukru, bez glutenu) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotpół, smarować miętowym twarogiem, obłożyć truskawkami i zwinąć rożek. Naleśniki jabłko - mięta Ciasto : - szklanka mąki pszennej, - jajko, - 3/4 szklanki mleka, - 3/4 szklanki wody, - 2 łyżki oleju. Nadzienie : - 200 g twarogu, - 2 łyżki cukru waniliowego, - duża garść liści mięty jabłkowej, - 2 - 3 łyżki jogurtu naturalnego, - 2 - 3 kwaśne jabłka. Składniki ciasta zmiksować do konsystencji śmietany i odstawić na pół godziny(...)miętę z cukrem i dodać do twarogu. Całość rozgnieść z jogurtem i odstawić. Jabłka obrać,pokroić na plasterki i chwilę poddusić w garnku. Z ciasta smażyć cienkie naleśniki, smarować miętowym twarogiem, nakładać porcję jabłek i zwijać rulon
Przepisy Mikołajamojej tezy, że najprostsze bywa najlepsze :) Jeszcze jak dorzucę, że przepis na ów wypiek pochodzi z zeszytu mojej babci, to sukces gwarantowany :) Niby nic nadzwyczajnego - ot, zwykłe ciasto biszkoptowe i jabłka. Ale za to jaki efekt smakowy. U mnie ciasto zawsze znika w jedno po południe; nawet nie zdąży wystygnąć a już wszyscy się na nie rzucają(...)nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę z cytryny. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy połowę ciasta i układamy połowę jabłek. Następnie wlewamy resztę ciasta a na wierzchu układamy pozostałą część jabłek. Można teraz posypać dodatkowo ciasto cynamonem lub cukrem brązowym (niekoniecznie). Ciasto pieczemy 40 minut
My simple kitchenkonfitura z płatków róż to już musiałam je zrobić. Konfitura smakuje, pachnie obłędnie i świetnie skomponowała się z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam jedno ciasto, bo różyczek było zdecydowanie za mało. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia cukier puder Przygotowanie: Jabłka(...)końcach po 2 cm wolnego miejsca. Od dołu tam gdzie jest posmarowane ciasto zwinąć na pół a następnie zwijać rulon. Nie dociskać zbyt mocno, żeby jabłka się nie wysunęły z ciasta. Zwinięte wkładać do formy na muffinki. Przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego góra-dół na 200 stopni i piec 25-30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze
Ala piecze i gotujepowyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi. Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor. Masa: 1/2 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru(...)kostka masła Masło ucieramy z 1 łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy. Przekładamy ciasto. Zacznijmy od dołu: ciasto jabłka usmażone z galaretką ciasto masa chałwowa ciasto lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać polewę czekoladową lub pozostawić bez polewy
MojaQchnia.plWspaniałe jesienne ucierane ciasto :) Z soczystymi jabłkami na wierzchu i pyszną orzechowo-cynamonową kruszonką. Użyłam orzechów laskowych, ale mogą to być inne orzechy, Wasze ulubione. Ciasto wykonane jest na maśle palonym, które jest naprawdę proste w przygotowaniu i nie trzeba się obawiać tego procesu, a nadaje dodatkowego aromatu i pogłębia smak. Zamiast masła palonego można jak najbardziej użyć masła(...)każdym dodaniu. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno, wyrównać. Na wierzchu promieniście ułożyć kawałki jabłek. Na jabłka wyłożyć orzechową kruszonkę ( rwać w palcach i kawałki układać na cieście ). Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić
Opowieści z piekarnikaPyszny, budyniowy jabłecznik, umili nie jeden jesienny wieczór. Jest waniliowy, trochę kwaskowaty od jabłek, rozpływa się w ustach. Ciasto kruche jest delikatne i dosyć cienko trzeba je rozwałkować – radzę to zrobić pomiędzy dwoma foliami lub rozwałkować je na stolnicy i partiami przenosić na wierzch jabłecznika. Do budyniu możemy również dodać cynamonu, bardzo polecam… Zapraszam na FILM(...)Masa budyniowa: 4 szklanka mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: 7 umytych, niedużych jabłek cukier puder do posypania Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć na tarce
Mała Cukierenkaczasie wyjmujemy kulę kruchego ciasta z lodówki i dzielimy ja na 2 części. Jedna porcja kruchego ma mieć 2/3 , a druga część 1/3 ). Mniejszą część ciasta czyli 1/3 chowamy ponownie do lodówki. Przygotowujemy okrągłą blaszkę o średnicy 24 cm. Wylepiamy dno ciastem oraz boki na 3 cm. Spod ciasta nakłuwamy widelcem i chowamy blaszkę z ciastem do lodówki. Do misy(...)kruchego ścieramy na grubych oczkach i posypujemy jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C i wstawiamy ciasto. Pieczemy 60 minut z funkcją góra- dół bez termoobiegu. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na 10 minut w zamkniętym piekarniku a następnie jeszcze pozostawiamy ciasto w piekarniku lekko uchylonym na około 15 minut. Sernik wyjmujemy i pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzony chowamy do lodówki
Olcia gotuje!Ciasto francuskie z jabłkami, czyli pyszne ciastka francuskie(...)jabłkami w duuużej ilości. Pyszne, szybkie, idealne do kawy lub herbaty. Gorąco polecam. Ciasto francuskie z jabłkami – Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g 2 The post Ciasto francuskie z jabłkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje