ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:78/956)

Jabłecznik z budyniem. 170

często wspominając początki przypominam sobie smak tamtego jabłecznika. Postanowiłam go odtworzyć, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto jest o niebo lepsze od tamtego! Kruchutkie, cieniutkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki na jabłecznik z budyniem: na formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 325 g przesianej mąki(...)Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny.       Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 wałkujemy i wykładamy nim brzegi i spód formy (obłożonej papierem do pieczenia). Na cieście ciasno układamy jabłka, w każdy wydrążony otwór nakładamy porcję rodzynek.      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni

Rozpustne gotowanie
Szarlotka cynamonowa 36

znam osoby, która nie lubiłaby szarlotki. To jedno z tych ciast, którym każdy, zawsze i wszędzie, chętnie się poczęstuje. Na blogu jest już kilka propozycji na takie ciasto z jabłkami, ale ja wciąż szukam nowych. Tym razem zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem smalcu. Jabłka zaś, zamiast trzeć na tarce, pokroiłam w kostkę i wymieszałam z cukrem(...)cukrem, mąką pszenną oraz 3 łyżkami kaszy manny. Dodajemy cynamon, mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut. Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy 2-3 łyżkami kaszy manny. Wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy pozostałą część schłodzonego ciasta (można również rozwałkować je, wykroić pasy i ułożyć kratkę). Wstawiamy do piekarnika

Smaki Na Talerzu
Błazenadki z jabłkami 160

Zrobiłam ciastka z jabłkami. Na kruchym cieście. Wyglądem przypominają czapeczkę stańczyka. Nie wiem pod jaką nazwą opublikować je na blogu. Pod jaką nazwą? Błazenatki z jabłkami? Blat ciasta kruchego (kupiony w sklepie), jabłka - dostałam, pokroiłam, doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, cynamonem. Ciasto pokroiłam na kwadraty włożyłam w muffinową formę, nałożyłam do środka jabłek

AZgotuj!
Ciasto razowe z jabłkami 84

dłuższej przerwie zapraszam Was na pyszne, zdrowe ciasto z jabłkami. Jest wilgotne i delikatne, a do tego bardzo smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto razowe z jabłkami Składniki ¾ szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)pokrojone jabłka, żurawinę i rodzynki. Mieszamy i przelewamy do formy. Całość posypujemy brązowym cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Artykuł Ciasto razowe z jabłkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Jabłka w cieście naleśnikowym 32

Jabłka w cieście naleśnikowym to smak dzieciństwa, do którego lubię wracać, szczególnie jesienią. Myślę, że przez to, również i moje dziecko zapamięta i miło będzie w dorosłym życiu je wspominać Placuszki są pyszne, słodkie, z chrupiącym ciastem. Tak naprawdę największą rolę odgrywają tutaj jabłka – nie powinny być ani zbyt miękkie, kruszące się, ani też zbyt twarde(...)proszku do pieczenia 3-4 jabłka oliwa do smażenia Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier/erytrytol. Wbijamy jajko. Wlewamy mleko oraz wodę. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na krążki (około 0,5 cm). Jabłka obtaczamy w gęstym cieście naleśnikowym (uwaga! jeśli ciasto jest

Smaki Na Talerzu
Babcina szarlotka na kruchym cieście 56

Szarlotka niejedno ma na imię. Z bezą, z pianką, z budyniem, na cieście kruchym albo biszkoptowym... Osobiście lubię każdą, ale dla mnie kwintesencja szarlotki to kruche ciasto, dużo jabłek z cynamonem, a podawana na ciepło koniecznie z gałką lodów na wierzchu:)  Polecam również inne przepisy na szarlotki i jabłeczniki: Jabłecznik z bezą i orzechami  Szarlotka tatrzańska, czyli(...)Mąkę, cukier i proszek wymieszać, dodać masło, rozetrzeć do konsystencji kruszonki. Wbić jajko, dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto ma być miękkie, przypominać duże płaty kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć, a 2/3 wyłożyć dno formy.  Na ciasto wyłożyć jabłka, z wierzchu posypać pozostałym ciastem.   Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut

Obiad gotowy
Muffinki fasolowe z jabłkiem 131

rodzynek i jabłka) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy napełniamy ciastem silikonowe papilotki na muffinki do około 1/2 wysokości jabłko obieramy i kroimy w kostkę wykładamy jabłko na środku każdej muffinki przykrywamy jabłka resztą ciasta, tak żeby jabłka nie przebijały przez ciasto pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowiec z żurawiną i jabłkami 191

Pyszny i delikatny “ Makowiec z żurawiną i jabłkami “. Ciasto półkruche z masą makową, na której znajduje się warstwa płatków migdałów oraz usmażona na miodzie świeża żurawina z jabłkami(...)nutą pomarańczy. Całość zwieńczona odrobiną cytrynowego lukru*. Ciasto makowe nie za słodkie i nie za kwaśne. Smaki przyjemnie się równoważą. Do tego przepisu używam gotowej masy z puszki, dlatego ciasto – nie licząc etapu odpoczywania w zamrażarce – jest w miarę szybkie w przygotowaniu. Czytaj dalej "Makowiec z żurawiną i jabłkami" na blogu Moja Delicja. Podobne przepisy

Moja Delicja
Fale Dunaju- ciasto 149

się wydaje. Pieczemy jedno ciasto dwukolorowe z jabłkami, a na wierzch  przygotowujemy masę budyniową. Polewamy polewą i mamy wspaniałą blaszkę pysznego ciasta. Do tego ciasta można wykorzystać dowolne owoce. Ja zrobiłam z jabłkami, ale równie smaczne jest z gruszkami czy wiśniami. Polecam Wam również inne pyszne ciasto z owocami   Krokodyle oczy Polecam! Żródło Ciasta S. Anastazji(...)wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto. Do drugiej części ciasta dodać resztę piany i kakao. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne.  Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną delikatnie w ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Masa

O kuchni z uczuciem
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4669

ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...) i wówczas dodać skórkę otartą z pomarańczy i galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód ułożyć placek makowy Na placku rozsmarować 2/3 masy budyniowej Na masie ułożyć placek orzechowy i skropić go sokiem z pomarańczy Na placek orzechowy wyłożyć jabłka z galaretką Na jabłkach ułożyć placek makowy Wierzch placka makowego posmarować

Trzeci talerz
Ciasto orzechowo - jabłkowe 1335

Składniki: Biszkopt orzechowy : 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 4 żółtka 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 40 g drożdży 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta(...)minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy na drugiej blaszce .  Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać

Różne smaki w kuchni
Ciasto kokosowe z jabłkami 191

ciasto zaskakuje smakiem. Delikatny biszkopt, jabłka, zanurzone w budyniu a do tego wszystkiego jeszcze pianka z wiórek kokosowych. Niby banalne składniki, ale w tym wydaniu smakują pysznie i do tego wygląda bardzo elegancko. Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek wody 1 szklanka cukru  1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyzeczki proszku do pieczenia Żółtka ucieramy z połową cukru, kolejno(...)wodzie, na której gotowały się jabłka gotujemy budynie. Proszek budyniowy mieszamy z pół szklanki zimnej wody i wlewamy do gotującej się wody. Jabłka układamy na podpieczonym cieście, a na jabłka wylewamy budyń. Masło rozpuszczamy i rumienimy na nim wiórki kokosowe z dodatkiem cukru pudru. Wiórki studzimy i gdy będą zimne mieszamy z jajkami i wykładamy na budyń

Cynamonowe szczęście
Bezglutenowy sernik z jabłkami 171

autorski (mój). Sernik z jabłkami - albo szarlotka z serem. Bez różnicy jak nazwiemy to ciasto - i tak smakuje rewelacyjnie, a dodatkowo nie zawiera glutenu. Kruche ciasto sporządzone jest na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, a d elikatna, kremowa masa serowa - świetnie komponuje się jabłkami. Jeśli nie jesteście zdecydowani jakie ciasto upiec - polecam właśnie to!  Spokojnie możecie podwoić(...) (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia), a resztę odłożyć do lodówki. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce (o grubych oczkach) i wymieszać z sokiem

Di gotuje