Dzisiaj coś cynamonowego – ciasto na białkach z jabłkami. Bardzo lekkie, mało słodkie i proste do wykonania. Wystarczy zmielić płatki owsiane i wykorzystać białka, które zostały po ciasteczkach Ciasto na białkach z jabłkami 4 białka 150 g płatków owsianych 3 jabłka (po obraniu ok. 300 g) 2 łyżki(...)Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do ciasta. Wylać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 50-60 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu ciasto na białkach z jabłkami udekorować rozpuszczoną gorzką czekoladą i płatkami migdałów. Artykuł Ciasto na białkach
Fitkotpięknym, odżywczym rosołem na kilku rodzajach mięs - NIE POLECAM. cała noc z głowy... Po kilku dniach mama przyniosła szarlotkę i wtedy mnie olśniło - przecież w szpitalu podawali pieczone jabłka, a ciasto to tylko mąka, cukier, masło i żółtka - od tamtej pory piekę szarlotkę co kilka dni. Zmienia jakość pierwszych tygodni macierzyństwa, które - nie oszukujmy się - dają w kość(...)Zmieszać sypkie składniki, dodać do nich żółtka, miękkie masło i wyrobić ciasto. 4. Wyrobione ciasto podzielić na pół. Pierwszą część wyłożyć na dnia foremki (posmarowanej masłem i posypanej np. bułką tartą), oprószyć i "pogłaskać" mąką ziemniaczaną (tak, tak, dokładnie chodzi mi o głaskanie ciasta). Na to wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio
Matka ŻywicielkaUwielbiam to ciasto. Powód jest jeden, jest pyszne!!! Puszysty spód z kawałkami jabłek, otulony kremowym, waniliowym kremem, a wszystko to oblane polewą intensywnie czekoladową, oprószoną wiórkami kokosowymi. Jest niebiańskie!!! Ma jeden minus- szybko się kończy. Zrobiłam wczoraj rano, a dzisiaj już nie ma. Goście okrzyknęli je najlepszym ciastem jakie jedli i prawie całe zjedli :-) Czasami piekę ciasta(...)cukru pudru wiórki kokosowe Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy i wykładamy na jasne ciasto. Jabłka kroimy w ósemki, obieramy i wycinamy gniazda nasienne
Rozpustne gotowaniekonie olej. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie płuczemy i obieramy jabłka. Każde kroimy w ok.1 cm paski. Najlepsze są mniejsze jabłka dość kruche. Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, w dłoni rozpłaszczamy, możemy delikatnie przejechać wałkiem. W środek nakładamy po 2 cząstki jabłek, ciasto dokładnie
Smaczne mojePlacki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu ( przepis na racuchy z jabłkami wg Lulu ) Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym(...)dziurką w środku). Każdy krążek zanurzyć w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem, a dopiero na koniec zagnieć. Podziel ciasto na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Jabłka obieramy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, cukier i przyprawy(...)ciasto. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na razie na 10 minut. k Po ty czasie wykładamy na podpieczony spód jabłka. Pozostałą częścią ciasta przykrywamy jabłka- najlepiej je po prostu pokruszyć. Ciasto wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut- tak aby się zrumieniło. Szarlotkę podajemy na ciepło z ulubionymi lodami. Smacznego
KuchcikoweLoveBez makowca to już nie będą te same święta. Zatem śpieszymy z pomocą i poniżej znajdziecie przepis Basi na pyszny makowiec :) Do świąt jeszcze chwila czasu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!otwierają podobno, czy to nie fajne?! Dziś mam dla Was świetny przepis! Ciasteczka Francuskie z Jabłkiem. Próbowaliście kiedyś? Jej! Niebo w buzi! Serio :) Sekretem jest równe rozwałkowanie ciasta i pokrojenie jabłek na małe kawałeczki. Takie dobre, a takie proste. No cóż, zapraszam!"Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego2 małe jabłkapół szklanki orzechów włoskich3 łyżki miodu lub cukru brązowego(...)jakiś inny ciekawy sposób :) W zależności od tego jak chcecie się rozładować. Ważne, aby orzechy były drobno pokruszone - ale nie zmielone! Dodajemy je do jabłek i wszystko dokładnie mieszamy.Jabłka przekładamy na ciasto francuskie i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, pozostawiając na końcu około 3 cm.Ciasto ciasno zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około
Słodkie Przyjemnościstrony. Składniki na ciasto kakaowe: 5 szklanek mąki pszennej 250 g margaryny 1 szklanka cukru 5 żółtek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki kwaśniej śmietany 18 % Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, kakao, posiekaną margarynę, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy ciasto (gdyby było zbyt sypkie można dodać więcej śmietany). Ciasto dzielimy na dwie(...)części ( ok. 2/3 i 1/3). Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C i pieczemy 15 minut. Mniejszą część ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. W czasie gdy kakaowe ciasto się piecze przygotowujemy ciasto kokosowe. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek 1 szklanka cukru
Słodka Kraina WypiekówDzisiaj zapraszam na szarlotkę z bezą. Ciasto jest pyszne. Jabłka mocno pachną cynamonem, a beza jest puszysta w środku i chrupka na zewnątrz. Składniki ciasta: 1,5 szklanki mąki (250 g) płaska łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 8 g proszku do pieczenia 80 g margaryny do pieczenia 3 łyżki śmietany 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka(...)Dodajemy cynamon oraz kisiel i całość dokładnie mieszamy. Gdy spód ciasta kończy się zapiekać przygotowujemy bezę. Trwa to około 3 minuty. Białka ubijamy mikserem. Gdy są ubite dodajemy powoli cukier, nie przerywając ubijania. Masa zrobi się gęsta i błyszcząca. Po 15 minutach wyciągamy podpieczony spód ciasta. Wykładamy na niego jabłka, a następnie bezę. Na wierzchu ciasta rozkładamy pozostałą część
Smak mojego domujajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie dla nas za mało słodkie. Szarlotce na sesji towarzyszyły Walentynkowe kwiaty.. piękne, no nie? :) Składniki(...)masłem i obsypać równomiernie (głównie po bokach) mąką. Wsypujemy 1/2 zawartości miski, obsypujemy jagodami goji i przekładamy musem z jabłek. Pozostałą część "suchej masy" łączymy z olejem kokosowym i odrobiną wody tak aby powstała "kruszonka". Posypujemy kruszonką ciasto i wkładamy do piekarnika na 50min w 180 stopniach
Czarnawisienkabiałka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 duży kisiel wiśniowy lub truskawkowy WYKONANIE Zagniatamy składniki na kruche ciasto. 3/4 ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wielkości (34x24 cm). Pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne kroimy w ósemki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobina wody , dodajemy cynamon, kardamon i rodzynki. Jabłek przykrywamy(...)były miękkie, ale się nie rozpadły. Lekko ostudzamy i wykładamy na ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem, dodajemy kisiel i jeszcze chwilę ubijamy. Piane układamy na jabłka. Ciasto z lodówki rozwałkowujemy na cienki długi placek. Kroimy w paski i układamy na piance po skosie. Ciasto pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewymoja teściowa. Taki całkowicie nie dietetyczny. Z cukrem i smalcem w kruchym cieście. Przez to ciasto jest pełne słodyczy, łamanej delikatnie kwaśnym jabłkiem i cudownie kruchym ciastem. Mój jabłecznik nie ma cukru, a słodycz bierze z jabłek odmiany gala i ligol. Ligol lubię najbardziej. Jego soczystość i jędrność nigdy mi się nie znudzi. Ale do rzeczy. Do jabłka(...)cynamonu Mąkę mieszamy z ksylitolem. Ksylitol najlepiej zmielić wcześniej na puder. Dodajemy kawałki masła i żółtko. Zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Dwiema wykładamy formę do ciasta 20×20 cm lub o średnicy 20-25 cm. Pozostałą część odkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy przy pomocy melaksera lub kroimy na kawałki, a następnie siekamy drobno
KucharzycaZapraszam na pyszne kruche ciasto z jabłkami i malinami z kokosową nutką. Smakuje wybornie zaraz po upieczeniu jak i następnego dnia. Ciasto kruche ma to do siebie właśnie, że w przeciwieństwie do wielu innych, leżakowanie mu służy. Składniki na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej wrocławskiej 2/3 szklanki cukru 200 g masła 4 żółtka 2 łyżki kwaśnej gęstej(...)około 15-20 minut. Lekko przestudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia uprzednio ją można lekko naoliwić, żeby papier się nie przesuwał. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować 2 na spód i wyłożyć nim blachę. Na cieście ułożyć jabłka, a na nich maliny. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanym do 180 stopni na 45-50 minut
Gosia gotujeświecie. Każdemu się uda a przy tym jest baaaaaardzo smaczna. Przygotowuje się ją bardzo szybko bez użycia miksera czy zagniatania ciasta. Jedyna pracochłonna czynność to przygotowanie jabłek. Ciasto ma jeszcze jedną zaletę mianowicie składa się z nie skomplikowanych składników, które znajdują się w większości domów. Dla mnie jest to kolejna wersja szarlotki, którą uwielbiam (zaraz po szarlotce(...)cynamon to jabłka można delikatnie posypać cynamonem. Następnie sypiemy kolejną część suchych składników i resztę jabłek. Na jabłka sypiemy trzecią porcję suchych składników. Masło/ margarynę ścieramy na tarce na grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180C. Dobre jest wstawić tortownicę w większą blaszkę ponieważ podczas pieczenia nadmiar soku
Passion of Cooking