Dobrze wiecie, że ciasto drożdżowe kocham miłością bezgraniczną w każdej formie! W formie ciast, drożdżówek, wypieków na słodko, przysmaków na słono, ciast na ostro i w formie pizzy czy też foccacci. Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne jabłka w cieście drożdżowym. Takie racuszki! Idealne zarówno na leniwe, słodkie śniadanie, jak i np. obiad na słodko czy słodki podwieczorek(...)minut – do wyrośnięcia! Jabłka kroimy w plastry, obtaczamy w wyrośniętym cieście. Smażymy porcjami na rozgrzanym olej z masłem. Podajemy na gorąco z cukrem pudrem! Smacznego! The post Jabłka w cieście drożdżowym first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodkomasło i wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania jabłek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce na dużych oczkach. Jabłka można też pokroić w kosteczkę. Dodajemy do nich cukier lub miód, mieszamy. Na tym etapie można też dodać sok z cytryny(...)tłuszczem (można też całą formę wyłożyć papierem). Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części. Połową ciasta wylepiamy dno formy. Wykładamy na ciasto nasz mus jabłkowy. Z pozostałego ciasta odrywamy kawałki i układamy je obok siebie na musie lub rozwałkowujemy ciasto i układamy cały płat na musie jabłkowym. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około
Słodkie okruszkiNadeszła jesień! Nadeszła pora na jabłeczniki, szarlotki, ciasta z jabłkami! Ten jabłecznik z migdałami to uczta dla podniebienie, a zapach musu z cynamonem to uczta dla zmysłów. Jabłecznik to typowe polskie, jesienne ciasto, którego nie może zabraknąć o tej porze roku. Tym bardziej, że do przełożenia jabłecznika wykorzystałam własnoręcznie zrobiony mus z jabłek z dodatkiem cynamonu. Polecam też(...)migdałami. Pyszny jabłecznik, obsypany płatkami migdałów. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Aby przygotować mój jabłecznik potrzebujemy mus z jabłek z dodatkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięznam nikogo kto nie lubi ciast z jabłkami . Teraz mamy wysyp papierówek , więc warto takowe ciasto po prostu zrobić. Smakuje zawsze najlepiej...nazajutrz! Zróbcie na niedzielę i delektujcie się zdrowym nadzieniem! Składniki 260 g mąki 1 jajko 80 g cukru pudru torebka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 130 g masła Nadzienie jabłka prażone w słoiku(...)połóż na spodzie blachy nakłuj widelcem w kilku miejscach. Jabłka pokrój w plasterki. Posyp cukrem, cynamonem, kardamonem jeśli lubisz. Należy skropić je sokiem z cytryny. Wymieszaj jabłka, rozłóż na niepodpieczonym cieście. Ugotuj budyń i wylej jeszcze gorący i gęsty na jabłka . Lekko rozprowadź po wierzchu. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na dużych oczkach. Mnie pomógł robot
Z Kuchni Do Kuchnibędę się dzisiaj rozpisywać:) Bo i po co? Jeśli lubisz jabłka i cappuccino to ciasto bardzo Ci posmakuje bez mojego komentarza:) Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 szklanka mąki pszennej; Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, nadal ubijać(...)waniliowej; Wykonanie: Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kawę i wymieszać. Następnie dodać schłodzone serki mascarpone i wymieszać ze śmietaną. Krem wyłożyć na zimne jabłka na biszkopcie, wyrównać powierzchnię ciasta. Wierzch udekorować startą czekoladą
In my kitchenkoniec mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (łyżką lub krótko na najwolniejszych obrotach miksera). Ciasto dzielimy na 2 części (lekko nierówne "połowy"). Mniejszą częścią równo smarujemy wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x36). Większą część mieszamy z jabłkami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy około 50 minut (do zrumienienia) w 180 stopniach na grzałce(...)się nie spaliły). Lekko przestudzone ciasto smarujemy dżemem. Ubijamy pianę z białek, pod koniec ubijania utrwalamy cukrem pudrem i dodajemy kisiel - mieszamy tylko do połączenia składników i natychmiast wykładamy na warstwę dżemu. Zapiekamy jeszcze około 20 minut (do zrumienienia bezy). Rady: Kombinacje dżemu i kisielu można dowolnie modyfikować (tym samym zmieniając kolory ciasta). Jabłka równie dobrze mogą być pokrojone
Kolorowy PrzepisownikDwie części ciasta włóż do zamrażarki na jakieś 15- 20 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyjmij połowę ciasta i wylep formę prostokątną uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Równie dobrze możesz pokroić ciasto w plastry i wylepić spód. Teraz posyp delikatnie ciasto kaszą manną, to taki sekret, który nie pozwoli namoczyć się zbytnio naszemu ciastu. Jeśli jabłka(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej. Dodaj również dżem pomarańczowy z kawałkami owoców jeśli lubisz. Wyłóż szybko jabłka na wierzch i delikatnie posyp jabłka kaszą manną, dosłownie cieniutką warstewkę oraz bardzo szybko zetrzyj na tarce o dużych oczkach drugą część schłodzonego ciasta. Tak przygotowaną szarlotkę włóż do piekarnika i piecz około 50 minut. Upieczoną wyjmij, wystudź w brytfannie
Z Kuchni Do Kuchnisiekaczką. Wbij jajko i wyrób ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce na 30 minut. Formę do tarty o średnicy 25 cm posmaruj tłuszczem. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy. Spód ponakłuwać widelcem. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz ciasto przez 25-30 minut. Odstaw do przestudzenia. Jabłka obierz, pokrój na kawałki(...)umieść w wyciskarce wolnoobrotowej z sitkiem na mus. Uzyskasz gładką konsystencję jabłek. Jabłka przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie w ciepłej wodzie rozpuść galaretkę i wlej ją do gotujących się jabłek. Wsyp żelatynę i mieszaj. Ściągnij garnek z ognia i odstaw do lekkiego stężenia. Tartę wypełni musem jabłkowym i wsadź do lodówki by masa
Zdrowy Styl JoannyCIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * masło – 250 g * żółtka – 6 szt * cukier puder – 1 szkl * śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Wszystko razem dokładnie siekamy i zagniatamy, a następnie dzielimy na 2 części. NADZIENIE: Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem. 750 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozrabiamy budynie, a następnie wlewamy do soku i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: 1 częścią ciasta wylepiamy blachę, przykrywamy jabłkami i zalewamy budyniem. Przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut. Smacznego! Ps.jeśli chcemy mieć bardziej zbitą, sztywną
Ostra na SłodkoDeser który przygotujemy w kilka chwil. Jabłka zapieczone w chrupiącym cieście francuskim.Prosto i pysznie tak jak lubimy najbardziej :) Możemy polukrować lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. 1 arkusz ciasta francuskiego 3 średniej wielkości jabłka 1 żółtko jajka cukier puder Ciasto francuskie rozwijamy. Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na połowę. Połówki jabłek układamy(...)połowie ciasta, zostawiając jedno centymetrowy margines od brzegu, przykrywamy drugą częścią, brzegi dokładnie zlepiamy. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30/35 minut Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. SMACZNEGO
Andzia Pichciowocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy(...)chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto. Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin
Smakowy RajKochani przepis doskonały dla tych co ciągle są w biegu, bardzo szybkie i pyszne ciasto po brzegi wypełnione jabłkami, oczywiście polecam kupić szarą ranetę, bo ma wyśmienity smak do wypieków ciast. Składniki: - 9 średnich, równych jabłek - 3 szklanki mąki - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Do posypania jabłek: - mielony cynamon, goździki i cukier kryształ Dodatki i przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl Dodatkowo: - cukier puder lub lukier 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto i dzielimy na połowę. 2. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy jedną część ciasta i wykładamy nią spód, następnie układamy połówki jabłek, posypujemy
Apetyczna babeczkaiękkie, pachnące cynamonem, mocno wilgotne ciasto orzechowe z jabłkami. Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej (typ 500) 100 g mielonych orzechów laskowych 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g jogurtu naturalnego 400 g twardych jabłek(...)kroimy na niewielkie kawałki. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Dodajemy jabłka i całość mieszamy łyżką
Smak mojego domuJabłkowe krążki w cieście naleśnikowym czy też placki z jabłkami pokrojonymi w plastry to bardzo smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Serwowane z tradycyjnym cukrem pudrem smakują wyśmienicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka w cieście naleśnikowym można serwować zarówno na śniadanie, obiad, kolację, a także na deser. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością wielu osobom(...)której opisałam jak przygotować jabłkowe krążki w cieście naleśnikowym. Jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Sprawdźcie sami! JABŁKOWE KRĄŻKI W CIEŚCIE – PRZEPIS Składniki 150 g mąki pszennej 1 jajko rozmiar L 150 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka cukier puder do opruszenia olej
Przepiski.plprzepisów na ciasta. Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie inspiracje na pyszne świąteczne wypieki. Na blogu przed świętami pojawi się jeszcze kilka pyszności, ale myślę, że tutaj macie w czym wybierać. W galerii znajdziecie przepisy na pierniki i pierniczki, serniki, makowce, dodałam w tym roku ciasta z miodem i ciasta z orzechami i wiele pysznych warstwowych ciast (wszystkie(...)zimno Błyskawiczne ciasto świąteczne Ciasta z orzechami: Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Monte Snikers Marysieńka Orzechowiec Krówka Placek iłowiecki Kora orzechowa Czekoladowy orzeszek Czekoladowe z kremem Kostka kajmakowo orzechowa Ciasta z kremem: Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Smaczek Pani Walewska Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch
Cynamonowe szczęście