ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:76/956)

Jabłka w cieście 243

Jeszcze jedna śniadaniowa propozycja to inspirowane bajecznymi racuchami mojej Babci jabłka w cieście. Żeby były nieco lżejsze i zdrowsze dodałam do nich trochę otrębów i zdecydowałam się upiec je na odrobinie oleju – Babcia piecze na dużej ilości klarowanego masła – oczywiście :D Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów szczypta(...)sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone jabłka do ciasta i mieszamy łyżką. Moja Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą wersję patelnię można posmarować papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta i dokładnie rozprowadzamy, żeby jabłka tworzyły mniej więcej równą warstwę. Podajemy

Ciastkozercy
Jabłecznik zaparzany 157

Jabłecznik zaparzany jest tak pysznym, łatwym i prostym do zrobienia ciastem, że na pewno będziecie go robić często. U mnie ostatnio jest praktycznie co tydzień. Do tego ciasta najlepiej użyć jabłka twarde typu szara reneta lub antonówka, które podczas pieczenia zbyt szybko się nie rozpadają. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu jest bardzo delikatne i wilgotne, ale po schłodzeniu staje(...)zabiera im nieco smaku i aromatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać, jak Wam smakował jabłeczni zaparzany? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na ciasto zaparzane z jabłkami: (foremka o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm) 1,5 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 250 g masła 200 g cukru

Gotuj w domu
Jabłecznik z budyniem. 196

często wspominając początki przypominam sobie smak tamtego jabłecznika. Postanowiłam go odtworzyć, ale efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto jest o niebo lepsze od tamtego! Kruchutkie, cieniutkie warstwy ciasta, a pomiędzy nimi całe jabłka napełnione rodzynkami i kremowy budyń. Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam!!! Składniki na jabłecznik z budyniem: na formę 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 325 g przesianej mąki(...)Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne, obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny.       Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 wałkujemy i wykładamy nim brzegi i spód formy (obłożonej papierem do pieczenia). Na cieście ciasno układamy jabłka, w każdy wydrążony otwór nakładamy porcję rodzynek.      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni

Rozpustne gotowanie
Szarlotka cynamonowa 60

znam osoby, która nie lubiłaby szarlotki. To jedno z tych ciast, którym każdy, zawsze i wszędzie, chętnie się poczęstuje. Na blogu jest już kilka propozycji na takie ciasto z jabłkami, ale ja wciąż szukam nowych. Tym razem zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z dodatkiem smalcu. Jabłka zaś, zamiast trzeć na tarce, pokroiłam w kostkę i wymieszałam z cukrem(...)cukrem, mąką pszenną oraz 3 łyżkami kaszy manny. Dodajemy cynamon, mieszamy. Odstawiamy na 20-30 minut. Jedną część schłodzonego ciasta wykładamy na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy 2-3 łyżkami kaszy manny. Wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy pozostałą część schłodzonego ciasta (można również rozwałkować je, wykroić pasy i ułożyć kratkę). Wstawiamy do piekarnika

Smaki Na Talerzu
Błazenadki z jabłkami 185

Zrobiłam ciastka z jabłkami. Na kruchym cieście. Wyglądem przypominają czapeczkę stańczyka. Nie wiem pod jaką nazwą opublikować je na blogu. Pod jaką nazwą? Błazenatki z jabłkami? Blat ciasta kruchego (kupiony w sklepie), jabłka - dostałam, pokroiłam, doprawiłam sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, cynamonem. Ciasto pokroiłam na kwadraty włożyłam w muffinową formę, nałożyłam do środka jabłek

AZgotuj!
Ciasto razowe z jabłkami 106

dłuższej przerwie zapraszam Was na pyszne, zdrowe ciasto z jabłkami. Jest wilgotne i delikatne, a do tego bardzo smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto razowe z jabłkami Składniki ¾ szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju rzepakowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)pokrojone jabłka, żurawinę i rodzynki. Mieszamy i przelewamy do formy. Całość posypujemy brązowym cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka. Artykuł Ciasto razowe z jabłkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Jabłka w cieście naleśnikowym 71

Jabłka w cieście naleśnikowym to smak dzieciństwa, do którego lubię wracać, szczególnie jesienią. Myślę, że przez to, również i moje dziecko zapamięta i miło będzie w dorosłym życiu je wspominać Placuszki są pyszne, słodkie, z chrupiącym ciastem. Tak naprawdę największą rolę odgrywają tutaj jabłka – nie powinny być ani zbyt miękkie, kruszące się, ani też zbyt twarde(...)proszku do pieczenia 3-4 jabłka oliwa do smażenia Do naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier/erytrytol. Wbijamy jajko. Wlewamy mleko oraz wodę. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia. Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na krążki (około 0,5 cm). Jabłka obtaczamy w gęstym cieście naleśnikowym (uwaga! jeśli ciasto jest

Smaki Na Talerzu
Babcina szarlotka na kruchym cieście 94

Szarlotka niejedno ma na imię. Z bezą, z pianką, z budyniem, na cieście kruchym albo biszkoptowym... Osobiście lubię każdą, ale dla mnie kwintesencja szarlotki to kruche ciasto, dużo jabłek z cynamonem, a podawana na ciepło koniecznie z gałką lodów na wierzchu:)  Polecam również inne przepisy na szarlotki i jabłeczniki: Jabłecznik z bezą i orzechami  Szarlotka tatrzańska, czyli(...)Mąkę, cukier i proszek wymieszać, dodać masło, rozetrzeć do konsystencji kruszonki. Wbić jajko, dodać śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto ma być miękkie, przypominać duże płaty kruszonki. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem. 1/3 ciasta odłożyć, a 2/3 wyłożyć dno formy.  Na ciasto wyłożyć jabłka, z wierzchu posypać pozostałym ciastem.   Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut

Obiad gotowy
Muffinki fasolowe z jabłkiem 153

rodzynek i jabłka) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy napełniamy ciastem silikonowe papilotki na muffinki do około 1/2 wysokości jabłko obieramy i kroimy w kostkę wykładamy jabłko na środku każdej muffinki przykrywamy jabłka resztą ciasta, tak żeby jabłka nie przebijały przez ciasto pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowiec z żurawiną i jabłkami 217

Pyszny i delikatny “ Makowiec z żurawiną i jabłkami “. Ciasto półkruche z masą makową, na której znajduje się warstwa płatków migdałów oraz usmażona na miodzie świeża żurawina z jabłkami(...)nutą pomarańczy. Całość zwieńczona odrobiną cytrynowego lukru*. Ciasto makowe nie za słodkie i nie za kwaśne. Smaki przyjemnie się równoważą. Do tego przepisu używam gotowej masy z puszki, dlatego ciasto – nie licząc etapu odpoczywania w zamrażarce – jest w miarę szybkie w przygotowaniu. Czytaj dalej "Makowiec z żurawiną i jabłkami" na blogu Moja Delicja. Podobne przepisy

Moja Delicja
Fale Dunaju- ciasto 171

się wydaje. Pieczemy jedno ciasto dwukolorowe z jabłkami, a na wierzch  przygotowujemy masę budyniową. Polewamy polewą i mamy wspaniałą blaszkę pysznego ciasta. Do tego ciasta można wykorzystać dowolne owoce. Ja zrobiłam z jabłkami, ale równie smaczne jest z gruszkami czy wiśniami. Polecam Wam również inne pyszne ciasto z owocami   Krokodyle oczy Polecam! Żródło Ciasta S. Anastazji(...)wymieszać. Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia wlać ciasto. Do drugiej części ciasta dodać resztę piany i kakao. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne.  Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Układać je na wierzchu ciasta, wciskając szerszą stroną delikatnie w ciasto. Piec w 180 stopniach C około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem. Masa

O kuchni z uczuciem
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4717

ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...) i wówczas dodać skórkę otartą z pomarańczy i galaretkę (w proszku). Ciasto przekładać ciepłą masą jabłkowo-pomarańczową. Składanie ciasta: Na spód ułożyć placek makowy Na placku rozsmarować 2/3 masy budyniowej Na masie ułożyć placek orzechowy i skropić go sokiem z pomarańczy Na placek orzechowy wyłożyć jabłka z galaretką Na jabłkach ułożyć placek makowy Wierzch placka makowego posmarować

Trzeci talerz