ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:68/956)

Ciasto jabłkowo-kokosowe 165

łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 4 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 8-10 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych 1 słoik konfitury morelowej 1 słoik borówek lub wiśni-u mnie wiśnie w żelu Wykonanie: Składniki na ciasto miksuję razem i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Żółtka, śmietanę, połowę cukru i połowę(...)Jabłka obieram, kroję na połowę, wydrążam gniazda nasienne i układam na cieście otworami do góry.  Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200'C na 30 min.Białka i resztę cukru ubijam i dodaję pozostałe wiórki kokosowe.  Wyjmuję ciasto, smaruję podgrzaną  konfiturą, między jabłkami wykładam bezę kokosową, a  otwory po gniazdach nasiennych wypełniam  wiśniami

Ciasteczkowy Potwór
Kokosowe z polewą chałwową 84

Przepis z maminego zeszytu na bardzo ciekawe ciacho dla miłośników chałwy. Ciasto ucierane ciemne, ciasto kokosowe, jabłka, znowu ciasto ucierane, ale tym razem jasne i to wszystko zakończone grubą polewą z chałwy. Składniki blaszka 23 /33 : Ciasto ucierane: mąka pszenna 2 szklanki, cukier 1 szklanka, żółtka 7 szt, cukier waniliowy 8 g, margaryna 250 g, kakao 2 łyżki, białka(...)jedną część  wymieszać z jasnym ciastem, a drugą z ciemnym ciastem. Ciemne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 3 białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać, pianę kokosową wyłożyć na ciasto ciemne. Na to zetrzeć 70 dag jabłek i posypać cukrem waniliowym. Następnie wyłożyć ciasto

kulinarne odsłony pati
Szarlotka amerykańska 205

miski przesiać mąkę, dodać pokrojone w kostkę masło, smalec, wsypać cukier i wlać wodę. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulkę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut Nadzienie 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo 1 jajko Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Wsypać cukier, cynamon i wymieszać. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć nią formę o średnicy 24 cm (głęboka) . Boki formy i dno powinno pokryć ciasto i lekko podociskać. Na ciasto wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i nakryć jabłka dociskając boki. Na środku naciąć nożem ciasto w formie

O kuchni z uczuciem
Jabłecznik w kruchym cieście – Apple Pie 235

wanilinowego     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym. W mące zrobić wgłębienie i masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami ( patrz FILM ), wymieszać rękoma. Dodać wodę i zagnieść ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę wody). 2. Połowę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy około 35cm (resztę ciasta zawinąć w folię spożywczą(...)żeby nie wyschło). 3. Formę o średnicy 23cm posmarować masłem i wyłożyć ją rozwałkowanym ciastem ( patrz FILM ), nadmiar ciasta przy brzegu formy odciąć. Formę wstawić do lodówki na 30 minut. Nadzienie: 4. Jabłka 1,8-1,9 kg obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać. 5. Jabłka przełożyć do garnka, dodać cukier

Mała Cukierenka
jesienne ciasto z jabłkami i ziarnami 176

stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz sezamem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45-50 min. do tzw suchego

Domowy Smak Jedzenia
Fale Dunaju z jabłkami 149

podzielić na 2 części.Z białek ubić pianę .Do 1 części ciasta dodać kakao i resztę piany i delikatnie wymieszać. Przygotowanie do pieczenia; Potrzebujemy 1 kg jabłek … Do foremki wlać jasne ciasto. Na jasne delikatnie wlać ciemne ciasto.Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki.Jabłka układać na wierzchu, lekko wciskając w ciasto. Piecz w tem 180 C przez

Apetyczna babeczka
Szybki i tani jabłecznik 218

wilgotny biszkopt nadziany kawałkami jabłek. Idealny wypiek do kubka gorącej kawy.  Składniki na tortownicę o średnicy 23-25 cm: 3 duże jabłka (wagowo około 0,7 kg) 4 jajka (rozmiar L) 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne(...)pokrojone jabłka i ponownie delikatnie wszystko ze sobą delikatnie połączyć. Przygotowane ciasto przelać do formy. Piec w  180ºC przez około 50-55 minut (do zarumienia ciasta) . Kroić po ostudzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.  Etapy przygotowywania ciasta Od lewej strony: masa przed wymieszaniem z jabłkami, ciasto przed i po upieczeniu

Ugotować
Amerykańska szarlotka - Apple pie 176

winno-kwaskowatych jabłek po prostu obłędny. Użyłam koksy pomarańczowej. Ciasto nie wymaga wcześniejszego podpiekania i jest bez dodatku jajek. Prosta, wspaniała, koniecznie do upieczenia! Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki cukru/ksylitolu 150 g masła 2-3 łyżki zimnej wody Składniki na nadzienie: 1,5 kg jabłek (szara reneta, antonówka, koksa) 1 łyżka wody soik(...)Dodać 1 łyżkę wody, sok z cytryny, cukier i zagotować. Przykryć i dusić około 5 minut 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o boku 24 cm. Uformować z ciasta rant. Wysypać płatkami migdałowymi i na wierzchu rozłożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkowć, pośrodku krążka wyciąć otworek. Przykryć jabłka i skleić z brzegiem ciasta. Posmarować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z połówkami jabłek 411

blaszki wykładając dno i boki. Układamy połówki jabłek obok siebie, wypukłą częścią do góry. Ja zużyłam 20 połówek. Jabłka posypujemy suchą galaretką. Wałkujemy drugą część ciasta i pokrywamy jabłka, łącząc ze sobą brzegi ciasta (zrobiłam to widelcem). Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko(...)cukier puder ucieramy ze śmietaną na gładką masę). Wierzch posypałam niesolonymi, rozdrobnionymi orzeszkami pistacjowymi. Szarlotka z połówkami jabłek przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Cudownie kruche i delikatne ciasto otulające ukryte wewnątrz jabłko, zabarwione na zielono dzięki dodatkowi galaretki o smaku kiwi nadało wyrazistości i aromatu. Już mnie nie dziwi, gdy czytam, że to ciasto bywa pieczone po 5 razy

mojewypiekiinietylko
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami 463

świadczy:) Bardzo lubimy zarówno rogaliki drożdżowe jak i takie z kruchego ciasta. Dlatego postanowiłam te dwie wersje połączyć, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Ciasto wyszło idealnie kruche, nie za grube, zaś nadzienie z jabłek było odpowiednio gęste i nie za słodkie;) Koniecznie musicie je zrobić!! Ciasto: 50g świeżych drożdży,  4 szklanki mąki pszennej,  szklanka śmietany(...)Nadzienie: 5 jabłek,  50g masła,  3 łyżki cukru pudru trzcinowego Diamant,  jajko,  brązowy cukier do posypania.   Masło stopić, posmarować nim trójkąty ciasta. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zmieszać z cukrem. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Nakładać farsz na trójkąty ciasta. Zwijać do środka formując rogale. Ułożyć na blasze

Z miłości do słodkości
Bezglutenowe racuszki z twarogu 564

rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju kokosowego, na średnim ogniu z obu stron, na rumiano (muszą być usmażone wewnątrz, a zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Bezglutenowe racuszki z twarogu można oprószyć cukrem pudrem. Bezglutenowe racuszki z twarogu podajemy według gustu. Można z cukrem pudrem, konfiturą, owocami, ze śmietaną, czy jogurtem… i nie tylko. W wersji(...)również inne przepisy na placki i racuchy znajdujace się na blogu : Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami Racuchy drożdżowe jak pączki Przepyszne jabłka w cieście Bliny ziemniaczane Jabłka w cieście Racuszki ryżowo jabłkowe Racuszki z twarogu Racuszki bananowe Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku Wydrukuj przepis The post Bezglutenowe racuszki z twarogu appeared

mojewypiekiinietylko
Szarlotka z migdałami. 133

kostka margaryny (250 g) 2 jajka Warstwa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki płatków migdałów 1 łyżka cukru (może być więcej, zależy jak słodkie są jabłka) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli jest za sypkie,  dodać 1-2 łyżki śmietany.  Ja nie dodawałam(...)cynamon, płatki migdałów, mąkę i bułkę tartą.  Wszystko razem wymieszać.  Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia.  Ciasto jest bardzo delikatne, więc ja odrywałam po kawałku i wyklejałam blaszkę.  Przy wałkowaniu sporo podsypywałam mąką. Na ciasto wyłożyć jabłka. Następnie rozwałkować druga część ciasta i wyłożyć na jabłka.  Tu też sztukowałam

Agusiowe smakołyki
Budyniowa szarlotka 162

Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki następnie wbijamy jajko, dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej i wstawiamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość(...)wyjęciu z piekarnika odstawiamy, jabłka obieramy i kroimy w mniejsze kawałeczki, w garnku zagotowujemy 750 ml mleka wraz z 6 łyżkami cukru, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i dodajemy do gotującego się mleka, po zagotowaniu gęsty budyń ściągamy z ognia, w dużej misce lub garnku mieszamy budyń z jabłkami, podpieczony spód ciasta posypujemy równomiernie bułką tartą, następnie wykładamy

Blog kulinarny S9.PL
Rolada jabłkowa z orzechami – kuchnia podkarpacka 87

posypane są jabłka. Nie ma ich wiele, ale ten chrupiący dodatek wielu osobom może przypaść do gustu. Warto też zwrócić uwagę na masło, które kładzie się na spód blaszki, a w trakcie pieczenia rozpuszcza się i łączy z masą jabłkową, nadając jej lekki maślany posmak i wpływając na konsystencję jabłek. Jeśli chodzi o same jabłka, najlepsze będą(...)jabłek 100 g masła 1 garść orzechów włoskich 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru (do jabłek) cynamon cukier puder do oprószenia Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Można je też poszatkować na cienkie plasterki. Orzechy siekamy. Na blaszkę wykładamy pokrojone na cienkie plasterki masło, a na nie wykładamy jabłka

Trzeci talerz
Szarlotka sypana II 80

Zdaje sobie sprawę, że ta szarlotka w konkursie miss szarlotkowych piękności nie zajmie miejsca na podium, natomiast jest poważną konkurentką dla wszelakich ciast z jabłkami jeśli chodzi o smak. Jej przygotowanie jest bardzo proste, składniki znajdą się w każdej kuchni. Nazywana jest sypaną, ponieważ składniki "ciasta" są mieszane i wysypywane warstwami na przemian ze startymi jabłkami. Najlepiej smakuje(...)upiec szarlotkę w zwykłej tortownicy, wtedy lepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do formy wysypać 1/4 suchego ciasta, wyłożyć 1/3 jabłek, oprószyć cynamonem, wyrównać. Warstwy powtórzyć jeszcze 2 razy, a na ostatnią warstwę jabłek wysypać resztę ciasta. Mleko zagotować. Ciasto równomiernie nakłuć nożem do samego dna, polać mlekiem. Na wierzchu ułożyć pokrojone w wióry masło. Szarlotkę wstawić

Obiad gotowy