CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * masło – 250 g * żółtka – 6 szt * cukier puder – 1 szkl * śmietana kwaśna 18% – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 3 łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z proszkiem i cukrem, dodajemy pokrojone masło, żółtka i śmietanę. Wszystko razem dokładnie siekamy i zagniatamy, a następnie dzielimy na 2 części. NADZIENIE: Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem. 750 ml soku zagotowujemy, w reszcie rozrabiamy budynie, a następnie wlewamy do soku i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: 1 częścią ciasta wylepiamy blachę, przykrywamy jabłkami i zalewamy budyniem. Przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika ( z termoobiegiem ) na ok. 50-60 minut. Smacznego! Ps.jeśli chcemy mieć bardziej zbitą, sztywną
Ostra na SłodkoDeser który przygotujemy w kilka chwil. Jabłka zapieczone w chrupiącym cieście francuskim.Prosto i pysznie tak jak lubimy najbardziej :) Możemy polukrować lub po prostu oprószyć cukrem pudrem. 1 arkusz ciasta francuskiego 3 średniej wielkości jabłka 1 żółtko jajka cukier puder Ciasto francuskie rozwijamy. Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne, kroimy na połowę. Połówki jabłek układamy(...)połowie ciasta, zostawiając jedno centymetrowy margines od brzegu, przykrywamy drugą częścią, brzegi dokładnie zlepiamy. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30/35 minut Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy. SMACZNEGO
Andzia Pichciowocami. Oczywiście trzeba uważać, by dodane owoce nie miały zbyt wiele soku, który sprawi, że konsystencja ciasta nie będzie zbyt ciekawa. W każdym razie kompozycja z jabłkami się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy(...)chwilę, by się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto. Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin
Smakowy RajKochani przepis doskonały dla tych co ciągle są w biegu, bardzo szybkie i pyszne ciasto po brzegi wypełnione jabłkami, oczywiście polecam kupić szarą ranetę, bo ma wyśmienity smak do wypieków ciast. Składniki: - 9 średnich, równych jabłek - 3 szklanki mąki - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko Do posypania jabłek: - mielony cynamon, goździki i cukier kryształ Dodatki i przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl Dodatkowo: - cukier puder lub lukier 1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto i dzielimy na połowę. 2. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wałkujemy jedną część ciasta i wykładamy nią spód, następnie układamy połówki jabłek, posypujemy
Apetyczna babeczkaiękkie, pachnące cynamonem, mocno wilgotne ciasto orzechowe z jabłkami. Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej (typ 500) 100 g mielonych orzechów laskowych 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 60 g jogurtu naturalnego 400 g twardych jabłek(...)kroimy na niewielkie kawałki. Ciasto wykonujemy przy użyciu miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i nadal ucieramy, aż uzyskamy miękką, puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki: mąkę pszenną, mielone orzechy laskowe, wanilię, proszek do pieczenia, cynamon oraz jogurt i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Dodajemy jabłka i całość mieszamy łyżką
Smak mojego domuJabłkowe krążki w cieście naleśnikowym czy też placki z jabłkami pokrojonymi w plastry to bardzo smaczna przekąska, którą musicie wypróbować. Serwowane z tradycyjnym cukrem pudrem smakują wyśmienicie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłka w cieście naleśnikowym można serwować zarówno na śniadanie, obiad, kolację, a także na deser. Przepis jest bardzo prosty i z pewnością wielu osobom(...)której opisałam jak przygotować jabłkowe krążki w cieście naleśnikowym. Jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga skomplikowanych składników. Sprawdźcie sami! JABŁKOWE KRĄŻKI W CIEŚCIE – PRZEPIS Składniki 150 g mąki pszennej 1 jajko rozmiar L 150 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 jabłka cukier puder do opruszenia olej
Przepiski.plprzepisów na ciasta. Mam nadzieję, że znajdziecie u mnie inspiracje na pyszne świąteczne wypieki. Na blogu przed świętami pojawi się jeszcze kilka pyszności, ale myślę, że tutaj macie w czym wybierać. W galerii znajdziecie przepisy na pierniki i pierniczki, serniki, makowce, dodałam w tym roku ciasta z miodem i ciasta z orzechami i wiele pysznych warstwowych ciast (wszystkie(...)zimno Błyskawiczne ciasto świąteczne Ciasta z orzechami: Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Monte Snikers Marysieńka Orzechowiec Krówka Placek iłowiecki Kora orzechowa Czekoladowy orzeszek Czekoladowe z kremem Kostka kajmakowo orzechowa Ciasta z kremem: Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Smaczek Pani Walewska Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch
Cynamonowe szczęściejabłka, cukier, cynamon W ciepły mleku rozpuścić drożdże, następnie dodać cukier, roztrzepane jajka, olej i mąkę. Ciasto wyrabiać drewnianą łopatką lub ręką na jednolitą masę, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka(...)obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cukrem i cynamonem do miękkości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Z ciasta wykrawać kwadraty o wielości boków ok. 10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać jabłka, ciasto złożyć bokami do siebie, tak aby powstał trójkąt i skleić boki. Ciasto jeszcze
Jadło i czytadłoprzez cały rok, więc z powodzeniem zarówno wiosną jak i zimą możemy takie słodkości przygotować. Ja osobiście wybieram kwaskowate jabłka, gdyż kajmak jest bardzo słodki i całość się wówczas świetnie uzupełnia smakowo. Tartaletki z jabłkiem i kajmakiem Składniki : Na ciasto (na 5 sztuk) 150 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli(...)cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto owijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodajemy masło, jajka, śmietanę i gotowy rozczyn. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto zostawiamy na 15 minut, aby odpoczęło.2. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry.3. Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt, rozkładamy równomiernie jabłka, posypujemy łyżką cukru i cynamonem, zwijamy. Końce ciasta wkładamy pod spód. 4. Foremkę keksową wykładamy papierem
Apetyczna babeczkaposypki 1 szczypta soli papier do pieczenia Wykonanie: Margarynę posiekać z jajkiem, dodać drożdże utarte z cukrem, żółtko, śmietanę, aromat, i szczyptę soli. Wsypać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić w ósemki i usunąć gniazdka nasienne. Na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować ciasto, szklanką wycinać kółeczka i nakładać jabłka. Następnie zlepiać, ułożyć na formie wyłożonej papierem
Tradycyjna Kuchniajakiegoś czasu w mojej lodówce zalegało ciasto francuskie, ale w końcu się doczekało. Były też jabłka, efekt pycha! Polecam! Składniki; 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 1 jajko cynamon Skworcu cukier trzcinowy Skworcu cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Skworcu Przygotowanie; Ciasto wyjąć z lodówki na kilka minut. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić(...)krążki. Krążek powinien mieć grubość około 1cm. Ciasto pokroić na paski o długości około 0,5 - 1 cm. Krążek jabłka opleść paskiem ciasta francuskiego, przewlekając przez środek. Krążki ułożyć na blaszce, posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać cynamonem i cukrami. Piec w 200C kilka minut do zrumienienia. Czas należy kontrolować. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Jeszcze jedna śniadaniowa propozycja to inspirowane bajecznymi racuchami mojej Babci jabłka w cieście. Żeby były nieco lżejsze i zdrowsze dodałam do nich trochę otrębów i zdecydowałam się upiec je na odrobinie oleju – Babcia piecze na dużej ilości klarowanego masła – oczywiście :D Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów szczypta(...)sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone jabłka do ciasta i mieszamy łyżką. Moja Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą wersję patelnię można posmarować papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta i dokładnie rozprowadzamy, żeby jabłka tworzyły mniej więcej równą warstwę. Podajemy
CiastkozercyJabłecznik zaparzany jest tak pysznym, łatwym i prostym do zrobienia ciastem, że na pewno będziecie go robić często. U mnie ostatnio jest praktycznie co tydzień. Do tego ciasta najlepiej użyć jabłka twarde typu szara reneta lub antonówka, które podczas pieczenia zbyt szybko się nie rozpadają. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu jest bardzo delikatne i wilgotne, ale po schłodzeniu staje(...)zabiera im nieco smaku i aromatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać, jak Wam smakował jabłeczni zaparzany? Ilość porcji: 15 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na ciasto zaparzane z jabłkami: (foremka o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm) 1,5 kg jabłek (szara reneta lub antonówka) 250 g masła 200 g cukru
Gotuj w domu