, więc najlepiej otworzyć go najprostszą z możliwych szarlotek, bo jak wiecie wyznaję zasadę, że im prościej tym lepiej. Jest to klasyczna krucha szarlotka, w której pomiędzy warstwami ciasta są jabłka. W związku z tym, że podarowano mi najlepszą odmianę z możliwych, czyli Antonówki to postanowiłam ich nie ulepszać absolutnie niczym, i cynamon, który standardowo dodaje się do jabłek(...)ciasto umieść na blacie i siekaj nożem aż do znudzenia, czyli do czasu aż masa stanie się wilgotna i zacznie zlepiać w całość. Przy tej ilości ciasta zajęło mi to 15 minut. Ciasto zagnieć i podziel na dwie części. Każą kulę ciasta owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na pół godziny. W międzyczasie obierz jabłka i zetrzyj
greenscarfszarlotki chyba nikogo namawiać nie trzeba. Aby wyglądała bardziej "walentynkowo" z części ciasta wykroiłam serduszka i poukładałam na jabłkach. Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smakuje wyśmienicie z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany. Upieczcie taką ukochanej osobie, na pewno będzie zachwycona. I wiadomo- przez żołądek do serca :) Do wypieku szarlotki użyłam mąki krupczatki od Młynomag . Jest(...)cynamonem. Chwilę smażyć ale nie za długo aby jabłka się nie rozpadły. 2/3 ciasta wylepić na posmarowany tłuszczem spód i boki tortownicy (24cm). Nakłuć widelcem i lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć ciasto i posypać kaszą manną, wyłożyć przestudzone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wykroić serduszka. Poukładać je na jabłkach. Piec jeszcze
Smakołyki Asiwilgotne ciasto drożdżowe z budyniem to świetny pomysł na smaczny deser, a także słodką przekąskę w ciągu dnia. Zaczynając swoją przygodę z pieczeniem, ciasto drożdżowe omijałam szerokim łukiem, gdyż wydawało mi się bardzo skomplikowane oraz pracochłonne. Obecnie wiem, że moje wyrażania były błędne, a ciasto drożdżowe jest naprawdę łatwe. Potrzebujemy jedynie odrobiny cierpliwości i odpowiedniego miejsca do wyrastania ciasta(...)temperaturze pokojowej. Wykonanie Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy. Ciasto podzielić na dwie części. 1/5 ciasta rozwałkować na cienki placek i umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4/5 ciasta rozwałkować na spory prostokąt. Na cieście rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć w roladę, pokroić na części i umieścić na cieście znajdującym się w blaszce. Gotowe ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut
Alle Dobre!smaku 100 g śmietany kremówki DODATKOWO: 30 g ziaren kukurydzy na popcorn 1 łyżeczka oleju WYKONANIE: CIASTO: Z podanych składników zagnieć ręcznie lub mikserem gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 30 minut. BUDYŃ: Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Dodaj do nich sok i skórkę otarta(...)patelni rozprowadź 1 łyżeczkę oleju i upraż ziarna kukurydzy na popcorn. Schłodzone ciasto rozwałkuj na wielkość tortownicy i wyłóż nim jej spód oraz ułóż niezbyt wysoki rant z ciasta. Nakłuj ciasto widelcem. Na spód wyłóż budyń jabłkowy z jabłkami. Piecz ciasto około 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika
Słodko-Słony Świat IlonyDelikatne i puszyste ciasto z soczystymi jabłkami i chrupiącym granatem. Przepis tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet początkujący :) Jabłka tym sposobem są o wiele bardziej delikatne, niż w przypadku tradycyjnego wyłożenia owoców na wierzch. 200 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 100 g maślanki(...)łyżeczki cynamonu granat Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Obrane jabłko kroimy w plasterki. Układamy na spodzie formy, wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam formy o średnicy ok. 22 cm) i posypujemy cynamonem. W jednej misce mieszamy składniki płynne, a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą i powstałym ciastem zalewamy jabłka. Pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka
Mienta blogSzarlotka w każdym wydaniu jest ciastem, które zaspokaja podniebienia wielu smakoszy. Dzisiaj wersja z dodatkiem budyniu, bardzo delikatne i lekkie ciasto, pyszne jabłka i budyń, który wszystko łączy. Serdecznie polecam. SKŁADNIKI Ciasto 2,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 masło 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrem(...)czasu mieszając. Jabłka powinny zmięknąć. Dodajemy cynamon, mieszamy. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotowujemy blaszkę średniej wielkości. Wykładamy papierem. Ścieramy jedną część ciasta, lekko dociskamy na blaszce. Na ciasto wykładamy jabłka, Na jabłka budyń, Na wierzchu ścieramy drugą część ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180 stopni
W kuchennym oknie EwyJesień to zawsze taki czas, kiedy ze zdecydowanie większą przyjemnością sięgamy po wszystkie ciasta z dodatkiem jabłek. W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam przepis na przepyszną szarlotkę tatrzańską , a dziś mam dla Was tartę z jabłkami inspirowaną ciastem znanym z filmów amerykańskich – APPLE PIE. Przepyszny kruchy spód i sporo słodko-kwaśnych jabłek pieczonych razem z dodatkiem przecieru(...)PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Masło kroimy, masło, cukier i sól mieszamy. Dodajemy zimne masło, siekamy na kruszonkę. Dodajemy ok.140 ml bardzo zimnej wody i miksujemy tak długo aż składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto jest jeszcze za suche – dodajemy więcej wody. Zawiniętą w folię kulę chowamy na ok. godzinę do lodówki, a następnie dzielimy na 2 części. NADZIENIE: Obrane jabłka
Ostra na SłodkoSzarlotka , jabłecznik, czy jak tam zwał, w każdym razie ciasto z dużą ilością jabłek zawsze będzie w moim smakowym menu na pierwszym miejscu. Dodatkowo jeszcze ciepłe to poezja dla mojego podniebienia. Czy też tak macie? Dzisiaj szarlotka na kruchym spodzie z dużymi kawałkami jabłek. Wiemy, że jesienią najlepsze jabłka do szarlotki to antonówki. Polecam(...)czasie przygotowujemy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne. Jabłka dzielimy na ósemki. Posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy na około 30 min. Na spód ciasta wykładamy jabłka. Górę przykrywamy 1/3 rozwałkowanego ciasta. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Ciepłe podajemy z lodami. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie EwyPyszny pleśniak z jabłkami i dużą ilością rodzynek. Wszelkie pleśniaki, strzępce i kruszonki należą do moich ulubionych ciast. Ten, który dziś proponuję jest mniej słodki dzięki dużej ilości kakao. Składniki ciasta 1/2 kg mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany 1 duże opakowani cukru waniliowego(...)części, do jednej dodać kakao. W razie potrzeby, do dwóch pozostałych można dodać trochę mąki. Jedną jasną część rozwałkować i wyłożyć na blaszkę(na papierze do pieczenia). Na ciasto rozłożyć jabłka, które wcześniej należy obrać, zetrzeć na grubej tarce, odcisnąć sok i wymieszać z rodzynkami. Na jabłka zetrzeć ciasto kakaowe. Z białek ubić pianę, dodać cukier, jeszcze chwilę
Praktyczna plwkładamy do zamrażalki na co najmniej 20 min. Nic się nie stanie jeżeli zamarznie. Zdecydowanie łatwiej poczekać 3 min przed wałkowaniem, niż notorycznie odklejać nieschłodzone ciasto od wałka. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w cząstki (8 lub więcej). Kawałki jabłek wrzucamy do miski i oblewamy sokiem z cytryny, żeby nie poczerniały. Dodajemy(...)cukier i mieszamy. Tak przygotowane jabłka mogą postać w lodówce zanim ciasto będzie gotowe do wałkowania. Na blaszkę do tarty o średnicy około 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia układamy rozwałkowaną na grubość 2-3 mm połowę ciasta. Na tak przygotowane ciasto wysypujemy nasze jabłka, przykrywamy je druga częścią ciasta, i szczelnie łączymy brzegi. Na wierzchu ciasta
Kuba GotujeJesień to często pieczone ciasto z jabłkami. Tym razem wersja z dodatkiem kakao: Ciasto kakaowe z jabłkami /dwukolorowe Składniki: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 4 jajka - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - mały cukier waniliowy - 2 łyżki kakao naturalnego dodatki - 4 jabłka - cukier puder do posypania - margaryna i bułka(...)pieczenia, boki smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jabłka obieram, usuwam z nich gniazda nasienne i dzielę na ósemki. Do formy wlewam jasne ciasto, na wierzch, na środek przelewem ciasto kakaowe. Na to nakładam jabłka, bez wciskania. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 35 minut Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem
Kuchnia co dniaSzarlotka sypana to proste i smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Jej przygotowanie jest banalnie proste wystarczy wymieszać wszystkie składniki i równo ułożyć warstwami na przemian z jabłkami. Ciasto znakomicie smakuje na ciepło jak i na zimno, podane z lodami lub bitą śmietaną będzie stanowić wyśmienity deser. Składniki na tortownicę 23 cm : 1 szklanka mąki pszennej1 szklanka cukru kryształu(...)mocno schłodzonego masła a na maśle układamy połowę startych jabłek. Na jabłka wsypujemy drugą część sypkich składników a na nich układamy pozostałe jabłka i kolejną trzecią warstwę sypkich produktów. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę masła. Ciasto pieczemy około 60 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C. Upieczone ciasto posypujemy cukrem
Smakowite DaniaCiasto: Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i cukrami, dodać płatki pokrojonego zimnego masła z lodówki oraz śmietanę i żółtka, posiekać całość nożem a następnie szybko zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą . Mniejszą włożyć do lodówki. Większą część wylepić lub rozwałkować na dno blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem. Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia. Całkiem zimne oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Podawać z filiżanką aromatycznej herbaty . Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonSzarlotka sypana to proste i smaczne ciasto rozpływające się w ustach. Jej przygotowanie jest banalnie proste wystarczy wymieszać wszystkie składniki i równo ułożyć warstwami na przemian z jabłkami. Ciasto znakomicie smakuje na ciepło jak i na zimno, podane z lodami lub bitą śmietaną będzie stanowić wyśmienity deser. składniki na tortownicę 23 cm 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka(...)mocno schłodzonego masła a na maśle układamy połowę startych jabłek. Na jabłka wsypujemy drugą część sypkich składników a na nich układamy pozostałe jabłka i kolejną trzecią warstwę sypkich produktów. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach resztę masła. Ciasto pieczemy około 60 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C. Upieczone ciasto posypujemy
Smakowite DaniaPrzepyszny torcik czekoladowo-jabłkowy, pachnący cynamonem, oblany polew ą z gorzkiej czekolady. Idealne ciasto dla wielbicieli jabłek i czekolady. Smacznego! **** La torta di cioccolato e mele con ganache al cioccolato fondente, profumata alla cannella. E' un dolce ideale per gli amanti del cioccolato e delle mele. Buon appetito! SKŁADNIKI 1 kg jabłek(...)mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Formę do pieczenia (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta przekładamy do formy. Na ciasto wykładamy starte jabłka, które przykrywamy resztą ciasta. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 50-60 minut. Upieczone c iasto odstawiamy do wystygnięcia
La grande e la piccola cuoca