mąki i mleka. Następnego dnia robimy ciasto właściwe, odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. Po uformowaniu kulek ciasto pozostawiamy do wyrastania na godzinę, a następnie pieczemy 30 minut. Składniki KLEIK Z MĄKI 125 ml mleka 25 g mąki pszennej typ 500 CIASTO WŁAŚCIWE kleik z mąki 100 g startego jabłka (duże jabłko bez skóry) 2 łyżki soku(...)wyrobione ciasto powinno być gładkie i miękkie. Na koniec dodajemy rodzynki i ręcznie wgniatamy je do ciasta. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze 21 – 23 °C na około 45 minut. Jajko mieszamy z mlekiem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko posypaną mąką powierzchnię i oddzielamy 8 kawałków ciasta, każdy o wadze 80 g. Z reszty ciasta formujemy dużą
Tajemnice Smakuwaniliowy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy go na 5 porcji, najlepiej za pomocą wagi, wtedy mamy pewność ze będą identyczne. (Cztery placki przełożymy, natomiast piąty pokruszymy na wierzchu.Ciasto wałkujemy na cieniutki placek. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem a następnie wkładamy ciasto. Pieczemy około 15 min w temp 180C. Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta. Jabłka obieramy(...)grubym dnie. Dodajemy cukier i prażymy około pół godziny, często mieszając. Do gorących jabłek wsypujemy dwie galaretki. Dokładnie mieszamy. Gorącą masą jabłkową przekładamy ciasto. Na czwarty ostatni placek także wykładamy jabłka, równamy a na wierzch kruszymy 5 placek. Po wierzchu dodatkowo posypałam pszenicą w miodzie ale można z tego zrezygnować. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej smakuje
Radość kipiąca uśmiechem.już jakiś czas temu na tej stronie ( klik ). Zaciekawił mnie, dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku piernikowym z dodatkiem jabłek. Jest puszyste, lekkie, nie za słodkie i dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia w czasie adwentu do kawki(...)suche składniki (mąkę, przyprawy i resztę). Miksować nie za długo, tylko do połączenia składników. Następnie wsypać bakalie oraz jabłka i wymieszać drewnianą łyżką tak, aby wszystko było oblepione ciastem (jabłek w stosunku do ciasta jest całkiem sporo). Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny
My simple kitchenświęta czy na weekend do kawy. Składniki na ciasto: * 2,5 szklanki mąki * 1 margaryna * 1 jajko * 150 g serka homogenizowanego waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie cukru waniliowego * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na górę ciasta: * 1/2 słoiczka powideł śliwkowych * cynamon * cukier brązowy * kilka jabłek średniej wielkości Na lukier: * 3/4 szklanki cukru pudru * kilka(...)drugą część ciasta, rozwałkowałam na wielkość formy i przykryłam jabłka, sklejając w miarę możliwości brzegi z ciastem na spodzie. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut. Kiedy wyciągnęłam ciasto z piekarnika zrobiłam lukier i polałam nim ciasto. Do cukru pudru wlałam 1 łyżkę soku z cytryny. Czasami dodaję również kilka kropel wrzątku, ale uwielbiamy
Pieprzyć z Fantazjąprzepisu tak późno, bo ciasto jest przepyszne. Kruchy spód, słodziutka góra i rozpływające się jabłka w środku. Rewelacja! Zachęcam do skorzystania z przepisu jeśli lubicie ciasta z jabłkami (ja uwielbiam!). Proporcje podaję po mojej modyfikacji. Składniki: 2,5 s zklanki mąki (u mnie krupczatka) 200g masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)podzielić je na dwie części. Jedną częścią ciasta wylepić dno blachy (wcześniej posmarowanej masłem i obsypanej mąką). Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu. Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować. Przykryć nią jabłka. Najwygodniej jest przełożyć płat ciasta nawijając je na wałek. Ciasto wstawić do piekarnika
Walijskie PichceniePrzygotowanie: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiekać ze smalcem. Dodać jajka, żółtko, cukier puder, cukier wanilinowy i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Formę o wymiarach 24x26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Dno wylepić jedną połową ciasta. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach. Dodać łyżkę cukru, trochę soku z cytryny i 2 łyżeczki cynamonu, wymieszać, odstawić na ok 15 min. Następnie odcisnąć sok i wyłożyć na ciasto, wyrównać. Odrywać po kawałku pozostałego ciasta i kłaść na jabłka. Piec ok. 50 min w temp. 180 st. Szklankę cukru pudru wymieszać z kwaśną śmietaną i stopniowo dodawać małe ilości soku z cytryny
My sweet a lifedowolnych owoców, wybornie będzie smakował ze śliwkami – wtedy układajcie je skórką w stronę ciasta. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Smacznego! Drożdżowy placek z jabłkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Składniki ciasto 500 g mąka orkiszowa 8 g drożdże instant lub 30 świeżych 100 g erytrol lub inne słodziwo, ale nie ksylitol 2 łyżeczka(...)waniliowy 5 szt żółtka 150 g masło 500 g jabłka lub więcej jogurt naturalny lub śmietana, do posmarowania ciasta cynamon Sposób przygotowania Wszystkie składniki na ciasto zagnieść dokładnie, a następnie odstawić w misce, pod przykryciem, aby ciasto wyrosło. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Placek przełożyć na blachę wyłożoną papierem
Kucharzycabiszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku - po ostygnięciu biszkopt odkroić od brzegów formy ostrym nożem, odkleić papier ze spodu ciasta - biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobną kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny - owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą, dodać domowy(...)całej powierzchni, aby przylegał do masy - ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO - galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie jakie) - owoce skropić sokiem z 1/2 cytryny, przełożyć do rondelka, dodać cukier, gotować, aż jabłka całkowicie zmiękną
Smakołyki Berenikicynamon, wymieszać. Masło roztopić. Ciasto rozwałkować cienko, następnie trzymając na pięściach, rozciągać, aż będzie cienkie jak bibuła. Można rozciągać ciasto w powietrzu albo na obrusie, posypanym mąką. Moje ciasto po rozciąganiu miało wymiary ok 50x75cm. Rozciągnięte ciasto położyć na obrusie. Posmarować masłem (ok 3 łyżek zostawić do posmarowania wierzchu ciasta), posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka, zostawiając ok 5cm brzegi(...)Brzegi zawinąć na jabłka, ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu za pomocą obrusa: obrus unosimy lekko do góry, a ciasto będzie samo się zwijać w rulon. Ciasto przełożyć na blachę, posmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 190stC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i płatkami migdałów. Smacznego
Obiad gotowySzarlotka to obowiązkowy wypiek każdego sezonu jesiennego. Dziś polecam szarlotkę wyjątkową, bo nafaszerowaną dużą ilością jabłek i otuloną rozpływającym się w ustach smakowicie chrupiącym ciastem. Jabłka w tym cieście ułożne warstwowo to atut tej szarotki. Nie znasz? Koniecznie do upieczenia, a jak raz skosztujesz stanie się Twoją ulubioną. Polecam pyszną szarlotkę spod samiuśkich Tatr
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ostatnio mam "fazę" na ciasta z jabłkami :)) Kilka dni temu upiekłam bułeczki z musem jabłkowym , a teraz przyszedł czas na tradycyjną szarlotkę z kruszonką. Pyszny, mięciutki spód + jabłka z lekką nutką cynamonu i chrupiąca kruszonka ... całkowicie zaspokoiły moje szarlotkowe pragnienie :))) Składniki: 2 czubate szkla nki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 220 g miękkiego(...)minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić na cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać odrobiną cynamonu (jeśli lubimy). Schłodzonym ciastem wylepić blachę (użyć 3/4 ciasta). Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta, aby utworzyła się kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50 minut
Walijskie PichcenieCiasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia- przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać 2 żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto owijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyciągamy ciasto(...)Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Na dno tortownicy o średnicy 27 cm wykładamy upieczone wcześniej kruche ciasto. Na ciasto rozsmarowujemy jeszcze ciepłe jabłka. Schładzamy. Następnie na mus jabłkowy wykładamy całą masę waniliową- lekko schładzamy. Na koniec na wierch masy wylewamy tężejącą galaretkę wiśniową. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Ciastka - domowe słodkościmiski przesiać mąkę, całość wymieszać rózga lub łopatka i odstawić na bok. Przygotować jabłka: jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka pokroić na cieniutkie plasterki, można zrobić to nożem lub za pomocą mandoliny. Teraz do ciasta dodać proszek do pieczenia i dobrze wymieszać. Następnie dodać plasterki jabłek. Całość delikatnie(...)pokryło każdy kawałek jabłka. Jabłka z ciastem przełożyć za pomocą łyżki do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Może to być keksówka (moja o wymiarach 31 x 12) lub okrągła forma o średnicy 18 lub 20 cm. Im mniejsza forma tym wyższe ciasto. Ponieważ ciasto ma lejącą konsystencje a jabłka są soczyste, formę dobrze jest postawić na tacy
Pani M - kuchnia smakowitamnie jeszcze ostatnim tchnieniem jesień. Z jabłecznikiem w roli głównej, który piekła zawsze moja babcia. Który kojarzy mi się z jesiennymi, sobotnimi popołudniami w ogrodzie, gdzie zawsze zbieraliśmy jabłka. Ciasto jest bardzo proste - poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony cukiernik. I szybkie wykonaniu. Zostawiam Was zatem z moim ostatnim jesiennym akcentem a ja wracam do pracy nad drugim numerem(...)natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy. Wygładzamy wierzch. Jabłka obieramy, kroimy na połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Na grzbiecie każdej połówki jabłka robimy pionowej nacięcia. Jabłka układamy na cieście nacięciem do góry lekko je wciskając. Posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy około 60 minut (aż do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygnie polewamy je lukrem przygotowanym
My simple kitchenwygląda na zdjęciach ;) Składniki na ciasto przekładamy do malaksera i miksujemy, aż powstanie gładka masa. W razie potrzeby podsypujemy mąką i zagniatamy. Ciasto przekładamy do lodówki na 2 godziny, lub zamrażarki na 20 minut. Schłodzone dzielimy na 3 cześci. Każdą z nich rozwałkowujemy, posypujemy migdałami i smarujemy konfiturą z róży (zostawiając pusty margines ciasta). Jabłka obieramy i wycinamy gniazda(...)nasienne. Kroimy je plasterki i układamy na cieście. Margines ciasta zawijamy na […] Artykuł Galettes z jabłkami i różą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog