udział w akcji Ciasto na Niedzielę . Postanowiłam wypróbować swój przepis, połączenie ciasta kruchego i ciasta ucieranego . W każdym razie wyszło bardzo smacznie :) Składniki zapiekane jabłka w cieście 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki 3 żółtka 2 jajka 8 jabłek(...)ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( tą od pieca czarną ) Jabłka obieramy kroimy na połowę , wycinamy środki w które wkładamy po parę suszonych żurawin. Jabłka kładziemy na ciasto , a pod spód żurawina . Posypujemy cynamonem jabłka. Wałkujemy drugą połowę ciasta i przykrywamy jabłuszka lekko dociskając. Pieczemy w 180 stopniach koło 50 minut. Po upieczeniu obsypałam
Różowa kuchniaŚwietne, proste i smaczne ciasto z jabłkami. Najlepszy jest kontrast pomiędzy kwasowością jabłek a słodyczą ciasta. Ciasto: mąka pszenna 250 g 1 bardzo małe jajko cukier 55 g 1 łyżeczka cukru waniliowego chłodne masło lub margaryna 125 g 2-3 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie : jabłka kwaskowe(...)nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Potem posypujemy cynamonem i trawą cytrynową, mieszamy. Tortownicę 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód przykrywamy ciastem i posypujemy mąką ryżową, lub bułką tartą. Na ciasto równomiernie rozkładamy plasterki jabłek, wszystko lekko dociskamy. Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Smaczne mojeidealnie współgrają ze sobą. Ciasto nie jest za słodkie i zapewniam, że każdy zachwyci się jego smakiem. U mnie cała porcja nie starcza na jeden dzień! (Tortownica o średnicy 18-20 cm) Ciasto: 340g mąki 80g masła/margaryny 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% (płaska) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wnętrze: 3 jabłka (średnie) 1 puszka(...)suszonej żurawiny ( Helio ) Dodatkowo: orzechy włoskie ( Helio ) suszona żurawina ( Helio ) Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zagnieść i wylepić nim boki oraz dno tortownicy. (Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować tłuszczem.) Ciasto odstawić do lodówki - na około 10-15 minut. W tym czasie umyte i obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki. Jabłka rozłożyć na schłodzonym cieście i posmarować
Di gotujePołączenie kruchego ciasta i prażonych jabłek chyba zna każdy i jak większość pewnie bardzo lubi, ale połączenie kruchego ciasta, prażonych jabłek i gałki zimnych lodów pewnie nie każdy miał okazję spróbować. Polecam więc pyszne ciasto, nasza wspaniałą szarlotkę z dodatkiem bardzo zimnych lodów !!! Nie ma nic lepszego, tego po prostu trzeba spróbować :) Składniki: 300 g mąki pszennej(...)się ze sobą i zagniatam ciasto. Owijam szczelnie w folię spożywczą i schładzam w lodówce najlepiej całą noc. Blaszkę o wym. 24x36cm wykładam papierem do pieczenia, zimne ciasto dzielę na dwie części, jedna trochę większa od drugiej. Większą część rozwałkowuję i układam w blaszce, na spód wysypuję rodzynki- fajnie wchłonęły sok z jabłek, a na rodzynki wykładam obrane
Ciasteczkowy PotwórBEZĄ LINK Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20) 247 kcal B 5 g W 18 g T 17 g Składniki: ciasto ▸ 3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸kostka miękkiego masła ▸4 żółtka ▸ pół szklanki słodzika/cukru ▸ 2 łyżki śmietany ▸ 3 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo ▸ 1.5 kg jabłek ▸ 2 szklanki orzechów włoskich(...)ciasto zagniatamy ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy na ciasto
zdrowo i aktywnieBEZĄ LINK Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20) 247 kcal B 5 g W 18 g T 17 g Składniki: ciasto ▸ 3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸kostka miękkiego masła ▸4 żółtka ▸ pół szklanki słodzika/cukru ▸ 2 łyżki śmietany ▸ 3 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo ▸ 1.5 kg jabłek ▸ 2 szklanki orzechów włoskich(...)ciasto zagniatamy ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. 2. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek. Formę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na spód placek. Nakłuwamy go delikatnie widelcem. 3. Orzechy wrzucamy do rondelka z rozpuszczonym masłem i słodzikiem/cukrem, chwilę smażymy. Ostudzone wykładamy na ciasto
Zdrowie i pysznie na talerzuPiernik uwielbiam, za kawą przepadam, a jabłka w cieście także smakują świetnie ;-) Dlaczego zatem tego wszystkiego ze sobą nie połączyć? ;-) Od kilku tygodni unoszą się w moim domu kawowe aromaty. A do filiżanki kawy najlepszy jest kawałek domowego ciasta również z dodatkiem kawy ;-) I oczywiście jabłuszka, pyszne i zdrowe :-) SKŁADNIKI: - 4 jaja - 3 szklanki mąki - 3/4 szklanki oleju(...)stopniowo miód, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, olej i kawę. Pianę ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana jest już gotowa, łączę ją z ciastem. Dodaję jabłka. Delikatnie mieszam i wylewam całość na blachę. Piekę ok. 45 minut w temp. ok. 170'C (termoobieg). Ciasto jest przepyszne! Puszyste, delikatne, a dodatek jabłek sprawia
Wielopokoleniowomiski, dodać margarynę i dobrze posiekać ze sypkimi składnikami, a następnie rozetrzeć w palcach. Dodać żółtka i śmietanę, zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Jabłka: 1,5 kg jabłek; cukier do smaku; 2-3 łyżki bułki tartej; 1 łyżka masła; cynamon do smaku; Jabłka(...)wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane ciasto kruche. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym na 180 st.C przez około
In my kitchenbitą śmietaną. Szarlotka koksowa na wyśmienitym kruchym cieście brzmi dobrze, prawda? Jeśli chodzi o kruche ciasto, to jest równie ważne w szarlotkach, jak i samo jabłkowe wypełnienie. Dzisiejsze ciasto jest super kruche i łatwe do przygotowania, ale przede wszystkim jest to ciasto bardzo smaczne. Przygotowanie ciasta kruchego Zagniatając kruche ciasto, posiłkuję się robotem stacjonarnym, który wykonuje pracę za mnie(...)soli Instructions Przygotowanie ciasta Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce miksera zagnieść ciasto w razie potrzeby gdyby ciasto nie kleiło się odpowiednio dodajcie odrobinę wody. Ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na około 40 minut lub dłużej. Ciasto można zrobić dzień lub tydzień wcześniej i przechować w zamrażalniku. Przygotowanie jabłek Obrane jabłka
SprawdzonaKuchnia.pldodaję śmietanę i zagniatam ciasto, które później owijam w folię i wkładam do lodówki. Zagniatanie kruchego ciasta najlepiej wykonywać szybko i sprawnie, wtedy ciasto nie nagrzewa się zbytnio od rąk, nie wymaga dosypywania mąki i jest smaczniejsze (nadmiar mąki sprawia, że ciasto jest suche i twarde). Obieram jabłka ze skórki, usuwam gniazda(...)około 20 minut (aż zaczną się rozpadać). Jabłka smażone Wyjmuję ciasto z lodówki, dzielę na 2 części większą i mniejszą (2/3 i 1/3). Rozwałkowuję większą część na placek o grubości około 5mm i wykładam blaszkę ciastem (tortownica o średnicy 25cm). Przekładam usmażone jabłka do wyłożonej ciastem formy. Rozwałkowuję mniejsza część i kroję
Gotuj Się Kto Możełyżki cukru 1 cukier waniliowy dodatkowo: 200 g płatków migdałowych 1/2 szkl bułki tartej 2 duże gruszki 1 duże jabłko 1 cytryna Przygotowanie: ciasto: Z mąki,zimnego masła,cukru,żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy kruche ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie odrywając po małym kawałku układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia(...)gotujemy!!!) Do mieszanki dosypujemy 100 g płatków migdałowych. Przygotowujemy gruszki i jabłka (można użyć samych gruszek albo jabłek) Gruszki i jabłko obieramy, kroimy w dużą kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Wykonanie: Kruche ciasto posypujemy bułką tartą. Na bułce rozkładamy równomiernie owoce i całość polewamy kremem waniliowym z migdałami (nie gotowanym!). Formę z ciastem wstawiamy
Bon appetit mon amie. Na jabłka wykładamy nasze grudki ciasta a la kruszonka. Jak zrobić a la kruszonkę? Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, dodajemy posiekane masło i żółtka. Wyrabiamy w dłoniach ciasto tworząc grudki a la kruszonkę (rozcierałam masło z cukrem i resztą składników). Schładzamy w lodówce lub od razu układamy ciasto na jabłkach. Uwaga! To nie jest typowa kruszonka(...)ciasto. Dlatego można z ciasta uformować kulę, schłodzić ją dobrze w zamrażalniku i zetrzeć ciasto na tarce. Nasz sero-jabłecznik pieczemy w nagrzanym piekarniku około 60-65 minut (ładnie zarumienione ciasto z wierzchu, ciasto należy obserwować piekarnik grzeje inaczej). Studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ja zawsze zostawiam jeszcze chwilę w wyłączonym zamkniętym piekarniku i dopiero go lekko uchylam. Ciasto
Słodkie okruszkiłączy z roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Kokosowe inspiracje na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy z kokosem: ciasto rafaello dla leniwych rafaello z wiśniami bez pieczenia kokosowy deser z truskawkami kokosowe ciasto z jabłkami ciasto kokosowe z rabarbarem Więcej inspiracji na moim Instagramie Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil
Kulinarne przygody GatityCiasto na maślance z truskawkami i borówkami Ciasto na maślance z truskawkami i borówkami, to idealny przepis na pyszne letnie ciacho. Tym razem upiekłam je w nieco innym kształcie, bo wykorzystałam formę z kominem do pieczenia babki. Tak więc wyszła mi piękna baba z owocami w środku. Ja dodałam borówki amerykańskie i truskawki, ale Ty możesz też dodać swoje ulubione(...)tutaj możesz go obejrzeć → Ucierane ciasta - Gatita w Pytanie na Śniadanie . Inne przepisy na ciasta z owocami Na moim blogu znajdziesz również inne pomysły na ciasta z owocami: Proste ciasto na maślance z owocami Biszkoptowe ciasto z borówkami amerykańskimi Szarlotka z bezą Ciasto na maślance z morelami i borówkami amerykańskimi Kokosowe ciasto z jabłkami Ciasto z gruszkami i masłem
Kulinarne przygody Gatityprzepis na ciasto migdałowiec bez pieczenia Ciasta i desery z migdałami – 10 propozycji! Migdały są składnikiem, który dodaje niepowtarzalnego smaku i chrupkości do wielu ciast i deserów. Ciasto migdałowiec to jedna z wielu możliwości! Oto kilka innych propozycji na ciasta i desery z migdałami, które z pewnością zadowolą każdego łasucha: Tarta migdałowa – to klasyczne ciasto z dodatkiem migdałów(...)prosta w przygotowaniu, a smakuje przepysznie. Makowiec z migdałami – to ciasto, które łączy w sobie smak migdałów i maku. Ciasto składa się z biszkoptu, który jest przełożony masą makową z dodatkiem cukru i mielonych migdałów. Ciasto jest bardzo aromatyczne i ma intensywny smak migdałów. Ciasto z jabłkami – to przepis na ciasto z jabłkami z migdałową kruszonką
Via GustoSzarlotki, jabłeczniki, któż ich nie lubi? chyba nie ma nikogo. Chwilę zakręciłam ciasto, posiekałam jabłka i ciasto gotowe do piekarnika. Potem ok. godziny pieczenia i zajadamy pyszny jabłecznik. Zapraszam do stołu. Ciasto z jabłkami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProste i szybkie ciasto ucierane na kefirze z jabłkiem i brzoskwinią. Idealne do kawy czy kubka mleka. Wyszło przepyszne, takie delikatne i wilgotne. Po prostu rozpływało się w ustach. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 ml kefiru 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego(...)przerywając miksowania wlewam olej i kefir. Następnie do masy wsypuję mąkę i na najniższych obrotach miksuję do połączenia składników. Jabłka i brzoskwinie obieram, kroję w kostkę i posypuję cukrem cynamonowym, mieszam. Tortownicę 26 cm wykładam papierem do pieczenia przekładam ciasto i na wierzch układam owoce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piekę przez 45-50 minut. Smacznego
magiczna kuchnia Kasisyropie, część została potarkowana z przeznaczeniem na szarlotki, a reszta delikatnie podprażona będzie świetnym dodatkiem do nadzienia naleśników czy też do ryżu:) JABŁKA NA ZIMĘ JABŁKA DO CIAST JABŁKA PRAŻONE JABŁKA W LEKKIM SYROPIE Artykuł Jabłka na zimę pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaSernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto kawowo - śmietankowe 40. Rolada z jabłkami 41. Ciasto biszkoptowe z galaretkami(...)Ciasto gargamel 44. Sernik przekładany ciastem kruchym 45. Sernik na petitkach według babci Marysi 46. Sernik z jabłkami 47. Ciasto Doroty 48. Ciasto Venus 49. Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 50. Piernik z drożdżami
kruche babeczkicukier waniliowy, mąkę, olej, śmietanę, proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką lub mikserem na gładką masę. Blaszka 25 cm x 30 cm Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki. Rozłożyć jabłka na cieście. Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut
Kuchnia Pokoleńtylko mąka musi być przesiana przez sitko, zmiksować obroty 3, 7 sekund Składniki muszą być wymieszane. Blaszkę o wymiarach 30 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Jabłka oskrobać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Rozłożyć jabłka na cieście. Na górę wyłożyć ciepły budyń. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec
Kuchnia Pokoleń