ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:54/956)

Prosty przepis na jabłecznik 52

smakiem i aromatem. W Polsce jest to jedno z ulubionych ciast, idealne na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjęcia urodzinowe. W tym artykule przedstawimy prosty przepis na jabłecznik na kruchym cieście, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Ciasto na jabłecznik Początek przygotowań to oczywiście ciasto, a dokładniej kruche ciasto, które nada naszemu jabłecznikowi wyjątkowy smak i konsystencję(...)przykrycie jabłek pozostałym ciastem. Możesz je pokroić na paski lub utworzyć kratkę – to zależy od Twojej wyobraźni i preferencji. Gotowe ciasto delikatnie skrop odrobiną wody i posyp cukrem. Ciasto jabłecznik wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż ciasto będzie złocisto-brązowe, a jabłka miękkie i soczyste. Gotowe ciasto

Ania i Marcin gotują
Ciasto budyniowo-jabłkowe 194

moich starych zapisków. Jest sprawdzony i nie raz wykorzystywany. Ciasto smakuje obłędnie. Taka niebiańska kremówka, tylko że z jabłkami.  Jeśli ktoś lubi - do jabłek może dodać cynamon.   (Duża blacha (*) ) Ciasto: 200g margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek(...)sztywno) pianą z białek. W między czasie ugotować budynie (na 1 litrze mleka, z cukrem)  3/4 ciasta wyłożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć kolejno: warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta.  Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopniach.  Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. (*) Ciasto robię z połowy proporcji składników

Di gotuje
Puszyste placuszki na maślance 386

olej do smażenia cukier puder do posypania       *** Do miski wsypujemy mąkę i sodę, mieszamy. Dodajemy maślankę, jajka, olej i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę *** *** Do ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy łyżką *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, powinno go być na około 1 cm wysokości. Gdy tłuszcz będzie

Blog z Apetytem
Kruche ciasto orzechowe z jabłkami, cynamonem i bezą. 288

dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy. Jabłka studzimy. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.  Gdy upłynie 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty): Białka ubijamy(...)całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy jabłka. Na jabłkach, równomiernie rozprowadzamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy

Smak mojego domu
SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK 146

Najlepsze jabłka to te jesienne. Świetnie będą smakowały w szarlotce. Dzisiaj taka z dużą ilością jabłek. Dokładniej z połówkami jabłek. Taka szarlotka jest przepyszna. Wypróbujcie sami. Polecam. Robi się ją szybko, a jest wyśmienita Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 170 g masła 100 g serka(...)dnie formy.  *Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy na cieście zostawiając odstępy między jabłkami. Posypujemy cynamonem dość obficie.  *Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy jabłka, dociskamy boki ciasta aby się zlepiły. *Pieczemy 40 minut w 170 st. *Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, dobrze mieszamy by nie było grudek. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem

Z Majeczką w kuchni
Jabłecznik bez spodu 149

Proste ciasto z jabłkami bez spodu to dobry sposób na wykorzystanie jabłek. Jeśli lubisz jabłeczniki na pewno(...)posmakuje. Jabłka łączy nieskomplikowane ciasto, coś pomiędzy francuskim Clafoutis, a ciastem naleśnikowym. Cienko poszatkowe jabłka układasz w foremce, zalewasz ciastem i do piekarnika. Każde dziecko poradzi sobie z tym ciastem. O smaku ciasta decyduje smak dobrych jabłek, dlatego proponuję szarę renetę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybkie ciasto biszkoptowe z jabłkami 5367

jego przygotowanie, można skorzystać z przepisów na tzw. szybkie ciasto, ekspresowe ciasto czy ciasto w 5 minut. Dziś w tym temacie podam wam przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z jabłkami . Składniki: ciasto: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - mały cukier waniliowy nadzienie(...)żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. Wtedy dodaję cukier i cukier waniliowy, i miksuję razem do uzyskania gładkiej błyszczącej masy. Dodaję powoli resztę składników na ciasto i mieszam je drewnianą łyżką. Jabłka przygotowuję wcześniej. Obieram je, dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Kroję każdą część na plasterki.  Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka

Kuchnia co dnia
Szarlotka na cieście kruchym 240

wiele osób to ciasto już piekło. Szarlotka była chwalona i chwalona i ja również podzielam zdanie moich poprzedników i też te szarlotkę chwalę... Cóż tu dużo mówić? To ciasto z jabłkami jest najpyszniejsze spośród wszystkich jakie do tej pory jadłam!!! Do upieczenia tej pięknej szarlotki zainspirowała mnie Dorotus , a autorką przepisu jest kolejna mistrzyni w pieczeniu Bajaderka Polecam(...)jedną część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć przygotowane jabłka i wyłożyć na nie rozwałkowaną drugą część ciasta (można zetrzeć na tarce). Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Szarlotkę lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Jabłka w cieście 133

Polecam również inne przepisy na racuszki:  Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną   Placuszki z jabłkami   Drożdżowe racuszki z rabarbarem   Twarogowe placuszki   Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą   Czekoladowe placuszki owsiane   Jabłka w cieście  Składniki (na 2-3 porcje): 1 duże jajko 150ml kefiru, jogurtu(...)kilka minut, w tym czasie obrać jabłka i za pomocą specjalnej rurki wyciąć gniazdo nasienne. Jabłka pokroić w 5mm krążki. Jeśli nie mamy takiej rurki, jabłko pokroić w krążki i następnie z każdego plastra wyciąć gniazdo nasienne.  Na patelni rozgrzać olej (ok 4-5 łyżek). Jabłka zanurzać z cieście z obu stron, wykładać na rozgrzany olej

Obiad gotowy
Kruche ciasto z gruszkami i jabłkami 176

ciasto przygotować dzień wcześniej, żeby farsz zdążył się związać. Ja zrobiłam ciasto tego samego dnia i farsz się rozlewał, ale i tak smakował świetnie. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½  szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżki kakao nadzienie: 1 kg gruszek 1 kg jabłek(...)barwnik spożywczy, dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków. Gruszki: Do następnej części ciasta dodać zielony i żółty barwnik spożywczy, ciasto niezbyt dokładnie wyrobić i uformować niewielkie kulki, które następnie wyciągnąć w kształt gruszek. Ogonki jabłek zrobiłam z goździków. Liście: Do ciasta dodać zielony i barwnik spożywczy, ciasto dokładnie wyrobić. Z ciasta formować kulki

Mama Gotuje
Jabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką 167

Jabłecznik na kruchych ciastkach z bezą i kruszonką Szybkie i nieskomplikowane ciasto z jabłkami na spodzie z pokruszonych ciastek, bezą i posypane kruszonką . Przepis powstał z konieczności zużycia dojrzałych jabłek no i niestety mąki akurat miałam tylko odrobinę. Starczyło na pyszną kruszonkę(...)spód poszły wszystkie nie dokończone ciasteczka z kilku otwartych opakowań . Szarlotka wyszła lepiej niż zwykle, myślę że to zasługa tych ciastek na spodzie, które wchłonęły nadmiar wilgoci z jabłek. Ciasto wyszło przepysznie dlatego też je polecam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI Suche ciastka 3 jajka 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki 3 łyżki miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru aromat

zielonacukinka
Tort makowo-jabłkowy 185

biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można chcieć więcej? Tort jest wilgotny, mało słodki i mało kłopotliwy. Czy nadal mam Was namawiać abyście(...)miksera z mieszadłem (u mnie K) i miksować do momentu aż składniki zaczną się jakby zbrylać. Ciasto skleić w kulkę, spłaszczyć zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować masę jabłkową i makową. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek do szarlotki (np. szara reneta) 3 łyżki cukru sok wyciśnięty z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu

moj przepis na
Ciasto kruche z jabłkami Polskie Młyny 130

Ciasto kruche z jabłkami Polskie Młyny Ciasto kruche z pysznej mieszanki Polskie Młyny  do wypieku ciasta z mąki Szymanowskiej, przekładane jabłkami oraz budyniem, w sam raz do porannej kawki. Składnik: ·        1 opakowanie ciasta kruchego Polskie Młyny ·        1 całe jajko(...)Wsypujemy do miski mieszankę ciasta kruchego, wbijamy jajko i dodajemy rozpuszczone masło. Całość ugniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. 2.    Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część wykładamy na dnie tortownicy 24 cm x 24 cm a do drugiej dodajemy kakao i ugniatamy, następnie chowamy do lodówki. 3.    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczach

Kulinarna Chwila
Placki z jabłkami czy jabłka w cieście 168

Placki z jabłkami, jabłka w cieście czy racuchy to nasz odwieczny dylemat, kiedy mamy ochotę na słodką kolację. Lubimy wszystkie trzy warianty, choć najsmaczniejsze zdaniem Starego Wielbłąda są racuchy wg przepisu Lulu ( przepis na racuchy z jabłkami wg  Lulu ) Jednak o wyborze decyduje zazwyczaj poziom naszego wygłodzenia, więc wczoraj padło na placki z jabłkami. Chciałabym(...)dziurką w środku). Każdy krążek zanurzyć w przygotowanym cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać gorące posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym *** Jeśli bardzo się śpieszę dodaję do ciasta całe jajka i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, zamiast ubijać pianę z białek. Ciasto jest nieco mniej puszyste, ale również bardzo smaczne. Uwaga: gniazda nasienne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata