świątecznym menu nie może zabraknąć przepisów z jabłkami. Domowe ciasto z tymi owocami kojarzy mi się z dzieciństwem i tradycjami. Pachnąca szarlotka stwarza wspaniały świąteczny nastrój. Moja propozycja tym razem to Ciasto jabłkowe z połówek jabłek . Składniki: ciasto: - 80dag mąki pszennej - 420g margaryny (u mnie roślinna) - 2 łyżka śmietany 18% - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 szklanki(...)ciasto. Dokładnie zagniatam. Tak przygotowane ciasto dzielę na dwie części. Jedna z nich musi być nieco większa od drugiej. Od niej zaczynam wałkowanie. Musi powstać prostokąt szerszy nisz nasza forma do pieczenia. Tak około 1-2 cm w każdą stronę, aby z nich utworzyć boki ciasta. Gotowy prostokąt przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta obsypuję cienką
Kuchnia co dniaPyszny i szybki deser! Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. U nas nie wytrzymał nawet jednego dnia SKŁADNIKI Ciasto na tartę przygotować z tego przepisu. 5-6 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki PRZYGOTOWANIE Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką i cukrem. Uformować walec i włożyć do zamrażalnika. Ciasto na tartę upiec, a następnie trochę przestudzić, dzięki(...) i nie zrobi się gliniaste. Podczas przygotowywania ciasta obrać jabłka, pokroić w plastry i smażyć 10-15 min., opcjonalnie można jabłka posłodzić, ale odrobinę! Na ciasto wyłożyć jabłka, a wierzch posypać startą kruszonką. Piec 10-15 min. w temperaturze 180º
zabawa smakiemSkąd ta nazwa? Nie mam zielonego pojęcia. Ale myślę, że żadna wiewiórka nie pogardziłaby ciastem z orzechami, jabłkami i rodzynkami :) No i w końcu od wiórków do "wiewiórków" nie daleka droga ;) Do zrobienia tego ciasta zainspirowały mnie bakalie bez konserwantów, lecz z dużą zawartością pokarmowego błonnika marki HELIO - polecam! :) Takie bakalie idealne są do wieczornego podjadania(...)mąki. Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa
Bon Appetit Małgorzatydawnych lat, wyszła kruchutka i aromatyczna, po prostu idealna. Polecam kwaskowe jabłka np. szarą renetę, świetnie współgrają ze słodkim ciastem. Właściwie, to robiłam ją na dwie tury: wieczorem przygotowałam kruche ciasto, wstawiłam do zamrażalnika i uprażyłam jabłka. Rano wystarczyło zetrzeć ciasto na tarce, położyć jabłka i upiec. Po obiedzie delektowaliśmy się delikatną i jeszcze ciepłą(...)proszkiem do pieczenia. Ze wszystkich podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalnika. Jeśli ciasto włożycie do lodówki, trzeba je będzie rozwałkować, to z zamrażalnika wystarczy zetrzeć na tarce. Wyjmujemy wieksza część (2/3) ciasta z zamrażalnika. Ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykrywamy
Mia Cucina Sofietasmakiem i aromatem. W Polsce jest to jedno z ulubionych ciast, idealne na różne okazje, od rodzinnych spotkań po przyjęcia urodzinowe. W tym artykule przedstawimy prosty przepis na jabłecznik na kruchym cieście, który z pewnością zachwyci Twoich gości. Ciasto na jabłecznik Początek przygotowań to oczywiście ciasto, a dokładniej kruche ciasto, które nada naszemu jabłecznikowi wyjątkowy smak i konsystencję(...)przykrycie jabłek pozostałym ciastem. Możesz je pokroić na paski lub utworzyć kratkę – to zależy od Twojej wyobraźni i preferencji. Gotowe ciasto delikatnie skrop odrobiną wody i posyp cukrem. Ciasto jabłecznik wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż ciasto będzie złocisto-brązowe, a jabłka miękkie i soczyste. Gotowe ciasto
Ania i Marcin gotująmoich starych zapisków. Jest sprawdzony i nie raz wykorzystywany. Ciasto smakuje obłędnie. Taka niebiańska kremówka, tylko że z jabłkami. Jeśli ktoś lubi - do jabłek może dodać cynamon. (Duża blacha (*) ) Ciasto: 200g margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1 kg jabłek(...)sztywno) pianą z białek. W między czasie ugotować budynie (na 1 litrze mleka, z cukrem) 3/4 ciasta wyłożyć do blachy wysłanej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć kolejno: warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. (*) Ciasto robię z połowy proporcji składników
Di gotujegotowego ciasta Zapraszam również na film z instrukcją krok po kroku. Wykonanie: Jabłka umyć i obrać ze skórki. Utrzeć na tarce o dużych oczkach. Utarte jabłka przełożyć do garnka i dodać do nich cukry oraz cynamon. Jabłka usmażyć, co jakiś czas mieszając. Do usmażonych jabłek dodać pokruszone orzechy i dobrze wymieszać. Gotową masę jabłeczną wyłożyć(...)Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na warstwę jabłek. Ciasto wyrównać łopatka. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st C przez około 15 -20 minut. Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika. Funkcja piekarnika góra – dół. Upieczone ciasto przestudzić na kratce. Jeśli jabłka troche stężeją roladę łatwiej będzie się zwijać. Kiedy zwijałam moja roladę jabłka
Pani M - kuchnia smakowitaolej do smażenia cukier puder do posypania *** Do miski wsypujemy mąkę i sodę, mieszamy. Dodajemy maślankę, jajka, olej i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę *** *** Do ciasta dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy łyżką *** *** Na patelni rozgrzewamy olej, powinno go być na około 1 cm wysokości. Gdy tłuszcz będzie
Blog z Apetytemdodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy. Jabłka studzimy. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. Gdy upłynie 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty): Białka ubijamy(...)całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na cieście rozkładamy jabłka. Na jabłkach, równomiernie rozprowadzamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy
Smak mojego domuNajlepsze jabłka to te jesienne. Świetnie będą smakowały w szarlotce. Dzisiaj taka z dużą ilością jabłek. Dokładniej z połówkami jabłek. Taka szarlotka jest przepyszna. Wypróbujcie sami. Polecam. Robi się ją szybko, a jest wyśmienita Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 170 g masła 100 g serka(...)dnie formy. *Jabłka obieramy, przekrawamy na połówki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy na cieście zostawiając odstępy między jabłkami. Posypujemy cynamonem dość obficie. *Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przykrywamy jabłka, dociskamy boki ciasta aby się zlepiły. *Pieczemy 40 minut w 170 st. *Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem, dobrze mieszamy by nie było grudek. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem
Z Majeczką w kuchniProste ciasto z jabłkami bez spodu to dobry sposób na wykorzystanie jabłek. Jeśli lubisz jabłeczniki na pewno(...)posmakuje. Jabłka łączy nieskomplikowane ciasto, coś pomiędzy francuskim Clafoutis, a ciastem naleśnikowym. Cienko poszatkowe jabłka układasz w foremce, zalewasz ciastem i do piekarnika. Każde dziecko poradzi sobie z tym ciastem. O smaku ciasta decyduje smak dobrych jabłek, dlatego proponuję szarę renetę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jego przygotowanie, można skorzystać z przepisów na tzw. szybkie ciasto, ekspresowe ciasto czy ciasto w 5 minut. Dziś w tym temacie podam wam przepis na szybkie biszkoptowe ciasto z jabłkami . Składniki: ciasto: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - mały cukier waniliowy nadzienie(...)żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno. Wtedy dodaję cukier i cukier waniliowy, i miksuję razem do uzyskania gładkiej błyszczącej masy. Dodaję powoli resztę składników na ciasto i mieszam je drewnianą łyżką. Jabłka przygotowuję wcześniej. Obieram je, dzielę na ćwiartki i usuwam gniazda nasienne. Kroję każdą część na plasterki. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka
Kuchnia co dniawiele osób to ciasto już piekło. Szarlotka była chwalona i chwalona i ja również podzielam zdanie moich poprzedników i też te szarlotkę chwalę... Cóż tu dużo mówić? To ciasto z jabłkami jest najpyszniejsze spośród wszystkich jakie do tej pory jadłam!!! Do upieczenia tej pięknej szarlotki zainspirowała mnie Dorotus , a autorką przepisu jest kolejna mistrzyni w pieczeniu Bajaderka Polecam(...)jedną część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć przygotowane jabłka i wyłożyć na nie rozwałkowaną drugą część ciasta (można zetrzeć na tarce). Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Szarlotkę lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem
In my kitchenPolecam również inne przepisy na racuszki: Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną Placuszki z jabłkami Drożdżowe racuszki z rabarbarem Twarogowe placuszki Pełnoziarniste jogurtowe placuszki z czekoladą Czekoladowe placuszki owsiane Jabłka w cieście Składniki (na 2-3 porcje): 1 duże jajko 150ml kefiru, jogurtu(...)kilka minut, w tym czasie obrać jabłka i za pomocą specjalnej rurki wyciąć gniazdo nasienne. Jabłka pokroić w 5mm krążki. Jeśli nie mamy takiej rurki, jabłko pokroić w krążki i następnie z każdego plastra wyciąć gniazdo nasienne. Na patelni rozgrzać olej (ok 4-5 łyżek). Jabłka zanurzać z cieście z obu stron, wykładać na rozgrzany olej
Obiad gotowy