ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:536/956)

Szarlotka - Pychotka 197

Dziadkom składam najserdeczniejsze życzenia. A na osłodę mam dla Was jeszcze cieplutką szarlotkę :) Składniki: ciasto - 11 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 14 łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 budyń(...)ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek, wodę oraz ocet. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczony i wystudzony przekrawamy na 3 części. Gdy biszkopt się piecze możemy zabrać się za masę jabłkową. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce. Wkładamy

Zainspirowana w kuchni
Brak tytułu 176

PRZEKŁADANIEC składniki:  50 dag maki 2 jajka 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru. Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15 minut. Jabłka: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe lub inne Jabłka obrać, zetrzeć na tarce - na dużych oczkach - rozsmażyć. Galaretki rozpuścić(...)jabłek, zamieszać i zostawić. Tężejące jabłka ( około 3/4 jabłek )wyłożyć na placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę. Krem śmietankowy -  ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowca Dr Oetkera. Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na placek - przykryć. Polać polewą, też użyłam polewy Dr. Oetkera. Gotowe ciasto wyszło tak - przepraszam, że nie porcja, ale to wypiek na ślubowanie

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto z budyniem i owocami 93

mnie kwaśna czarna porzeczka i słodka truskawka. Można użyć owoców jakich się chce, świetnie sprawdzą się brzoskwinie czy jabłka. Owoce mrożone czy ze słoika to nie przeszkoda, Ja akurat miałam czarną porzeczkę ze słoika i mrożona truskawkę. Ciasto jest naprawdę pyszne. Na blaszkę o wymiarach 39x 27 cm Na ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki (poj.250 ml) 4 żółtka

Krylowa Kuchnia
Gryczana tarta ze śliwkami 178

bardziej kruche, a smak trochę inny niż zwykłego na białej mące. Do gryczanej wersji zatem świetnie pasują śliwki lub jabłka. Gryczaną szarlotkę też wspominam ze smakiem, więc kiedyś Wam ją zaprezentuję. Składniki na formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 250g mąki gryczanej 125 g masła 4 czubate łyżki cukru (ok. 70g) 1 jajko Dodatkowo: 500g śliwek 2 łyżki trzcinowego

Fabryka pomysłów
Torcik z musem jabłkowym, ptasim mleczkiem, powidłami i prażonym kokosem 187

Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę około(...)Gęsty mus wykładam na biszkopt.  3. Ptasie mleczko. Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. 142

odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać margarynę. Dokładnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i uformować wałek. Następnie pokroić wałek na kilkanaście części. U mnie wyszło 17 małych kawałków. Z każdego kawałka

Agusiowe smakołyki
Szarlotka jaglana 192

pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć 2/3 jej objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru. Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym

Czerwień i błękit
Jabłecznik z bitą śmietaną ---- Torta di mele con panna montata 165

Składniki 3 jajka 50 g. mąki pszennej 20 g. mąki  ziemniaczanej 1/3 szk. cukru Masa jabłkowa         składniki 1 kg jabłek winnych 2 - 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe  Bita śmietana Składniki 500 ml śmietany kremówki 36% 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody dodatkowo : 1 tabliczka czekolady deserowej,wiorek(...)boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wykonanie masy jabłkowej Obrane i pokrojone   jabłka wkładamy wraz z cukrem do garnka,  i mieszamy..Następnie wszystko  zagotowujemy i dusimy

w mojej kuchni
Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową 193

szklanki tartych jabłek *500 ml śmietany kremówki *2 zagęstniki do śmietany *1 cukier wanilinowy *1 galaretka czerwona Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do małej prostokątnej(...)formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia na dwa placki. wierzch i przełożenie Kisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka i odciśnięte z nadmiaru soku (na tarce z grubymi otworami) i wymieszać.Blat biszkoptu włożyć do tortownicy

Mix smaku
Rolada biszkoptowa na Święta Bożego Narodzenia. 132

takich jak: czerwona porzeczka i jagody.  Oryginalny Sok ZIMA znajdziecie w dwóch smakach: - Jabłko, imbir: polecany jako naturalny grzaniec, można go spożywać na ciepło i na zimno, w jesienne i zimowe wieczory szybko podniesie temperaturę naszego ciała, a imbir jest wskazany w okresie przeziębień. - Jabłko, imbir, cynamon,goździki: sprawdzi się super teraz w okresie przedświątecznym, jest to naturalny grzaniec(...)minut, na słomkowy kolor. Grzanie piekarnika: dół Roladę zwiń w rulon, póki jest ciepła, owiń ściereczką i odstaw do wystygnięcia. Masa: - 330 ml Oryginalny Sok ZIMA (jabłko- cynamon-goździki) lub Oryginalny Sok ZIMA (jabłko -imbir) - 2 galaretki cytrynowe - 250 ml serka mascarpone - 200 g zamrożonych czerwonych porzeczek, malin, jeżyn lub jagód Galaretki rozpuść w 100 ml wrzątku, dodaj

SMYKWKUCHNI
Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 203

gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast.    Powidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l):  2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon(...)rozpadną i zaczną gęstnieć wtedy częściej mieszamy. Pod koniec smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami

SzczyptaSmaQ
Racuchy z twarogiem 103

minut, aż uzyskam jasną pianę. Następnie wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki. Do ciasta wrzucam rozkruszony twaróg i całość mieszam za pomocą łyżki lub szpatułki. Możesz też całość zmiksować mikserem. Ciasto na racuchy z twarogiem jest już gotowe. Prawda, że prosto i szybko? Ja dodatkowo dodałem owoce borówki . Warto dodać ulubione owoce(...)oleju . Pamiętaj, aby nie dolewać tłuszczu podczas gdy właśnie smażą się racuchy. Zmienia to temperaturę smażenia i racuchy mogą wchłonąć tłuszcz. Do ciasta na racuchy możesz dodać ulubione owoce . Ja bardzo lubię borówki, jagody, wiśnie, banany oraz jabłka. Racuchy smakują doskonale na ciepło oraz po ostudzeniu . Gdy zastąpisz mąkę pszenną mąką owsianą lub kokosową, to otrzymasz racuchy bezglutenowe . Czekam

Ania gotuje
Drożdżowy placek z jabłkami i kruszonką 86

drożdże zaczęły pracować. Jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do garnka, polewamy sokiem cytrynowym, dodajemy cukier i podgrzewamy aż zmiękną, ale nie rozpadną się. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy resztę składników - jajko, olej lub masło, przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Tak naprawdę wystarczy porządnie(...)dość cienką warstwę. Posypujemy dwoma łyżkami bułki tartej i wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy kruszonką z wymienionych składników - ja wkładam je wszystkie do małej miseczki i po prostu mieszam widelcem. Ewentualnie dodaje troszkę więcej mąki, jeśli nie ma właściwej sypkiej konsystencji. Po upieczeniu jest maślana, chrupiąca i delikatna. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około

Kronika Piekarnika
Czekoladowe pierożki pieczone z musem jabłkowym. 198

łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , następnie prażyć na patelni do odparowania soku(...)mieszając co chwilkę .Obficie skropić sokiem z cytryny, co zapobiegnie brązowieniu musu.Ja lubię kwaskowaty mus,jeśli lubicie słodkie proszę dodać cukier . Po przestygnięciu musu z lodówki wyjmujemy ciasto , dzielimy na mniejsze porcje ,rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka ,podobnie jak na klasyczne pierogi i nakładamy na środek mus jabłkowy,następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Ladylaura.
Ciasto jabłkowo-budyniowe z orzechami 522

budyniową i podprażonymi orzechami to doskonałe ciasto nie tylko na niedzielny poczęstunek. Świetnie też sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach czy świętach. Biszkopt kakaowy 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki 2-3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (ok. 6-7 sztuk) 2 galaretki cytrynowe

Smaki Na Talerzu