ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:527/956)

Piersi z kaczki z jabłkami w sosie z czerwonego wina 174

Soczyste i delikatne piersi z kaczki z chrupiąca skórką to eleganckie danie na szczególne okazje lub niedzielny obiad. Wyjątkowo smakuje ze smażonymi jabłkami i sosem

Oryginalny smak
Jabłkowo-orzechowe cudo 233

cudo powstało z pomieszania dwóch przepisów i jak dla mnie jest jednym z ulubionych ciast. Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5 dużych kwaskowatych jabłek 1 galaretka agrestowa 3/4 szklanki cukru Masa orzechowa: 200 g orzechów włoskich 200 ml śmietany kremówki(...)mąkę z proszkiem i kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pokroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Do jabłek wsypujemy cukier i prażymy mieszając co jakiś czas przez

Na Ciasteczkowych Papierach
NALEŚNIKI A'LA SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ 111

zwykłych naleśników powstał deser a'la ciasto, który można pomylić z szarlotką 😉 Deser należy do dość słodkich, a to ze względu na bezę, której nie da się odchudzić z cukru, bo po prostu nie wyszłaby. Dlatego zrezygnowałam z posłodzenia naleśników oraz nadzienia jabłkowego, a jedynie dałam go do kruszonki. Jeżeli Wasze jabłka są bardzo kwaśne to również możecie posłodzić(...)mlekiem i wodą mineralną. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 15 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Nadzienie: Jabłka obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
Placuszki z jabłkami 123

pieczenia oraz cukrem i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Obieram jabłka ze skórki (albo i nie), kroję je w niewielkie kawałki i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Wylewam trochę oleju na patelnię i ją rozgrzewam, smażę placuszki z obu stron na wolnym ogniu

Gotuj Się Kto Może
Szarlotka cytrynowa z nutą cynamonu 162

zmiksować. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Zarobić gładkie ciasto. Tortownicę o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Pozostałą część schłodzić na czas przygotowania nadzienia. Dodatkowo: 1 słoik jabłek prażonych 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie cukru waniliowego Jabłka umieścić w garnku i  podgrzać, dodać cukier, cynamon(...)galaretkę. Mieszać, cały czas podgrzewając, aż galaretka się rozpuści. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na wylepioną tortownicę. Wyjąć pozostałe ciasto z lodówki i rozwałkować na kształt tortownicy. Przykryć nadzienie i zlepić brzegi. Nakłuć dokładnie widelcem. Piec 60 minut w 180*C. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
pyszne podsmażane pierogi ziemniaczane z twarogiem i pieczarkami... 180

solą, wlać olej i w trakcie mieszania hakiem wlewać gorącą mocno wodę około 3/4 litra, zależy ile mąka wody wchłonie, wyrabiać z kilka minut na jednolite gładkie zwarte ciasto, kulę zawinąć w worek foliowy na 15 minut, kule podzielić na 3 porcje, na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować cienki placek i szklanką wykrawać krążki, na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać(...)solą i olejem, po wypłynięciu gotowac z 3 minuty, wyjmować cedzakiem i opłukac pod zimną wodą, podawać podsmażane na domowym smalcu ze skwarkami, jabłkiem, cebulą i czosnkiem lub z czym się lubi - pyszne, delikatne ciasto pierogowe z aromatycznym farszem............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść? 102

możesz cieszyć się ich doskonałym smakiem i masz pewność, że są dojrzałe. Owoce, które możesz spożywać przez cały rok to zdecydowanie jabłka oraz gruszki . Są bogate w wiele witamin. Wykorzystasz je w łatwy sposób do soków, ciast, do obiadu, czy do sałatek. >> Zobacz też: Ice tea – orzeźwiający przepis na herbatę mrożoną w 3 odsłonach Pyszne sezonowe warzywa i owoce(...)kalendarz W styczniu, lutym oraz w marcu najlepiej spożywać takie owoce jak: jabłka, gruszki, ananasy, mandarynki, grejpfruty, suszone owoce, mango, pomarańcze, awokado, cytryny. Kupując je w sezonie, możesz zjeść ich mniej, dostarczając swojemu organizmowi najwięcej witamin i minerałów. Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę, seler, ziemniaki, sałatę lodową

Rozdomowiona
Szarlotka z orzechami 113

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Otrzymaliśmy więc skrzynkę jabłek. I zgadnijcie, jaka była nasza pierwsza myśl… Szarlotka! Oto nasze spojrzenie

CRAVEmonkey
Brzoskwiniowe róże 254

Kiedyś natknęłam się w internecie na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłek. Stwierdziłam jednak, że skorzystam z leżących w domu brzoskwiń i to je właśnie przygotowałam w cieście francuskim. Składniki: Płat ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i posypujemy cukrem z prawdziwą wanilią. Dzielimy wzdłuż szerszego boku na 10 części.  Brzoskwinie myjemy, dzielimy na ćwiartki a następnie

Kuchnia w czekoladzie
Muffinki z orzechami laskowymi 140

złego” cholesterolu (LDL), dzięki czemu wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i krążenie więc nie da się ukryć, że ma znakomite właściwości zdrowotne. Składniki: Ciasto na babeczki: - 200g mąki pszennej tortowej - 100g musu z jabłek - 70g drobnego cukru trzcinowego - 50g mielonych orzechów laskowych - 40g oleju laskowego Oleje Świata - 100ml wody - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchenne Wariacje
Szarlotka sypana migdałami 111

Szarlotka sypana albo ciasto dla leniwych.:) Myślę, że ta druga nazwa doskonale pasuje, bo zbyt dużo pracy nie trzeba włożyć aby upiec to pyszne ciasto. Tak, tak moi drodzy nie dość, że nie trzeba się zbytnio napracować to jeszcze jest niezłym ciachem:))) Jedyna poważna praca to obranie i starcie jabłek a reszta to sama przyjemność. Mieszamy wszystkie sypkie składniki(...)pieczenia( tylko dno) Jabłka mieszamy ze szczyptą cynamonu, sokiem z cytryny i cukrem. Masę z sypkich produktów dzielimy na 3 części. Jedną z części wysypujemy na dno równomiernie rozprowadzamy, wykładamy połowę jabłek. Posypujemy drugą warstwą sypkich produktów, wykładamy jabłka i ostatnia warstwa sypka. Zimne masło ścieramy na tarce z dużymi oczkami na wierzch ciasta. Dodatkowo posypujemy migdałami

gotuj ze mną
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #19 Najlepsze ucierane z malinami i kruszonką 290

ciacho z malinami, ponieważ mam je jeszcze pod ręką, ale wy możecie skorzystać z jakichkolwiek innych owoców. Mogą to być jabłka czy gruszki, pojawiające się już truskawki czy nawet wiśnie z kompotu (ale odsączone). Samo ciasto wychodzi idealne i nie ma na nim nawet śladu zakalca, jest puszyste i jednocześnie nie jest suche. Serdecznie polecam!!! Ciasto ucierane z malinami

Relaxtime
Krucha szarlotka 150

margaryny/masłacukier waniliowy2 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 łyżki śmietanyJabłka:2 kg jabłek1 cukier waniliowy1 łyżka bułki tartej1 łyżka cynamonuSposób wykonania: 1. Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części, Jedną wyłożyć na blaszkę. 2. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach (lub na cieniutkie plasterki). Lekko odcisnąć sok i wymieszać z bułką tartą i cukrem waniliowym(...)Wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i upiec w 180 st. C do zrumienienia (ok. godzinę)3. Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy 175

posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy. Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą.  Najsmaczniejszy mocno schłodzony.  Dekoracje do tortów i ciast  kupicie w  Cukieteria  prawdziwy raj dla miłośników słodkich wypieków. Składniki: Tortownica(...)szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 15 dag surowych pistacji-nie solonych! 120 ml oleju 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 cytryna Warstwa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek 2 galaretki  agrestowe Dr.Oetker 2 łyżki cukru ½ szklanki wody Krem czekoladowy: ½ litra śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: Mielone

Wanilia i Kardamon
Mini-Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) 303

domieszką aromatycznego cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie odmówić... Mini - Szarlotki (Babeczki z Jabłkami) - Składniki: 200 g mąki pszennej100 g masła (schłodzonego)1/3 szklanki cukru2(...)koniec duszenia dodajemy cynamon i cukier (jego ilość zależy od słodkości jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.Ciasto:Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę śmietany. Masę dzielimy

Słodka Strona