Mokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru i uzyskałam lekko kwaskowy smak. Wyśmienite do kawy
To co kochamMokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam
To co kochamkonsystencją nawiązuje do trocin, a smakiem? No cóż...całość jest lekka, delikatna, orzeźwiająca. Dodatkowym plusem będzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej(...)pieczenia szczypta soli masa budyniowa: 0,5 litra mleka opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać po jednym żółtku
na moim stole...przepisem na rewelacyjne ciasto Jesienna Fantazja. Jest to jedno z najpyszniejszych ciast jakie ostatnio robiłam. Składa się z cienkiego biszkoptu, masy jabłkowej, ciasteczek karmelizowanych, masy budyniowej i orzechów. Smaki niesamowicie ze sobą współgrają tworząc na prawdę wspaniałą całość. Tego ciasta po prostu trzeba spróbować. Tradycyjnie zapraszam Was na film z wykonaniem ciasta SKŁADNIKI ***proporcje są na dużą(...)suchego patyczka. Biszkopt studzimy. JABŁKA 2 kg jabłek obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy ok 15 min na masę-mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Dodajemy sok z cytryny i 2 galaretki cytrynowe. Dokładnie mieszamy i gorąca masę jabłkowa wykładamy na biszkopt. Na gorące jabłka wykładamy warstwę ciasteczek karmelizowanych z cynamonem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuoczyścić również jabłka i gruszki, które zamierzasz obrać, pokroić albo poddać obróbce termicznej. Podczas obierania z pewnością przeniesiesz bakterie znajdujące się na powierzchni owoców na jadalną część. Obróbka cieplna natomiast nie zawsze pozwoli pozbyć się wszystkich znajdujących się na owocach pestycydów. Czy surowe jabłka i gruszki mają więcej witamin? Jeśli chcesz wprowadzić do swojej diety jabłka, gruszki(...)Czas na pomysły, jak wykorzystać owoce takie jak jabłka lub gruszki do posiłków przygotowywanych na słodko. Najprostsze przetwory owocowe uzyskasz, karmelizując gruszki na patelni wraz z roztopionym cukrem trzcinowym lub piekąc jabłka w piekarniku, aż zmiękną i nabiorą przyjemnego aromatu. Tak przygotowane owoce świetnie nadają się jako dodatek do ciast, deserów lodowych, słodkich placków albo naleśników. Warto wiedzieć
Słodkie okruszkizeszyty z przepisami, aby sobie odświeżyć jakieś fajne danie. Tym razem padło na pyszną, zapomnianą szarlotkę na kruchym cieście, z aksamitnym kremem. Zaletą jej jest to, że można, a nawet trzeba, przygotować ją dwa, a nawet trzy dni przed podaniem. Ciasto bowiem wymaga czasu, aby masa jabłkowa mogła w niego wniknąć i lekko spulchnić. Szarlotka warta grzechu 😉 Polecam(...)Formę o wymiarach 22x27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Włożyć do nagrzanego do 200° C piekarnika. Piec przy funkcji góra-dół do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu ciasto pozostawić do całkowitego wystudzenia nie wyciągając z formy. Nadzienie: -1 kg jabłek (antonówki lub szara reneta ) -15 dag cukru pudru
Kulinarne przemysleniaMoja ulubiona wersja makowca 🙂 Składniki jajka 8 szt mak 30 dkg jabłka 60 dkg cukier puder 30 dkg margaryna 1 kostka proszek do pieczenia 1 łyżeczka orzechy włoskie 5 … Czytaj dalej Ciasto Japoniec
czarrna od kuchniMoja ulubiona wersja makowca 🙂 Składniki jajka 8 szt mak 30 dkg jabłka 60 dkg cukier puder 30 dkg margaryna 1 kostka proszek do pieczenia 1 łyżeczka orzechy włoskie 5 … Czytaj dalej Ciasto Japoniec
czarrna od kuchnimisce wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, cukier puder, szczyptę soli, imbir, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Jabłka i marchewki obrać, zetrzeć na tarce. Wymieszać z olejem i jajkami. Dodać suche składniki oraz rodzynki. Wymieszać. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 20 minut w 190 stopniach
Moja Galeria Smakusię zdecydować co z nich zrobić. Wybór padł na maślane ciasto. Uwielbiam wypieki na maśle. Są takie aromatyczne! Ciasto na maśle z czerwoną porzeczką to typowe ciasto ucierane. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę, a potem dodaję jajka. Maślana masa jest bardzo puszysta. Nic dziwnego, że to ciasto jest takie mięciutkie. Dodałam sporo cukru i dobrze zrobiłam(...)moje ulubione. Zwłaszcza w sezonie sprawiają mi tyle przyjemności. To takie wspaniałe iść do lasu po jagody, albo do ogrodu zerwać jabłka , maliny czy śliwki , a za godzinę cieszyć się pachnącym i świeżo upieczonym ciastem. Maślane ciasto z porzeczką 10 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm Składniki: 200 g masła, temperatura pokojowa 250 g cukru 3 jajka
codojedzeniacynamon do posypania Jajka rozbełtać z cukrem, dodać mleko jedno i drugie, następnie dodać sodę i proszek do pieczenia i mąki tyle by ciasto było dość gęste do nakładania łyżką. Na koniec dodać starte na tarce jabłko. Wymieszać i smażyć niewielkie placuszki. Jeszcze gorące posypać cukrem i odrobiną cynamonu
Gotowanie jest łatwedrożdży. Czas ich przygotowania to kilka minut, a ciasta jest bardzo wydajne. Polecam wypróbować mój przepis- warto :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI -2 szklanki mąki pszennej -1 szklanka mleka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -3 łyżki cukru -1 duże jabłko Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki(...)trochę mąki, mleko, trochę mąki. Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko. WAŻNE: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki. Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumożna upiec ciasto nie mając piekarnika? Wystarczy dobra patelnia z pokrywką. Dziś przepis na bezmleczne ciasto z owocami i niewielką ilością sody. Składniki: spód: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu łyżka powideł śliwkowych (opcja) Na patelni(...)cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę a w tym czasie robimy ciasto. Ciasto można zrobić ze śliwkami jak to moje lub bez owoców. Zamiast powideł można też dodać jedno starte jabłuszko lub jakiś kwaśny dżemik
prawdziwe jedzenieJonaprince. To owoce kruche, soczyste i słodkie. Są pyszne na surowo, ale nadają się też do pieczenia, na mus, dżem lub do ciasta . Dzięki temu, że w okresie dojrzewania noce w regionie są chłodniejsze niż gdzie indziej jabłka grójeckie lepiej się wybarwiają i są smaczniejsze. Są też zdrowsze, ponieważ więcej barwnika w skórce i pod nią oznacza większą zawartość
Smaczna PyzaSkładniki na ciasto: 3 żółtka 3 łyżki wody 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g stopionego masła 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml mleka Do posypania:1 opakowanie Śmietan-Fix Masa jabłkowa:1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku Składniki na bezę:6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 25 x 30 cm (fot.1). Wygładzić powierzchnię. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do garnka, dolać około 100 ml wody i chwilę zagotować
Świat Ciasta