składniki ciasto * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 2 szklanki mąki * 100 g mielonych orzechów * 600 g jabłek * 1/2 szklanki oliwy * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka sody oczyszczonej polewa czekoladowa * 1 mleczna czekolada * 60 g margaryny * 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanego Sposób wykonania Jabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Białka ubić na sztywno, dalej(...)mieszać przesianą mąkę, oliwę, mielone orzechy oraz jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć ciągle podgrzewając. Gorącą polewę wylać na przestudzone ciasto. Udekorować według uznania
Mix smakumięciutkie. Puszyste ciasto z truskawkami idealnie nadaje się jako deser do popołudniowej kawy w leniwe niedzielne popołudnie. Jako, że sezon w pełni do ciasta dodałam truskawki, ale mogą to być dowolne inne owoce: jagody, rabarbar, jabłka śliwki, to co akurat mamy pod ręką. Można również wykorzystać owoce mrożone. Przepis otrzymałam od mojej mamy, która wielokrotnie go używała, zwłaszcza latem(...)śmietany wsypujemy powoli mąkę, cały czas miksując na wolnych obrotach. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy, nie za długo gdyż straci sprężystość i będzie bardziej twarde po upieczeniu. Ciasto wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 23×26 cm) przykrytą papierem do pieczenia. Na cieście układamy owoce (miałam dość drobne truskawki, więc dałam je w całości, większe można przekroić na pół
e-PrzepisyKulinarneszklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę jabłkową: 1,5- 2 kg jabłek 2 galeretki cytrynowe łyżeczka cynamonu opcjonalnie cukier - w zależności jak bardzo słodkie ciasta lubimy (u mnie były to 3 łyżki) Składniki na bitą śmietanę: 2 śnieżki 2 śmietan-fixy 1 łyżka żelatyny Przygotowanie(...)pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika. 2. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na dżem przez jakieś 15-20 min, dodajemy cynamon, galaretki w proszku i cukier - dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez jakieś
charlotte gotujemaślaną kruszonką 😍 U mnie na górze ciasta wylądowała kruszonka. Ale jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę niż moja, równie dobrze możecie ominąć przygotowanie kruszonki, a kruche ciasto podzielić sobie na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, a drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach na górze szarlotki (na budyniu). Będzie szybciej, łatwiej i równie smacznie 😉 Ciasto nie jest mocno słodkie, (łasuchom polecam(...)Warstwa z jabłek: Użyłam słoika prażonych jabłek o pojemności 800 ml. Jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy, wsypujemy 1 galaretkę o dowolnym smaku (u mnie pomarańczowa) i 1 czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy, podrzewamy całość 2-3 minuty i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Kruszonka : z tego przepisu Wykonanie: Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy i przekładamy
Walijskie PichcenieProste do zrobienia ciasto. Biszkopt 6 jajek 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 niepełna łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny Przełożenie 2 kisiele czerwone 6 łyżek cukru 1 i 1/2 szkl. tartych jabłek Wierzch 500 ml śmietany kremówki 2 zagęstniki do śmietany 1 cukier wanilinowy 1 galaretka czerwona Oddzielić białka jaj od żółtek(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej magiczną pastą .Piec w temp.180 stopni około 30 min.Ciasto wystudzić, a następnie przekroić na dwa placki. Kisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka na tarce o grubych oczkach i odciśnięte
Moje domowe kucharzeniemasłami i innymi piekarnikami. Dodatkowo znalazłam nadmiar ciemnego ryżu i orzechów, które co prawda mam w planie wykorzystać (do ciasta), ale nie ma chętnych do obierania ich. Może w weekend się przemogę. Składniki: 3/4 szklanki brązowego ryżu 3 jabłka 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego garść obranych orzechów włoskich 1 łyżka miodu szczypta cynamonu (przepis na 3 porcje) Ryż gotujemy
Kardamonovymąki 3 dag drożdży 1 jajko 1/2 szkl śmietany Przygotowanie : 1. Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. 2. Następnie rozwałkować i wycinać zwykłą szklanką kółka. 3. Na każde kółko kłaść kawałek jabłka i sklejać jak pierożki. 4. Piec w 180st. C do zrumienienia. 5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
charlotte gotujekokosowe 4 kromki ciemnego pieczywa 4 bułki z mąki pełnoziarnistej Ciecierzyca z puszki 100 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim Kawałek sera pleśniowego Opakowanie drożdży instant Jabłko Gruszka Cytryna Mały seler Pietruszka Średniej wielkości ziemniak Ogórek Garść pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł(...)raty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce
Niedzielny kucharznaprawdę bułeczki z ciasta na pączki, to doskonała propozycja osób, które unikają dań smażonych. Jak upiec pączki w piekarniku? Przygotowanie ciasta na mini pączki z piekarnika jest dokładnie takie samo, jak do pączków smażonych. Po wyrośnięciu ciasto na pączki pieczone nie wymaga już wyrabiania. Wystarczy wyłożyć ciasto na blat i wykroić krążki. Do ciasta na mini pączusie z piekarnika(...)zatem nazwać je złotym środkiem. Pączki z marmoladą, pączki z czekoladą, pączki z powidłami czy karmelem. Takie mini pączusie możesz nadziać też jabłkami lub serem. Będą naprawdę pyszne! Pieczone mini pączki z kremem budyniowym Składniki: Ciasto: 2 i pół szklanki mąki pszennej 120/130 ml ciepłego mleka 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 4 – 5 łyżek roztopionego masła
Kuchnia Na WypasieCiasto jest rewelacyjne, gościło już u mnie kilka razy, ale jeszcze nie miałam wtedy bloga, więc nie mogłam go zaprezentować. Teraz gdy wersja z jabłkiem znana jest już chyba każdemu, postanowiłam ją zmodyfikować i zamiast połówek jabłek, dałam połówki soczystych słodziutkich gruszek. Owoce się nie rozpadły, za to stały się miękkie i delikatne, dodatek serka waniliowego do ciasta nadaje
Gotowanie...to proste !Składniki dobrze posiekać i rozetrzeć w palcach. Następnie dodać żółtka i wodę i zarobić szybko kruche ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 2 godziny do lodówki. Składniki na nadzienie jabłkowe: 5-6 średniej wielkości jabłek; około 6 łyżek cukru kryształu; cynamon do smaku; 1 czubata łyżka masła; Jabłka obrać i zetrzeć(...)momentu, aż jabłka się lekko uprażą. Następnie dodać cukier i chwilkę smażyć, do chwili aż cukier w jabłkach się rozpuści. Nadzienie jabłkowe przestudzić. Foremki na tartaletki o średnicy 9 cm wysmarować masłem i oprószyć lekko tartą bułką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykrawać krążki foremką - tartaletką..Następnie foremkę wylepić krążkiem ciasta, nałożyć nadzienie jabłkowe, posypać cynamonem. Wyciąć foremką kolejny
In my kitchenSkładniki na ciasto ciemne: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki(...)mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części. Masa jabłkowa: jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć
Pychotkaaatakie racuszki drożdżowe z gruszkami chętnie sięgam co jakiś czas w kuchni. Ciasto jest wspaniałą bazą do innych owocowych farszów, np. z bananami, malinami, jabłkami. Przygotowuję je także z suszonymi owocami, najczęściej wybór pada na rodzynki, suszoną żurawinę, miechunkę (lekko kwaskowa) lub suszone daktyle i figi. Ostatnio powstała nawet wersja wytrawnych placuszków – z mrożoną kukurydzą, wyszły bardzo smaczne(...)cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut. W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach gruszkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut. Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły. Podawaj od razu
Zasmakuj Kuchnigóry. Dociąż spód tarty, aby się nie odkształciła w trakcie pieczenia. (Do dociążenia spodu tarty możesz użyć kawałków jabłka czy ziemniaka, lub suchego grochu) Wstaw do piekarnika na 15 min, po tym czasie usuń papier wraz z "dociążeniem". Wylej na ciasto masę na bazie serka mascarpone i piecz kolejne 10-15 min, aż do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu
Rusty Fork