Składniki na ciasto mąka pszenna, 300g masło lub margaryna, 150g jajko, 1 sztuka cukier waniliowy, 30g Składniki na kruszonkę mąka pszenna, 8 łyżek masło, 4 łyżki olej, 2 łyżki cukier, 3-4 łyżki Dodatkowo jabłka, 1 kg cynamon, 1 łyżeczka Przygotowanie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi(...)oczkami. Dodajemy cynamon i przekładamy na patelnię. Jeśli jabłka są mocno kwaśne, możemy je delikatnie dosłodzić. Smażymy jabłka do miękkości.Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy masło, jajko i cukier waniliowy. Całość siekamy, potem szybko wyrabiamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie smarujemy foremki odrobiną margaryny. Używamy do tego pędzelka, to najwygodniejszy
Gotowanie moimi oczamimięs, ryb, sałatek, owoców, napojów czy tak jak ja do ciasta. Polecam Na tortownicę o średnicy 29 cm CIASTO: Składniki: 3 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 3 żółtka 1 całe jajko 200 g masła 82% Dodatkowo: 200 g rabarbaru + 100g do posypania na pianę 600g – 700g jabłek Jonagold (mają mało soku) 2 łyżki soku „LIMMI” z cytryny 2 łyżki cukru(...)cukier, żółtka + jajko oraz masło wrzucić do miski i zagnieść. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki. Przenieść na tortownicę. Nakłuć widelcem. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 180 0 C przez 20 – 25 minut (do zrumienienia). Rabarbar (200g) oraz jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Polać sokiem „LIMMI” z cytryny oraz
Przepisy Babcidanie, by pokazać, jak ze zwykłego ziemniaka można stworzyć piękne danie. Francuzi, skąd pochodzie to danie, mówią na ziemniaki-jabłka ziemi-czyli – pomme de terre. Fondant po francusku natomiast to rodzaj zwijanego lukru do ciast. Tłumacząc dosłownie nazwę, otrzymamy-lukier o smaku jabłkowym lub deser jabłkowy, co często może być mylące 😉 Na zakończenie mojej podróży
RafalCookdwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego z ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą budyniową przygotowaną na maśle smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto to zawsze było hitem u nas w domu! Ciasto jest dość pracochłonne, gdyż według(...)dodać pianę z białek. P.S. Jeżeli szukasz ciast bez pieczenia, to znajdziesz aż 40 przepisów w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 4-5 łyżek cukru 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenydwóch oddzielnych placków przygotowanych z ciasta kruchego - makowego oraz jabłkowego, przełożonych dżemem z czarnej porzeczki oraz domową masą budyniową (bez dodatku kupnego proszku budyniowego). Połączenie ciasta makowego z ciastem jabłkowym kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki oraz słodką masą budyniową przygotowaną na maśle smakuje naprawdę rewelacyjnie. Ciasto to zawsze było hitem u nas w domu! Ciasto jest dość pracochłonne, gdyż według(...)dodać pianę z białek. P.S. Jeżeli szukasz ciast bez pieczenia, to znajdziesz aż 40 przepisów w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru 2 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła szczypta soli Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 4-5 łyżek cukru 2 łyżki
Kuchnia MagdaLenymiałam kiedy zrobić coś innego..no ale ciasto z orzechami jest ..proste do zrobienia ...nawet mikser nie potrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek 1 szkl.dowolnych bakalii [ suszone ananasy,imbir, daktyle i śliwki, mix keksowy, orzechy ] 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka(...)godzinę, aż jabłka puszczą sok.Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem ,wsypać do jabłek. Dodać jajka i wszystko wymieszać łyżką.Przełożyć na blachę.Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Razem ze mną ciasto z orzechami piekły: Joasia Marzenka
Moje domowe kucharzenieszarlotkę na zimno. Doskonale sprawdzi się także jako alternatywa, klasycznej szarlotki na kruchym cieście. SKŁADNIKI forma 24 x 35 cm BISZKOPT: 6 jajek 6 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg jabłek Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Przygotowanie: Biszkopt Oddzielić żółtka(...)się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C ok. 25 min. Masa jabłkowa Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać
RAROSSAtowarzystwie cynamonu i kokosu. Oczywiście wszystko z biszkoptem i polewą czekoladową ...mniam....za pierwszym razem jak robiłam to ciasto nie zdążyłam zrobić zdjęcia więc znów musiałam je upiec, żeby podzielić się z Wami przepisem. Inspiracją był przepis siostry Anastazji. Wrześniowe jabłuszko Ciasto jasne - 200ml pełnego mleka ( od 3,2%) - 120g margaryny - 120g cukru - 400g mąki pszennejtyp 550 - 2 duże kurze(...)masła z mlekiem. Zostawiamy do wystudzenia a potem dodajemy jajka i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wylewamy masę na blaszkę ( u mnie 24x38cm). Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych.Kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście a następnie posypujemy cynamonem. Ja lubię dużo cynamonu ale to kwestia smaku i upodobań. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Na koniec delikatnie
Kuchnia Pełna EmocjiŻeby nie było podzielone po równo ;-D heheheh.... SKŁADNIKI: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,3 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej
SMYKWKUCHNISałatka z rukolą i marchewką to idealna propozycja dla wszystkich osób będących na diecie. Przygotowanie zajmuje nam dosłownie kilka minut. Danie to możecie również przygotować na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!uczciwych porcji. Z dużej blachy wyjdzie około 26-30 kawałków. Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu i posypujemy cukrem pudrem. Do ciasta można użyć malin, jagód, borówek, wiśni, czereśni, agrestu. Wychodzi też z cienkimi plastrami jabłek, gruszek, z ćwiartkami śliwek, z kiwi. Jeśli chcecie wykorzystać truskawki pokrójcie je na ćwiartki i nie kładźcie za dużo – owoce puszczają sporo soku(...)Mrożone owoce raczej z tego samego powodu odpadają – znacznie wydłużą czas pieczenia przez zwartość wody i ciasto może być za suche. Ciasto na oleju - blacha 20/40cm lub zbliżona 8 jajek M (w temperaturze pokojowej) 330g białego cukru 500g mąki typu 500-550 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (koniecznie) 250ml oleju rzepakowego albo słonecznikowego (w temperaturze pokojowej) 5-6 kropli
Karo in the Kitchenoleju ze słodzidłami oraz rozbełtane jajka. 3. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. 4. Następnie odciąć 1/3 ciasta i w folii włożyć do zamrażarki. 5. Resztę ciasta delikatnie zagnieść aby było bardziej plastyczne. Jeśli jest zbyt lepkie to zagnieść posypując mąką ryżową. 6. Odrywać kawałki ciasta i rozgniatając w dłoniach wylepić formę, na końcu(...)jabłek i nadal prażyć ale tylko kilka minut aby nowa partia jabłek wystarczająco zmiękła. 10. Dodać cynamon i ksylitol według własnych preferencji i farsz zostawić odkryty do wystudzenia. 11. Farsz wyłożyć na upieczony spód delikatnie dociskając aby nie zostały pęcherzyki powietrza. 12. Wyciągnąć resztę ciasta z zamrażarki, rozwałkować i wykroić różne kształty, którymi należy udekorować górę. Całość można
Candy Pandasmąki 250 gorącej wody 1 jajko Farsz: 500 g wątróbki gęsiej 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki smalcu gęsiego 1 jabłko 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka brązowego cukru mąka Omasta: 1 duża cebula 2 łyżki masła 250 g pieczarek sól(...)już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne
R'n'G Kitchenwidziałem nigdzie szarej renety *. To fajny gatunek jabłek, doskonale nadający się do wszelkiej obróbki. Twarde, kwaśne, świetne. Do dżemów, do ciast, no po prostu do wszystkiego. Jakiś czas temu odkryłem niedaleko nas taki mini bazarek. A na nim właśnie szarą renetę. Nie zastanawiałem się ani sekundy, kupiłem dwie reklamówki. No to będzie robione. Teraz mam dla Was przepis
Marder&Marder Manufacturezetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić na później. Twaróg zmielić przez maszynkę, lub mocno utrzeć duczkiem do ucierania ciast. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić, dodać twaróg, kefir, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać obrane jabłka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną masę. Białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Mocno rozgrzać tłuszcz
Kuchnia Pokoleń