ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:544/956)

Gryczana tarta ze śliwkami 157

bardziej kruche, a smak trochę inny niż zwykłego na białej mące. Do gryczanej wersji zatem świetnie pasują śliwki lub jabłka. Gryczaną szarlotkę też wspominam ze smakiem, więc kiedyś Wam ją zaprezentuję. Składniki na formę o średnicy 27 cm: Ciasto: 250g mąki gryczanej 125 g masła 4 czubate łyżki cukru (ok. 70g) 1 jajko Dodatkowo: 500g śliwek 2 łyżki trzcinowego

Fabryka pomysłów
Torcik z musem jabłkowym, ptasim mleczkiem, powidłami i prażonym kokosem 164

Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Mus jabłkowy : Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę około(...)Gęsty mus wykładam na biszkopt.  3. Ptasie mleczko. Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia. 4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzam godzinę w lodówce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. 127

odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać margarynę. Dokładnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i uformować wałek. Następnie pokroić wałek na kilkanaście części. U mnie wyszło 17 małych kawałków. Z każdego kawałka

Agusiowe smakołyki
Szarlotka jaglana 167

pieczenia lub wysmarowanie tortownicy masłem. Pierwszy sposób zapobiega wyciekaniu soku. Na spód wyłożyć 2/3 jej objętości kaszy jaglanej. Na kaszę kładziemy przygotowane wcześniej jabłka i zakrywamy pozostałą kaszą. Całość posypujemy brązowym cukrem cukru. Tak przygotowane ciasto zapiec na złoty kolor przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym

Czerwień i błękit
Jabłecznik z bitą śmietaną ---- Torta di mele con panna montata 148

Składniki 3 jajka 50 g. mąki pszennej 20 g. mąki  ziemniaczanej 1/3 szk. cukru Masa jabłkowa         składniki 1 kg jabłek winnych 2 - 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe  Bita śmietana Składniki 500 ml śmietany kremówki 36% 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody dodatkowo : 1 tabliczka czekolady deserowej,wiorek(...)boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wykonanie masy jabłkowej Obrane i pokrojone   jabłka wkładamy wraz z cukrem do garnka,  i mieszamy..Następnie wszystko  zagotowujemy i dusimy

w mojej kuchni
Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową 176

szklanki tartych jabłek *500 ml śmietany kremówki *2 zagęstniki do śmietany *1 cukier wanilinowy *1 galaretka czerwona Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do małej prostokątnej(...)formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia na dwa placki. wierzch i przełożenie Kisiel ugotować w 650 ml wody z 4-6 łyżkami cukru.Do ugotowanego gorącego kisielu dodać utarte jabłka i odciśnięte z nadmiaru soku (na tarce z grubymi otworami) i wymieszać.Blat biszkoptu włożyć do tortownicy

Mix smaku
Rolada biszkoptowa na Święta Bożego Narodzenia. 117

takich jak: czerwona porzeczka i jagody.  Oryginalny Sok ZIMA znajdziecie w dwóch smakach: - Jabłko, imbir: polecany jako naturalny grzaniec, można go spożywać na ciepło i na zimno, w jesienne i zimowe wieczory szybko podniesie temperaturę naszego ciała, a imbir jest wskazany w okresie przeziębień. - Jabłko, imbir, cynamon,goździki: sprawdzi się super teraz w okresie przedświątecznym, jest to naturalny grzaniec(...)minut, na słomkowy kolor. Grzanie piekarnika: dół Roladę zwiń w rulon, póki jest ciepła, owiń ściereczką i odstaw do wystygnięcia. Masa: - 330 ml Oryginalny Sok ZIMA (jabłko- cynamon-goździki) lub Oryginalny Sok ZIMA (jabłko -imbir) - 2 galaretki cytrynowe - 250 ml serka mascarpone - 200 g zamrożonych czerwonych porzeczek, malin, jeżyn lub jagód Galaretki rozpuść w 100 ml wrzątku, dodaj

SMYKWKUCHNI
Przetwory tradycyjnie zakręcone by Spiżarnia Lidla. Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim. 185

gruszki w syropie w wersji klasycznej lub z dodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast.    Powidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l):  2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon(...)rozpadną i zaczną gęstnieć wtedy częściej mieszamy. Pod koniec smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa alternatywa dla nutelli (i nie tylko :) ) Pyszny mus jabłkowy z brzoskwiniami

SzczyptaSmaQ
Racuchy z twarogiem 75

minut, aż uzyskam jasną pianę. Następnie wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość mieszam delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki. Do ciasta wrzucam rozkruszony twaróg i całość mieszam za pomocą łyżki lub szpatułki. Możesz też całość zmiksować mikserem. Ciasto na racuchy z twarogiem jest już gotowe. Prawda, że prosto i szybko? Ja dodatkowo dodałem owoce borówki . Warto dodać ulubione owoce(...)oleju . Pamiętaj, aby nie dolewać tłuszczu podczas gdy właśnie smażą się racuchy. Zmienia to temperaturę smażenia i racuchy mogą wchłonąć tłuszcz. Do ciasta na racuchy możesz dodać ulubione owoce . Ja bardzo lubię borówki, jagody, wiśnie, banany oraz jabłka. Racuchy smakują doskonale na ciepło oraz po ostudzeniu . Gdy zastąpisz mąkę pszenną mąką owsianą lub kokosową, to otrzymasz racuchy bezglutenowe . Czekam

Ania gotuje
Drożdżowy placek z jabłkami i kruszonką 67

drożdże zaczęły pracować. Jabłka kroimy w cienkie plasterki, wkładamy do garnka, polewamy sokiem cytrynowym, dodajemy cukier i podgrzewamy aż zmiękną, ale nie rozpadną się. Na koniec dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy resztę składników - jajko, olej lub masło, przesiewamy mąkę, dodajemy cukier waniliowy. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Tak naprawdę wystarczy porządnie(...)dość cienką warstwę. Posypujemy dwoma łyżkami bułki tartej i wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy kruszonką z wymienionych składników - ja wkładam je wszystkie do małej miseczki i po prostu mieszam widelcem. Ewentualnie dodaje troszkę więcej mąki, jeśli nie ma właściwej sypkiej konsystencji. Po upieczeniu jest maślana, chrupiąca i delikatna. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około

Kronika Piekarnika
Czekoladowe pierożki pieczone z musem jabłkowym. 159

łyżki cukru pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , następnie prażyć na patelni do odparowania soku(...)mieszając co chwilkę .Obficie skropić sokiem z cytryny, co zapobiegnie brązowieniu musu.Ja lubię kwaskowaty mus,jeśli lubicie słodkie proszę dodać cukier . Po przestygnięciu musu z lodówki wyjmujemy ciasto , dzielimy na mniejsze porcje ,rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka ,podobnie jak na klasyczne pierogi i nakładamy na środek mus jabłkowy,następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Ladylaura.
Ciasto jabłkowo-budyniowe z orzechami 502

budyniową i podprażonymi orzechami to doskonałe ciasto nie tylko na niedzielny poczęstunek. Świetnie też sprawdzi się na różnego rodzaju uroczystościach czy świętach. Biszkopt kakaowy 5 jajek 3/4 szkl. drobnego cukru 3/4 szkl. mąki 2-3 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki oleju Masa jabłkowa: 1 kg jabłek (ok. 6-7 sztuk) 2 galaretki cytrynowe

Smaki Na Talerzu
Mini-pie – bardzo kruche mini-ciasta z żurawiną i jabłkiem 194

świeżą lub mrożoną żurawinę. Delikatnie ją miażdżymy. Wsypujemy cukier. Zagotowujemy na małym ogniu i gotujemy mieszając jakieś 8-10 minut, żeby płyn lekko odparował. Dodajemy jabłko, przyprawy, mieszamy i gotujemy całość do miękkości jabłek. Nie może zostać w nadzieniu zbyt wiele płynu, powinno przypominać gęsty dżem z widocznymi fragmentami owoców.   Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia(...)utrzymuje wysoką temperaturę. Są kruche, kruchuteńkie, mocno maślane i jeszcze bardziej płatkowe w strukturze niż ciasto francuskie. SKŁADNIKI CIASTA 320g mąki pszennej typ 550 lub 650 230g masła , 82% tłuszczu 2 czubate łyżeczki cukru pudru ½ łyżeczki soli 120ml wody POZOSTAŁE SKŁADNIKI 1 duże twarde jabłko, ok.400g 100g borówki brusznicy lub żurawiny (użyłam mrożonej) lub 4 pełne łyżki żurawiny albo borówek

Karo in the Kitchen
Tort czekoladowo makowy z bezami a także recenzja książki - Moje wypieki na 4 pory roku. 180

kuchnia pachnie truskawkami, malinami ,poziomkami  aż w końcu jagodami. Jesienią nadal korzystamy z letnich owoców ale wprowadzamy już jabłka i dynię oraz śliwki. Zimą natomiast spiżarnie pełne są zapasów więc je wykorzystujemy. Dodajemy cynamon i przyprawy korzenne a ciasta podajemy z kubkiem kaka, mlekiem i miodem! Książka będzie towarzyszyć mi przez cały rok, zawiera ona hity z bloga

Radość kipiąca uśmiechem.
Jabłecznik z masą z orzechów laskowych 208

Dziś polecam pyszny jabłecznik, który zaserwowałam rodzince. Owoce sezonowe, typu jabłka czy gruszki, które możemy wziąć z własnego sadu są doskonałe do tego typu placka. Dodatkowe użyłam pysznych orzechów laskowych BackMit. Są pyszne i doskonałe do wszelkiego rodzaju mas, czy dekorowania ciast. Wystarczy je tylko wyjąć z opakowania i już są gotowe, bez mieleni. Uwielbiam takie <3. TRUDNOŚĆ(...)pół litra mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 5 żółtek margaryna 30 dag orzechów laskowych mielonych kieliszek spirytusu DODATKOWO 1 kg jabłek szklanka cukru łyżeczka cynamonu galaretka cytrynowa Białka ubić dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia połączyć razem, przesiać przez sito

Gotuję Testuję