przepadam za szarlotkami, jeżeli już ktoś zrobi kawałek zjem nie więcej. Ta szarlotka to istna Bomba! Idealne ciasto kruche którego nie trzeba długo zagniatać, ponieważ proporcje są perfekcyjne, jabłka z kawałkami chrupiących orzechów i cynamon = połączenie idealne do tego chrupiąca z wierzchu i delikatna w środku beza uwieńczona kroplami rosy! Istna poezja! Piekłam w tortownicy o średnicy
Pychotkaaajajko olej do smażenia Przesianą mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać maślankę i dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać jajko i ponownie wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta i wymieszać. Smażyć na gorącym oleju na rumiano z dwóch stron. Podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. Smacznego
talerz przyjemnościSKŁADNIKI: Ciasto zrobiłam według mojego przepisu http://harrisa.eu/zawijaniec-z-kapusta-i-miesem/ Farsz: Kapusta kiszona jabłko cebula pomidory pelati sól pieprz mielony kminek masło pietruszka jajko Kapustę pokroiłam i ugotowałam do miękkości, odcedziłam. Na maśle podsmażamy cebulę i pod koniec dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę, smażymy jeszcze chwilę, dodajemy do kapusty i przyprawiamy, nakładamy na krążki razem z kawałkiem pomidora i posypujemy pietruszką
harrisataki klops - znów gdzieś przepadłam. Teraz już nie robię szumnych deklaracji, ale postaram się poprawić swoją frekwencję :) Jesień to czas, kiedy są najlepsze jabłka. Dlatego dzisiejszy wpis poświęcony będzie tym pysznym owocom pod postacią ciasta ze sporą ilością cynamonu. SKŁADNIKI 1 mały jogurt naturalny ½ szklanki
Zofianatylko zrumienić). Żaroodporne naczynie (może to być pokrywa od brytfanki), smarujemy grubo masłem. Do masy z mąki, jaj i mleka dodajemy przesmażone cząstki jabłek, całość ponownie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej formy. Naczynie z ciastem wstawiamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Po upieczeniu omlet od razu kroimy i podajemy z dodatkiem ulubionej konfitury
Miód i pieprzumyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazdka i zetrzeć na tarce. Jajka roztrzepać za pomocą trzepaczki. Dodać wszystkie pozostałe składniki (razem ze startymi jabłkami) i dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta (po około 2 łyżki). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami, polecam miód i owoce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Kuchareczka Agusia
Nastoletnie Wypiekanieformy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C na złoto około 15 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, studzimy. MASA JABŁKOWO-BUDYNIOWA: 600 g jabłek 1 litr wody 2 budynie śmietankowe z cukrem Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wodą
Rozpustne gotowaniezsiadłe mleko. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę, tak by nie było grudek. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Brzoskwinie lub jabłka umyć, wyjąć pestki, pokroić w małe kawałeczki, dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Racuchy smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor. Nie chłoną zbyt dużo tłuszczu. Po usmażeniu obsypać cukrem pudrem
Kuchcik gotujemisce. Dodajemy do nich zsiadłe mleko, mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ma być konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy na pół godziny. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi otworami. Dodajemy do ciasta i mieszamy żeby się połączyło. Wykładamy masę na gorący tłuszcz formując placki i smażymy z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem wymieszanym z cukrem
Marder&Marder Manufacturekubka mleka -2 jajka -2 i 1/3 kubka mąki TYP550 -szczypta soli -płaska łyżeczka sody oczyszczonej -starta gruszka -łyżka cukru pudru -cukier waniliowy -starte jabłko -płaska łyżeczka cynamonu -olej rzepakowy do smażenia Wszystkie składniki na ciasto łączymy w jedną masę do konsystencji gęstej śmietany. Dodajemy starte owoce i mieszamy. Smażymy na rumiano na oleju rzepakowym. Mus czekoladowy. -dwie duże łyżki
BaRepasproszku do pieczenia 1 jabłko solidna szczypta cynamonu garść drobnych rodzynek Przygotowanie: Składniki suche (mąka, płatki, cukry, proszek do pieczenia, cynamon) mieszamy w jednej misce. W drugiej mieszamy składniki mokre (jajko, miód, rozpuszczone masło, śmietanę, konfiturę, namoczone rodzynki i posiekane w dość grubą kostkę jabłko). Następnie zawartość obu misek łączymy i delikatnie mieszamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut
Kuchnia po mojemuDomowy mus jabłkowy doskonały do szarlotki i innych ciast, wszelkich deserów i tym podobnych smakowitych dań. W sezonie kiedy jabłka są najsmaczniejsze przygotowuję go dość sporo, zaprawiony w słoikach przetrwa całą zimę, a nawet dwie :) Polecam :) Składniki ( na 2 słoje 0.9 litra ) - jabłka 2-2.5 kg - cukier waniliowy - cukier Wykonanie Obrane ze skórki i wydrążone z pestek jabłka
Kuchnia z widokiem na ogródkilka dużych porcji. Żarłoczek uwielbia szarlotkę a ponieważ lubię sprawiać mu przyjemność, także kulinarną, to upiekłam kolejną wersję tego ciasta. Tym razem do ciasta wykorzystałam tylko mąkę jaglaną i wyszło niezwykle kruche. Farsz z jabłek, gruszek i żurawiny dopełnił smakowitej całości. Wyszło cudownie. A może upieczecie jabłecznik z budyniem ? Taka wersja szarlotki też bardzo smakowała mojemu Żarłoczkowi. ROZWIŃ
Smaczna Pyzajajko szczypta soli 1 filiżanka mąki pszennej 1 filiżanka jogurtu 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej do smażenia: olej roślinny owoce jagodowe lub jabłka pokrojone na małe kawałki (mrożonych nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta) Wszystkie składniki połączyć w miseczce - mąkę należy wsypywać stopniowo, cały czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Odstawić na 10-15 minut. Smażyć placuszki
KUCHARNIA