Ciasto proste, wilgotne, nie wymaga wielkiego nakładu pracy a i tak ładnie się prezentuje :) A jak siostry Anastazji to już wiadomo,że smaczne. Więcej chyba nie muszę dodawać :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 6 jabłek 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa: 3 żółtka 3 łyżki(...)Obrane i pokrojone w kostkę jabłka zasypuję szklanką cukru. Białka ubijam z resztą cukru na sztywną pianę. Dodaję jabłka z sokiem, który się wytworzył, posiekane orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180° na 35-45 minut. Upieczone odstawiam
Ciasteczkowy Potwórżółtka. Wokół żółtek ułóż masło. Całość przesiekaj nożem, a następnie dość szybko wyrób ciasto. Z ciasta uformuj kulkę, którą owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 60 minut. Po tym czasie blachę wyłóż papierem do pieczenia a ciasto dość cienko rozwałkuj. Ostrożnie przenieś ciasto do przygotowanej wcześniej blachy i ponakłuwaj je widelcem. Blachę wstaw do piekarnika(...)piecz przez mniej więcej 10-15 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie ciasto powinno ładnie się zarumienić. W czasie gdy ciasto będzie się chłodziło w lodówce, przygotuj masę makową. Mak zmiel dwukrotnie w maszynce. Następnie przełóż go do garnka i zalej gorącym mlekiem. Całość postaw na gazie i zacznij gotować. Po kilku minutach gotowania do maku dodaj cukier
blog.moje-pasje.inforównie dobrze placek można upiec z jabłkami czy morelami. Składniki : 50 dag mąki pszennej tortowej 3 żółtka 15 dag cukru 15 dag masła ok. 125 ml gęstej śmietany 6 dag świeżych drożdży ok. 15 śliwek węgierek, przekrojone na pół Przygotowanie : Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier Drożdże rozdrobnić i wsypać do śmietany- wymieszać na jednolitą masę Drożdże(...)śmietaną dodać do mąki połączonej z cukrem i masłem, dodać żółtka Całość doskonale wyrobić najlepiej mokrą ręką, rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i rozłożyć na wysmarowaną tłuszczem foremkę Na wierzch wyłożyć skórką do dołu pokrojone śliwki, można posypać kruszonką, ale nie koniecznie Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu aż wyrośnie, piec w nagrzanym do 180*C piekarniku. Przepis pochodzi
Proste PotrawyWszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzaną patelnię teflonową tworząc placuszki. Smażyć z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w grube plastry. Masło rozpuścić na patelni. Dodać miód i poczekać chwilę, aż się wymiesza z masłem. Następnie dodać jabłka i smażyć na małym ogniu aż jabłka
My simple kitchenmigdałów) 1/2 łyżki miodu cynamon do smaku 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do podania wykonanie: Jabłka mieszamy z żółtkami, serem, mąką, orzechami, miodem, solą oraz cynamonem. W osobnym naczyniu ubijamy białka i dodajemy je do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników. Następnie smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym
Domowy Smak JedzeniaAMBITION GRACE składniki barszcz: 2,5 litra bulionu warzywnego 70 dkg buraków 1 jabłko 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 125 ml barszcz koncentrat sól, pieprz, cukier do smaku 1 łyżeczka majeranku pierożki pieczone ciasto: 300 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 50 g masła 1 jajko 200 ml mleka 2 dkg drożdży farsz(...)buraki są mniejsze. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Po upieczeniu buraki obieram. Bulion warzywny przelewam do garnka, dodaję upieczone buraki, ziele, liść laurowy, czosnek, jabłko pokrojone, cebulę i gotuje na wolnym ogniu 30 minut. Na końcu wlewam koncentrat barszczu, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem. Już nie gotuję żeby nie stracił koloru. Najlepiej przygotować wcześniej barszcz, nabierze
wesoła kuchniamiodem i śliwkami to kolejna modyfikacja mojego ulubionego i niejednokrotnie sprawdzonego przepisu mojej mamy na Racuchy z jabłkami - klik . Tym razem do placków dodałam śliwki oraz miód zamiast cukru. Zaznaczę, że drożdże bardzo lubią się z miodem i dzięki temu ciasto idealnie wyrasta. Racuchy wychodzą mięciutkie i cudownie pachnące, więc naprawdę ciężko im się oprzeć(...)spróbuje takiego połączenia? Ps. Zerknijcie również na moje Racuchy drożdżowe z jabłkami i czekoladą - klik . Racuchy drożdżowe z miodem i śliwkami - składniki: (ponad 20 sztuk) 250g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie) 1 szczypta soli 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1 jajko Dodatkowo: około 8-10 śliwek Ponadto: olej
Di gotujełyżki mąki ziemniaczanej cukier drobny (może być też waniliowy) 1,5 kg jabłek 1 galaretka (np cytrynowa) Wykonanie: Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Blachę z piekarnika (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około
Sto kolorów kuchninią owoce jakich dusza zapragnie lub takie, za które w pośpiechu złapiecie. Ja złapałam za jabłko i gałązkę rabarbaru. O pośpiechu nie bez przyczyny nadmieniam, piekąc na zegarek zerkać byłam zmuszona. W skrócie - umówione spotkanie, obiecane ciasto, wszystko w ramach czasowych zamknięte. Wszystko zaplanowane, poza awarią. W najpewniejszej recepturze wielokrotnie sprawdzonej - zakalec. Wzorcowy, przytłaczająco(...)szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 duże jabłko 1 gałązka rabarbaru Kruszonka : 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki miękkiego masła - rozcieramy składniki w miseczce palcami, aż powstanie kruszonka. Wykonanie: Jabłko obieramy i kroimy w niewielką kosteczkę, rabarbar oczyszczamy z włókien i kroimy w drobne krążki
Kronika Piekarnikazajmuje więcej jak pół godziny. Co ciekawe samemu można wymyślić nadzienie, np. posmarować nutellą, budyniem, dżemem lub rozłożyć starte jabłka. Możliwości jest bardzo dużo. Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta". SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżeczka cynamonu 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Cynamon, cukry oraz imbir połączyć ze sobą
Złote przepisyręki, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto nabierać rękami, zanurzonymi w razie potrzeby w mące (aby ciasto nie kleiło się do rąk), formować krążki na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie, kształtować kule wielkości małego jabłka, układać stroną zlepioną do dołu w przygotowanej blaszce jedno obok drugiego, gotowe kule posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec(...)około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy ciasto się zrumieni i patyczek włożony do środka jest suchy, wyjąc i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Kuchenne aromatymoże być w ogóle smaczne? Co to za pytanie...Oczywiście, że tak! I to tak smaczne, że można by jeść kawałek za kawałkiem...I to bez większych wyrzutów sumienia :) Ciasto idealne dla wszystkich - wegan, bezglutenowców, uczulonych na mleko/jajka, dietujących itp. itd. Składniki są łatwo dostępne i tanie, a szarlotka bardzo prosta w wykonaniu, nie da się jej zepsuć :) Zapraszam(...)wykładamy ją papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę kaszę dociskając ręką lub łyżką, kaszą wykładamy też boki. Na warstwę kaszy wykładamy jabłka i przykrywamy resztą kaszy, dociskamy ją łyżką lub ręką, wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy 60 minut. W połowie pieczenia można przykryć wierzch folią aluminiową aby nie zrobił się suchy
chili & sugarMój ulubiony deser to szarlotka na ciepło z lodami. Nie jestem mistrzem ciast więc nie biorę się za to, ale znalazłam świetny substytut dla mojego faworyta! Zobaczcie poniżej Owoce pod kruszonką - jabłko i gruszka 5 jabłek 1 gruszka cynamon cukier wanilinowy masło Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w talarki. Rozgrzewamy patelnie, dajemy masło, a następnie wrzucamy
Kuchnia moimi oczamipodobny przepis, tyle, że samo ciasto było z dodatkiem białego sera… tak przypomniałam sobie o tych ciasteczkach, ale te serowe pewnie niedługo też wypróbuję;) 350 g mąki 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 200 g masła 1 jajko 1 żółtko 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany 4-5 niedużych jabłek Do małego garnuszka wkruszamy drożdże, zasypujemy(...)folię spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (oryginalny przepis zakłada, że na całą noc). Następnie, gdy ciasto nieco się ogrzeje, wałkujemy je dość cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą dużej szklanki wykrawamy kółka. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na szesnastki. Na każde kółko wykładamy po jednym kawałku jabłka, boki lekko dociskamy
Smaki Na Talerzu