urosły wsypałam mąkę. Wbiłam dwa żółtka. Wsypałam cukier i szczyptę soli. Wlałam maślankę i wymieszałam. Jabłka obrałam i pokroiłam na plasterki. Wymieszałam je z cynamonem. a następnie z ciastem. Białka ubiłam na puszystą pianę. Przełożyłam ją do ciasta. Delikatnie wymieszałam. Rozgrzałam olej na patelni. Nakładałam ciasto łyżką. Smażyłam przez około
potrawyregionalneJest wrzesień i na naszych stołach coraz częściej gościć będą jesienne smaki :) Jabłka, gruszki, śliwki w towarzystwie cynamonu, imbiru czy kardamonu idealnie pasują do rozgrzewających ciast i babeczek, na które mamy ochotę, gdy za oknem deszcz i zimno... Kawałek domowej szarlotki z kubkiem ciepłej herbaty lub puszysta babeczka i ulubione kakao szybko poprawiają humor w zimne wieczory :) Dziś zapraszam
Chocolate Muffin Blogprzygotować poniższą szarlotkę potrzebujemy tylko kilka składników. Sypana szarlotka to pomysł na szybkie i niedrogie ciasto. Smakuje idealnie z gałką lodów waniliowych. Przepis dodaje do akcji Jedz polskie jabłka . Składniki na 6 dosyć sporych porcji: 1 kg polskich jabłek (waga po obraniu i starciu!) 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka kaszki manny 150 g masła
Ugotowaćjuż się prościej nie da. Dobre dla alergików na jajka i nie tylko. Zamiast zwykłego, białego cukru można dodać cukier brzozowy i ciasto będzie również dobre dla cukrzyków. Owoce można dodać dowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda. Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu. Potrzebujemy na średnią blachę
Pasje JolkiJesień to obok dyni, jabłek, gruszek i innych skarbów natury, to również czas śliwek, a co obok ciast, przetworów z tych owoców może sprawić nam większą przyjemność niż nalewka? :) Ja się nie zastanawiam długo i przystępuję do działania! Składniki: 2 kg śliwek (najlepiej węgierek) 1 kg cukru 1 l spirytusu 2 łyżki miodu kilka goździków
Taste Of My Dayjajka 1 szklanka mleka 0.5 szklanki wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce . 2. Z wszystkich składników wykonujemy ciasto ( powinno być średnio gęste , można dodać dodatkowo trochę mąki ) 3. Smażymy na patelni około 2 min z każdej strony
ciemna strona patelniOd czasu do czasu wyciskam sok z marchewki i jabłka, bo uwielbiam domowe prawdziwe soki.Długo myślałam, co zrobić z tymi, nazwijmy "wiórami
kolorowotorcikowowstawieniem do piekarnika. Bułeczki na drożdżach lubią też lukier. Lukier nakładamy po upieczeniu, ale gdy drożdżówki są jeszcze ciepłe. Bułeczki z ciasta drożdżowego z budyniem to słodki wypiek, który bez wątpienia wymaga uwagi w trakcie przygotowania. Jak każde ciasto drożdżowe potrzebuje cierpliwości i „ciepła”. Zrewanżuje się nam puszystością i pięknym zapachem podczas pieczenia. Domowa bułeczka z budyniem(...)szkoły. Drożdżówki przepisy , które często pojawiają się na naszych stołach, to bułeczki z serem, z dżemem, z marmoladą, z jabłkami. Drożdżówki z kremem budyniowym mają jednak „to coś”, co w moim przypadku skutecznie wygrywa z pozostałymi. Połącznie ciasta drożdżowego i budyniu ma po prostu swój niepowtarzany „klimat” Zapraszamy na przepis. Polecamy! Drożdżówki z budyniem waniliowym
Kuchnia Na Wypasiedrugie będzie gnieciuchem z zakalcem. Kto tak myślał, ten się myli :) Ciasto jest bardzo delikatne a zarazem wilgotne i rozpływa się w ustach. Słodkie chociaż nie zawiera cukru. Z jabłkiem i cynamonem oraz sezonowymi owocami smakuje wyśmienicie. Polecam! 300 g fasoli wrzawskiej 2 jabłka łąckie 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego 3 małe jajka 100 ml maślanki 40 g mąki(...)miksujemy ją ze startymi drobno jabłkami, żółtkami miodem i maślanką. Gdy składniki się połączą dodajemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Jeszcze raz miksujemy po czym dodajemy ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki o wymiarach 25 x 10 cm. Na wierzchu układamy wypestkowane wiśnie oraz maliny i jagody. Ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym
Mienta blogtruskawkami i rabarbarem, z wiśniami, z porzeczkami (choć w tym przypadku zdecydowanie trzeba dosypać więcej cukru:), z jabłkami czy gruszkami, ze śliwkami i morelami. I właśnie ta z morelami zawładnęła ostatnio naszym podniebieniem:) Polecam również inne przepisy na tarty i ciasta z owocami: Galette ze śliwkami Tarta cytrynowa z bezą Tarta z truskawkami i rabarbarem Biszkoptowa tarta
Obiad gotowyCiasto zielone jabłuszku, bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Idealnie kwasie ☺ takie lubię najbardziej, i obłędny zielony kolor przypomina kultowe ciasto Shrek . Składniki (forma 25 x 30 cm) Biszkopt 3 jajka 120 g cukru 80 g mąki pszennej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 4 duże jabłka(...)dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa jabłkowa Galaretki rozpuścić gorącej wodzie. Gdy galaretka zacznie tężeć jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach
RAROSSAryby bez ości i pogody ducha życzy Wesoła Kuchnia. ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 130 g masła 1 łyżka zimnej wody 3 żółtka duże 1 łyżka cukru pudru szczypta soli mus żurawinowy: 30 dkg żurawiny świeżej 4 łyżki cukru 2 pomarańcze nadzienie makowe: 100 g maku 1 jabłko skórka z pomarańczy 50 g migdałów 50 g orzechów włoskich(...)jedną dużą tarte o średnicy 26 cm. Ciasto przekładam do formy. Odcinam końce ciasta zrobię z nich gwiazdki. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Wstawiam jeszcze na 30 minut do lodówki. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temp 200 stopni, wkładam foremki i piekę około 20 minut aż się zrumienią. Z reszty ciasta piekę gwiazdki. Mus żurawinowy: Żurawinę umytą przekładam do garnka
wesoła kuchniaProste, ale bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią ucierania masła - tutaj tego nie robimy 😀. Masło dodajemy roztopione i, co bardzo istotne, ciepłe ( ale nie gorące! ). Ciasto wychodzi miękkie, maślane, lekko biszkoptowe. Bardzo polecam! Aha, doskonale pasować będą tutaj również jabłka czy gruszki, wypróbujcie i z takimi owocami! 😊 . Składniki(...)suche składniki i roztopione ciepłe masło, np. 3 czubate łyżki mąki i 3-4 łyżki masła; po każdym dodaniu miksować krótko na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste, ale takie ma być. Formę o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto i rozsmarować równą warstwą na jej spodzie. Na wierzchu
Opowieści z piekarnikapapierówek na zimę można przygotować lekki mus do ciast i deserów, pyszną marmoladę (przepis niebawem) czy tez kompot. W moim domu kompoty nie cieszą się powodzeniem, ale za to owoce w syropach owszem. Znikają dość szybko, a często już przed zimą nie pozostaje po nich nawet wspomnienie. Papierówki pasteryzowane w całości w waniliowym syropie są naprawdę pyszne. Można je wykorzystać(...)przygotowania efektownego deseru, a z syropu przygotować smaczny napój. Jabłka i wanilia to dobre połączenie, więc może skusicie się i zrobicie przynajmniej kilka słoiczków? Składniki: papierówki wanilia w laskach woda cukier Słoiki średniej wielkości umyć dokładnie i wyparzyć. Jabłka umyć i osuszyć. W słoikach układać całe jabłka wraz z przekrojonym wzdłuż kawałkiem laski wanilii. Do słoika
Codzienna kuchnia niecodziennadodatkiem kardamonu. Mam kilka swoich ukochanych przypraw i w pierwszej piątce znajduje się kardamon, który doskonale współgra z jabłkami, śliwkami, gruszkami i dynią. O właściwościach kardamonu możecie przeczytać w tym wpisie: Z czym to jeść czyli : kardamon. ps. Całe to ciasto rozeszło się w 10 minut, a Misiek sam zjadł połowę, jest to najlepsza forma negocjacji
greenscarf