ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:557/956)

Kilimandżaro 173

wniosku, ze jest to rodzaj szarlotki, tylko na cieście czekoladowym, ale smak jednak jest zupełnie inny, niż  na cieście białym:) Naprawdę warto spróbować. Gorąco polecam Składniki: biszkopt czekoladowy z 6 jaj Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 opakowania cukru waniliowego 4 łyżki cukru kryształu 1 galaretka morelowa Masa budyniowa: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru(...)smażyć jabłka na końcu wsypać galaretkę i chwilę dusić mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Wystudzić i wyłożyć na pierwszą część biszkoptu. Mleko zagotować z cukrem i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć dodając porcjami zimny budyń i 2 łyżki soku z cytryny . Masę budyniową wyłożyć na masę jabłkową i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

Ciasteczkowy Potwór
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 219

pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Serniki: Wielkanocne gniazdka serowe na słodko Cytrynowy(...)Składniki: 500 g mąki pszennej szczypta soli 8 żółtek 150 g cukru 16 g cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka miksujemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto orzechowa pokusa 72

ciekawy deser na każdą okazję. Ciasto orzechowa pokusa to wypiek, obok którego nie da się przejść obojętnie. Pięknie prezentuje się na talerzu i wyśmienicie smakuje. Ciasto nie wymaga wiele pracy, a swoim smakiem urzeknie niejedno podniebienie. Jeśli uwielbiacie orzechy włoskie, to ciasto jest dla Was. Ich aromat czuć w każdym kęsie ciasta. CIASTO BAKALIOWE PRZEPIS Składniki 125 g jogurtu naturalnego(...)pieczenia i sodą oczyszczoną. Suche składniki przesypać do masy jajecznej, dodać orzechy, żurawinę drobno posiekaną czekoladę i jabłka. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. 5. Formę o wymiarach 24×24 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 minut, funkcja grzania góra-dół. 7. Po upieczeniu

Alle Dobre!
Piernik z duszonymi jabłkam 167

Smaczne i wilgotne ciasto do kawy.  Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki cukru 4 jajka 4 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 kostka margaryny 1 litr duszonych jabłek Dodatkowo: polewa czekoladowa posypka cukrowa Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem,dodajemy margarynę(...)wszystko razem ucieramy razem.Dodajemy kakao,cynamon, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą ,ucieramy.Na końcu dodajemy duszone jabłka i dokładnie mieszamy.Dwie duże keksówki wykładamy papierem do pieczenia ,przelewamy do nich ciasto.Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni.Po upieczeni ciasto polewamy polewą czekoladową i posypujemy posypką cukrową

Bajeczna Kuchnia
Kruche ciasto ze śliwkami! 229

Szybkie ciasto kruche ze śliwkami. Jesień to taki okres, gdzie kruche robię bardzo, bardzo często, bo można je łączyć i ze śliwkami, jabłkami czy gruszkami. warto też zrobić z dżemem dyniowym lub z żurawiną. Można je połączyć z każdym owocem.  Zawsze się udaje i każdy je lubi! Dzisiaj klasyk, kruche ze śliwkami! Mnniami! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE

SMYKWKUCHNI
Słodka Delicja 516

poradzi. Smak ciasta jest bardzo dobry. Jest delikatne i jak w nazwie – słodkie. Biszkopt: 7-8 jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 i 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie: 1 szkl. przegotowanej wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru opcjonalnie – 1-2 łyżki rumu Masa jabłkowa: 6 jabłek 4 łyżeczki miodu(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Przygotowujemy nasączenie przez połączenie i wymieszanie wszystkich składników. Nasączamy oba blaty. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Dodajemy razem z miodem

Smaki Na Talerzu
Najlepsza szarlotka sypana FIT 160

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który dostałam od naszego dobrego kolegi Maćka. Maciek to mistrz wszelkich fit wypieków i wielu facetów mogłoby uczyć się

Be Fit Be Strong
Świąteczne jabłka pieczone z masą orzechową 167

Tylko dwa składniki, pół godzinki i mamy pyszny, świąteczny deser. Jabłka pieczone, które uwielbiam nadziane masą orzechową, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Wiadomo, że ciasta muszą być na świątecznym stole, chyba w każdym domu tak jest, ale ja dodatkowo proponuję na świąteczny podwieczorek takie jabłuszka. Najlepiej smakują takie bardzo gorące zaraz po upieczeniu. Można nimi zaskoczyć

Izabelawkuchni
PUSZYSTE DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI I PRAŻONYMI ORZECHAMI 170

Kolejna odsłona moich ukochanych drożdżówek 😍  Tym razem upiekłam je z dodatkiem uprażonych jabłek i orzechów, które delikatnie podsmażyłam z masłem i miodem. Bardzo fajne zestawienie smaków 👌 Zresztą nie od dziś wiadomo, że jabłka i orzechy to całkiem zgrany duet 😎 Składniki (na około 12 -13 sztuk) : 500g  mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła(...)Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
naleśniki z prażonymi jabłkami i twarogiem... 86

pojemnika dodać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko, wodę gazowaną, olej i wszystko mikserem utrzeć na dość lejące ciasto, jeśli trzeba to dosypać mąki lub dolać mleko, odstawić na 1 godzinę na blat kuchenny, przykryć talerzem. Jabłka obrane ze skórki pokroić na kawałeczki do garnka, wlać 1,2 szklanki wody, wsypać cukier i gotować mieszając do odparowania wody

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto marchewkowe z truskawkami i galaretką / Carrot Strawberry Jello Cake 129

Dziś zapraszam na oryginalne w smaku ciasto marchewkowe z truskawkami i galaretką. Krem do ciasta przygotowałam na bazie kremowego serka i masła - to typowy dodatek do klasycznego ciasta marchewkowego. Do galaretki sprawdzą się dobrze inne owoce, które pasują do cynamonu - pyszny będzie dodatek brzoskwiń czy bananów. Wierzch będzie też smaczny bez galaretki, z samym kremem i owocami. Smacznego:) na blaszkę(...)smaku, szczypta mielonej wanilii 2 galaretki, truskawki Jajka ubić z cukrem na jasna masę, wlać olej, zmiksować. Dodać odciśnięte jabłka i marchewkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakaliami i przyprawami. Delikatnie wymieszać (tylko do połączenia; gdyby ciasto było bardzo gęste, dolać kilka łyżek mleka), przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 180 C. Wystudzić

Lekcje w kuchni
Szarlotka na kruchym cieście 237

margaryny 6 dużych żółtek 2 łyżki śmietany 18% Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić 2 części, przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 60 minut. Nadzienie jabłkowe: 8 jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny Jabłka(...)dodać cynamon i cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, gotując ok 2 minuty do uzyskania gęstej masy. Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez 15 minut

kulinarnyswiatdomi
Rogaliki drożdżowe z jabłkami 184

rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę, aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, smarujemy 1/3 masła, składamy w kopertę. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Ciasto dzielimy na 4 części, każdą część rozwałkowujemy w koło, kroimy na 6 trójkątów. Na każdym umieszczamy plasterek jabłka, zwijamy w rogalik. Układamy

Gotowanie moimi oczami
Przepyszny makowiec z jabłkami 178

wymieszać dokładnie na gładką masę. Mak dodać do masy i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do masy z makiem. Znowu dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie, nigdy nie mikserem. Ciasto wlać do blaszki ( 34 cm x 24 cm )wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia Pokoleń