mnie najpiękniejszy zapach to właśnie zapach zapach drożdżowego ciasta bądź chleba, dochodzący z piekarnika... A jak się coś lubi, to wiadomo, robi się to częściej niż mniej ulubione potrawy 😋 Tak więc u mnie na blogu drożdżowych wypieków sporo, bo kocham i robić i jeść 💓 Dziś zapraszam na mięciutkie rogaliki z prażonymi jabłkami w środku (domowe ze słoika). Puszyste, delikatne(...)lśniące ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły) lub minimalnie nagrzany piekarnik. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły placek. Podzielić go na 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać u podstawy łyżeczkę jabłek/powide
Walijskie Pichceniemasy makowej (gotowej w puszce) 4 jajka M 200 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jabłko 2 garści bakali olejek migdałowy kilka kropel Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło lub margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Jajka o temperaturze pokojowej ubić wraz z cukrem(...)masy dodać mąkę i masę makową całość zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać tłuszcz i ponownie zmiksować. Na koniec dodać tarte jabłko , wymieszać łyżką. Foremkę do pieczenia wysmarować olejem i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Przełożyć ciasto makowe i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jedną godzinę. Po wystudzeniu babkę polewamy czekoladą. Polewa czekoladowa
Andzia PichciPyszne i niezawodne ciasto, jabłecznik bez pieczenia na biszkoptach. Udaje się każdemu i smakuje każdemu :) polecam przepis. SKŁADNIKI : 9 dużych jabłek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe 2 małe opakowania podłużnych, słodkich biszkoptów(...)wykładamy już gęste jabłka ( nie mogą być płynne bo biszkopty za bardzo namiękną. Na jabłka ponowna porcja biszkoptów. Zimną śmietanę przelewamy do misy robota, dodajemy cukry i ubijamy na sztywno. Następnie, kiedy jest już ubita dodajemy mascarpone, chwilkę ucieramy i na koniec wsypujemy śmietan- fixy. Śmietanę rozkładamy na wierzch ciasta równo ją rozsmarowując. Ciasto chłodzimy
Kulinarne Fantazje Mariolicynamonu. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier. 2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy starte jabłko 3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy. 4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki i posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi. 5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Muffiny są bogate w: - błonnik
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę. Wlać kefir, zamieszać. Następnie dodać stopniowo obydwie mąki wymieszane z sodą. Dokładnie zmiksować. Na końcu dodajemy jabłka, starte na dużych oczkach tarki. Mieszamy już tylko delikatnie łyżką i możemy smażyć. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzać małą ilość oleju, nakładać po 1 łyżce masy na każdy racuszek
Smaczne ZdroweMąkę przesiać na stolnicę,dodać pokrojoną zimną margarynę i resztę składników.Szybko zagnieść ciasto do połączenia składników.Jakby ciasto się kleiło podsypać dodatkową mąką.Podzielić na dwie części.Rozwałkować na wielkość blachy i przełożyć do formy.Poukładać obtoczone w mieszance jabłka i przykryć drugą częścią ciasta.Piec w 180C ok.30-40 minut. Nadzienie: jabłka-ilość zależy jak ciasno(...)chcemy je poukładać 16 g cukru waniliowego łyżka cynamonu Jabłka obrać,przekroić na pół i wydrążyć środek.Cukier waniliowy i cynamon wsypać do miski,każde jabłko obtoczyć w mieszance. Lukier: łyżka kwaśnej śmietany szklanka cukru pudru Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej gładkiej masy.Polać jeszcze gorące ciasto. **Ciasto samo w sobie jest mało słodkie.Jeżeli ktoś
Anielskie wypiekiwymieszać z cukrem. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę. Dodać do nich pozostałe składniki ciasta na knedle i dokładnie połączyć. Wyłożyć na stolnicę i obficie oprószając mąką uformować wałek o średnicy ok 5cm. Kroić plastry, nakładać jabłka i zawijać formując kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie. W tym czasie, zmielić orzechy i uprażyć na patelni
https:KKuchniaMniamciasta francuskiego z owocami. Muffinki z ciasta francuskiego z owocami Składniki: Ciasto francuskie Ulubione owoce Cynamon Ciasto francuskie możemy użyć gotowe, lub można przygotować samemu. Aby samemu przygotować, trzeba zarezerwować klika godzin, gdyż jest bardzo pracochłonne (można przygotować dzień wcześniej), ale naprawdę warto. Jest smaczniejsze niż kupne. Poniżej przedstawiam krótki film jak samodzielnie można przygotować ciasto francuskie. Wychodzi dość(...)duża porcja, ale można podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Wykonanie Ciasto francuskie tniemy na paski 1,5 cm szerokie X 10 cm długie. Zwijamy w papilotkach, pomiędzy zwinięcia wkładamy jabłko a na wierzch borówki i truskawki. Na koniec posypać cynamonem. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 15-20 minut. Życzę udanego wypieku i smacznego. Artykuł Muffinki z ciasta
Pomysłowa kuchniaJednym z moich ulubionych ciast jest szarlotka. Można ją zrobić na wiele sposobów, a dzisiaj pokażę Ci ten najmniej pracochłonny i czasochłonny. Szarlotka sypana , bo to właśnie o niej mowa, to najprostszy przepis na prawilną szarlotkę jaki znam. Do jej przygotowania wystarczy Ci kilka łatwo dostępnych składników i szczypta chęci. Jestem(...)przekonany, że szarlotka sypana posmakuje każdemu…! Szarlotka sypana Czym wyróżnia się dzisiejszy przepis? Do przygotowania szarlotki sypanej nie musisz mozolnie ugniatać ciasta! Dokładnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie w tortownicy na przemian ze startymi jabłkami wysyp powstałą mieszankę, zetrzesz margarynę lub masło roślinne i upieczesz w piekarniku. Prawda, że jest to dziecinnie proste? Z czym podawać
Blendmanjogurtu naturalnego 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500-700 g owoców sezonowych (u mnie 2 pokrojone jabłka, po garści mrożonych porzeczek, wiśni, malin, jeżyn i jagód) cukier puder do posypania gotowego ciasta Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175-180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy mątewką
Rozpustne gotowanieWaszych marzeń? TERRINA Z KOZIEGO SERA Z PRALINĄ ORZECHOWĄ, Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI I JABŁKAMI I SOSEM BALSAMICZNO-KLONOWYM /składniki na 1 mini terrinę w formie 10,5x6,5 cm/ 125 g kremowego serka koziego /użyłam twarożku Chavroux/ 1 duża gruszka 1 jabłko świeżo mielony kolorowy pieprz kilka łyżek masła kilka łyżek cukru Na orzechową pralinę(...)grubego foliowego worka i przy pomocy tłuczka do mięsa:) rozbić na możliwie najdrobniejsze kawałeczki. Tak uzyskana pralina nadaje się także idealnie jako ozdoba ciast czy deserów, a nawet solo smakuje wybornie! Teraz pora na karmelizowane owoce. Jabłka i gruszki obrać ze skórki (wybierzcie raczej gatunki, które są twarde, aby podczas karmelizowania nie rozpadły się) i pokroić na cieniutkie plasterki
KUCHARNIAmasłami i innymi piekarnikami. Dodatkowo znalazłam nadmiar ciemnego ryżu i orzechów, które co prawda mam w planie wykorzystać (do ciasta), ale nie ma chętnych do obierania ich. Może w weekend się przemogę. Składniki: 3/4 szklanki suchego brązowego ryżu 3 jabłka 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego garść obranych orzechów włoskich 1 łyżka miodu szczypta cynamonu (przepis na 3 porcje) Ryż
Kardamonovymasłami i innymi piekarnikami. Dodatkowo znalazłam nadmiar ciemnego ryżu i orzechów, które co prawda mam w planie wykorzystać (do ciasta), ale nie ma chętnych do obierania ich. Może w weekend się przemogę. Składniki: 3/4 szklanki suchego brązowego ryżu 3 jabłka 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego garść obranych orzechów włoskich 1 łyżka miodu szczypta cynamonu (przepis na 3 porcje) Ryż
KardamonovyDziś zaszalałam normalnie zrobiłam mieszane ciasto i wiecie co !!!!!!!!!!! wyszło Olaboga wymyśliłam całkiem nowe i smaczne ciasto.Uwielbiam kombinować i tworzyć całkiem nowe smaki.Te się udało i polecam wam wypróbować. No troszkę jest pracy ale naprawdę warto. Składniki: 5 jajek olej niepełna szklanka migdały płatki pół szklanki orzechy laskowe szklanka 1,5 szklanki ksylitolu 3 szklanki mąki pszennej typ 500 łyżeczka(...)olej.Dodajemy startą marchew,orzechy i migdały.Wsypujemy karob i mieszamy. Formę okrągłą 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do pieca, pieczemy 55 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na trzy blaty. 2. Jabłka obieramy ze skórki wycinamy nasionka i ścieramy na tarce (lub kroimy w kosteczkę). Odciskamy sok i przekładamy do garnka.Przesma
Różowa kuchnia