Rożki francuskie z jabłkami zawsze będą kojarzyć mi się z dzieciństwem. Mama kupowała mi je w nagrodę za wizyty u lekarzy, których tak bardzo nie
Ana Mari's worldSAŁATKA Z MANDARYNEK, ZIELONEGO JABŁKA I BAZYLII Prosta zimowa sałatka owocowa, którą możesz podać na przykład na podwieczorek. Dla 4 osób 4 mandarynki 1
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaWyobrażacie sobie ciasto bez zagniatania, ugniatania, mieszania, miksowania, itd? Ja już tak - ono istnieje i jest naprawdę dobre! ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek, startych na tarce o grubych okach 1 łyżeczka cynamonu 150 g masła (3/4 kostki) W misce mieszamy mąkę z kaszą manną(...)pieczenia wysypujemy równomiernie 1 z 3 części suchych składników. Na to wykładamy równomiernie połowę jabłek, na to znowu warstwę sypką, jabłka i ostatnią warstwę sypką. Na wierzch ścieramy masło i rozkładamy cienką warstwą na wierzchu ciasta. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 60 minut. Masło topiąc się zespoli wszystkie warstwy. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Piekę je z farszem mięsnym , jabłkami albo tak jak tu z konfiturą (albo 3 wersje na raz ).Najprościej jest zrobić te z konfiturą bo składniki
Buniabaje w kuchniBiszkopt z budyniem jabłkowo-pomarańczowym rozpływa się w ustach. Dość prosty w przygotowaniu. Jabłka możemy zastąpić innymi owocami, wedle naszych upodobań smakowych. Biszkopt według podanego przepisu, zawsze się udaje. Kiedy niespodziewani goście na horyzoncie a chcemy coś lekkiego podać jako deser, zachęcam do skorzystania z przepisu. Pięknie wygląda i obłędnie smakuje. Składniki Biszkopt 5 jajek 1 szklanka pszennej mąki(...)pieczenia przesiać. Mąkę dosypywać porcjami i mieszać ciasto łyżką, delikatnie aby nie opadło. Dno tortownicy 20 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika na około 30 minut lub do suchego patyczka. Gotowe wyjąć przekroić na pół. 500 ml soku jabłkowego razem z cukrem zagotować. Obrane i pokrojone jabłka zaraz po przygotowaniu skropić sokiem z cytryny
gotuj ze mnączasu to może zainteresuje Was przepis na sernik z 4 składników. A skoro już jesteśmy przy temacie ciasteczek to koniecznie spróbujcie ciasteczka z jabłkami. Ciasteczka francuskie z budyniem składniki Ciasteczka francuskie z budyniem przepis Ciasto francuskie na ok. 20 minut przed przygotowaniem wyjmujemy z lodówki. Ciasto musi być elastyczne, aby dało się uformować z niego ciasteczka. Następnie wykrawamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) i witaminy E . Ciasteczka zbożowe(...)Wszystko jest dla ludzi, słodycze również. Podobnie jak we wszystkim potrzebny jest zdrowy rozsądek i umiar. Dla własnego dobra unikajmy sklepowych żelków, pianek, batonów i ciast , szczególnie kiedy nie znamy ich składu. Domowe ciasta to dobra słodycz bo wiemy co w sobie zawiera, a z dodatkiem zbóż, orzechów, owoców, miodu staje się całkiem zdrową przekąską jak ten : Bananowy chlebek
WYSPA SZCZĘSLIWAlubisz sera, to przygotuj nadzienie z kapusty, z drobno pokrojonego mięsa lub z ziemniaków. W wersji na słodko świetnie smakuje placinta z jabłkami albo wiśniami. Przepis na mołdawskie placinta z nadzieniem serowym bazuje na cieście kefirowym przygotowanym wg. receptury z książki "Mamuszka" Olii Hercules. Placinta możesz też zrobić z ciasta drożdżowego. A jeśli totalnie brakuje Ci czasu wykorzystaj gotowe
Cztery Fajeryostygnięcia. 3. Na drugiej patelni rozpuszczamy pół łyżki masła. Ciasto na pancakes mieszamy i wykładamy dwie łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię. Smażymy z obu stron na złocisty kolor (2-3 minuty) i wykładamy na talerz. Czynność powtarzamy dla reszty placuszków. 4. Na talerzu układamy na zmianę placuszki i jabłka. Całość możemy polać odrobiną jogurtu greckiego i karmelem powstałym
My Culinary ArtOd jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze
Ewa w kuchniWłaściwie to nie wiem dlaczego to ciasto nazywa się "włoskie" . Ale pod taką nazwą mam je zapisane od lat w swoim bardzo już zużytym i poplamionym kajeciku z przepisami. Pełne Bakalii , najróżniejszych smaków, Miękkie jabłka , chrupiące orzechy , ciągnące się suszone owoce - wszystko tu jest. Składniki :5-6 sporych kwaśnych jabłekszklanka cukru3 jajka2 szklanki mąkiłyżeczka proszku(...)kroję ze skórką)Dodać do nich cukier , bakalie i cynamon. Odstawić na 2 godziny.Po tym czasie wbić do jabłek jajka , wsypać mąkę , proszek i sodę.Wymieszać. Piec ok 50 min w 180'CSmacznego :)Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem , bądź oblać lukrem. Polecam
Malinowa Kawiarenkaaromat cytrynowy i pomarańczowy (po 2 - 3 krople) Na masę jabłkową: 2 kg jabłek 1/4 szklanki wody 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Na polewę 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g miękkiego masła 2 - 3 łyżki mleka siekane migdały Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem na stolnicy lub w dużej misce, a następnie dodajemy startą(...)kruchy blat wykładamy masę serową, przykładamy drugim blatem i na niego wykładamy jabłka. Odstawiamy aż masy zastygną. Obie czekolady łamiemy i wkładamy do rondelka, dolewamy mleko i powoli rozpuszczamy, a następnie dodajemy masło i podgrzewamy do chwili aż składniki połączą się w jednolitą całość. Polewamy ciasto. Na suchą i mocno rozgrzaną patelnię wsypujemy migdały i przez chwilę je przesuszamy
Czary - gary w kuchniDziadkom składam najserdeczniejsze życzenia. A na osłodę mam dla Was jeszcze cieplutką szarlotkę :) Składniki: ciasto - 11 jajek - 3/4 szklanki cukru kryształu - 14 łyżek mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżeczki wody - 3 łyżeczki octu masa jabłkowa - 2 kg jabłek - 2 galaretki zielone masa budyniowa - 1 i 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 budyń(...)ubitej piany stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek, wodę oraz ocet. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 40 minut w 180 C. Upieczony i wystudzony przekrawamy na 3 części. Gdy biszkopt się piecze możemy zabrać się za masę jabłkową. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy je na tarce. Wkładamy
Zainspirowana w kuchniPRZEKŁADANIEC składniki: 50 dag maki 2 jajka 10 dag margaryny 4 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 30 dag cukru pudru. Ciasto wyrobić, podzielić na 3 części. Piec w 180 stopniach C, przez ok. 15 minut. Jabłka: 1,5 kg jabłek 2 galaretki brzoskwiniowe lub inne Jabłka obrać, zetrzeć na tarce - na dużych oczkach - rozsmażyć. Galaretki rozpuścić(...)jabłek, zamieszać i zostawić. Tężejące jabłka ( około 3/4 jabłek )wyłożyć na placek, przykryć drugim, wyłożyć resztę. Krem śmietankowy - ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowca Dr Oetkera. Przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na placek - przykryć. Polać polewą, też użyłam polewy Dr. Oetkera. Gotowe ciasto wyszło tak - przepraszam, że nie porcja, ale to wypiek na ślubowanie
kolorowotorcikowomnie kwaśna czarna porzeczka i słodka truskawka. Można użyć owoców jakich się chce, świetnie sprawdzą się brzoskwinie czy jabłka. Owoce mrożone czy ze słoika to nie przeszkoda, Ja akurat miałam czarną porzeczkę ze słoika i mrożona truskawkę. Ciasto jest naprawdę pyszne. Na blaszkę o wymiarach 39x 27 cm Na ciasto: 4 szklanki mąki krupczatki (poj.250 ml) 4 żółtka
Krylowa Kuchnia