ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:532/956)

Niebiańska szarlotka 1259

kruchym cieście z aromatycznym, cynamonowym nadzieniem i delikatną bezą, chrupką z wierzchu. Najlepsza na ciepło do ulubionej kawy lub kakao. Bardzo uzależniająca 😋, na jednym kawałku się nie obędzie 😉 Składniki: 225 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka ( z dużych jajek) Nadzienie jabłkowe: 1,3 kg jabłek, jędrnych(...)białka 150 g cukru Przygotowanie ciasta: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Uformować kulę i zamrozić (można wykonać dzień wcześniej). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce kruche ciasto i lekko przyklepać dłonią. Podpiec na złoty kolor w temperaturze

Słodka Strefa
Wilgotny piernik z jabłkami 153

Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao i wymieszaj razem z miodem, sodą i przyprawą do piernika. Dodaj jabłka z wytworzonym sokiem, wymieszaj dokładnie , będzie ciężko ,ale tak ma być. Najlepiej robić to łopatką. Masło, żółtka roztrzepać z olejem i dodać do ciasta, wmieszać. Ubić na sztywno(...)białka i powoli wmieszać je we wszystko. Na koniec bakalie. Długa keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż ciasto. Piecz w 180 stopniach około godzinki.  Sprawdzać, do suchego patyczka. Piernik może poleżeć nawet ponad tydzień. Jest wilgotny dzięki jabłkom. Im starszy tym lepszy! Możecie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą! Smacznego! https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem 136

jasny z czarnym sezamem Na zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej,  200g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum12 godzin. Ciasto właściwe - składniki     Cały zaczyn, około 500g, 400g pomidorów z puszki zmiksowanych, 350g mąki orkiszowej białej,  300g mąki pszennej

Leśny Zakątek
Jabłecznik 295

proszek do pieczenia, masło starte na tarce o grubych oczkach i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Blaszkę o wielkości 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować dwa placki. Jednym wyłożyć dno blaszki i ponakłuwać widelcem, a następnie wyłożyć starte jabłka i przykryć drugim plackiem, który również nakłuwamy widelcem Piekarnik nagrzać do 180 stopni

O kuchni z uczuciem
Jabłecznik królewski 62

musu jabłkowego wykładam na biszkopt i rozprowadzam po całej powierzchni. Resztę musu jabłkowego dodaję do wystygniętej galaretki, dokładnie mieszam i wylewam na biszkopt. Ciasto wstawiam do lodówki na 3 godziny, do momentu aż galaretka z jabłkami stężeje. Następnie mogę przygotować warstwę śmietankową. Składniki na warstwę śmietankową: 400 ml śmietanki 30% 2 płaskie łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Przygotowanie(...)pamiętajcie, że jabłka z galaretką będą też słodkie ). Do napęczniałej żelatyny dodaję ¼ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszam, aż żelatyna się rozpuści. Do rozpuszczonej żelatyny dodaję 2 łyżki ubitej śmietanki i energicznie mieszam. Teraz wlewam żelatynę do pozostałej śmietanki i miksuję. Tak przygotowaną śmietankę wylewam na warstwę jabłkową. Śmietankę wyrównuję, możecie zrobić wzorki łyżką lub packą. Ciasto ponownie wstawiam

Słodki sentyment
Szarlotka idealna pełna jabłek 181

Dawno mnie tutaj nie było, dlatego wracam do Was z wyjątkowym przepisem na wspaniałe ciasto! Jestem ogromną wielbicielką szarlotek/jabłeczników i serników, więc jeśli podzielacie moją miłość to będziecie wniebowzięci! Koniecznie spróbujcie tego, prawie już jesiennego przepisu. Składniki na spód: – 260g mąki pszennej – 140g zimnego masła – 75g cukru drobnego – 1 łyżka jogurtu naturalnego – 1 żółtko(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli Składniki na nadzienie: – 1,5kg jabłek – 3 łyżki cukru trzcinowego – 1 łyżka soku cytrynowego – 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na kruszonkę: – 50g zimnego masła – 50g mąki pszennej – 50g płatków migdałów – 50g erytrolu SPÓD: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wykładamy spód i boki tortownicy

Be Fit Be Strong
Szarlotka sypana 199

Mąż uraczył mnie 5 kg jabłek z nadzieją, że upiekę mu szarlotkę, najlepiej najprostszą na kruchym cieście z obowiązkowo z dużą ilością cynamonu. Mi z kolei zamarzyła się klasyczna sypana szarlotka, nie z lenistwa, tylko dlatego, że bardzo ją lubię. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała, by było choć trochę zdrowiej. Bałam się całkiem zrezygnować z białej mąki(...)się na taki eksperyment? Składniki: 2 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru kokosowego 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 masła 1,5 kg jabłek Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do nich cynamon. Spód tortownicy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy

Cynamonowe szczęście
Serowe całuski 479

czasie rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm podsypując mąką z obu stron. Wykrawałam kółka szklanką trochę szerszą niż zwykłą. 2 jabłka obrałam i pokroiłam na półksiężyce, układałam na wyciętych kółkach do połowy i składałam ciasto na pół. Nie dociskałam zbyt mocno, ani nie sklejałam. Piekłam w temperaturze 180 st góra-dół około 30 min aż się ładnie zrumieniły

Wasze Przepisy
Ciasto śliwkowe z kruszonką 149

Jesienią starajmy się wykorzystywać wszystkie jej dary, gdyż najlepiej smakują i cenowo są przystępne. Wcześniej były jabłka w szarlotce , a dziś będą w roli głównej pyszne śliwki węgierki. Węgierki będą na ucieranym cieście i z pyszną bardzo chrupiącą kruszonką. Ciasto śliwkowe jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego cukru. Oczywiście

Kuchcik gotuje
Jesienne ciasto z całymi gruszkami 189

też jabłka, ale one mogą spokojnie jeszcze trochę poleżeć i poczekać na swoją kolej. Nic im nie będzie. Gruszki za to robiły się coraz bardziej miękkie, a ja nabierałam na nie coraz większej ochoty. Po torcie (o którym powinnam opowiedzieć Wam wcześniej, ale jednak napiszę później) nie miałam chęci na zbyt skomplikowane, pełne kremów i słodyczy ciasta. Chciałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) 147

Ostatnio trochę znudziły mi się letnie ciasta, galaretki i pianki. Ciągnie mnie już w stronę jesiennych smaków- jabłek, orzechów, cynamonu. Nie mogę się doczekać długich jesiennych wieczorów, ponurych deszczowych dni i spadających liści. A wtedy taki kawałek jabłecznika z kremem i czekoladą będzie jak znalazł:)  *foremka 23*28 cm Składniki: 1,5 dużej paczki herbatników kakaowych(...)łyżeczka cynamonu 3 łyżki cukru 70 g czekolady deserowej 2 łyżki mleka na krem: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Buleczki z jablkami 170

śniadanie :) Również dorosłym bez wątpienia przypadną do gustu, zwłaszcza do poobiedniej kawy. CIASTO: 1 kg mąki 75 g drożdży 1 jajko 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 100 g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * FARSZ: 3 duże jabłka 4 łyżki cukru szczypta cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej * -  Dodanie proszku(...)bułeczek przed pieczeniem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy przez chwilę. Na końcu powoli wlewamy przestudzone masło.  Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Potrwa to kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Zajmie to ok. 1 godzinę. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy wedle uznania w kostkę lub talarki. Zasypujemy cukrem i zostawiamy

Kuchnia od dwojga
TARTA BEZGLUTENOWA Z KREMEM ("BUDYNIEM") JABŁKOWYM 134

zdjęcia o tym nie świadczą, ale ... ZAPEWNIAM, że ta niepiękna tarta jest przepyszna! Chórem rodzinnym przyznaliśmy, że to najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jedliśmy. Nadzienie ma konsystencję i smak budyniu. Ciasto jest miękkie i delikatnie kruche. Coś niesamowitego!  Składniki na formę o średnicy 23 cm: 1 1/2 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych bezglutenowych, 1/2 szklanki zmielonych na mąkę wiórków(...)dodajemy olej kokosowy w stałej konsystencji lub masło kokosowe. Dolewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Mieszamy do rozpuszczenia oleju lub masła. Powstałym ciastem wylepiamy spód foremki do pieczenia tarty*.  Do odsypanej mieszaniny suchych składników dodajemy starte 3 jabłka, a następnie blendujemy na masę o konsystencji budyniu. Dodajemy (opcjonalnie) 1 jabłko pokrojone w kostkę.  Pieczemy 25 minut. * Spód foremki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Ciastka Grzybki mleczno- owocowe 143

ciasta wycinanego szklanką oblepiamy foremki do babeczek( od zewnętrznej strony).  Z pozostałego ciasta wałkujemy rulon i tniemy na 12 części. Koniec każdego ogonka maczamy w białku a następnie w maku. Wszystkie elementy grzybków wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy po 25-30 minut w temp. 180 stopni . Studzimy. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 łyżeczka masła 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy galaretkę. Mieszamy. Prażymy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje) Masa śmietanowa: 5 łyżek masła 8-9 łyżek cukru pudru 2 małe cukry waniliowe

Domowe ciasta