ciasto z jablkami - 14337 przepisów (strona:522/956)

Racuszki na kwaśnym mleku z jabłkami 136

cynamon do posypania Jajka rozbełtać z cukrem, dodać mleko jedno i drugie, następnie dodać sodę i proszek do pieczenia i mąki tyle by ciasto było dość gęste do nakładania łyżką. Na koniec dodać starte na tarce jabłko. Wymieszać i smażyć niewielkie placuszki. Jeszcze gorące posypać cukrem i odrobiną cynamonu

Gotowanie jest łatwe
Puszyste racuchy z jabłkami, bez drożdży :-) 68734

drożdży. Czas ich przygotowania to kilka minut, a ciasta jest bardzo wydajne.  Polecam wypróbować mój przepis- warto :-)  No to zaczynamy: SKŁADNIKI -2 szklanki mąki pszennej -1 szklanka mleka -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżka cukru waniliowego -2 jajka -3 łyżki cukru -1 duże jabłko Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na gładki(...)trochę mąki, mleko, trochę mąki. Gdy masa jest gładka, dodajemy do całości starte na dużych oczkach jabłko. WAŻNE: jeśli jabłko jest bardzo soczyste, należy je trochę odcisnąć z soku.  Następnie białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Na rozgrzany olej dajemy ciasto forując małe placuszki. Ogień nie może być za duży, by racuchy nie spaliły

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Niebanalne ciasto z patelni 151

można upiec ciasto nie mając piekarnika? Wystarczy dobra patelnia z pokrywką. Dziś przepis na bezmleczne ciasto z owocami i niewielką ilością sody.   Składniki: spód: 3 łyżki cukru, 2 łyżki wody, jabłuszko starte na tarce 3 jajka szklanka mąki pół szklanki cukru 1/3 łyżeczki sody łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny szczypta cynamonu łyżka powideł śliwkowych (opcja) Na patelni(...)cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień  (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i  dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę a w tym czasie robimy ciasto.  Ciasto można zrobić ze śliwkami jak to moje lub bez owoców. Zamiast powideł można też dodać jedno starte jabłuszko lub jakiś kwaśny dżemik

prawdziwe jedzenie
Jabłka pieczone z kaszą i grzybami 154

Jonaprince. To owoce kruche, soczyste i słodkie. Są pyszne na surowo, ale nadają się też do pieczenia, na mus, dżem lub do ciasta . Dzięki temu, że w okresie dojrzewania noce w regionie są chłodniejsze niż gdzie indziej jabłka grójeckie lepiej się wybarwiają i są smaczniejsze. Są też zdrowsze, ponieważ więcej barwnika w skórce i pod nią oznacza większą zawartość

Smaczna Pyza
Jabłkowe chmurki 319

Składniki na ciasto: 3 żółtka 3 łyżki wody 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g stopionego masła 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 ml mleka Do posypania:1 opakowanie Śmietan-Fix Masa jabłkowa:1,5 kg jabłek 2 łyżki cukru cynamon do smaku  Składniki na bezę:6 białek 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)następnie dodać mleko i roztopione masło. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki o wymiarach 25 x 30 cm (fot.1). Wygładzić powierzchnię. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wrzucić do garnka, dolać około 100 ml wody i chwilę zagotować

Świat Ciasta
Ciasto cytrynowe z musem jabłkowym 713

wtorkowe popołudnie zapraszam na lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z herbatnikami. Ciasto ma lekko cytrynowy smak i nie jest zbyt słodkie. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: Biszkopt: 2 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, ½ cytryny, Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, ¼ szklanki wody, 2 opakowania galaretki zielonej, Masa budyniowa: 500 ml mleka(...)ocet oraz proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję skórkę otartą z cytryny oraz wyciśnięty sok. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa jabłkowa: Jabłka obieram, kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Duszę na małym ogniu. Gdy jabłka całkowicie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Drożdżówki Koperty z jabłkami i kruszonką 171

Uwielbiam ciasto drożdżowe a na słodko mogłabym jeść codziennie :) z podanej porcji wychodzi 10 sztuk średnich bułeczek ,oczywiście można użyć różnych owoców takich jak truskawki czy brzoskwinie ja wykorzystałam smażone jabłka z tego sezonu :) Składniki na 10sztuk : - 280 g mąki pszennej typ 550 - 80 ml letniego mleka - 25 g świeżych drożdży - 25 g roztopionego masła - 110 g cukru(...)rozczyn wyrobić ok 8 minut ręcznie lub robotem ,przykryć i odstawić na 1.5 godziny do wyrośnięcia . Po tym czasie krótko wyrobić ciasto i podzielić na 10 części ok 65 g ,uformować kulki i rozwałkować, na każdą nałożyć łyżkę jabłek  i złożyć jak kopertę .  Posmarować rozmąconą połową jajka i posypać pokruszoną kruszonką .Przykryć i odstawić na 40 minut

Wypieki Rene
Tarta jabłkowa. 134

małe żółtka 1 łyżka cukru pudru szczypta soli 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany Wszystkie składniki ciasta muszą być schłodzone w lodówce. 400g. musu jabłkowego  1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 50 g. umytych rodzynek 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 5-6 jabłek z ciemną skórką WYKONANIE: na stolnicy mieszamy wszystkie suche produkty, szybko przesiekać nożem  z masłem(...)zawinąć w folię i na pół godz. włożyć do lodówki (można zostawić na noc ), następnie ciasto wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 min. w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni, składniki nadzienia mieszamy, rozkładamy na tarcie i ozdobnie układamy wydrylowane plasterki jabłek,  pieczemy 20-30 min. do zrumienienia, można przed podaniem posypać cukrem pudrem lub brązowym cukrem

Kuchnia Beaty
Racuszki budyniowe z rabarbarem 104

dobre, że ciężko im się oprzeć i wszystkie znikają w mgnieniu oka. Jeśli jednak nie przepadacie za rabarbarem, możecie zamiennie użyć np jabłek lub zrobić racuszki bez owoców. Polecam wypróbować ten przepis!       Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 250ml letniego mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego- 40g 2 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo

Blog z Apetytem
Ciasto z ricottą i jeżynami 174

Chciałam upiec to ciasto z malinami, ale na zaprzyjaźnionym stoisku z owocami zabrakło malin. Dlatego wybrałam jeżyny, bo były bardzo kuszące... Ciasto dzięki serkowi ricotta ma cudowny smak. Robiła je już z jabłkami i rabarbarem. Szczerze polecam!  Składniki: 250 g jeżyn 2 duże jajka 250 g ricotty 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki(...)olejem, jajkami, solą, skórką z cytryny i ricottą. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując do połączenia się składników. Umyte i osuszone jeżyny wyłożyć na wierzch ciasta i lekko je wcisnąć. Wyłożyć ciasto do tortownicy o średnicy 23-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać wierzch cukrem kokosowym lub demerara. Piec do "suchego patyczka" (ok. 1 godziny

Czerwień i błękit
Szarlotka na biszkopcie 85

Szarlotka na biszkopcie, czyli przepis na pyszne ciasto na każdą okazję. Orzeźwiające, lekki i delikatne. Składniki BISZKOPT 7 jajek 7 łyżek cukru cukier waniliowy 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli WARSTWA JABŁKOWA: 1,5 kg jabłek 50 ml wody 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Wymiary formy 25×37 cm Przygotowanie 1. Żółtka oddzielamy(...)dodajemy po 1 żółtku miksując na najniższych obrotach, do masy dodajemy przesiane mąki mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. 2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, przełóż je do garnka, dodaj wodę i cukier. Podsmażaj jabłka przez około

Wasze Przepisy
BAKALIOWE NALEŚNIKI Z JABŁKAMI 127

Naleśniki na słodko i naleśniki na ostro – w każdym wydaniu zajadam je z ogromną przyjemnością! Dziś będą takie wypełnione po brzegi bakaliami – chrupiące orzechy, migdały i prażone jabłka z cynamonem zatopione w miodzie – na samo wspomnienie już mi cieknie ślinka. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 pełna szklanka * mleko 2% – 2 szkl(...)DODATKOWO: * orzechy laskowe – 1 garść – do kupienia TU * migdały – 1 garść – do kupienia TU * jabłko – 2 szt * miód wielokwiatowy – 3-4 łyżki * cynamon – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na ok. 10 minut a następnie smażymy duże naleśniki natłuszczając patelnię olejem kokosowym. Do rondelka wkładamy pokrojone w kosteczkę

Ostra na Słodko
Muffinki Wielkanocne 155

składniki czyli olej lub masło, jajka, mleko lub maślankę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką , nie używam miksera. Ciasto ma być lekko grudkowate. Ciastem napełniamy papilotki ułożone w formie do wypieku muffinek, najlepiej do 2/3 wysokości. Dodajemy ulubione składniki (maliny, jabłko pokrojone w kosteczkę, jagody, serek mascarpone, czekolada,kakao, rodzynki, wszystko zależy od tego na co mamy akurat ochotę) i  przykrywamy

Aromatyczne Podróże
Proste i dietetyczne ciasto ucierane, bez margaryny i białej mąki 3932

okrągłą, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę i dodać sezonowe owoce.  U mnie truskawki, ale mogą to być borówki, brzoskwinie, jabłka, co tylko chcecie. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 18190 stopni- do suchego patyczka. Ciasto podałam na MARTHA GOLD TACKA DO CIASTA   od   PORCELANA BOGUCICE Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Drożdżówki ze śliwkami 82

Domowe drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to smaki jesieni. Najlepsze ciasto drożdżowe, pyszna chrupiąca kruszonka najlepiej smakują chwilę po upieczeniu. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, więc warto je przygotować. Drożdżówki możemy przygotować zarówno na drożdżach świeżych, jak i suszonych instant. Osobiście polecam wybrać drożdże instant, wtedy ciasto drożdżowe nie wyrośnie tak bardzo i nasze bułeczki będą przypominały(...)tylko najpierw rozmrozić. Możecie je podać tylko z kruszonką, albo jeszcze dodatkowo delikatnie polać lukrem. Smaki jesieni to nie tylko śliwki, ale również jabłka, zobacz na moim blogu kulinarnym jak przygotować pyszną szarlotkę, albo ciasto budyniowo- jabłkowe. Nie muszę chyba polecać błyskawicznego ciasta ucieranego ze śliwkami. A tymczasem zapraszam do przepisu, zobacz jak przygotować pachnące, idealne drożdżówki ze śliwkami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!